Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Tuesday, December 1, 2015

Madrasah Arabiyyah Tahfizulquranulkareem


KEBAJIKAN ITU INDAH.


Jika bukan hari ini untuk kita berkebajikan, bila lagi. Kenapa perlu tangguh untuknya, sedangkan Tuhan juga tak tangguh-tangguh untuk memberikan kita rezeki sama ada yang tampak mahupun tidak. Jika hari ini kita masih hidup sihat, tak tentu lagi kita tak akan mati besok! Jika hari ini kita hidup senang lenang bergelimpangan harta, tak tentu anak cucu keturunan kita boleh merasa besok! Jadi timbalah kebaikan dalam berkebajikan hari ini sebelum tibanya besok supaya batin kita tak kekeringan doa-doa dari golongan penerima kebajikan!


Kadangkala saya sering terfikir, susahnya hidup. Cari rezeki. Cari makan. Cari duit sendiri. Dah besar, dah tamat belajar, dah kerja, tak boleh jadi pemalas. Kena rajin cari duit sendiri, takkan nak mintak dengan mak bapak, dengan kaum kerabat, dengan sahabat handai ataupun orang luar. Malu la kan. Dengan family pun malu inikan meminta dengan orang luar.


Oleh sebab didikan dari kecil, saya memang suka menabung sampailah sekarang. Hasilnya saya boleh beli peralatan pendidikan ataupun barang keperluan saya menggunakan duit yang dikumpul. Tapi waktu belajar memang abah dan mama yang selalu topup untuk itu ini. Duit yang dikasi tu lah saya boleh simpan sedikit-sedikit. Kalau dulu tabung berbentuk tabung haji itu saya simpan wang recehan. Syiling. Bila ditukar Ya Allah seronoknya nilainya hampir atau melebihi RM 500 saya pun tak berapa ingat dah. Padahal masa tu baru usia 8-9 Tahun. Darjah 2 atau 3 camtu! Begitulah tabungan berikutnya sampai ke besar. Koleksi tabung memang banyak, yang jenis plastik, yang jenis kaca macam zaman 90-an dulu, macam-macam ada. Seronok bila dikenang-kenang balik sebab duit tabungan saya selalu dipinjam oleh abang yang 4 tahun beza umurnya dengan saya. Kawan-kawan nak pinjam pun saya kasi. Rupanya sifat pemurah saya memang dari kecik. Haha. 


Perasaan seronok tu tergambar kalau nampak note RM 100 baru yang dikeluarkan dari mesin ATM. Kalau dulu dapat kumpul hasil duit abah bagi, tapi sekarang, duit hasil 'menoreh' sendiri. Memang betul. Terasa peritnya bila hasil keringat sendiri. Nak keluarkan duit untuk guna perbelanjaan diri pun terasa berat. Duit mengalir seperti arus sungai, laju. Cukup dahsyat dengan nilai matawang yang semakin susut. Belanja kena banyak hati-hati. Kalau cash sedikit di dalam purse and no bring 'visa', memang saya tak akan berbelanja. Takut terambil lebih dari nilai yang ada dalam pegangan. Benarlah, cita-cita saya ingin menetap di negara Eropah suatu ketika dulu. Menetap di negara orang dan menerima gaji dengan bayaran Pound Sterling atau Euro.Tetapi belum diizinkan dan direstui TUHAN. Mungkin ada rezeki saya suatu hari kedepan.


Lalu saya fikir akan suatu hal. Iaitu kebajikan. Apakah selama ini saya sudah cukup berkebajikan? Saya tak bersyukurkah? Selalu mengungkitkah dengan pemberian ataupun tak cukup ikhlaskah saya dalam berkebajikan? Kenapa orang lain boleh lebih sedangkan saya biasa-biasa saja. Ya Allah saya terlupa. Rupanya selama ini saya masih lalai dengan kesenangan sampai saya lupa apa itu syukur. Bila saya toleh ke belakang betapa ramainya yang sekarat dan melarat hidupnya, penuh dengan derita dan airmata, jauh lebih buruk dari apa yang saya rasa.


Maka, teraplah di dalam hati, nilai dan budi, sejauh mana kita melangkah dan sebesar apapun pangkat kita punya, berbuat baik dan berkebajikanlah kepada yang memerlukan. Mungkin mereka tidak mengenal kita, tetapi kebaikan dan kebajikan yang kita lakukanlah yang dapat menuntun kita pada kebahagiaan dan akan terus dikenang oleh mereka yang kita tinggalkan suatu hari nanti.


Sesungguhnya benarlah kata orang-orang tua.


"Kayalah kau dengan bersedekah."


Saya dari kecil lagi diajar, kalau ada di antara kita susah, berbahagilah. Aku punya RM 50 kita berbagi dua. Kau RM 25, aku RM 25. Tak guna berteres emas, bersayap duit kalau tak punya jiwa. 


"Tak guna berteres emas, bersayap duit kalau tak punya jiwa."


Ada suatu ketika, acara wajib setiap tahun, kami berkumpul di bilik selongkar baju-baju cantik di almari. Masih baru. Tetapi sayang 2,3 kali pakai dah tak padan. Cepat sungguh dara-dara di rumah membesar. Kami mengumpulkan setiap baju kami adik beradik, dilipat elok, diletak di dalam plastik hitam besar untuk diberi kepada anak-anak warga kejiranan di pinggir bandar yang susah. Setiap tahun begitu. Perasaan gembira tergambar bila kita sendiri tengok mereka pakai baju yang kita kasi. Patutlah sampai sekarang mereka ingat kita! Acara makan-makan tak usah dihitung memang selalu! Kebetulan mama memang suka masak. Itu lah sebab saya dan senduk juga berpisah tiada. Dah terbiasa. Jadi selalu lah jemput-jemput warga kejiranan makan. Pesan mama sampai kini, susah macamna pun kita, kalau tetamu datang rumah, mesti kena angkat 'something' biarpun ianya hanya biskut kering dan teh o', hatta air kosong sekalipun tak apa.


Percayalah rezeki ini milik ALLAH yang DIA titipkan kepada kita untuk berbagi, maka tanamlah di dalam hati aku akan kaya dengan berbagi rezeki.


Datuk Bandar Waeng menderma berupa bekalan beras kepada sekolah Tahfiz ini.










Sebelum saya melabuh tirai, izinkan saya memperkenalkan Madrasah untuk para tahfiz menimba ilmu hari ini dan hari esok. Inilah dia, Madrasah Arabiyyah Tahfizulquranulkareem yang masih lagi serba kekurangan. Madrasah ini baru saja dibina dan lokasinya di Daerah Waeng, Narathiwat, THAILAND. Rumah pengajian anak-anak Soleh ini, masih belum sempurna terutama dari sudut alatan mengaji mereka. Tanpa rehal dan hanya beralaskan tilam dan bantal mereka mengaji, menimba ilmu. Sedih pula saya tengok. Bagi anda yang mampu, lebih dari punya, apa salahnya, tak semestinya wang ringgit, barangan juga boleh disedekahkan, bukan? Bagi anda yang ingin melawat tapak Madrasah ini, bolehlah contact salah satu nombor yang telah saya bagi di bawah. 


"Tanpa rehal dan hanya beralaskan tilam dan bantal mereka mengaji, menimba ilmu. Sedih pula saya tengok. Bagi anda yang mampu, lebih dari punya, apa salahnya, tak semestinya wang ringgit, barangan juga boleh disedekahkan, bukan?"


Yang punya teman, sahabat handai yang lebih dari mampu, apa salahnya kita sama-sama sebarkan Madrasah Tahfiz ini kepada mereka! Kalau yang tokey jubah, apa salahnya sedekahkan jubah buat anak-anak soleh ini, yang tokey ubat, sedekahkan ubat, yang tokey barangan islamik, sedekahkan lah rehal, alquran, yassin, sejadah, tasbih, kopiah dan sebagainya, tokey makanan pun boleh sedekahkan bekalan makanan. Nak sedekah duit pun insyaAllah berkat rezeki anda. Mereka yang memerlukan sesungguhnya sangat tidak pandang nilai, yang mereka gembira pandang wajah suci yang bila bersedekah penuh dengan raut ikhlas, senyum tak lepas. Tak akan berkurang rezeki yang dikongsi, melainkan bertambah berhari-hari. ITULAH KEAJAIBAN SEDEKAH!


P/S: Friends who are living abroad, especially in Arab Countries (Dubai, etc.), Europe Countries, Brunei, Indonesia and Singapore, you are also able to give donation in the subject of money yet things which are usable and related to Madrasah preferences. For further informations, you can reach them at 
fakhruddeen.bhai@gmail.com !


Betul-betul, KEBAJIKAN ITU INDAH. Berbagi apa ada dengan mereka yang memerlukan walaupun nilainya sedikit tapi ganjarannya mashaAllah, nikmat jiwa yang terasa kaya! 


Lokasi: Madrasah Arabiyyah Tahfizulquranulkareem
Kampung Kriya Luar,
Mukim Kayukhla,
Daerah Waeng,
Wilayah Narathiwat,
Thailand.


Pengasas: Tuan Loh


Guru: 2 orang


Pelajar: 23 orang


No. Tel (Thailand): +66 93-530-2998 (Abdunromdan @abe dun, WAENG, THAILAND)


No. Tel (Malaysia): +60 13-905-6611 (Muhammad Fakhruddin Al-Razi, KELANTAN, MALAYSIA) 


Bagi Rakyat Malaysia/Brunei, sumbangan kepada TAHFIZ ini dapat disalurkan melalui Nombor Akaun di bawah:

153010891073
MAYBANK
MUHAMMAD FAKHRUDDIN ALRAZI
fakhruddeen.bhai@gmail.com
Note: Please note that you write down "MADRASAH WAENG" when transferring the money so that Mr. Fakhruddin will alert with your donation.


"Mereka yang memerlukan sesungguhnya sangat tidak pandang nilai, yang mereka gembira pandang wajah suci yang bila bersedekah penuh dengan raut ikhlas, senyum tak lepas. Tak akan berkurang rezeki yang dikongsi, melainkan bertambah berhari-hari. ITULAH KEAJAIBAN SEDEKAH!"


P/S: Saya buat ini sebagai Sticky Post Ya. Terima kasih semua.



Fifi.
Till Then,
Assalamualaikum.

Tuesday, November 17, 2015

PRIZE GIVING EVENT #MYSANGKAYA2015


Assalamualaikum and Hi!


Setelah sebulan berlalu, inilah masanya untuk saya menulis serba sedikit dan memaparkan foto kenang-kenangan di PRIZE GIVING EVENT #MYSANGKAYA2015 tanpa memerap post ini dengan lebih lama. Sebelum ini, ada apa-apa acara pun saya jarang nak update. Namun, semenjak blog ini kembali aktif, macam-macam cerita pula nak dipaparkan, itu pun bergantung pada mood saya untuk menaip. Kadang-kadang tu, dah taip, padam, padam, taip, berulang kali berlaku. Untuk pengetahuan anda, contest ini dianjurkan oleh Sangkaya sempena bulan kemerdekaan Malaysia pada bulan Ogos lalu, dan event ini berlangsung pada bulan Oktober 2015 di Outlet Sangkaya yang terletak di dalam Sunway Pyramid.


Berlangsung sederhana dengan kehadiran beberapa peserta yang memenangi Video dan Photo Contest, mereka berjaya memaparkan betapa pentingnya kelapa terhadap kehidupan seharian kita di Negara Malaysia dengan gambaran yang terbaik dan salah seorang yang memenangi pertandingan ini ialah saya. I won under Photo Category (as i told you on the previous post. Click here to read)


Setelah menerima hadiah berupa Voucher RM 200 daripada Sangkaya dan ditemuramah pendek oleh team mereka, kami pun apa lagi, terus merasmikan voucher tersebut dengan beberapa pembelian. By the way i bring along my sisters and my father untuk merasai kenikmatan coconut ice cream yang super special ini. We were are all happy, sebabnya kami berpeluang untuk mencuba menu baru Sangkaya, iaitu cendolnya.


Ok, stop babbling and i'll straight away attach you the pictures!


We arrive sharp at 4.45 PM. 15 minutes before the event. Ok lah kan, tak lewat.


Sebelum tu kena isi macam borang pengesahan yang kita membenarkan rakaman ataupun foto disiarkan di dalam mana-mana laman media sosial mereka.


Saya ada foto untuk peserta  Best Photo Category sahaja. For the winners of Video Category, my sister tak capture pun. Lupa katanya. Tak apalah, lain waktu, berjumpa lagi, boleh say hi hi dan ambil foto sesama.


When HFJ BOSSES met SANGKAYA BOSSES. We really love the SANGKAYA experience and want to be the successful 'SANG KAYA' ones as well.

Let's start working hard now to make our goals happen! @sangkayacreamery is the best! You definitely have our supports guys!


Wefie from us. All the ladybosses are here. Ms Fifi and Arisha with the lady behind the ever famous Sangkaya - NUTS ABOUT COCONUTS, Ms. Sangrida Kaya at the Prize Award event, ‪#‎mysangkaya2015‬. For those who don't know, Sangkaya's brand is named after her name :p


Orang kuat Sangkaya ni! Hope to see you again Sis Elle.



We screammmmmmm COCONUT ICE CREAMMMMM! Be remember to post  your photos on Instagram and  #sangkaya whenever you get Coconut ice cream from any SANGKAYA outlet.


Cha Yen or Signature? Of course we chosed Signature! Yummy sangat uolls!


Our cendols. Yummylicious. This is the best so far selain daripada Signature. YES, I WOULD DEFINITELY REPEAT ORDER for Cendol Sangkaya and Signature Coconut Ice Cream.


I still have lots. Any blogger want to hang out with me? Let's meet up and i'll treat you with this SANGKAYA!


Throwback. When i was being interviewed by SANGKAYA team yesterday after the prize awarding. I'm eagerly waiting the official video from them! Thanks to the whole team especially to the big bosses of Sangkaya John Isaac Ho & Ms Sangrida. Oh ya, not to forget, thanks to Sis Ell also for being supercool.

I love ‪#‎sangkaya‬ , what about you?


The End. Tapi tak the end mana jugak sebabnya  setelah itu kami berlegar-legar di ruangan Sunway Pyramid untuk mencari sport shoes buat Si Fifiey Lychee Maration. Maka bertafakur lah beliau duk memilih kasut di rumah kasut ADIDAS. Balik-balik singgah melahap di William's Corner PJ. Nantikan cerita saya tentang kasut dan makan, makan dan kasut. Hahahaha. Bai.


"AND YES, WE ARE NUTS ABOUT COCONUTS."


Website: www.sangkaya.co
Facebook: Sangkaya
Instagram: @sangkayacreamery
Contact Number: 03-7972 7798


My Rating:
Food and Beverages: 5/5
Place: 5/5
Service: 5/5



Fifi.
Till Then,
Assalamualaikum.

Monday, November 9, 2015

COWBOY'S TOWN COFFEE & TEA @ UPTOWN DANAU KOTA, SETAPAK, KUALA LUMPUR.


Weekend lalu saya diajak beberapa teman untuk berkunjung ke Uptown Danau Kota setelah menikmati hidangan makan malam di area berdekatan KL FESTIVAL MALL. Seingat saya inilah kali kedua saya menjejakkan kaki ke sini. Pertama kalinya adalah pada Ramadhan tahun lalu. Bukan kerana 'tunjuk gaya' tak mahu ke midnight bazaar, namun memandangkan peneman dan saya sendiri yang kurang menggemari tempat yang seperti 'lautan manusia', mahu macam mana lagi, terpaksalah asal syarat saja untuk turut berkunjung ke mana-mana midnight bazaar atau dikenali juga sebagai pasar malam di kalangan masyarakat kita.


Namun, pada kali kedua ke sini, i had so much fun! Saya meneroka lebih banyak tempat, dari pusat jualan pakaian, kasut, perfumes, beauty stuffs, handbags dan banyak lagi serta makanan, minuman hinggalah tempat-tempat yang menawarkan khidmat urutan, tangan, bahu, kaki dan sebagainya. Jadi kalau anda dah berpenat berjalan-jalan sekitar uptown, bolehlah anda bayar servis urutan yang ada di bazar ini.


Menariknya lagi di sini, banyak barang yang dijual adalah dengan harga yang semaksimal murah dengan kualiti yang boleh tahanla. Kena pandai-pandai pilih la yang mana elok, yang mana tidak. Perbandingan dari segi harga dan kualiti itu perlu sebelum membeli sesuatu benda. Kalau saya sendiri, jika saya ke bazar, saya lebih menggemari meneroka gerai-gerai makanan atau minuman yang 'pelik-pelik' dengan erti kata lain rare gitu yang mana di tempat kita payah nak jumpa. Kebetulan saya memang suka makan.




Nak dijadikan cerita, saya terpana tengok barisan gerai yang penuh dengan jualan makanan dan minuman. Bab tengok makanan dan minuman memang melilau mata saya ni haa, nasib baik la dah makan kenyang itu sebab dah tolak tepi-tepi dan jauh -jauh taknak beli apa-apa makanan sebab dah terlalu kenyang dann kalau makan jugak memang tersangatlah tamak dan membazir amalan syaitonirrajim. Hahaha. Akhirnya ku jumpa apa yang ku inginkan. Cewahh. Now kakak nak perkenalkan kat adik-adik yang belum tahu, inilah COWBOY'S TOWN COFFEE & TEA. Bagi pengunjung tegar yang tiap-tiap minggu ke Uptown Danau Kota, dah tentu-tentu uolls tahu kemunculan gerai cool ni kan?



Satu yang paling kami suka dengan gerai ini, walaupun lokasinya di bazar tapi perghhh cara brother ni approach customer, memang layak dipuji, setaraf dengan di restoran mewah. Kebanyakan lokasi restoran di KL ni yang saya tak suka adalah servis mereka yang kurang menyenangkan. Bayangkan, duduk kemain lama di kerusi, boleh buat-buat tak nampak macam kita ni duduk nak mintak makanan free saja, buku menu tak bawak, ditanya kita nak makan apa pun tak. Kalau restoran tu self service bolehlah faham, tapi ni restoran yang normal-normal yang sepatutnya pelayan kena amik order kita. Penyudahnya, bagi restoran yang sebegitu, saya tinggalkan saja meja nya, dan beralih saja ke tempat lain yang lebih menyenangkan hati saya.


Konsep mesra pelanggan di sini sangat menggembirakan hati saya, ibarat hilang lelah berjalan ronda-ronda seluruh bazaar. Kami membaca setiap menu di board itu namun biji mata kami tak dapat menggambarkan yang mana satu tekak kami paling suka. Kemudian beberapa saat berlalu, datangnya brother sorang ni, saya rasa inilah tokey nya, ditanya sekaligus memberikan cadangan yang mana menjadi kegemaran ramai customer nya dan yang mana rasanya lebih special dan enak, semuanya diterangkan dengan jelas dalam beberapa rangkap kata dan diangguk oleh kami tanda paham....penyudahnya, satu isi kereta order minuman yang sama, iaitu Ice Milk Green Tea. 



Biasalah perempuan, gaambar ni tak elok, ok, snap lagi, ala tak elok lagi, snap lagi please, lah tak elok lagi, snap lagi laah, sorry susahkan tapi memang kena snap lagi...Dan hujung-hujungnya pening sendiri nak upload yang mana di blog atau Instagram sebabnya terlalu banyak pilihan.



Thanks guys for making me like the real cowgirl. Ada gaya tak?



Ice Milk Green Tea (RM 7.00)

Nyumm nyumm, sedapnya. Takleh nak gambar rasanya camna tapi lebih kurang macam yang di boat noodle punya kot. It's about to finish baru ingat nak ambil fotonyaa. Tak apalah, yang penting kalian sendiri yang kena try dan nikmati keaslian rasa Ice Milk Green Tea from COWBOY'S TOWN COFFEE & TEA. Untuk harga bagi minuman lainnya anda harus kunjungi dan tanya sendiri ye tokey nya yang tak lokek suara nak menjawab setiap persoalan yang ditanya. Hihi.





"I'm Farhanis Shafifi and i support local product. What about you?" 

Facebook: Cowboy's Town Coffee & Tea
Instagram: @cowboytowncoffeeandtea


My Rating:
Food and Beverages: 5/5
Place: 3/5
Service: 5/5 



Fifi.
Till Then,
Assalamualaikum.

Wednesday, October 21, 2015

EAT HERE: SANGKAYA @SELAYANG MALL


Selalunya kalau kita teliti nama sesuatu produk ataupun nama sesuatu perusahaan makanan, alat kecantikan dan sebagainya, pasti yang disebut-sebut adalah namanya, bukan nama ownernya, founder nya tapi 'brand' sesuatu perusahaan itu sendiri yang boleh membangkitkan aura dan keberuntungannya. Almaklumlah buka bisnes apa-apa pun, itu suatu perjudian dan nasib semata-mata sama ada produk yang dibawa anda diterima mahupun tidak di pasaran amnya dan di mata pengguna khususnya. Tapi yakinlah all the hardworks will be paid off sekiranya produk anda memuaskan hati pelanggan anda dan selain customer lama berulang kali datang, customer baru pun tak mustahil bertambah-tambah jadinya. Hasil yang baik datangnya dari penyampaian mulut ke mulut dan hebahan melalui media massa, namun mutu dan kualiti yang berkekalan itu yang menjamin segala-galanya.


Macam saya sendiri, sebelum berkunjung ke sesebuah restoran khususnya, saya akan tertanya-tanya di sebalik nama restoran/cafe tersebut, apakah menu paling spesial yang ditawarkan, harganya pula bagaimana, serta bagaimanakah dekonya serta pelayanannya. Selain rasa makanan yang terhidang, soalan-soalan yang saya ajukan sebentar tadi adalah sangat mustahak, kerana di sebalik semua itulah yang mejadi titik tolak kepada jatuh bangunnya sesebuah perniagaan.


Bercakap pasal perusahaan makanan, saya tertarik untuk berkongsi dengan anda, sesuatu yang mungkin tidak asing bagi anda yang sering berkunjung ke negara jiran iaitu, Thailand, yang cukup sinonim dengan aiskrim kelapanya sejak berzaman. Kata mama saya, suatu ketika dulu Malaysia juga ada Aiskrim kelapa ini, namun peredaran masa yang membuatkan kita lebih sinonim dengan Aiskrim Walls, Baskin Robbins, Haagen Dazs dan banyak lagi jenama aiskrim internasional yang lainnya yang turut ada di Malaysia. Namun, semenjak dua menjak ini, sudah banyak yang memulakan perniagaan aiskrim kelapa ini di Malaysia juga. Salah satunya aiskrim kelapa dengan branding SANGKAYA, yang pada saya boleh menjadi internasional kalau kena gaya. 


Apa yang menariknya dengan kisah ini, Sangkaya yang hanya bermula dengan jualan di pasar malam, kini tokey nya dah boleh senyum lebar, banyak branch nya oiii, bukan calang-calang tempat, hampir setiap outlet SANGKAYA berada gah di dalam mall mewah. Pada pertama kalinya saya berkunjung ke Sangkaya di Berjaya Times Square. Untuk kedua kalinya saya berminat untuk buat full review di blog ini memandangkan saya fikir menu unik dengan kisah permulaan perniaagaan yang sangat menarik ini harus diketengahkan untuk mendidik para pengusaha baru supaya bersungguh-sungguh berbisnes dan jangan mudah putus asa, makanya saya berkunjung sekali lagi ke outlet Sangkaya yang berada di Selayang Mall.


Kebetulan saya pencinta kelapa. Banyaknya kuih serta masakan tradisi berasaskan kelapa menjadi kegemaran saya. Memang kena la dengan selera tekak saya. From ohh-not-so-love icecream, terus jadi penggila aiskrim kelapakkk. Dalam hidup ni, saya suka aiskrim coklat tak kira brand apa, no brand pun tak apa, kacang merah macam pakcik jual aiskrim potong atas motor tu, serta aiskrim kelapakkk ni lah. Ice cream brand power yang lainnya, saya makan sekadar tahu rasa, gitu je la. Paling tak pun, beli icecream walls perisa coklat buat makan kapit ngan roti, favourite dari kecik.



You can see on the screen what SANGKAYA artisan ice cream serves you. The prices also stated there. Choose your favs now.



Haaa ini poster untuk menu baru, memang dah ada dah pun di SANGKAYA, iaitu cendolnya. Best bakkk anggg, saya dah cuba! TERBAIK dari ladang Sangkaya.



Sangkaya yang sangat nomnomnommmmm. Ni kalau anak mintak makan eksrem waktu balik sekolah, bolehlah bawak ke sini. We screammmmmm together, i want ice creammmmm!!!



A scoop of premium Coconut Ice Cream served on crispy waffle cone (RM 3.10)



Your day will be good to taste a scoop of Thai Milk Tea infused Coconut Ice Cream, served on crispy waffle cone (RM 3.10)


Cha Yen tu apa? Aiskrim Cha Yen ni, Aiskrim yang berperisa Thai Milk Tea la.



The real Coconut Shake (RM 9.40)

Untuk menu ni boleh puji, sebab selain rasa air kelapanya, coconut flesh nya, fresh milk nya, ice blended nya, ahhh segerrrr bangett di kerongkonganku memang mantep deh.



Sudah tiba masanya untuk kita santap menu khas dari Sangkaya. Menu khas inilah yang menjadi kegilaan bagi para penggemar Sangkaya. Anda tahu kenapa? Sajian aiskrim kelapa dalam tempurung kelapa disertakan dengan isi buah kelapa muda, tersangatlah sedap.


For the topping, you can choose any of these, coconut flakes, grilled hazel, nestum, corn flakes, sweet corn and red beans. Taburkan mana-mana 3 pilihan topping yang anda suka. 3 sudah memadai. Kalau lebih-lebih, efeknya, rasa kelapa akan berkurangan. Itu hanya pendapat saya, kalau anda mahu cuba topping lain-lainnya juga pun tak ada masalah..



Signature Coconut Ice Cream by SANGKAYA (RM 10.50)


Tadaaa.... Inilah hasilnya bila saya decorate letak toppings on the icecream scoops. Btw, saya paling gemar taburan coconut flakes, nestum and sweet corn sebagai topping nya! Sangat sesuai dan padu dengan rasa aiskrim kelapa dan isian kelapa itu sendiri.


I guess, it's really worth the price. Makan satu ni kenyang macam makan nasi berlauk sebungkus. Bila dahaga atau lapar, makan aiskrim ini memang mengenyangkan. Mungkin nampak macam mahalnya RM 10.50 untuk aiskrim di dalam satu tempurung kelapa yang kecil, tapi tapi, bukankah anda spend the same amount ataupun mungkin lebih lagi bila makan eskrem brand luar? Alahaiii, support la Malaysian business, kata sehati sejiwa, tak kira Cina, India, Melayu punya bisnes, semua kena support!



Dah licin. Kena order lagi. Siapa nak belanja? My baby sis mengeluh manja. "Ala, dah habis, nanti nak lagi." Dah habis pandai-pandai la buang dalam tong sampah yang disediakan, jadilah rakyat Malaysia yang cintakan kebersihan. Terima kasih. Hihi.



Anda dah terlambat! Haritu, Sangkaya ada menganjurkan contest Video terbaik bagi menggambarkan fungsi kelapa dalam kehidupan harian kita, dan Foto terbaik santap Sangkaya, sempena HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA. Silap saya lah, lambat menghebahkan berita ini tak bagi peluang uolls menang :p



A few selfies from me, nothing crazy. Jarang-jarang selfie, dan jarang-jarang upload selfie :')



The picture that brought us luck to win. By the way, it's fully edited by myself since last time we celebrated HARI MALAYSIA, that i decided to upload this on my personal Facebook profile, FIFI SAZALI and Instagram @hfj_2012 together with a caption sounds like this
"SELAMAT HARI MALAYSIA. JADILAH BANGSA BERGUNA UNTUK NEGARA. JANGAN JADI BANGSA PENGKHIANAT, DAH LA RAMBUT TAK SAMA HITAM, HATI PULAK TAK PADU MENYATU. KATA SEHATI SEJIWA?"


Yeayy, as stated there 'Fifi Sazali' (me) won the 'BEST PHOTO CATEGORY'.  I'm so excited to write you more about the prize giving event that happened in last 2 weeks. I really love the SANGKAYA experience which make me feel like i'm in Thailand, where THAILAND is well known as 'heaven' for you to find best foods.


Untuk next post, saya akan paparkan menu baru Sangkaya, iaitu Cendol yang telah saya santap semasa Prize Award Event for #Mysangkaya2015 contest. Bagi anda yang masih belum berkesempatan untuk rasa kenikmatan Sangkaya, why not this weekend, bawa anak isteri tercinta ramai-ramai santap Signature Ice Cream dan Cendol Sangkaya! Heaven tau! Both 'em are my favs.


"AND YES, WE ARE NUTS ABOUT COCONUTS."


Website: www.sangkaya.co
Facebook: Sangkaya
Instagram: @sangkayacreamery
Contact Number: 03-7972 7798


My Rating:
Food and Beverages: 5/5
Place: 5/5
Service: 5/5



Fifi.
Till Then,
Assalamualaikum.

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails