Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2014; Achieve something, being someone, loved by everyone!

Tuesday, December 25, 2012

Christmas Wish


Islam yang saya kenal adalah Islam yang rasional, Islam yang tidak mengharamkan logika apalagi filosofi, Islam yang semua dasar keyakinannya berdasarkan argumentasi yang gamblang dan jelas. 
Islam yang saya kenal adalah Islam penuh cinta, yang rahmatnya nyata untuk seluruh alam semesta, Islam yang tidak menganjurkan kekerasan dan kenistaan, tapi melainkan cinta dan kasih sayang. 
Islam yang saya kenal adalah Islam yang berdasarkan sejarah yang kuat, berdasarkan hadith sahih yang mutawatir, sanad nya jelas dan matannya masuk akal, yang berbicara jujur tentang realiti sejarah, bukan ditutup hanya kerana ketakutan dan kebodohan dalam menyikapi realiti. 
Sungguh tak lah keberimanan saya pada agama ini luntur hanya kerana saya mengucapkan selamat kepada agama lain, terlebih ucapan selamat ini saya tujukan untuk merayakan kelahirannya Nabi Isa A.S... yang didalam Islam diakui sebagai salah satu Rasul Allah.  
Janganlah sampai karena penafsiran kita yang berbeza dengan pengikutnya yang lain membuat kita melupakan dan membenci sosok nya (Nabi Isa A.S).



Wallahualam.

P/s: To my Christian Friends; Jessica, Pinkan,  Luna, and all who know me and i know you, wishing you a joyous Holiday Season and a smashing New Year! Oh ya, not to forget, to my dearest Aunty Thresia and family, wish you lots of love, joy and happiness. Wish you all a Merry Christmas!!! 


Sincerely;
Fifiey


15 comments:

fifie said...

Hai fifiey, memang tak salah ucapkan selamat untuk mana mana perayaan selagi kita pun tidak turut merayakan peryaan tersebut

Lady Masami said...

u think so too fifi, pasal yg haram bagi kita utk ucapkn selamat hri natal pada kaum agama lain.(regarding about UAI punye post)
im really not sure about that, tapi at the same time i also think, kenapa kita tak blh nk ucap selamat je, even though just berniat utk happykan kawan2 kita yg beragama kristian n so on...bukan nya sma tafsiran mcm kita dah peluk agama tu.. huhu.. its really confusing.

Schajar McFlurry said...

salam. semuanya bergantung pada niat. kalau kita niat untuk wish sahaja, its okay. kalau kita niat sebaliknya, maka ia menjadi salah. wallahu'alam. :)

Pink Lavender said...

makneng pon pening gak baca..xtahula mana yg btol..ada kata blh ada kata x

makneng follow sini
jemput follow makneng...

iffah imani said...

hi dear....
islam yang sya kenal adalah lembut dan suci....
islam yang saya kenal adalah jiwanya tenang dan kasih sayang....

klu islam ada cara sebutannya untuk memeluk agamanya tapi for the other side sungguh berbeza....

its really confusing..serba salah pula bila ada post yg melarang and sebaliknya..

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

NARDtheNERD said...

hye dear, lama xupdate.
:) miss u. :)

faizfakhirin said...

lamo xupdate blog n mari komen sini...hahaha

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

boni kacak said...

lamanya tak update blog..

wardah said...

Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
http://supplementforall.blogspot.com/

Shark Ganu said...

blogwalking to your web.. hope u can see my web too http://harzahasif.blogspot.com/

Hafizin Jamil said...

fifii..lama tak update blogg.. busy dengan apa sekarang?

Cik Ija Akmal said...

Hai. First time bw here. Slm kenal. Memang setiap kali Christmas this isue akn panas. Even Sultanah Johor pernah kena kontroversi regarding this issue. I think for more info and better explanation u should refer pada org yg tinggi ilmu agamanya. Tq :-)

gadisBunga™ said...

salam fifiey.. lama tak update.. bz eh? :D

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails