Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2014; Achieve something, being someone, loved by everyone!

Friday, August 17, 2012

BLOGGERS AND IFTAR STORY!

Kenangan yang dicipta tak bisa dikembalikan dengan mudah, suatu yang kita rasa cukup menarik, walaupun dengan teman-teman yang pernah kita bertegur sapa di alam maya, dan kini dapat berkenalan dengan jayanya di dunia luar! Walaupun nyatanya seorang diantara mereka sudah saya kenal sebelum ini. Kita ceritakan dengan lebih lanjut, memandangkan saya punya banyak waktu lapang, maklum sahaja, mendekat lebaran ini, tidak ada apa-apa yang saya peruntukkan waktu melainkan, gotong royong mengemas rumah, dan sebagainya buat persedian lebaran, dan alangkah elok kalau saya mengambil sedikit saja masa lapang saya untuk menatap dan menulis kembali di blog ini!


Ok, some of you mungkin sudah terbiasa dengan gathering sebegini, but for me not. Since i'm too busy and not really involved in any gathering before (especially for bloggers events), i think this is my first and great experience to know all of them well! Ye lah kan, sebelumni hanya kenal rapat dan selalu mengikuti cerita mereka hanya di blog (i'm one of the best silent readers of their blogs) dan mereka juga sering berkunjung, dan menegur sapa di waktu saya selalu update entry dulu-dulu kala (dulu rajin, sekarang baru nak berjinak-jinak rajin kembali untuk update kembali), jadi saya amat teruja untuk bertemu muka dengan mereka. Oh ya, kecuali pemilik blog nescafe+milo iaitu Ustaz Jiji (click the link to go to his blog), i already met him before waktu saya pulang ke Kelantan 2 tahun lepas. Kami buat a small gathering of him, my sister, and a friend of mine and me Yang lain, saya belum pernah bertentang mata, cewahh, itulah pertama kalinya saya kenal another bloggers in reality world! Nanti saya perkenalkan seorang demi seorang di rangkap berikutnya. 


Actually iftar kali ini, idea daripada Ustaz Jiji dan Hazanis. Siapa pula Hazanis? Oh my God, siapa yang tak kenal cek mek manis molek ini, memang rugi! She's cute, di dalam gambar, dan di luar, both cute!:) Nanti saya perkenalkan lebih lanjut gadis manis ori Kelate ini ye. Spread punya spread, my lil sister, Arisha told me that we'd been invited by Ustaz Jiji to join this iftar. So, we took this opportunity to join since we'd been in Kelantan already. Rugilah kalau tak join, bila lagi kan boleh join gathering sesama bloggers macamni. As we already discussed the place for iftar (PIZZA HUT KB MALL) yang dipilih sebagai lokasinya, around 6 something i saya sudah berada di sana. I'm just worried, if i'm late, i'll be trapped in traffic jammed. Almaklum, ini kan musim orang-orang mudik lebaran, jadi, langkah jaga-jaga supaya tak terlambat harus ada:) plus saya seorang yang tepat waktu!

First, i met, Ustaz Jiji and one of my twitter and blog friend, he's HAFIZIN JAMIL pemilik blog ubibadok. Hehe, lucunya i'm used to called him ubibadok (his blog's name), setelah dilatih dan mendengar orang-orang lain panggil jamil, barulah saya panggil Jamil. LOL:D  Ok nanti tentang dia akan saya describe panjang beserta dengan fotonya.


Let's see the pictures first. These pictures below, saya cedok dari Mr.BabunLaut a.k.a Arief also Adik Yuyu Atiqa yang sangat happy go lucky! And she sweets also! Thank you for the best pictures, i'll appreciate all what i got, the friendship, the sweet moments, the memorable talks and macam-macamlah!:') Only the pictures can show eveything that we can't describe about!


PIZZA HUT! Sangat enak dimakan apatah lagi beramai-ramai. Nikmatnya waktu berbuka kami. Terima kasih banyak-banyak diucapkan kepada otai kami pada malam itu, iaitu Ustaz Jiji sendiri kerana beliaulah yang belanja kami makan pizza ni! Hehe, thank you Ustaz. Didoakan semoga murah rezeki. Amin Ya Rabb.


This is all of us, menikmati hidangan berbuka puasa bersama-sama. Ok, from the boys side; dari hujung sebelah kaca; Syazwan, Hafizin Jamil (it's supposed to be arief's place but he's being the cameraman at the moment, tak apa nanti saya perkenalkan arief di lain foto ye), Ustaz Jiji, Nik Fizri, and the girls came that night are, (starting from that one who's sitting next to Nik Fizri), she's Izatil Aqmar, Yuyu atiqa, Nuru Ashi, A friend of Nuru Ashi (how could i forgot her name:( , Mastura, Anis Zahira, Hazanis or she used to be called as Mek Cah, my lil sis Arisha and that last one is me; Fifiey! It's the perfect memorable photo for all of us. (boleh besarkan nih gantung kat dinding. hehe)


A list of blogs!:) Take a pen and a paper, and let's show your URL to everybody!


Ok, tiba masanya sekarang saya perkenalkan seorang demi seorang yang memang saya ingin perkenalkan kepada anda! Ahha, akan saya ceritakan juga pengalaman saya baca blog-blog mereka, bagaimana rapatnya saya dengan mereka dan lain-lain hal lagi yang saya tahu berkenaan dengan mereka setelah saya selalu follow cerita-cerita yang mereka tulis. Perfect! I begin with our tok penghulu, for the iftar last day! Let's see.


He's Ustaz Azizi. Or we better called him only Jiji. For me, i prefer called him Ustaz Jiji. Saya kenal beliau sudah lama sebenarnya. Pada Tahun 2010. Saya baca ceritanya dan begitu juga beliau. Beliau merupakan orang-orang terdahulu yang saya kenal pada waktu saya hanya ada beberapa ratus followers sahaja, belum sampai beribu. Serentak saya mengenali Afzal, Kak Nana, Dayang Astina, Hanis, Kak Nur, dan banyak lagi blogger-blogger yang saya kenal rapat pada ketika itu, begitu juga dengan beliau di atas. Dulu, blog Ustaz ini, adalah blog yang menjadi tempat beliau melawak sebenarnya, macam-macam cerita saya baca yang menjadi bahan juga untuk saya ketawa, berbanding dengan sekarang banyak isi ketuhanan yang beliau tuliskan. Kalau kita perhatikan, banyak beliau isikan dengan Alam, dengan tugas para manusia dengan hukum, tentang isi dunia, dan macam-macam lagi. Ada juga kadang-kadang beliau tulis tentang diri beliau sendiri. Itu berkenaan dengan tulisan. Kalau berkenaan dengan diri dia pula, he's just a simple ustaz with really orang kata peramah dan tidak sombong semena-mena dengan orang. Jadi, cukup selesa untuk berkawan dengan seorang ustaz blogger ini! Ahha, he loves to smile as well. Ok that's all yang saya dapat describe tentang beliau. Next. kena tanya dia sendiri!



Perkenalkan ini pula Hazanis. Pemilik blog LOVE IS CINTA. Memang mukanya pun boleh buat ramai kanak-kanak, jejaka boleh jatuh cinta, manis kot. Hehe. People used to called her Mek Cah. Ok, i prefer to call her kaknis, ataupun Kak Cah pun ok jugak! She's quite friendly too! Saya kenal blog dia, melalui blog satu teman blogger yang mengatakan beliau ada iras-iras Fatin Liyana. Then i click to her blog. Ya, pada waktu itu header blog nya, yang pakai baju kurung merah tu. Cantik! Terus jatuh cinta dan follow blog nya dan follow ceritanya sampai hari ini. Dia rajin sangat kot update new entry for everyday, bukan macam saya. hehe. Jadi untuk follow blog dia, anda harus laju ok! Laju tangkap cerita dari beliau sendiri. Kebanyakan daripada ceritanya adalah berkisahkan entertainment, dunia beliau sendiri, belajar, teman-teman, keluarga, makanan dan lain-lain lagi. Beliau suka kongsi cerita yang beliau tahu tentang gosip artis juga kadang-kadang, tentang resipi, dan juga Kak Cah ni seorang yang friendly jadi tak heran lah kalau everyweek tu akan ada cerita tentang dia lepak tempat-tempat best dengan kawan-kawannya! Ok, for the privacy story from her, kena tanya dia sendiri, termasuklah dia sudah berpunya ataupun tidak. Hehehe. Oh ya, this is first time i met her and it's superb to know her as well as in blog and in reality! Want to meet her again next time, seriously! 



This young girl is so manis jugak kan? Cair tengok dia senyum. Let me introduce her. She's Yuyu Atiqa. Dia juga blogger, a pre university student, 18 years old. Pertama kali jumpa last day, dia saya lihat seorang yang sangat ceria, senang dibual bicara, tidak malu-malu kucing, and peramah juga. Jadi, kalau untuk berbual tu, adalah tidak kaku apabila berada di sisinya. Hehe. I wish you best of luck for your studies and enjoying yourself whenever you write on blog ok! For your information, ini adalah pertemuan kami buat pertama kalinya, dan saya juga baru tahu url blog nya. Jadi sesiapa yang nak baca stories dari dia, bolehlah kunjungi dan follow blog nya di sini;



Ok next blogger of the year goes to MASTURA RAMA-RAMA. Hehe, Masturarama2.blogspot.com is her blog actually! Rama-rama buat saya teringatkan lagu Ella lah. We just called her Kak Mastura! Panggil Kak Mas pun boleh. Dia pandai pose. That day saya skodeng2 dia punya fb, rupanya before she came to our gathering with Kak Cah dan juga Kak Anis, mereka telah ber'photoshoot' secara jayanya. Cantik lagi! Nanti boleh shoot sekali dengan Fifif ok for next time! Kali ini, kita tak payah cukup umur, hehe, cuba teka berapa umur beliau? She's counselor to be. Cantik dan friendly too! First time kenal beliau, first time tahu beliau juga seorang blogger dan sempat mendapatkan url blognya. Quite simple orangnya, tapi sangat ceria juga! Apa tunggu lagi? Jom berkenalan dengan lebih rapat dengan beliau dengan penulisan-penulisan di blognya;



Guess, who's this? Haa, inilah kakak ayu, eh bukan namanya ayu, tuannya ayu. Namanya Anis Zahira. Agak pendiam, i guess so sebab dia kurang bercakap that day, tapi banyak senyum, Murah senyuman ni. Tak rugi kalau pandang dia, sebab selalu disedekahkan senyuman. Just see at the photo. Hehe. I don't know what to call her, but i prefer Kak Anis kot. As long as it brings the good meaning, it's ok kan, Kak Anis? Also first time meeting. Tapi alhamdulillah lah kerana saya begitu beruntung kerana dapat bertemu dengan semua yang baik-baik hati belaka. The same goes to this person! Kak Anis, senyum jangan tak senyum ok!:) Let's smile people.



Ini masa dan saat sesuai untuk saya perkenalkan 3 jejaka sekaligus. Fair enough? Tak apa kan sekaligus? Because i don't have the single potraiture of them! Alah, halalkan je lah. 


Syazwan Che Deraman
Haha. Ok we started from the one who's sitting next to kaca; haha, the one who's wearing baju petak-petak merah. He's Syazwan Che Deraman, amboi, saya introduce dia dengan nama panjang lah. Haha. He's 21 years old, masih muda, dan bakal menjadi seorang juruterbang, inshaAllah, mudah-mudahan dipermudahkan segala urusannya. Ok, saya start kenal beliau adalah pada tahun lepas, awal tahun lepas, bukan kenal di luar pun, hanya kenal di blog. Selalu juga baca cerita-ceritanya yang berkisahkan tentang pelajarannya, kehidupan peribadinya, pengalamannya dan termasuklah tentang isu-isu semasa, pengetahuan am. Kalau nak tahu lanjut tentang kerjaya seorang bakal juruterbang, bolehlah kunjungi blognya, sangat informatif dan terkini. He's quite friendly, mesra alam dengan blogger-blogger lain dan yang penting bagi seorang blogger yang sangat komited adalah, update setiap hari and he's one of those people yang sangat komited dengan tanggungjawabnya di blog. That's the reason why you have to read his stories too! Selain berilmu pengetahuan, ada jugak bahan-bahan lawak di situ sometimes! Jadi tak rugi kalau luangkan masa sedikit sebanyak baca bahan-bahan cerita yang boleh dijadikan panduan untuk sesuatu dalam kehidupan anda! Oh ya, lupa nak diceritakan, thanks to wan kemarin sebab tak membazirkan sedikit pun pizza, cream soup, and all those snacks yang ada di pizza hut. ALL? All on our table lah. Hahaha.



Ariff
Kali ini kita perkenalkan pula cameraman kita yang berjaya ambil banyak sangat gambar pada malam itu, iaitu arif. Arif ini adalah kawan kepada Cik Hazanis kita tadi. Thank you ariff. I don't know lots about Arif, sebab ini first time jumpa juga. Tapi yang saya tahu hasil foto beliau ambil, semuanya tidak mengecewakan. Hehe, puji ni puji ye Arif. He's quite sporting too, boleh diarah untuk mengambil foto-foto dengan posing tersendiri. Haha. Thank You Ariff. Next time boleh foto-foto lagi okay? Siapa nak tengok blog Ariff? Ni dia; 



Hafizin Jamil
Ubi Badak. Itu nama blognya sehingga saya kadangkala terlekat panggil dia ubi badak, kecuali di twitter saya prefer membahasakan diri saya, bro macamtu saja. But then i dengar orang-orang panggil dia Mil, then Mil jugak lah kita pun. Haha. Whatever it is, inilah dia si Hafizin Jamil yang sedang menuntut di Madinah. Jauh betul, pasti seronok di sana. Makan roti arab hari-hari. Beliau agak pendiam, tapi bila ditanya tetap dijawab. Bila disenyum, tetap tersenyum, jadi tak kekoklah untuk bertegur sapa lain waktu. Tak sangka juga, sebab kalau di twitter, ada je yang diceritakannya, tapi in reality, beliau tak banyak cakap. Hehe.  Saya kenal beliau seiring juga kenal Ustaz Jiji. Tapi pada ketika itu saya belum tahu yang mereka berdua ini berteman rapat dan pernah menuntut di tempat pengajian yang sama ketika High School. Well, Goodluck for you bro, setahun setengah di Madinah itu sekejap saja lagi, pejam celik, pejam celik, dah boleh balik makan budu di Kelantan. Hehe. Ok tentang blognya, banyak tentang isu semasa, terutamanya bola lah, beliau peminat tegar bola sepak barangkali, kadangkala diselitkan juga isu-isu semasa yang lain, kehidupan sehariannya, aktivitinya serta banyak lagi kisah-kisah dan pengalaman-pengalaman menarik yang beliau dapat kecapi sepanjang beliau di sana. Jadi tak rugi kalau baca blog beliau ok! 



Hello. My name is Nuru Ashi. Eh, not me, this sister is Nuru Ashi. Saya terpukau tengok dia senyum buat pertama kalinya. Pada ketika itu, beliau menyapa kami, Ustaz Jiji dan Hafizin Jamil yang berada di meja. Dalam hati saya, "oh good lah, she's friendly too, takdelah boring gathering ni nanti." Dan ternyata dia seorang yang begitu outspoken, peramah dan murah senyuman. Boleh dijadikan wanita idaman jejaka ni. Hehe, nak tau single ke tak. boleh tanya dia sendiri. Saya baca cerita Kak Nuru ini baru saja. Baru tak baru juga, last year, tapi lupa dah la bulan berapa. She's quite close with my sister, Arisha. Jadi, Arisha lah banyak bercerita tentang blogger-blogger yang dia rapat since saya dah sangat jarang update sejak Jun tahun lepas. Kekangan masa mungkin. Tapi insyallah kali ini akan bergiat aktif kembali. Jadi last day, bersama-sama Kak Nuru, kami order menu apa yang mahu dipilih dan at last makan kenyang pun. Next time kena date lagi ni dengan Kak Nuru, tak puas lah kemarin jumpa kan? Hehe. Nice to know you Kak Nuru. Jom follow her stories here;



Alah, tak best lah, i don't have a picture kenang-kenangan with one of the blogger that i used to call, Kak Izma, she's actually Izatil Aqmar. A young english teacher for secondary school seorang ni merupakan asli dari Pasir Mas, amboi patutlah cantik manis. Hehe. Tahu tak dia yang mana? Raut yang paling depan sekali, berbaju hitam, bertudung warna-warni stripes. Itulah Kak Izma. Saya kenal beliau melalui blog beliau sendiri, iaitu Evagurl Izma. Saya tertarik dengan penulisannya tentang pelbagai cerita dan yang paling best lagi Kak Izma ni suka menulis tentang experiences dia sendiri. Jadi pantas sahaja, cerita berbaur santai tapi terkesan menarik kerana dek pengalaman sendirinya juga memang menarik, child moments, teenage moments, when she'd been as a student for primary, secondary school, dan macam-macam lagi. Yang paling terkesan pada saya, apabila saya baca ceritanya berkisahkan pengalamannya tinggal di asrama. Hehe, ada lah some parts and stories yang sangat menarik untuk dibaca! Selain experiences, beliau juga sering update tentang quote dan nasihat buat adik-adik, her students as well, sebab dia baru sahaja bergelar seorang guru. Jadi, it's a challenge for her to face many things regarding to students, problems at school dan macam-macam lagi! Stay strong ya sis, and i know you can be the very good english teacher for them from time to time! Dengan kakak seorang ni pun, rasa nak jumpa lagi, pokoknya nak jumpa kalian semua lagi dan lagi! Nak follow blog beliau? Click sini;



Ok, for this young man, yang tak berapa jelas fotonya, kerana tak begitu menghadap camera, we called him Nik Fizri. Jejaka manis seorang ni, actually teman kepada Ustaz Jiji. He's a photographer as well. Bila tengok hasil-hasil fotonya, memang the boom lah! kebanyakannya tentang alam sekitar dan pemandangan. I love all those kind of pictures! Next time, sesiapa yang nak hire beliau as photographer for any events, boleh contact beliau sendiri ok di laman Facebook nya; http://www.facebook.com/nikfizrinizam?ref=ts dan ingin lihat website nya? Sila layari laman web di bawah untuk hasil-hasil foto yang lain;



BEHIND THE SCENES;
















Ok, at last terperasan yang saya dan wan pakai baju sama tema. Jadi kami berfoto kenang-kenangan lah sebelum balik, kan wan kan? Haha, jangan salah faham dulu, ini sekadar kebetulan. Wan is already taken by his bakal tunang. Goodluck wan for your future soon as a pilot ok! Tabik hormat. Jumpa atas plane esok-esok, jangan lupa bertegur sapa, mana tahu awak bawak plane yang menerbangkan saya ke mana-mana, kan? Haha.


Seriously, ini sangat pengalaman yang menarik untuk berjumpa dengan semua, mengenali antara satu sama lain, dengan lebih dekat lagi, sungguh luar biasa! Jadi apa kata, kita buat satu lagi gathering next time, dengan kadar blogger yang lebih ramai? Pasti lebih menarik kan?


Buat semua yang terlibat, anda semua sangat hebat! 


Ok, that's all for tonight, rasa sangat mengantuk sudah berjam-jam menghadap tulisan di blog ni. Haha, lembap pulak saya menulis kali ini. Tak laju macam dulu-dulu. Orang lain 2 hari dah siap entry, fifi baru siap. Kura-kura betul.

26 comments:

Anisa Hang Tuah said...

ojyeahh

syoknya dapat berkumpul!

selamat hr raya

evagurl (podshop) said...

fifiey sgt sweettt seh! dah lame nk jumpe, at last jumpe jgk kan even x plan pun. huhu.

I want to see you and all of them, again!! :D

Mastura Rara said...

Eyyy adik comel. I'm blushing lah ! hehehe . Tq tagged kak Mas. Rajin menaip.. suka baca :)

Hafizin Jamil said...

haha..kena komen pendiam dengan fifi..bukan pendiam fifi..pemalu la..nok kecek depey gadis2 nih..ko guano ustak ji..?hahaha

boni kacak said...

best gila gathering ramai2 ni... wah... hazanis pun ada tu... memang menarik da boom ler

Babunlaut-sama said...

huhuhuhuhu.... nk sukeeee..... muehehehe.... nais!!!

JIJI YU said...

heheheh..hensengnyeee

hazanis said...

fifie, kita pun seronok dapat jmpa fifi....selama ni kita hanya kenal dlm blog dan facebook jer kan...nsib baik la fifie ni friendly sgt...nanti kita jumpa lg eh..insyaallah...:))

Nur Hayati @ nur.. said...

wah bestnya semua pegi..akak je x dapat gi.. lagipun malu aa dh tua2 ni.. heheh.. blog pun picisan jer.. ;-)

[ Yuyu Atiqa ] said...

Kak Fifiey !

You're totally awesome !
Fuhh. panjang banget penulisannya.
Yuyu suka ! hehe

InsyaAllah, next time kita jumpa lagi k...

Much love !

nuruashia said...

heheheh..nice story dik ^^
mmg best dpt jumpe ramai2..insyaAllah nty raye ni kite jumpe lg :)

Azham Vsvc said...

Wah...seronoknya! Rugi tak balik Kelantan masa gathering ni berlaku hehehehe ;)

syafiqakarim said...

best nyeeeee
hey.gambar last tu plan ke apa?hiks



selamat hari raya fifiey

Syazwan Che Deraman said...

Hehehe, tak sangka dapat jumpa fifiey.

2, 3 hari ni, wan tak sempat nak update blog.
busy dengan persiapan raya.

hehehe, last last baru perasan baju kita ni seakan sama kan.

terima kasih ye fifiey.
seronok dapat buat gathering macam ni.
insyaAllah, kalo wan kelapangan,
wan ke open house.
thanks sekali lagi.
selamat berpuasa,
selamat hari raya, maaf zahir dan batin.

fifie said...

Hai Fifiey, eh we have the same name ejaan je yang lain. hehe. Best nya dapat iftar sesama.

zOeY zAu YaH said...

bestnya..meriah =)

~~zana@pb~~ said...

Selamat hari raya fifiey....akk pun ada di Kelantan drp sebelum raya hingga khamis lps. Lepak jg di KB Mall dua x.

Azhafizah Md Nor said...

Seriously meriah..Salam Aidilfitri fy

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm majority are girls.. kinda nice experience u got there.. lookin forward to meet u someday :)

Gen2Merah said...

wahhhh, syioknya korang semua dapat gather sama2... nice

Pondok Usang said...

sesekali bersua muka... seronoknyee.. =)

azalia hjsalleh said...

untungnya la dpt jumpa ramai2

emy|farid said...

this is the first time i read ur blog and guess what! owsome!! oyeah.

bahasa sangat indah, shuke!!

izfanora said...

wah, seronoknya.. jealous dr kejauhan.. :P

Nisa said...

Aww, looks like you guys had a lot of fun together!

PS: You haven't updated much these past few months. Where have you been?

Aril Impian said...

menarik blog ini banyak info...info terbaik lawat sini dan follow...

http://arilimpian.blogspot.com/

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails