Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Tuesday, January 10, 2012

Conversation Between Me and Abby: "Bulan mengambang, angin mengancam" !



Me: Hello adik, dah makan?


Adik: Kak Pi wak gapo tu? *Kelantan dialect (means: Kak Pi sedang apa?)


Me: Main laptop. Why?


Adik: Facebook lah tu.


Me: Mestilah. Jealous lah tu. (Evil laugh). Nak update status apa ye, bagi idea dik.


Adik: Adik ada idea, apa kata Kak Pi tulis la (even it is not written by hand on the paper, it just typing, tapi she's mentioned as TULIS) , "Bulan mengambang, angin mengancam"


Me: Hahahahaha.. (Aku gelak tak henti-henti dan dalam hati berbisik, bahasa adik mengancam lah. Belajar dari mana tak tahu sebab itu kan bahasa poet. Fuhlamak budak sekarang.)


Adik: Ni orang malas tolong bagi idea ni, dah ah. Malas dah. (Dia marah aku gelak) !@#$%%^^&*()@#$%




Perbualan kami tamat setelah aku gelak besar dan minta maaf kembali kepada Abby! Abby menerima maaf dengan syarat yang buat aku faham benar, aku harus beli chocolate favourite dia berharga lebih kurang RM4 duit Malaysia. Murah saja. Aku pun menyetujui dan dengan pantas dia ketawa. 


Nakal Abby sudah aku duga, kalau tak minta sesuatu pasti tak sah. Tapi dengan adik beradik, tak ada maknanya harga RM4 itu aku nak kedekut. Biasa pun, kalau kami keluar bersama di waktu berkumpul, jajan dia aku yang belanjakan. Senang dengan Abby, bagi dodol makanan orang tua yang dijual di pasar besar tu pun dia sudah over happy! Bersyukur katanya. Merah berkaca mata aku punya adik yang punya rasa dan mengenal erti syukur macam dia. Nakal-nakal dia, seburuk mana mulut tak ada insurans dia pun, tapi masih punya jiwa halus :')


Terngiang-ngiang masih akan ayat;



"Bulan mengambang, angin mengancam"


Dan kini aku tersenyum sendirian, kerana aku rindu akan kebersamaan. Aku tidak sepintar kalian untuk mengimbangi emosi, tapi tidak sebodoh itu untuk membiarkan kenangan terhapus tanpa aku gapai titisan hujan; ibaratnya beribu sekalipun, jutaan sekalipun, impianku tergantung di situ! Bulan mengambang, angin mengancam.....Aku hanya mampu ketawa dalam bayangan.


30 comments:

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Adik tu beruntung dapat kakak ini yg amat baik

Dhiya Fariza said...

i guess this is my first visit. many more to come inshaAllah. i like when u utter the mengimbangi emosi uptil titisan hujan. beautiful.

Puteri Bt Ahmad said...

hihi cumel betol abby!!mane dapat ayat tu?takpenah dengar. hihihi :D :D

tieykah said...

Abby kecek klate ko?mostly meme guno klate ko?

Aweyn said...

angin mengancam. haha 1st time dgr

Cik Suriz said...

rupeyeee

Nur Aischa said...

haha wahh, bagus la perumpamaan adik kak fifiey tu :D

Mama Gee said...

bulan mengambang, angin mengancam, sungguh romantiss je bunyinyaa hehee

Arina Ahmad said...

i like your last phrase. somehow, it's very puitis. beautiful.

Hani said...

hi fifiey bulan sabit, angin sepoi-sepoi.. nice entry.. u also lucky hve adik bersyukur :) untung kakak dia..

Un Phat Lee said...

perrgh bahasa.tinggi

ascil.punye.lah said...

woahhh sastera betul adik awak=)

ct cucubi said...

kecik2 dah tunjuk bakat jd penulis novel. :)

Cik Oda Gelang said...

salam..awak ni..cantik la..hihihihi

Cikgu Ma said...

salam kenal..thanx yea singgah blog saya tadi...saya follow anda..cantik la ownerr blog ni..=)

gadisBunga said...

bulan mengambang,
angin mengancam,
bunga dah kembang,
tapi bau semacam?

eh?

:)

MaryaYusof said...

Comelnya adik Fifiey ni bila cakap mcm tu... mesti ade makna yg mendalam ;)

Cik Rose Cute said...

angin mengancam apa maksudnya hihihi

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bagusnya kecik lg sudah pandai bersyukur


sy tahu dr mana bakat poet abby itu datang..pasti dr kamu :)

Zana Adieyza said...

puitis sungguh abby kan.. hihihi

CaDLyNN said...

wow...ayat last tu sgt puitis...
n abby juga sgt cute bile sgt mghargai pemberian org dan not demanding! :)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

boleh buat tajuk drama tu hehe

wan nurul hezrina said...

baru pes timenie dengar ayat nie=)huhu..nie sendirik punya ayatker?

shiela latif said...

apalah maksudnya tue fiffiey? ni mesti turun bakat dari kakaknya jugaklah nie :)

Cik Gee said...

bulan mengambang awan mengancam? ape ke mende tu? bunyi ye lain macam.. haha!

shahrazali said...

haha....
bulan mengambang cite dah nk seram...
angin mengancam tu ntah dari mana kuar...haha...

aniswany said...

bulan mengambang,angin mengancam ;)
puitis betul adek nya =D

ghost writer said...

letih aku nak jelaskan makna 'bulan mengambang,angin mengancam'.ikutkan fikiran aku macam tak betul jer.uh!

Sue.Mr.Faris said...

hye fifiey tq sudi dtg & komen kt blog http://suemrfaris.blogspot.com/2012/01/dais-aka-pelamin-by-hana-zakaria.html?showComment=1326022820454#c8412524391149383229

anyway 1st time dengar angin mengancam :p

pena rozie said...

Kakak yg baik...

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails