Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Sunday, January 8, 2012

Ada Duyung di Samila Beach, Songkhla, Hat Yai, Thailand?





"The best way to make your dreams come true is to WAKE UP!"



Songhkla, salah satu daripada tempat yang dikenali ramai khususnya pengunjung di negara gajah putih itu sendiri, Thailand. Terletak berhampiran dengan kota besar Hat Yai, Songhkla menjadi salah sebuah pusat pelancongan dan kota belajar bagi saya dek kerana pengalaman saya melintasi sepanjang kota songhkla terbabit kiri kanan jalan pasti saya lihat  Pusat Pengajian Tinggi/Universiti-unversiti dan juga Kolej-kolej swasta serta dapat saya lihat keseragaman penuntut pusat-pusat pengajian tinggi terbabit memakai kemeja berkolar putih dan berkain serta berseluar biru! Kemas dan lengkap dengan buku di tangan. Sepertinya di filem siam saja di waktu aku bersekolah rendah dulu ada ditayangkan di kaca televisyen. Aku lupa tajuknya apa, pokoknya actor nya itu asli gagah/handsome. One of the famous University in Songhkla is, Prince of Songkla University.


Memandangkan Songkhla terletak hanya sejam dari kota besar Hat Yai,sejam setengah dari kota Padang besar(sempadan Padang Besar Perlis) maka ramai juga orang yang mengambil peluang untuk berlibur merehatkan diri di sini. Dari Malaysia juga ada. Dari plat kereta yang diparkir di jalanan ataupun yang sedang berhenti dek kerana lampu merah, tercatat itu adalah Plat kereta dari Malaysia. Dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan sebagainya.



Kami tidak ke banyak tempat. Cukuplah hanya menikmati suasana jalanan yang sangat sibuk dan juga mengenali bagaimana sosok perjalanan di Songhkla serta mengetahui lebih kurang rupa dan kelebihan tempat ini supaya bisa dikhabarkan dan diceritakan kembali kepada teman-teman soal perjalanan ini. Cukuplah sekadar aku dapat berkhayal sebentar sambil menghidup suasana segar, makan makanan yang rasanya enak dan baru dicuba, tidak ada di negara sendiri, angin baru di tempat baru. Refleksi diri merefleksikan otak yang ligat berpusing jika berada di tempat sendiri.

"Bersyukur dengan apa yang sudah ada dan apa yang kita punya, daripada terlalu banyak menuntut dan mengeluh. "


Kami sudah tiba di Samila Beach (In songhkla). Aku dihebahkan oleh Tok Wan (Our new atok who's staying there) which every people came here to see Duyung. I'm so excited as well as Abby!


Mama tunjukkan kami foto yang dirakam oleh Pak Cik Siam tadi. All those 8keping berukuran lebih kurang 3R gambar bernilai RM 60. Mahal. Biasalah tempat pelancongan!


Kalian harus hati-hati dalam membeli makanan. Kerana di sini tidak seperti di negara-negara Islam. Di sini banyaknya yang bukan Islam dan orang Siam asli meniaga. Tidak seperti di Pattani ataupun Narathiwat. Di sana banyak melayu asli yang pandai akan loghat melayu aslinya Kelantan. Jadinya aku dinasihatkan supaya berhati-hati apabila membeli. Alasannya, ya, fikir sendirilah mengapa. Tapi sekitar Hat Yai tak risau, banyak juga restoran Halal!;)


As what i intend, i just want to relax here. No more walk!


Ahaks... Abah would jelous to see this:p Abah couldn't join us as he being at Jakarta. This is Pak Su Him lah. Adik Tok Wan! His wife is so nice. I'll show her soon!


Prasasti Duyung! The Golden Mermaid!


Tok Wan's wife. We called he, Mak Wan! Our new young nenek!


Kenangan kami bersama The Golden Mermaid yang menjadi mercu tanda pantai ini! 
Tidak pula diceritakan secara jelas mengapa ada tugu duyung di sini tercipta. Mungkin kerana duyung benaran pernah wujud di sini? Wallahualam. hehe


Abby mintak dengan mama untuk buatkan gambar dia besar. Kami nak besarkan hingga 12R. Dia nak gantung di bilik katanya. Pose Abby waktu ni dengan duyung memang lawa!


Burung banyak kat sini. Terbang dekat muka lagi. Macam dekat europe je. Untung ada pokok kelapa boleh beza europe dengan Asia Tenggara. Kahkah.


Relaxing!


Air kelapa laut yang sangat enak!!!!


Goodbye people, dah nak balik! See you again with the next exciting stories!


Last but not least, Cenderamata kecil aku dari SONGHKLA!



21 comments:

Puteri Bt Ahmad said...

sy belom sampai songhkla lagik :( sobs sobs hihi

PinQib said...

wah.. manyak duit p jalan siam.. bestt leee

ascil.punye.lah said...

oh patut macam pernah nampak.rupanya dari blog rtp arisha=)

awak kakaknya ya?

hazirahahmadrazi said...

happy new year ! wah best nya vacation :)

JR said...

Di Phuket lagi banyak duyung, putih melepak bersidai di tepi pantai, ada yg tak berbaju pulak tu...tak malu betul..

Tajuk entri terbaru di blog JR: "Sapa Artis Puaka Yang Hantar Ular Ke Rumah Azwan Ali??"

Cik Rose Cute said...

follow sini...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

thailand.. not interested to go there, sebab zuan now sebelah je dengan thailand.. kalau berminat, rasanya dah lama sampai :)

khairul abdullah said...

Saya juga pernah bergambar dengan duyung ini, ada beberapa bahagian tertentu di bahagian duyung ini lebih berkilat dari yang lain akibat terlebih pegang :)

khairul abdullah said...

Saya juga pernah bergambar dengan duyung ini. Ada bahagian tertentu di badan duyung terlebih berkilat dari yang lain...akibat kerap dipegang :)

ubaidillah zulkefli said...

jaoh perjalanan luas pemandangan.. :)

Akeyla Frr . said...

BESTNYAAAA 1!111 (y)

Anak Wak Mail said...

cantik tempat tu..siap ada duyung lagi tu..hehe..;)

tieykah said...

ada ole2 tak?

L said...

waaa. sonoknyer dier jalan23... ada oley3??

Jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

Azlan Hasan said...

blom pernah sampai songkhla lagi..nampak macam menarik jer kat sana..hehehe

Regards,
-Strider-

ORLANDO AHMAD said...

duyung tu buat gua rasa nak pegi sane gak huhu, maybe only dugong yg menunggu, ahaks

wan nurul hezrina said...

kelantan dekat dah ngan songkla.tapi tak terpergilagi=)best gambar ngan duyung emas.huhu

..::SangRatoo::.. said...

seronok kan jalan² :) luas pandangan..

MaryaYusof said...

Duyung emas tu benar-benar emas ke? Wah, klau betul2 emas mesti dah kena curik... nice pics ;)

jedi said...

seronok bercuti cengitu bersam keluarga..

Mama Gee said...

bilalah mama nk sampai thailand ni...

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails