Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2014; Achieve something, being someone, loved by everyone!

Thursday, December 15, 2011

Telur Penyu. (Entry Hilangkan Stress)


Assalamualaikum and Hi People.


As what you know, eggs are so familiar with us! We take half-boiled-eggs for breakfast, we can make 'telur masak pedas' for lunch or dinner, and also telur mata kerbau for nasi goreng kampung yang hangat pedas namun meletup mantabb! hiks. Best. Oh, I imagined the best nasi goreng pattaya which used telur yang dibungkus nasi di dalamnya. The menu that i always ordered  whenever i'm going out with family or friends for dinner! Yummy. For almost dishes like these we used telur ayam!


Ada telur ayam, telur itik, telur puyuh, dan juga telur penyu yang boleh dimakan. But, most of the people, just know and have eaten telur ayam, since ayam merupakan binatang peliharaan yang glamour, i thought. (Banyak lah kau glamour sangat kan?) Hehe. Ye, ayam bertelur, take noted! Bukan beranak tapi bertelur! Teringat belajar Subject Science Standard 4 dulu-dulu. Bab2 bertelur, beranak ni quite interesting jugak, tambah-tambah masuk bab reproduction kalau dah masuk high school! Hamboi, sukewww lewww tewww. (Ewww jangkitan wwwwwww?) NO WAY! Boys will love to learn it! I don't know why girls waktu tu malu-malu kucing, but boys beribu kilometer dapat tangkap bab ni dalam masa sehari saja, without teachers blabbbing lots. Imagination beyond expectation! Eh maaf, lari topik!


Telur penyu! Fifiey first time try walaupun dulu-dulu abah dah pernah bawak balik benda ni! Mahal kemain tau! Mencecah RM 2.50 sebijik. Hambek kau! Ini ada dalam 30 biji kot. I don't count it. What i really shocked, ada di setengah tempat ia boleh mencecah harga RM 5.00 sebiji. Mak aihhhh. Mahal kan? Nak buat macam mana, susah nak dapat, kan. Dan yang paling ironi nya, sekali kau cuba, ketagih nak lagi dan lagi! Kulit dia tak keras macam telur ayam tau, kulit dia macam kain keras yang dikoyak sedikit dan anda boleh tuang langsung isinya. Jangan lupa rebus dulu macam kau buat telur rebus separuh masak tu lah! 



Telur kuning dia lebih menonjol. Tu yang Fifiey dah rebus, satu telah dituangkan ke dalam bekas, satu lagi belum dikupas. I can't really say dikupas, sebab dia macam kain, dikoyak bahasanya yang lebih sesuai kot. Hehe. Get ready to hentam this! Nak cuba? Dapatkan segera, sesungguhnya anda akan berasa sangat kuat setelah makan benda ini, walaupun kepala kau akan rasa macam pening-pening itik. Eh, pening macam itik ke? Kenapa itik yang jadi mangsa? Kesian-,- Yang penting ada yang kata dan sangat yakin, makan benda ni dapat kekuatan batin! Amekhekaukuatlahsangatkan?! Tak percaya? Cubalah. Sesungguhnya kekuatan adalah hak milik setiap insan...



Aku pelik dengan telur penyu nih. Kenapa lah bentuknya bukan belat betul, ataupun oval ke, kenapa perlu ada kesan penyet di atas. Penyet? Apa-apa bahasa yang sesuai sila gantikan. Semenjak tinggal luar dari malaysia dan dah tak belajar BAHASA MALAYSIA secara khusus macam di high school dulu, penggunaan bahasa asing lebih diterapkan sehingga bahasa-bahasa yang sesuai digunakan pun dah ter'confuse'. Tension! Padahal bahasa jiwa bangsa tau! Lagipun bila aku belek buku-buku and cek adik-adik punya paper exams bila aku hang out dengan teman-teman di Malaysia, dah banyak tatabahasa berubah. Bahasa baru pun banyak dah wujud dalam kamus dewan.



Koyak, tuang, makan! Macam iklan oreo tu pulak, putar, jilat, celup! Hehe. Buat iklan jap, mana tahu dapat jadi model iklan, kayo nan engkau, royalti banyak tuh! Kehkeh. Berangan, iklan telur penyu!



Taruh kicap sikit, untuk penambah rasa. Nak taruh blackpaper sekali pun ok jugak! Just nice. Buat telur masak separuh macamni, teringat pulak kat abah! He just love it! He's so busy now. Working and preparing for the new project paper! Oh lupa nak cakap, telur kuning telur penyu ni lain sikit tau, ia agak bergaram dan berpasir apabila dimakan dan juga tidak selembut telur kuning telur ayam. Telur putihnya pula, rasanya agak liat-lembik kot compared to telur putih telur ayam! Haha, maaf, tak pandai nak describe how it tasted la, nak rasa, cubalah sendiri!



Morning-lazy-dull face..lol:DD Nikmati telur penyu dulu ahhh! Susah lho mau dapatkan ini...(Agak-agak ada peluang tak, nak jadi model telur penyu?) hekhek....Cakap pasal penyu, teringin nak bela penyu yang kecik tu. Aku lupa aku tengok filem apa entah yang dia pelihara penyu kecik! Awesome. Sumpah comel! Ada yang nak kasi present penyu on my birthday pun ok jugak! Aku nak try bela binatang sekarang, supaya karma baik aku dengan binatang terpelihara sebab aku dah banyak bunuh nyamuk tiap-tiap malam, mana tahu one day nyamuk tu, kelahiran semula nya jadi manusia, dia datang balas dendam kat aku. Haha. Khayalan tingkat tinggi!:P


Masa aku buat entry ni, beria sangat aku google tentang kebaikan, kelebihan serta fungsi telur penyu ini untuk kesihatan ke, tubuh badan ke, dan seangkatan dengannya yang memberi impak baik lah kan, malah frustration yang aku dapat! Frust wehhhhhhh! Why why why, why telur penyu didn't bring any goodness at all??? Malah hanya mitos dan keyakinan yang kuat daripada pengamal dan pemakan telur penyu sahaja yang mengatakan telur penyu untuk kuat batin! Kuat batin untuk aku yang muda remaja ni buat apa! HUH! 


You know what,  telur penyu adalah sumber protein yang paling kurang khasiatnya berbanding telur lain, seperti telur ayam. Lebih malang lagi, telur penyu mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi iaitu antara 10 dan 15 kali lebih tinggi daripada telur ayam. Begitu juga kandungan garamnya. Telur penyu mengandungi bahan toksik yang mencemari laut dan hidupan akuatik.


"Telur penyu adalah sumber protein yang paling kurang khasiatnya berbanding telur lain, seperti telur ayam. Lebih malang lagi, telur penyu mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi iaitu antara 10 dan 15 kali lebih tinggi daripada telur ayam. Begitu juga kandungan garamnya. Telur penyu mengandungi bahan toksik yang mencemari laut dan hidupan akuatik."



Namun, alasan ini tidak cukup untuk menewaskan kepercayaan tradisi bahawa telur penyu boleh menguatkan tenaga batin, satu daripada 1,001 sebab mengapa telur penyu menjadi rebutan sehinggakan mereka sanggup mengeluarkan banyak wang mendapatkannya.


"ARTIKEL PENUH"


TENSION AKU BACA. 3 biji makan telur penyu. Kalau rata-rata telur ayam yang ada di Asia ni nilai kolestrolnya adalah 200mg sebiji dan sebiji telur penyu nilai kolestrolnya pula 10 atau 15 lebih tinggi dari telur ayam maknanya 200mg+15mg= 215mg X 3= 645mg! Alah, sekali sekala, chills sajalah , kan? Makan apa-apa pun ada kolestrolnya juga! (pesen nak menyedapkan hati) haha.

35 comments:

laskar pelangi said...

waaaa..tak pernah makan lg telur penyu ni =)

Aweyn said...

peergh cecah ngn kicap mmg sedaaaap :D

nasha sanza said...

rajinnya..nak cubalah..cantik la adik nie..macam kacukan pulak akak tengok..

akuzle ayu said...

kalo Greenpeace baca neh surely depa marah kt awk...ahahahha... kalo ikutkn telur neh dr spesis yg dilindungi n terancam so kalo mkn kener saman...huhhuhuuh...tp, kalo kt Trg mender neh dh jd biasa kan?

LAici KAng Ais said...

nak sikit telur tuh.heeeeeeee :)

Saiazuan said...

zuan x prnah try pn, need to try lepas ni ;D

joegrimjow said...

yolk eggs lagi bahaya

Hanis MY said...

dah lama tak makan telur penyu, skrg dah mahal sgt2 wuwuwu...

umie naziera said...

iskh..xpernah try lagi nie tp xlalu laa

Gen2Merah said...

faveret saya tu... telur penyu... tapi skrg susah da nak dapat... telur kawalan tu.. nanti pupus sang penyu.. ehehe

emy zulaiha said...

wahh..emy tak pernah makan lagi telo penyu..sbb area selangor mmg xde jual lah kot kan.. :)

afzalsukasuki said...

pernah makan sekali je waktu kecik2 dulu.uhuk2

suha said...

belum pernah rasa telur penyu but memang tak boleh tepis telur ayam separuh masak. makan pulak dengan kicapp. sedappnyaaa. hee :]

roseputih zumie said...

btw dah follow awk fifiey.. yg entri tu awk nk share2 lah.. :D

kajaharuna said...

perrr.. tekeliur nongoknya..

zaty said...

wowahh,tak pernha rasa ni.sedap ke hanis?semacam je tgok.hehe.. :)

ehh kita sebaya.hee
btw u really are beautiful.
i mean it! :)

Fatin Mraz said...

fm x sampai hati nk mkn memandangkan ia semakin pupus..

faizal mohd said...

belum pernah cuba lagi.
ada rasa2 hanyir tak? :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hahaha GREENPEACE marah ek? hiks... marah kepada si penjual!

ok, kpd yg tak pernah try, nk try pun boleh:))

kesian penyu, makin pupus, kan?

Syariniey Amran said...

Sedap ehh fifiey? kak sya tak penah try..hari tu sempat sentuh2.cam lembik kan,haha.pastu tak jadi beli :P

dhiera said...

saya tak pernah makan telur penyu sebab dia high kolesterol. baru nak bagitahu tapi kamu dah gtahu dulu. orang terengganu suka la makan telur penyu kot. pernah tengok kat majalah 3.

Azham Vosovic said...

mcm sedap...tapi saya takut nak makan telur penyu ni...sbb lain dr yg lain hehehehhe

Sarah Mohd Saleh said...

dah tliur tgk fifiey mkn telur nihhhhh

myra abdullah said...

huhu..betul-betul setuju sgt.lelaki kalau bab reproduction tuh laju jer,boleh lak pick up an.heee..

anyway,sedap ker telur penyu tu..huhuhu

EZAN IDMA said...

Nice sharing babe. Mmg tak penah mkn lg telur ni. Sesuatu yg unik :)

zOeY zAu YaH said...

wahhhh..

Atiqah Razak said...

waaaaaaaaaa kesiannya telur penyu XD

HEROICzero said...

telur penyu ? errr ... hehehe !

aleen aiden said...

perghh,5hengget sebijik nak jadi ape.pfftt

~AmyLiana86~ said...

hai fifi..akak org terengganu kan..mmg femes dgn telur penyu ni..tp akak tak suka..tak tau nape..sb dia lembik kut..hehe..pernah cuba tp xleh..

ada lagi satu telur yg macam telur penyu..namaya telur tuntun..tuntun ni mcm penyu jugak tp dia lain sikit..

telur dia besar sikit dr telur penyu ni tp lembik mcm telur penyu la..mak akak kate telur tuntun lg best dr telur penyu..lg susah nk dpat dr telur penyu..nati fifi try la..hhehe

Bitt (double IS) said...

skang telur penyu manyak mahal woo akekekeke saya kalo makan kannn lepas rebus terus hisap dari konyakkan kulit tu jek...hehehe

aLya maNip said...

guess what? even k.alya lahir kat tganu tp x penah makan telur penyu tp setiap kali kwan2 dr luar dtg, telur penyu la k.alya offer diorg suruh beli..hahaha

wan nurul hezrina said...

meleleh ayak liuq akak dik non=)shedapker?ada beza tak rasanya ngan telo biasa..bila pegang lembik2 kulit dier so mmg rasa kembang nak makan.sedap ek?

pena rozie said...

x mkn telur penyu...

Anonymous said...

Salam..
Hi fifiey!

Boleh I tawu mana u dapatkan telor penyu ni..?
Orang tua I nak sangat2, rindu makan telor penyu...tapi masalah nye kite kat spore..tak dapat dahh kat sini.. :(
Tolong balas comment saye..Kalau tidak pon, Awak email atau fb saye , nurika_atriana@hotmail.com.
Nak tawu sangat2..
Terima kasih..

Yg benar, Nurika

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails