Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, December 12, 2011

Status Ikan Masin.


Assalamualaikum and Hye People.


Tengok tajuk sudah dapat rasa kebebalan dan keanehan kan? Nah, amik kau! gedebab besau nya foto yang disediakan oleh si Fifiey Lychee kali ini. Bukan apa, nak suruh muda-mudi kenal, ikan masin, menu harian zaman berkala. Dulu hari-hari nenek, atok kau makan benda ni dengan ulam dan budu tetiba harini kau dilahirkan di bandar kau dah tak kenal ye ghupe si ikan masin yang berstatus dara, bujang, teruna, janda, eh wujudkah binatang berstatus begini? Alam dan kehidupan, pastilah ada, kalau tak macam mana kucing boleh 'terberanak', kan?






OK, sekarang taknak masuk biological reproduction segala macam tu, sekarang nak cerita tentang ikan masin saja. IKAN MASIN! Ikan masin ni aku dapat dari Sarawak tau! Best namanya Ikan terubuk. Ada yang panggil ikan terbok lah, ikan terbuk, tidak mengapalah, as long as bunyinya hampir sama diterima pakai lah jua. Yang pasti rasanya sama:) Orang kata ikan terubuk ini mahal, aku pun tak sure sebab bukan aku yang beli! Nak info lanjut jum sama-sama guna google! Click HERE for more info on media!


Kali ini entry pendek je, sebab Fifiey pun takde nak cakap banyak tentang ikan ni. My last wish, semoga dapat makan ikan terubuk ni lagi! It's one of my favourite. Makan bersama nasi panas dan lada, memang best! Meletup bibir kau, tapi mantab sangat! Tak percaya? Cobalah. Kerana ku yakin kau sedap, maka ku hentam, kau sampai berpinggan-pinggan! 



Selamat tengahari people!
Aktiviti anda untuk hari ini apa?

Ada berita menarik yang ingin dikongsi?

Pendapat anda tentang ikan terubuk masin sarawak ni? Siapa dah pernah cuba, sila bagi komen:)


Tengah addict main game The Sims Social :( How to avoid this huh?



26 comments:

nub said...

kalu makan, dapat nasi, ikan masin, teloq goreng pun dah heaven dah.

hehek

KuNanGKuNanG said...

mmg sedap ikan terubuk masin ni. tp jarang dapat makan sbb nak jauh sgt nak belinye..huhu

gadisBunga said...

terubuk bakar fresh mmg dah diketahui boleh menggugat diet...tapi terubuk masin ni tak pernah rasa lagi... :)

Aweyn said...

perghhhhh siyes terliurrrrrr :D

wan nurul hezrina said...

huhu mmg ikan masin pembangkit selera=)

MataHati @ MH said...

ini peberet sya time musim hujan..
ada ikan masin, budu, pucuk gajus dan jantung pisang.. menjilat jari tuu

Kella said...

anda sungguh cantik sekali! kurniaan Allah... =)

salam kenal..

LAici KAng Ais said...

guwa suka makan ikan terubuk bakar cicah smbal belacan. peh !!!sedap shgga menjilat jari :)

Pocket said...

kalau sebut ikan terubuk,
selalu ada imej kata ikan yang besar.
tp tengok dlm gambar tu cam kecit jer la plak.. hummmm..


pocket tak penah makan lagi!!

Dyla Qistina said...

fifiey! :) missing you very much. maaf lama tak menjenguk. :( ikan masin salah satu makanan kegemaran kite. especially if ikan terubuk masin >_<

konde said...

sedapnya tuh ikan emang

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

Finaz Jaafar said...

kte lagi suke ikan pekasam..nyum2~

Myra Jay said...

Dah lama tak makan ikan terubuk masin tu..

Adoila sedapnyer ;)

a.samad jaafar said...

ikan terubuk masin yg fresh dari sarawak memang sedap..dimakan plk bersama nasi dari beras bario.. fuhhh.. orang lalu kat depan pun... errrr.. nampak !

mohdhazlan Dreadlock said...

ikn trubuk ni mmg bes ...prnh rasa ..

Hanis MY said...

huwaaa best2 i likeee...

syoknya fiey main game... best ke game tu fiey?

Jue said...

Ikan trubuk!!my fav!!proud ngan my hometown!!

Psst: entry latest tu Hanie yg update, dlm gambo tu mmg gambo aku, Jue hihi

J.Syazwana said...

eh muka awak macam rtp farra arisha lah. nama pon lebih kurang. adik beradik ke? huhu

J.Syazwana said...

okey dah dapat jawapan sebab dah nampak gambar rtp farra arisha dekat sidebar tuh. hihihi.

~SaL IjOu~ said...

baru je mkn smlm tp bukan yg sarawak punye..hehe~

maszmadi said...

salam kenal,

erm, x berapa suke ikan terubuk masin coz rasa macam masiiiin sangat.. huhu

jameela armann said...

penah makan.. sedap tapi susah la plak nak cariknya....

dear, i tag u dalam post ni tau...

http://namanyajaja.blogspot.com/2011/12/7-eleven-things-bout-me.html

blogtilldrop said...

sedap terubuk masin.. i was here to say hye.. first visit u..and folo u.. -www.blog2shout.blogspot-

akuzle ayu said...

ikan masin mmg fabulus!!

thaqibzaki said...

Seriously said, tak pernah makan ikan terubuk. Teruja. :D

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ada satu jenis lagi ikan masin yang rasanya agak lemak2 n byk isi. n kurg tulang! yg tu lg best tau! makan dgn nasi panas...:)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails