Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Saturday, November 12, 2011

Terengganu Darul Iman


Assalamualaikum and hye people.


Lot's of thing to be shared lately, but like what u've seen, i can't make it, i can't fulfil my promises yet. Damn, time are so jealous, i'm always rushing here and there. I'm always loyal to my tasks, to my facebook, but not to my blog. Sobs. Don't be sad dear blog, i still love you and love the readers.


That's why i prepared you another photos yang ada dalam hard disc komputer that i used right now supaya you guys not feel like too dissapointed! Ok, let's go to the main point, where i have to mention thanks to my long distance relatives for welcoming us with open arms to be in Kuala Terengganu and we got dinner together and accompany us to I-City!


We also got invitation to met personally with Datuk Bandar Kuala Terengganu at Permai Hotel, Kuala Terengganu. We're having supper since it was 10.30 already. He was quite friendly, with low profile attitude. He talks lots with my abah and my sister. Thanks Datuk for invitation and spending time with us!  Thanks to the singer kat hotel tu jugak because they bring us the sweet song  with the great voice! I'm just fascinated on how small people can shout and sing with the good vocals. Lol. We just stay one night there since my sister quite busy with lots of important matters!


Hye people, i'm Fifiey. You know Fifiey? Yes, i'm Fifiey Lychee Maration. Apakajadahiniperkenalansudahlamataktahunama! hehe, Sila baca macam nyanyi secara rap/hip hop.



Pengembaraan bermula. No, it's not a long journey. Alhamdulillah lah kan, if not, pening lah duduk atas kereta lama-lama....



Ok, we are arrived safely and singgh dekat masjid terapung. Nice view Mom and her eldest daughter! They are looking like sisters. Awet muda mama. I'm so falling in love with batik fashion. I promise i'll do quick review on these fashion. Promise again? Haha. Cantik tau eventhough harganya a bit expensive. Ya you know batik, but it's worth enough because when you wear, you will feel the value of batik Malaysia. Batik Nusantara lain lagi tau! Yang penting pengaruh moden pada design nya!



Abby si mata sepet akibat sinaran matahari! Panas tau. I bet i can meet Sis cantik gorgeous NURULBADIAH LAI, but forgot to take her contact number. Sight, Next time oke sis cantik. Anyway congratez to her for the engagement... Selamat ke gerbang perkahwinan pula!



Since, kami sekejap je di sini, so we spent the time wisely. Jadi, ke suatu tempat lah kami untuk makan hidangan malam. Tengahari dah lepas kan. And our relatives bring us to KILLINEY! It's kind of Kopitiam jugak lah. Tempatnya selesa and we chosed to be in the kaca with the comfortable sit and condition. I mean, kitorang duduk di dalam not the outside part. For your information Killiney ni ada jugak tau branch nya di Singapore and also Indonesia, lain tempat, i'm not sure it's exist or not! Di kuala Terengganu ni, KILLINEY's located betul-betul depan ASTAKA. So mudahlah nak jumpa.



My sister and aunty:) Long time no see, so they chit chat lots. Sungguh sebelum dan selepas makan talkative juga...Oh ya, in front of them was a glass of roselle lychee drink. Best!



 This is my dishes! I ordered Singapore laksa sebab dah biasa makan this one. Tapi kalau you all on diet, i prefered you to order french toast. Sangat best tau, nanti Fifiey tunjuk fotonya! Ahha, KILLINEY's coffee pun best tau! Cuba lah rasa, pasti umpph. Besides that, juice nya pun boleh tahan fresh nya.....



As usual, this child can't be separated from the camera shoot! So, everywhere ada camera, di situ ada dia. But with one condition, dia yg akan ajak cameraman bergambar and bila org offer nak ambik gambar dia refused, itu sikap pelik abby! hehe....Abby is so loving dengan abah and mama!



 Ni lah yang Fifiey katakan sebentar tadi! French Toast! Memang best. Tak percaya? Cubalah sendiri.



 Us! Together! The memory bring us happiness and feel the real of family relationship!



It's not enough with one drink, so, orange juice, here i drank you!



Yes, kebersamaan itu indah!




 A potrait from me!:)



Now the turn to move to I-City Kuala Terengganu dekat dengan pasar jugak. Pasar payang and this location is known as China Town. Lawa jugak kalau nak photoshoot dekat sini, but poor us, we didn't bring the good camera so the quality of the pictures are ala-ala kadar sahaja dan then we have to spent the time well memandangkan berada di sini sekejap sahaja. Just for memories. Untuk photoshoot, maybe next time kalau ada holidays lagi! I don't know how to explain the location sebab tak expert sangat dengan area KT ni. So, why not you are googling yourself. You can feel like you are being at I-City Shah Alam but of course yang di Selangor punya lagi best lampunya! Poor us lagi, sebab on that night kitorang pergi tu, the tree lighting tak dibuka. Still, we can get the light dari lampu-lampu jalanan and the nice view from the bridge! Cantik kan cantik kan?;)



Potret keluarga tidak ketinggalan diambil untuk kenang-kenangan. Memang dah lama sangat tak pergi KT. Last pergi on 2009 waktu belajar di MRSM Kuala Berang dulu. I saw lots of changes with this state now. Lebih maju dari dulu! Peteh ganu peteh. kihkih. Kito banyok dah blajo base ganu. Bise bena doh cakak ganu, kaloh oghang kuale beghang:p Yang dok tahu staghang jadi tahu doh leni.....Ok, chow merepek. sambung di lain cerita pula.









P/s: I want more CUTI!!!!:( And yeah, nantikan more photos ya! Malasnya nak update.............Petua rajin apa ya? Ini dia, for more info tentang pelancongan di terengganu. Mana tahu kan, ada di antara anda yang ingin berkelana merehatkan mida sementara waktu di Tanah Jawi, Tanah Melayu, silalah mampir ke Terengganu Kita! Foto di Pulau Sentosa? Nantikan....Lain daerah, lain negeri, lain negara, lain lagi ceritanya!




19 comments:

Saiazuan said...

hmm tak pernah smpai ganu lg.. hope one day can reach there

namaakulynn said...

dah bertahun tak jejak negeri sebelah pantai timur.hihih.

btw,abby soooooo cute!haha

Pocket said...

pat orang kat satu row of seat adalah ramai okeh, nasib baik kamu suma kecik kecik blaka :D

Pondok Usang said...

keluarga bahagia... =)

tieykah said...

i miss Terengganu

tempat paling besh untuk lepak2

Diana @ bilakukatacinta said...

icity trengganu?.... dtglah icity shah alam ni....soo colorful tau?

Syariniey Amran said...

salam..
lama xsinggah sini
maaf sangat
kak sya kebizian sekrang
fifiey makin cantiklah kak sya tengok :)
berseri2
seronok nya dapat g i-city terengganu.tmpat yang cantik untuk bergambar :)

akmal afiqah said...

wahhh. makang kepok lekor x g kuale terengganu tu? hihi.

MOMOCHAN said...

alahaaiii nak pergi KT lagi.kopok lekor dia fresh je lagi..aihhh dengan sata lg.nyumm2 :D

Puteri Iqa Izyan said...

wahhh.. tak cakap pun. kalau tak, boleh jumpe. hehe..

eh. my mom ckp best jgk yg depan astaka tu. eh. lupa nak eje caner. hahaha.

:D

syafiqakarim said...

best nye T.T
sobs sobs.
bila nak bawa ni..

miSs aMaL said...

whoahh..bestnye.:))

Achiq said...

fifieeeeyyyy how dare u came to trg without telling me, huh?? grrrrrr marah ni....majuk ngan fifie...padahal dah dekat dah jarak kita...huhu

Gen2Merah said...

mownink Fifi... saya pun belum penah sampai terengganu lagi.. ehehehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@zuan: hoping so, try la pergi, best jugak tau!

@sis lynn: nnt dtg tau.tgu holidayss, boleh fifi jd tourist guide.:) abby selalu dandan.

@pocket: haha, tu lah kan, tapi untung luas.. abby is always cute. n more chubby..

@pondok usang: alhamdulillah!:)

@sis tieykah: best kan? nnt kita g sesama tau!

@sis diana: dh pernah pergi i-city shah alam. mmg best jugak, suka tengok lampu2nya:)

@sis sya: ok,faham, busy kan... cantiklah sgt..haha...nnt klu dua2 punya masa n holidays panjang, kita pergi shoot sini eh..

@kak akmal: sokmo doh make kepok lekor. beli bende lain pulok:p

@momochan: yes, satarnya seriously best!:) and also keropok lekor!grrr-,- nk lagi!

@sis iqa izyan: tu lah, fifi tak banyak kenal blogger ganu. n i don't hav ur contact number. kalau tak boleh jumpa kan? takpela, next time. yes, dekat killiney tu eh? best jugak, try la. i love the place, selesa to talk n eat!

@kak iqa: hehe, besok pun boleh. jum!

@miss amal: best? jum pergi sesama lenkali!

@kak lina: hehe, tak sempat lah, g sari je, n pergi dgn family tu pun aktiviti penuh:( sobssssss.next time ok i'll contact u before going there!

@gen2merah: nnt kena sampai tau!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

baru perasan rupa semua adik beradik ni lebih mirip ayahnya..

cik aletheea: said...

cik fifi lychee ,
u nye muka kan ader look a like dgn blogger arisha .. x caya ye.. g godek blog die nie.. http://rtpfarraarisha.blogspot.com/


kan.....

ILA HonEyBuNNy said...

Fifiey....

suka tgk fmly fifiey....semua comeiii2...

suka Terengganu sebab pantai2nya cantik2 belaka...;)

A.s.t.i.n.a said...

suatu hari nanti anak2 fifi akan baca tau pengalaman ini.. amat membahagiakan...

masa berlaku mungkin tak rasa sgt tp lepas berlalu dengan adanya gambar2 menarik, pasti tersenyum apabila membacanya berulang kali..

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails