Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, November 14, 2011

TAMAN TAMADUN ISLAM, TERENGGANU, MALAYSIA.


Assalamualaikum and hye people.


It's still about the stories in Terengganu. Continuing from the last page. But today, i'm gonna write about Taman Tamadun Islam. Have you ever been here? Or maybe you've read some interesting articles about this place? 


Yes, definitely some of you dah pernah ke sini and learn lots of new histories pertinent to mosques which exist around the world and being the landmarks for some countries. It formed as replica dan disatukan di dalam satu kawasan yang dinamakan Taman Tamadun Islam. Here is the link for you to get the information better about it. TAMAN TAMADUN ISLAM ( TTI ). 


As you know, it's kind of Islamic park which there's Masjid Kristal behind it dalam area TTI tersebut juga. So, it's really beneficial if you bring the students along, your children, or maybe promote it to all muslims around inside and outside countries to come here and to see itself, how's the replica brings the historical values to us! PROUD. Just pay RM 10 for adult and RM 5 for child, you can enter and walk around this place. 


Tidak ketinggalan it's located Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. When we talk about Pulau Wan Man you'll know, this is the place where the Monsoon Cup always took place!:)


Again, i prepared you some collections of our photos for the visiting around TTI.



"
Taman Tamadun Islam (TTI) adalah sebuah taman tema yang mengetengahkan keunggulan seni warisan dan seni bina Islam dari seluruh pelosok dunia yang terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu yang sebelum ini dianggap tidak berpenghuni dan dipenuhi hutan nipah. Taman tema ini merupakan salah satu projek pembangunan ekonomi Wilayah Ekonomi Pantai Timur.

Taman tema yang mula dibina pada Mac 2005 bukan sahaja dikelilingi replika-replika masjid dari serata dunia malah sebuah masjid yang juga mercu tanda baru Kuala Terengganu iaitu Masjid Kristal turut berdiri megah di situ.
"











































P/s: Rindu nak pergi lagi, nak belajar lagi, nak jumpa lot's of new people yang kind-hearted!:) well, keropok losong in memories sungguh. But so sad, i still don't have chance to meet my bestie, my adik, my FATIN since waktu raya haji haritu she's been in Perlis, not in Terengganu! Dan buat Cil Aleethea, menjawab persoalan anda, Arisha bukan sekadar teman blogger, but she's also my blood sister. Hehe, and no wonder we are look alike! Indeed you are not only one yang tertukar fifi dengan dia, but there's lots people assume that before, muka serupa dan sebagainya anggapan lain. Eherm, wait for the next posting ok!:)


30 comments:

Hazwan Arif said...

org tganu tp x penah masuk kt situ >_<

luahfikiran said...

SALAM,
STEADY JE PASANGAN ORANG LAMA TU !

Saiazuan said...

wow nmpk besar taman ni :D

aLya maNip said...

alya baru pegi 2 kali..tu pun x pernah masuk dalam lg..hihi..

seronok fifiey jalan2 sana?

ILA HonEyBuNNy said...

menarikkk...

teringin nak pergi....;-)

fathiahRAIHANA said...

Wahh cantik la kat sana . kite pom tak pernah smpai sana lagi -.-

Mia Meymi said...

mia xpenah lg pegi sane.. :(

NisaAdnan said...

pernah pergi sana 2 tahu lepas. cantik sgt tempat ni ^^

Hanis MY said...

wonderful outing...

Hanis MY said...

wonderful outing and gorgeous models as well!

khairul akmal bin azman said...

best!
visit terengganu..


next time come perak...
can meet me.
insya allah..

May Maisarah said...

Whoaaa.....nice one! bangga jadi anak terengganu. hari tu pergi x siap sepenuhnya lagi. sekarang seme dah complete kan. nanti datang lagi ke terengganu okayyy! =))

iMBobo said...

belum pernah sampai situ lg..cantik2 :)

shahrazali said...

cantiknya gambar2 awak amik..sy x prnh ke sana,, tapi sy akan ke sana cuti sem ni..kawan2 sy nak bwk jalan2 terengganu..kt cni mmg confirm sy nak pegi..hehe..

shahrazali said...

follow sy meh..hehe..

KuNanGKuNanG said...

best3...khamis ni pun sy nak gi TTI ni...

~AmyLiana86~ said...

hai fifi..nape g TTI xbgtau akak?? dah dekat sgt dgn rumah akak tu..hehehe...

Sara Ali said...

terengganu x pernah jejak lagi..
bila nk g sana nie..
ish2..
sedih2..

A.s.t.i.n.a said...

the place cherished by sweet gorgeous happy family...


cunnn semuanya...

NOVA said...

saya lg la tak taw tempat tu.. sungguh indah pemandangan nyee.. teringin nak pi.... :)

YOUsoF said...

Waah. Cantik replika² masjid tu! Teringin nak je jak kaki ke sana..


Lebih indah kalau dapat pergi satu family kan..



Ooo orait, kami dah tak keliru lagi dah antara Fifiey dan Arisha.. ;)

eB ezrin said...

wow, mmg cantek yer? tringin nak pegi... nice mtg u >_<

thaqibzaki said...

Mampu usya dari jauh jaa. :(

amy syahirah said...

interesting nye!!sy xpnah pgi ganu . ingtkn kt oversea tdi . hek2

mr.syazwan said...

NICE PIC2

=_=

Ayuni said...

I've been there, great!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

welkam @ Ganu kiter...
heheh, TTI tu tempat my little alya men menan ptg2..
besttt, maknye leh cuci2 mata..hihihihi..=)

kajaharuna said...

huhu,,, sangat seronok.. tak pernah pergi terenganu :(

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

jelesnye.. aku prnah dok nganu 2 bulan.. tapi xpernah lg masuk taman tamadun ni.. :(

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cantik sangat tempat ni..
tak pernah jejak ke sana lagi..

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails