Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, November 23, 2011

Gelora Bung Karno Menggelorakan Jiwa.


Assalamualaikum and hi people.





SUASANA



Still in fever mode for Football SeaGames last night? What can you get by watching that either live or maybe only through tv?  You can feel the spirits from the players?  You can hear the chaos and too many voices, shouting from the supporters of the respective countries, MALAYSIA and INDONESIA? You can see the cooperation and all out playing from the players? Or it just only like in a drama, one and only team can get the gold medal and the another team will feel so lost! Damn!


Of course. Because we are here, just being at home but feeling like we are being there, watching live at Gelora Bung Karno Stadium. Hiks. It's all because both men and women in the house were so cooperate to choose and trying to guess which country wins and siapa menang tekaan get the reward. It's really fun when, almost the players dekat-dekat je dengan gol, macam dah nak sumbatkan goals, then mulalah, the loud screams can be heard! GOAAAAAALLLLLL! When they failed to make any goal, everybody dissapointed, healing out!



Ada juga, para ibu yang minat sukan bola sepak ni tau! Fuhlamak, jeritan mereka lebih menakjubkan dari yang muda-mudi. They've prepared dinner early then waiting for the channel to show live from Stadium Gelora Bung Karno! Hebat. Para ayah pun apa lagi, memang dah sah-sah naik hangin kalau tersalah teknik player main, macamlah dia hebat sangat kan! Because actions speak louder than words. Susah woo Khairul Fahmi Che Mat nak jaga gawang gol tu and nak control si Wanggai, Okto dan Titus Bonai. Pokoknya gang-gang dari Papua hebat-hebat juga tapi lembik kaki aku tengok semalam. Selalu jatuh! 


Kalau muda-mudi tengok bola, bukan gara-gara bola sangat pun, gara-gara pemain bola tu je. For girls la umumnya. Tak semua. Apatah lagi kalau pemainnya skuad Harimau Muda, semuanya muda-muda, handsome, gagah perkasa. Si Fakri lah, Nazmi lah, Apek kau taknak? Ops, dah berpunya. Hamboiii! Untuk lelaki memang ada spirits for bola pun kan, tak suruh pun, pasti beria nak tengok. Warung-warung kopi pasti penuh semalam kan? Aku tengok kat tv pun, macam-macam gelagat ada. Siap nangis bagai Indonesia kalah. Biasalah, adat pertandingan mesti ada menang kalah! Kalau menang semua, siapa yang kalah?


KATA AKU



"Tapi overall playing aku bagi markah ok-ok je kot. Tak boleh dibanggakan sangat sebab menang pun atas dasar sumbat goal free. Penalti. Detik-detik terakhir nak menang tu, memang drama habis. Dah takdir, penjaga goal Indonesia tu lembik semacam aku tengok. Haha, kemain aku kutuk, jangan marah ye, mas Kurnia Meiga."



KATA ORANG


Tapi sedih. Sedih sangat kerana selesai permainan, wujudlah kata-kata kesat bagai. Macam-macam PAGE yang dapat kita lihat di laman Facebook. Wall Facebook anda pun pasti dihiasi dengan kata-kata menjengkelkan, kalau tak orang Malaysia kutuk Indonesia, pasti Indonesia yang kutuk Malaysia. Sedih bukan apa, juang kerana bola, takkan bermusuhan pun kerana bola? PAGE. Lihat? Pantaskah wujudnya laman-laman sebegitu? Kata sial, kata bangang, kata jatuhkan darjat, kata perosak bahasa? Takkan kita nak tengok dan tambah rasa tak puas hati tu? Sampai bila? Sampai putar masa lagi dan buat satu pihak lagi menang dan pihak ini yang pulanya mengutuk itu dan ini? Tak berkesudahan.






"SALAM JARI TENGAH UNTUK MALYNGSIA DARI KAMI LASKAR GARUDA"


Bukan setakat itu, bendera kita juga dibakar! Nama Malaysia diubah menjadi, Malaysial yang mungkin bagi mereka siallah untuk negara kita. Please guys, jangan ada lagi permusuhan semacam ini yang bukan sahaja menjengkelkan keadaan namun, merosakkan bahasa juga. Presiden sama Perdana Menteri bersahabat baik, kita rakyat pula yang propaganda permusuhan secara berlebihan. Kalau berterusan kondisi pelajar Malaysia pun akan turut terancam kot, mana tahu, dalam beratus juta rakyat mereka, mungkin saja 1 juta rakyatnya menggila demonstrasi yang aneh-aneh terhadap pelajar di sana. Kasihan kan?


Tapi aku yakin, yang menggila hanya bersebab! Sama juga di Malaysia, itu hanya propaganda di Facebook, kalau di dunia realiti, percayalah, Indonesia sangat menghormati tetamu luar, yang buat kes aneh-aneh di Malaysia itu hanyalah segolongan rakyat Indonesia yang kurang ilmu. Sama kan di Malaysia, yang kurang ilmunya pasti banyak buat hal!




Aku tertarik dengan luahan seorang sahabat blogger, PENABERKALA. Katanya:




"Kesal bila lagu nagaraku tak dihormat, kesal bila malaysia digelar malingsial, kesal bila layanan utk team malaysia tidak begitu baik kesal bila menang, dicabarnya pula utk lakukan dopping test gara-gara tak puas hati kemenangan milik Malaysia, kesal bila ada yg sanggup membakar bendera kita kesal dengan protes, kontroversi, dan provokasi yg mereka lakukan menang acara adalah ke-2, mendiamkan 100 000 penyokong itu yg utama kemenangan itu sekurangnya dapat mengukuhkan maruah Malaysia di mata mereka."
-Penaberkala


AKIBAT


2 orang penyokong Indonesia terbunuh dalam kesesakan Stadium Gelora Bung Karno semalam ketika perlawanan akhir Sukan Sea acara bola sepak di mana menemukan Indonesia menentang Malaysia.... Al fatihah .


Sumber: BERITA HARIAN


SECALIT JENAKA



Khairul Fahmi Che Mat penjaga gol pujaan ramai yang makin dilanda kontroversi. Pesanku buatmu, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Selamat Maju Jaya! Sungguh bergaya apek kita jaga gol tempoh hari. Sangat cekap! 



Tidak mengapalah kalah, usaha lagi pada masa hadapan. Kuatkan semangat, jangan nangis, nangis, nanti hilang gantengnya. ;)



I just can play badminton-,- and lebih aktif indoor games! Bila agaknya boleh cuba sepak bola di padang bola?


"All that spirits desire, spirits attain."

28 comments:

Saiazuan said...

udah2 la kutuk mengutuk sesama negara ni kan? tak ada faedahnya..

al-fatihah kepada yang meninggal dunia..

YOUsoF said...

Semangat kesukanan, tinggi nilainya dan terbatas. Tapi sedih bila ada manusia yang salah cara 'berjuangnya'. Kesian kan.




TAHNIAH untuk harimau muda!! ;)

YOUsoF said...

*Badminton pun banyak manfaatnya. Keep it on Fifiey! ;)

kakchik@ella said...

Kiutlah entry fifiey. detail gitew.

Miss Volvo said...

ah mls la tengok bola! bila aku tengok bola malaysia asik kalah tp bila aku tak tengok menang pulak -.-'

ASaDa RyutaRo said...

semangat bila malaysia menang. tahniah untuk skuad harimau muda. yeah!

kira okay la fifiey boleh lagi bersukan.. hihi ;P

lama dah tak menconteng. ngeee :D

penaberkala said...

kesal bila lagu nagaraku tak dihormat
kesal bila malaysia digelar malingsial
kesal bila layanan utk team malaysia tidak begitu baik
kesal bila menang, dicabarnya pula utk lakukan dopping test gara-gara tak puas hati kemenangan milik malaysia
kesal bila ada yg sanggup membakar bendera kita
kesal dengan protes, kontroversi, dan provokasi yg mereka lakukan

menang acara adalah ke-2,
mendiamkan 100 000 penyokong itu yg utama
kemenangan itu sekurangnya dapat mengukuhkan maruah Malaysia di mata mereka

kak lang said...

waahhh, indoor game pon glamer ye...hikhikhik

afzalsukasuki said...

puas hati sebenarnya sebab ego penonton indon dimamah dengan kekalahan skuadnya. Rasa legaaaa ~

p/s : baru ingat fifiey pernah jengah blog afzal masa awal2 afzal buat blog dulu :) jumpa balik plak :)

afzalsukasuki said...

huhu tarahal la :)

*sori sbb awk takde s/b..sy shout kat sini je la ye :P

aLya maNip said...

wah..da nak main bola ea..hehe

masa game hari tu k.alya duk lam bilik je mengadap final year project. x pandai tgok bola..huhu

Rtp Farra Arisha said...

hehe

senyorita_usha said...

blog yang cantik!!

Princess Nur said...

rasa kesal ada kesian pun ada dengan rakyat indo yang kalah dalam perlawanan semalam..huhu

LAici KAng Ais said...

tumpang lalu... :)

yeah !!!Malaysia boleh. malam ni gerenti menang lwn Syria.

misya mialen said...

ada rasa kesal dan sebal bila perkara begini berlaku.tapi, orang kata, itulah cabaran dalam berkerjaya;D semoga harimau muda terus tabah;D

Rai said...

malas nak tengok orang saling mengutuk..kalah jadi abu, menang jadi arang..takde semangat kesukanan sungguh..hehe..

Gen2Merah said...

Fifiey... saya ni pun penggemar main badminton.. ehehe.. Jom kita friendly match... ehehe

Lizzy said...

Thanks so much for stopping by my blog and leaving such a nice comment! My oldest is a huge soccer fan...and would love to watch a live game in your huge stadium :) When I see the DVR recording at odd hours of the night, I know he is taping a game halfway around the world~

mars mell-o said...

hai there i came by to say thanks for dropping by my blog.. :)

im here to follow your blog now take care ya :)

Nava Krishnan said...

I am so proud of our team and thumbs up to them for winning the game.

~Nana BamBam~ said...

tahniah Harimau Malaya...

apa2pun Al-Fatihah untuk penyokong Indonesia yang terbunuh masa perlawanan bola sepak tuh...

Adibah. said...

FIFIEY! Sory, xleh drop komen dkt blog dbah. sbb dbah gne template. hehe. Nnt2 la dbah tukar yg biasa punya :)

Kazen said...

booooo indonn...

Entri terkini | Wordless Wednesday 19 | My New Header

Aki said...

hm,sedih gak bila tengok ade yang meninggal tu.. btw,your comment in my blog cakap dah lurus macam Sabahan.. then check it out, rupanya bukan.. ha ha ha.. ^_^.v.. btw, Nampak macam pro je main badminton!! ^_^.v..

mekjangok said...

hai fifie..akak sbg rakyat malaysia agak terkilan kata2 tersebut,sepatutnya malaysia dgn indon bisa jadi sahabat gitu...hehehe..

A retarded kitty said...

bergegar sederet rumah bila malaysia menang.

p/s:nanti jom kita main badminton sama-sama.

Woofer Storm said...

thniah buat skuad harimau muda..sabar ye skuad indonesia,jgn putus asa..

jgn kerana sebiji bola,kita bergaduh sesama bangsa..

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails