Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Thursday, November 17, 2011

A Day Around Kampung Halaman.


Assalamualaikum and hi people.


When you come to a kampung that is really not kampung, i mean the kampung in the town, what you feel is, wahh, my kampung was so maju! 


Well, it's not maju like Tanjung Periuk, Kelapa Gading, Kampung Baru dan seangkatan dengannya, but what make me feel so down is, why and why our town, KELANTAN is still macamtu jugak, till i child from now 18, nothing much changed.


Is it because we can't conquer 'minyak' wholly? Or kita ditunggak barisan pembangkang? Or maybe another reason is The Kelantanesse yang kaya raya yang menetap di luar negara dan yang sering menghulur dana telah kesuntukan dana kerana telah habis digunakan atas sebab-sebab tertentu yang tak bertujuan? Sedangkan negeri kita sangat terkenal dengan kekayaan emas, minyak, dan sumber alam lainnya, ataukah mungkin belum tiba masa yang betul untuk semua itu muncul? I got no answer.


Oh, here i don't want to highlight politicians or chiefs of the country, but as a warganegara Malaysia, walaupun menetap di negara asing, tetapi saya tetap anak jati KELANTAN seutuhnya yang hendak melihat kemajuan di negara sendiri terutamanya di bumi tempat kelahiran!


Maju di sini tidak semestinya 'mempersetankan'  entertainment semata-mata, namun biarlah sesuai dengan sejarah negeri, objek budayanya belum cukup untuk memperhebahkan apakah kelebihan KELANTAN sedangkan kuliner kita tersohor kerana orang Kelantan hebat memasak, sejarah kita hebat kerana ramai juga pejuang dan tokoh bangsawan lampau yang memperjuangkan negeri kita, mengapa tempat mereka tidak dijadikan satu objek wisata yang bisa dikunjungi ramai? 


Aktiviti kebudayaan sangatlah terkawal dan tidak begitu diperbudayakan walaupun masih ada namanya 'mak yong', seni wayang kulit, permainan tradisional, teater lagenda dan sejarah, pesta pantun, syair, forum remaja, seni tari tradisional, seni tulisan khat dan sebagainya. Wujud bukan tak wujud kelas-kelas yang mengajarkan ilmu-ilmu seni ini, namun yang saya pertikaikan adalah 'live show' ke arah kesenian adalah terbatas dan begitu terkawal sedangkan di negeri kita pub, club dan sebagainya tidak wujud, salahkah kita untuk berbudaya sebagai menghargai perlambangan yang diciptakan orang-orang terdahulu kepada puak-puak kita hari ini?


Ya, Kelantan negeri Islam yang menjaga adat dan peradaban yang menjaga maruah dan sabda pertiwi. Sangat bagus. Namun, yang menyedihkan kawalan-kawalan itu yang menyebabkan ramai anak muda Kelantan yang berhijrah, pupus pintar di negeri sendiri, 'rosak' di negeri orang sedangkan waktu alam persekolahan dahulu telah terbentuk jati diri keislaman yang utuh, namun apabila berganjak keluar, menapak kaki di kota besar, lain yang jadi.


Perkiraan saya, adakah kerana di negeri sendiri meraka terpaksa dan mengikut keterpaksaan untuk hidup mengikut adab mereka sehingga di negeri orang mereka merasakan, ya, 'this is what i want, for entire life i wait for it.' Tidak semua begitu. Namun begitulah dunia, akhirat dan dunia perlu seimbang kerana ISLAM begitu sejahtera untuk sejahterakan umat!


Apa yang harus kita lakukan supaya anak muda mudi kekal dengan kebijaksanaan di negeri sendiri? Berbudayalah berkesesuaian dengan agama dan keperluan kerana sepayah-payah pembentukan muda-mudi, payah lagi pembentukan golongan senja yang sudah termaktub dalam fasa kehidupan mereka mengikut prinsip tersendiri....


Wallahualam.....

"Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri."



































Lokasi: Pusat Kraftangan Seniukir, Istana Jahar dan Istana Balai Besar
Kelantan Darul Naim,
Malaysia.



"When you look at your life, the greatest happinesses are family happinesses."


16 comments:

makdara TERdiva said...

cantiknye dia :D

Anisa Hang Tuah said...

Cantik gambarnya

fathiahRAIHANA said...

eh si adik yg pakai baju pink tu bg flying kiss yg sgt mgoda taw, hihi . comel aje dia ^^

Renee Meow said...

i miss kelantan..parents used to stay there cos keja sana.. adik bradik we all slalu turun kelantan makan n shopping..hehehe..

Princess Nur said...

comelnya fifi n arisha pakai tudung! suwittt bangat seh :))

Saiazuan said...

smile represent your happiness :)

Zulfikar Hazri said...

Nak nasik kukus ayam dara!!!!.. ngan laksam....

Ayuni said...

hm, last time pegi pun ms kecik2 dulu....

Kazen said...

Kelantan xmmbangun itu kata org yg xnmpk pembangunannya...namun hakikatnya kelantan sedang mmbangun cuma bukan secara drastik sbb di sekat dari segi bantuan kerajaan.... read more u will know more..


20 Tone / Attitude Words

namaakulynn said...

alahaiii. suweetnyee pic awakkkk. :))

aLya maNip said...

ishh..lamanya tak ke kelantan. k.alya rasa tak taw bila ada peluang parents lepas travel sdiri..nak sngat jupa fifiey..nnt bwak pi jalan2 klantan ea :)

ABU said...

itu dia.. melancong di negara sendi hahaha mesti best kan :D

r-5 said...

peh memang terbaik lah post ni.. memang itu yang terjadi.. suka sangat bahasa dan cetusan minda yang diutarakan. actually bagi saya kelantan tak lah "kuno" sangat. maybe sifat bersederhana pemimpin di sana. Rasa masih oke, nak dibandingkan "keliaran" anak muda di negeri lain disebabkan modenisasi.. kan? kan? btw puteri raja farhana shafifi sangat shantek bila pakai tudung. :) nice sangat-sangat..

Myra Arshad (: said...

peehh. serious cantik kot :))

FANTASTIC PIECES said...

hai.

tumpang iklan ya.

blouse cardigan pant dress yang menarik. semuanya rm50 including postage.

happy shopping!!

TQ.

LittleGurl said...

i'm kelantanese too dear. muda mudi kelantan perlu balik kelantan, bangunkan negeri sdiri dari dok negeri orang buat hal pulak -_-'

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails