Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Saturday, October 22, 2011

Macaroni Tomyam From Chef Fifiey Lychee Maration.


Secret recipe from me, Fifiey Lychee Maration. Secret sangat ke? Read for details.....

Inilah rupanya makaroni tomyam yang fifi masak last week. Baru upload since baru dimasukkan fotonya ke dalam lappy from handphone. Maaf, kualiti gambar kurang bagus regarding to quality handphone. lol:D Rasa nak masak ni lagi lah! Sesuai untuk makan malam ke, petang ke, tengahari pun ok. Janji MENGENYANGKAN!:)


Ingredients A:

Setengah ekor ayam ( potong kecil-kecil )
Thai Tomyam Paste
Broccoli  
Carrot - 1 batang besar
Tomato - 2 biji
Bawang Besar -2 biji
Bawang Putih - 5 biji ditumbuk
Cili padi -kalau pedas cukuplah 10-15 biji ditumbuk
Serai - 2 batang
Daun Limau Purut -tergantung anda mahukan berapa helai tapi guna 5 helai
Limau nipis ( diambil airnya sedikit )
Cuka- sedikit sahaja. seimabngkan dengan rasa limau nipis.
Sedikit minyak
Garam dan perasa lainnya



Ingredients B:

Yong Tau Fu -dicelup dalam air panas selama sepuluh minit dan potong satu persatu sesuai dengan selera anda
Macaroni -direbus



Cara-cara membuatnya:

1. Panaskan minyak. Setelah itu masukkan hirisan bawang putih yang telah ditumbuk beserta dengan cili padi yangg ditumbuk sama. Tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan ayam. Gaulkan bersama tumisan bwang dan cili sehingga bau ayam naik sama.

3. Setelah itu, masukkan air dan tunggu sehingga ia mendidih sempurna.

4. Setelah mendidih ambil dan masukkan bersama bahan-bahan tersedia lainnya seperti batang serai, daun limau nipis.

5. Jangan lupa setelah itu masukkan pes tomyam yang tersedia ada sesuai dengan selera anda. Makin pekat makin enak dan terasa tomyam nya.

6. Masukkan sayur yang tersedia seperti carrot, tomato, dan juga broccoli.

7. Masukkan garam, cuka sedikit, dan air perahan limau nipis sedikit. Seimbangkan rasa.

8. Setelah itu, masukkan potongan-potongan yong tau fu tersebut ke dalam kuah tomyam.

9. Matikan api setelah selesai proses di atas:) Jangan sampai gas meletop gara-gara terlupa matikan api. Impossible but still possible to happen if we are careless!

10. Jangan lupa sediakan bekas yang comel-comel untuk letak macaroni yang telah siap  direbus dan dicampur sekali kuah tomyam berisi yong tau fu.


Well, have fun being at the kitchen, cooking, tasting and eating!
A happy heart comes from a happy stomach. Is it? errr...



SELAMAT MENCUBA!



Picture of the day from me;) Bye bye people! See you on the next post!


LOTS OF LOVE,



22 comments:

Tea said...

Bertuah pemiliknya..lengkap pakej...

Fatin Mraz said...

hi chef! =}

Pondok Usang said...

cedapnye... kene cube nii.. =)

Saiazuan said...

nakkk :D

ni ke masak-masak yang u buat harini? hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@tea:oh no lah. manusia memang diciptakan lengkap, namun masih ada kekurangannya kerana sifat dan sikap kita sendiri:) yang baik dtg dr Allah, yg buruk diri kita sendiri.

@kak fatin: hye akak comel.

@pondok usang: try buat tau!:)

@zuan: klu u jiran i, surely dh kasi try:p no lah, ni last week punya.....hrini msk benda lain.nasi kerabu:)

Myra Arshad (: said...

wow. macam sedap. pandai fifiey masak, nti bole ajar akak ye. hihi

cik yuki said...

nampak sedap ! nak cuba lah nnt . . hehehe

Saiazuan said...

haha malangnya jarak kita jauh.. so x dpt la i merasa mknan yg u buat.. :D

aiEz said...

nampak menyelerakan...err,terliur..mana nk ari mlm2 ni?hee

Zulfikar Hazri said...

uiyyohhh ada lagu arab...




wa ala aa.... wa alaa.. khalil ahbibuuu hanaaa... murnii...

ishhh yana.... ya ala ya ala.. ya ala ya alaaaa

Dinas Aldi said...

Ohh tomyam memang best! Salam kenal adik yg sungguh manis :)

Gen2Merah said...

saya ni tahu makan je... masak sedap2 ye... nanti panggil2 lah saya kalau dah siap,.. ehehehe

selamat berhujung minggu Fifiey

My Life's Journey said...

Salam pekanalan :)

Bertuah badan sape yang memiliki cik adik manis ni hihi

Umi rasa nak ikut la resipi nie hihi:)

UYC said...

wa masak maggie terror la :D

hanabunga said...

oh resipi baruuuu!!!harus cuba lah. thanks share resipi ni dear :)

Pocket said...

waah.. campuran dua negara :)
heheh mesti sedap nih

Mama Gee said...

wahhh tak pernah terlintas masak camni...
syabas fifiey krn kreatif :)

Hanie_Dew said...

woweee..tetibe je rasa lapar nak makan tomyam. pandai nye dia masak.

e.l.i.z.@ said...

alamak..k.eli x mkn makaroni hihi
eh awk adik badik ke ngan farra arisha? seiras la uolss ;D

eh pehe dop kecek kelate? kalu pehe, sedak sikit k.eli tulis ikut kelate hihi

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@kak myra: hahaha, cettt, tak pandai sgt pun, tak layak lagi nk mengajar..kuikuii,,try la buat nnt ek! pasti enak.

@cik yuki: cuba jangan tak cuba:)

@zuan: meh nak kasi melalui mimpi:P

@aiez: takleh cari kat warong mamak, cari kat waronf fifiey lychee..kuikuii..

@bro zulfikar: lol:D suka arabic song. did u like it?

@dinas aldi: salam kenal juga dari fifiey:))

@gen2merah: ok sipp, nnt next recipe fifiey ajak makan sekali eh! heee...

@my life's journey: tak rugi mencuba:) salam kenal!

@uyc: maggi kalau kena cara ubah resepi boleh jadi best tau! :))

@hana bunga: welcome dear! heyya, should try!

@pocket: nope nope, more than 2 countries. :)

@mama gee: kreatif? haha, tu lah tetiba terdapat idea ni, sbb masa tu takde mood nak makan nasi, tp teringin nak makan tomyam, dan juga nk makan yong tau fu...tu yg ubah cara tu..hihi. menjadi! try ek..

@kak hanie: belom pro lagi lah. belajar suka suka :))

@eliza: arisha adik, fifi kakak:) jarak umur 3 tahun. tapi alsedih sgtsgt sbb banyak yg ingat dia kakak:( kahkah...mmg agak mirip tp tetap berbeza:)

buleh la kecek kelate. bakpo pulok tokleh. jum jum kecek kelate. ore kelate bagian mano???

A.s.t.i.n.a said...

Sangat menarik... yang paling menarik ialah penyedianya...

e.l.i.z.@ said...

yakkk meme adik badik la nih hihi ptt la samo pun muko ;)
k.eli duk tere. ff duk alik mano?

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails