Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Saturday, August 6, 2011

MASALAH!!! PERHATIAN BUAT TEMAN-TEMAN BLOGGER YANG MEMPUNYAI KEPAKARAN DALAM BLOGSPOT.

Seperti yang banyak saya mendapat aduan daripada ramai blogger seantero malaya khususnya, didapati ada permasalahan dengan blogspot. Adakah benar? Dan jikalau ia benar, maka legalah saya kerana bukan saya seorang saja yang mengalaminya. Mungkin. Kemarin pada awalnya dengan bersungguh saya mengesyaki blog saya telah rosak. Rosak di sini bermaksud tidak berfungsi dengan betul. Apa sebabnya saya berfikir sedemikian? Dengar ye tuan-tuan dan puan-puan, saudara saudari sekalian alam. 



Masalah Pertama

Saya telah mendapati yang entry saya semenjak seminggu ini tidak tersenarai dengan baiknya di halaman blog para blogger lain, namun melalui dashboard saya sendiri juga tidak tersenarai entry-entry baru dan yang keluar hanyalah entry yang lapuk, seminggu lepas telah berlalu, sebulan lepas berlalu, sedangkan setelah entry itu banyak lagi posting-posting lainnya yang saya post kan! Kalau tidak percaya, sila ke halaman dashboard anda, dan cari FIFIEY LYCHEE MARATION. Click di situ. Pasti yang anda lihat adalah halaman yang seperti tertera di bawah.




Atau mungkinkah beberapa minggu, bulan berikutnya akan keluar 2,3,4 months ago sedangkan dah berpuluh entry baru yang di post kan pada waktu itu? Uhhh uhh uhh. NO hal sebenarnya bisa saja kan click saja http://fifieylycheemaration.blogspot.com tapi keanehan itu harus dipertanggungjawabkan sehingga mendapat solusi tepat!:)


See. Click Fifiey Lychee Maration dan ternyata memang keluar ini. Entry lama. Sedangkan 5 post terbaru tidak muncul sama sekali. INi tidak boleh dibiarkan. Bagaimana teman-teman blogger mahu update cerita melalui dashboard sekiranya berterusan mengalami hal ini. Perghh ayat, bajet blog famous amos. hahaha. Perlu anda tahu, i'm always expecting the perfection from many ways and many things dan walaupun ia sekadar blog tidak bernyawa, tulisan saya mampu memberikan nyawa bernyawa terhadap saya sendiri. Dan sekarang saya hanya mampu lihat sebegini kerana masih belum jumpa pakar yang boleh merubat penyakit blog sedemikian rupa. 



Masalah Kedua

Sukar untuk saya jelaskan, namun apakan harus dan wajib untuk menambahkan pengetahuan. Almaklum, saya sangat takut akan kecanggihan dek kerana ini. KEROSAKAN sehingga saya tidak mampu bagaimana cara untuk membaiki. Almaklum, tidak dilahirkan sebagai seorang yang mengetahui banyak maaklumat tentang perisian komputer mahupun laman sesawang! Bagi memberi info terhadap permasalahan kedua, di sini saya ingin bertanya, adakah anda mengalami hal yang sama di mana, bila masa anda telah men'set'kan 3 posts to be shown on the main page, atau mungkin kurang, atau mungkin lebih, mengikut kesesuaian dan citarasa anda? Dan apa yang berlaku ialah hanya satu post sahaja yang keluar di laman utama (home) blog anda tersebut sedangkan anda men'set'kan lebih dari satu posting yang keluar? Aneh bukan? Itulah yang terjadi terhadap blog saya sekarang. 

Bagi yang tidak tahu untuk men'set'kan jumlah posting di laman utama (home) blog anda sila lihat seperti di bawah:


dashboard------>setting------->formatting------>show at most (pilih seberapa jumlah posting yang anda mahukan untuk tampil di laman utama)



Dan ye, saya memilih 3 posts to be shown on the main page. Tak percaya? Lihat ini:







See, tapi kenapa tak keluar 3? Kenapa keluar 1 yang latest posting punya saja? It had been shown like this:






Err, people, this is the serious problem that have to be cured before saya berhenti blogging secara total akibat saya sangat stress melihat blog ini hanya keluar satu cerita. Mungkin bagi anda tiada masalah dengan itu, namun bagi saya, MENGAPAKAH ini terjadi? Tanda soal di situ menyebabkan saya geram dengan sendiri dek kerana belum mendapat jawapan sehingga kini walaupun telah menyoal selidik kepada beberapa teman-teman yang 'Agak' pakar dalam hal blogspot ini! Namun, mungkin ada lagi teman di luar sana yang mungkin lebih expert, curious and serious to get experiment why all these happened.



P/s: Bagi sesiapa yang bisa bantu, sila beri keterangan di ruangan komen. Mungkin anda bisa berbagi pendapat, ilmu dan pengetahuan serta sumber-sumber penting bagi permasalahan ini. Terima kasih daun keladi, datang lagi, bantu lagi:) Selamat berpuasa untuk hari ke-6! SEMANGAT TERUS! Semoga Allah merahmati orang yang teraniaya dan memaafkan orang yang menganiaya. Amiin. Jazallahu Khayran. 



LOTS OF LOVE,

9 comments:

~AmyLiana86~ said...

naper kuar 1 je..cuba fifi tgk kat setting tu...xpun fifi tukar je template lain...

Saiazuan said...

fifiey.. try this one out k.. if anything tweet me back :)

setting > basic > "Add your blog to our listings?" select 'yes'

formatting > show at most "2" "post"
*rasanya awk punya setting 3 rite?

and finally

design > blog posts > number of post on main page 3 post

try this dlu.. i try find another solution..

JIJI YU said...

hoh..patot aku rasa ko macam tak hapdet pon..padahal ko hapdet..hurm2..aku pon tak pandai gak ni.berdebor aku dibuatnya

d_LA said...

ha'ahla fiey..kat bloglist dla pun x naik entry terbaru fifiey..ingatkan mmg fifiey x update..xtaw la nak wat camne..ramai gak kot yg kena camni

NurulJannah Asila said...

Nak domain [dotcom] free setahun? Jom join contest 'Hadiah Raya Buat Anda' di blog saya :)

http://www.jannahshandwritten.com/2011/08/hadiah-raya-buat-anda.html

Syazwan Che Deraman said...

hmmmm..blogspot memang banyak masalah..

Anisa Hang Tuah said...

dah lama fifi tak update.
rupenye ada masalah ni...

:|

hana sudradjat said...

i wonder why.o.o

this is weird.

hope your problem will be solved soon :)

amirah said...

Whatever it is, please dont stop blogging okay dear..=))

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails