Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, July 25, 2011

Gedebab gedebub!




Asyik duk mengidam martabak dari eropah, dari Arab dari macam-macam negara yang popular dengan makanan yang boleh disegerakan ini (maaf jika salah penggunaan kata), tiba-tiba ada tamu datang rumah bawak MARATABAK RAJA. Tak jauh, dari Pengkalan Chepa, Kelantan, Malaysia saja kilang pembuatannya. 


Yes, Murtabak pun ada rajanya. Bagus, sistem pemerintahan beraja kebab sedunia. Siapa nak, bolehlah mencuba untuk merasa. Komen saya? Memang mantab teramat sangat. Bolehlah cuba sendiri! Tiup rambut, huftt hufft, rasa nak makan lagi, nak makan sorang puas-puas, taknak share-share. Boleh? (haha, tamak bebenau).


Sambil mendongak kepala melihat lampu terkebil-kebil cahaya malap, saya rasa esok lusa saya nak mengidam Dunkin Donut punya donuts warna warni tu la. Nah, amek kau, siap plan awal-awal apa yang perlu diidam. hikhik. Cayo lah Fifiey! Tak salah pun mengidam itu ini, asal yang mudah dicari, ON, JALAN.......makan saja dengan puas. Rezeki depan mata jangan ditolak. Orang lain punya lah susah nak dapat rezeki depan mata, kita senang-senang nak tolak? Omaigoshhh, tak boleh tak boleh. Dan dan dan orang lain punya susah have to take supplement bagai untuk tambah selera makan, but kita yang mempunyai kestabilan selera makan why not makan saja. Tapi ajnganlah nampak lahap sangat sehinggakan lost table manner=_+


Puasa dah nak dekat kan? It just around 7 days(a week) to go to Ramadahan week. Alhamdulillah. Tiba lagi bulan suci Ramadhan dan saya sangat bersyukur masih hidup dan masih berdaya untuk menjalani ibadah puasa. Jadi, tak nak bagi mengidam, teliur bagai nak makan itu and ini bulan puasa nanti, why not, waktu petang-petang when you have leisure time, try to spend it buat kueh muih yang mengidam tu ke, boleh hilangkan rasa teliur tu kan? Kuih segera pun ok, letak dalam freezer then tinggal goreng sahaja and you can serve it for tea-time with ur family or housemates!


P/s: Kota singa saya menang bola kemarin bukan? Tahniah buat team singa. Buat garuda mahupun harimau malaya gagah terus ya!!! Sesiapa yang ingin bertemu mesra dengan saya sementara saya di kelantan, bolehlah buat appoinment dengan segera sebelum saya masuk dalam lubang singa. Singa apa? Singa pura? Ya, ya ya, tuntutlah ilmu di kota singa supaya dapat kuasa luarbiasa dari singa. Ayat apakah ini??? Ayat penyata lah. Hehe. Wait for the new entry ya!

Si gadis yang makin tembam:') Alhamdulillah, berat bertambah:(
Emotions seakan tidak jelas sedih atau gumbira. Ada sebab ada musabab! Ahh ahh ahh bolatnya pipi. Seminggu turun, seminggu naik, apakah maksudnya ini?keadaan mengikut emosi atau emosi mengikut keadaan?


LOTS OF LOVE,

21 comments:

ashra said...

hi fifiey..
orang singapore ye.

saya ada gak lah bau2 sana.hehe.raya ni balik singapore ~ woodlands and yishun~

khamis ni,jom tgk bola..
harimau lawan singa lagi.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@kak ashra:
hye sis.
alahai sis, bukan org singapore. tp study sj:) org malaysia + Indonesia sj.

balik raya singapura lah ye??

agak2 bola kali ni sape menang??? hehe

~eZmALiZa~ said...

hey-hey! sooo..classical la dear.. :)

anyway, sis rasa mcm nak bulan puasa bile bercerita tentang murtabak..sbb sis cume makan murtabak waktu ramdahan saje.hahaa =D

selamat menyambut ramadhan ye sygg... :)

haikalblank said...

wooh, study singapore! :D

aku duk johor pun tak berpeluang berjalan ke sana lagi...haha

nairaariaa said...

alamak...tringin lak tgk martabak raja tu...puasa2 nie sedap la...he...

[sutera kasih] said...

owhh fifiey study kt singa yaa..hehe

kita teka siapa menang kamis nnti hehe

Hanis MY said...

Fiey tetap mantain jelita ok! owh nooo nak order murtabak raja 1!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ups fifi tak jual murtabak ni, beli sj di kedai, letak dlm freezer than goreng@ bakar jap dlm oven:)) boleh dmakan di waktu ptg...:)

fifi rs malaysia kot yg menang bola nnt. tuan rumah kan;)

GnieSyazni said...

Fifiey...awk cantik... =)

Murtabak sedap..dah nak puasa ni nnti mesti wajib ada dalam menu berbuka =)

amna said...

sedapnya.. nama pun 'raja', mesti gigantic size ni kan ^^ nyummny!

namaakulynn said...

aaa,diorg cakap murtabak singapore besar+sedap.betul eh?
fifiey,blanje akak sekepingggg.hahaha.

p/s:nice pic.tuan dia mestila double nice. ;)

A.s.t.i.n.a said...

walalweiiiiiii gadis chantek yg sudah mulatttt...
kite diet bersama mau??

d_LA said...

aritu murtabak tu ada jual kat tp opis dla jer tp xtaw nape kejap je jual, dh ttp dah..x smpt nk try..x sempatla nk blk minggu ni rasanya, keje melampau byk nk kene setel..xleh jumpe la fifiey ngan alexa..InsyaAllah kalo umo pjg kite jumpe lenkali yer..selamat sambung study kat kota singa ye..take care dear^^

Anonymous said...

My sister-in-law to be is Kelantanese. Abang selalu bawa murtabak tu balik everytime he visits keluarga kakak di Pengkalan Chepa. Memang sedap.

zOeY zAu YaH said...

segera pun segera lah kan janji ilang teringin tu hehe..

ghost writer said...

tak suka makan murtabak..

tapi tetap suka harimau tewaskan singa.meski garuda tengah seri.

orang senang hati,tak kisah kalau pipi tengah membulat.

tieykah said...

Hehehehe.

Lame xmakan murtabak.
aish~

EE said...

kat singapore blaja kat mana.

tp murtabak raja tu mmg sedap tp masa ari tu ade ura2 kata x halal sbb x dpt sjl halal drpd jakim?

..::SangRatoo::.. said...

wah sedapnye murtabak..i selalu makan murtabak bila time puasa..selamat menyambut ramadhan al-mubarak to u and family :)

~SaL IjOu~ said...

kamu di kelantan ke..dah lama x balik kelantan ni..huhu

samala kita..berat badan kejap naik kejap turun..kecelaruan..hehe

penaberkala said...

nama je duk kelantan, tak pernah lagi try murtabak raja ni
katanya besar gedebuk,haha

perghhh,sambung study ke singapura ke plak?
cayalah fifiey
seluruh alam pi merantau tutntuk ilmu
good luck

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails