Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Thursday, February 17, 2011

WTH. Seperti Seekor Babi???


Assalamualaikum and hi.......





Jangan marah, jangan sentap, jangan curiga, jangan teruja, habis harusnya bagaimana? Maksudnya izinkan Fifiey meneruskan kata-kata berkenaan dengan tajuk di atas. Ini bukan entry amukan, apalagi mengeluarkan amarah dengan menggunakan kata-kata kesat. Tidak sama sekali. Itu bukan sosok seorang Fifiey. BUKAN! Entry kali ini mahu Fifiey kongsi akan suatu hal, tentang lagu yang ada di MP3 Fifiey yang Fifiey kira suatu yang tidak pantas untuk dituturkan di hadapan umum, tidak kiralah melalui lagu mahupun kenyataan. Sesiapa yang cepat melatah, pastinya akan menyebut segala sumpah seranah termasuklah menyebut B***.  We are not the ruffians to dispute and say those bad-foolish words. Jangan people, jangan. Tidak baik sama sekali untuk diamalkan menyebut suatu yang tidak patut untuk disebut;)


Beralih ke tajuk asal, The Panas Dalam. Jangan tanya apakebendakah ini. Dah nampak terang lagi bersuluh, itu adalah Band. Band Indie. Semakin popular di Tanah Jawa Barat, Sundae, eh salah, Tanah orang Sunda, tak lain tak bukan, Bandung nan ado! Memang banyak kugiran jalanan yang sememangnya hits tak terkalahkan artis popular. The same things happen to Peterpan yang hanya memulakan karier sebagai penyanyi jalanan. Mudah, bawak gitar sebijik, berjalanlah mereka dalam group ke sana ke sini, sambil bawak botol air /topi untuk people letak recehan/duit sewaktu mereka show live secara tak rasmi tak kira di tepi jalan, ke warung makan lesehan, ke taman, ke jalan raya yang penuh sesak dengan kereta, dan di mana-mana pasti bisa lihat mereka menyanyi. Kadangkala ada yang best, dan ada juga yang ditemui sengau semacam je. ahh sekali dengar 1000rp, banyak kali lalu atas jalan, bankrup lah Fifiey weii-,- haha:D


Berkenaan dengan The Panas Dalam kembali, jangan panas dulu tengok title entry!  Seperti Seekor Babi. Apa persepsi anda kalau hanya melihat tajuk entry tersebut tanpa mengetahui yang itu hanyalah lagu? Pasti menyebut celaka ini entry, apa hal ada sumpah seranah segala, bukan? Itu adalah salah satu lagu yang mereka cipta. Terkenal dengan watak dan motif band komedi yang sangat lawak, lucu, telus, jujur dalam menyanyi, dan seakan "gila-gila" bait liriknya membuatkan ramai muda-mudi begitu seru untuk mendengar kelucuan dan keunikan lagunya. Tak percaya? Datang saja melihat langsung kegilaan mereka!


First time dengar lagu ini, fisrt impression fifiey. WTH with this song. Sounds so stupid. Seriously stupid. Apa-apaan ini, ga wajar saja terus-terus menyebut kata-kata itu. Yaiyalah, takkanlah wujud lagu yang bukan-bukan macamni. Siapa nyayi ni? Kenapalah lagu ni macamni. Macam-macam monolog hati berlaku! Monolog + mulut berkata-kata tanpa henti! Seolah membebel dan mengutuk lagu ni. Haha. Jahat, ada hak ke saya mengutuk? Kutuk punya kutuk, tapi telinga masih menghayati lirik lagunya. Silly of me-,- Langsung Fifey menanyakan ke teman-teman tentang band ini. Nah, ternyata memang banyak lagi lagu lainnya yang mungkin anda suka sebab kata-katanya lucu. Termasuklah kisah tentang percintaan hantu, tentang muda-mudi menikah, tentang wanita, tentang kerja, dan macam-macam tentang lainnya berpandukan kehidupan ala nyata yang dibuat gila-gila! Intronya saja memang kurang ajar, nak tahu apa?




“Bergabung dengan kami Panas Dalam, kaum musik kurang ajar…rasaiiinnn”,




Itu kata mereka. Rasainn? Memang terasa bangedd kekejian kata-kata kalian:( haha. Kata anda? Komentar anda? Here we go. I introduced you ahli-ahli band ini! Tecatat seperti berikut:



The Panas Dalam Band dianggotai:

Erwin : Vocalis dan Penjual Pakaian
Nawa Pandal : Gitaris dan guru
Cahya : Bassist dan pacarnya Nur
Roy : Drummer dan senang
Pidi Baiq : Pemuka Agama



Argumentum in Absurdum. Moto yang terus dijulang agung oleh The Panas Dalam Band. Argument kalau dalam Bahasa Melayu adalah pertengkaran ataupun suatu yang dijadikan perdebatan dan absurdum adalah suatu yang tidak masuk akal, tidak logik dan kata lainnya adalah impossible. Tapi apa maksud kata tambahan 'um' di belakangnya? wujudkah kata tambahan begitu? Fifiey dah try cari dalam kamus, ternyataitu rekaan mereka-mereka sendiri sahaja buat lucu-lucuan. Punah Bahasa Inggeris. Haha. Argument+um in Absurd+um. What will the meaning changed to be?


Mulai dari lagu;  "Seperti Seekor Babi", "Wanita", "Nia", "Partai Kucing", "Pulang Mabok", "Batman", "Djatinagor", "Buaya Angkatan Darat", "Lupa Istri", "Ospek"  dan "Semacam kasih Sayang", termasuk bonus track "Rintihan Kuntilanak", "Kelamin Uber Alles", " Suka Dukaku Mencari Lala", " dan "Erwin".


Google punya goole, searching tru MSN, Yahoo, di samping tanya teman-teman terdekat, jadi mereka prefer saya dengar lagu-lagu di atas utnuk menghibur hati. Menghibur hati dengan lagu seperti di bawah pula? Yang bukan sekadar menghina dengan ejekan B*** kepada pendengar malah kepada anggota mereka sendiri. Haha. Hayati, betapa terasa anehnya ini orang mencipta lagu yang menghina dirinya juga.


The Panas Dalam-Seperti Babi

Rambutnya tipis,Jadi gitaris,
Seperti seekor Babi
Pegang biola,bodynya juga,
Seperti seekor Babi
Ehhheiiii heii heiiii…

Vokal kedua,dan harmonika,
Seperti seekor babi,
Anakku terlindung,menjadi ramar,
Seperti seekor babi

Kami semua seperti babi,
Babi berkata mereka seperti kami,

Pegang gitar Bass,pegang pan**tnya,
Seperti seekor babi,
Jadi penyanyi,isterinya tidak ,
Seperti seekor babi

Kalian semua ,pendengar kami
Itulah babi aslii….



Review tentang lagu lainnya, antara yang mendapat perhatian saya adalah seperti Rintihan Kuntilanak! Jiwanya begitu mendalam yang mana seorang kuntilanak yang gentayangan di pepohonan yang kononnya angker tempatnya itu, setia dia menunggu pacarnya yang bergelar manusia di situ. Bodohnya. Tapi ternyata bisa membuat orang-orang terharu. Aduh siap berharap kekasihnya itu cepat-cepat bunuh diri dan bisa jadi hantu sepertinya supaya mereka bisa ketemu selalu. Dengarlah, video klip nya keren. Ala-ala rintihan wanita bergelar hantu terasa kecundang dalam cinta. Kerennn!!!!


Yang lucu lagi ini nahh, kedengaran banyak cinta tak tulus, tapi apapun, memang benar kata-kata ini, dipetik dari lagu Kelamin Uber Alles: Cuba dengar maka anda akan angguk menyetujui kenyataan berani mereka ini.


Siapa pun kamu. Bagaimana pun.
Kasak kusuk mencari kelamin.
Mencari orang yang terbaik.
Cantik tanpa kelamin percuma.
Mengaku punya cinta murni.
Ujung-ujungnya minta kelamin.
Siapa pun kamu. Bagaimana pun.
Kasak kusuk mencari kelamin.
Mengaku punya cinta murni.
Ujung-ujungnya minta kelamin.
Mencari orang yang terbaik.
Cantik tanpa kelamin percuma.



Itu kata The Panas Dalam Band. Kata anda?



Tak sampai hati nak dengar lagu -Seperti Seekor B*** sebab bukan kita sebagai pendengar je kena kutuk, mereka sebagai penyanyi pun terkutuk.. haha:D Appaun, layanlah rintihan kuntilanak ini. Masih berharap supaya kekasih hati menjadi hantu bersama dia supaya dapat menjalin cinta kembali di dalam dunianya:D Hantu pun pndai nak beromantik, apatah lagi manusia(",)


P/s: Jujur! Tiada niat  di hati untuk mengucapkan suatu yang tidak sopan di ruangan umum ini, namun, saya cuma ingin anda fikir, pantaskah lagu berunsur ini wujud di dunia seni? Dari sudut rambang positifnya Fifiey fikir memang banyak di antara lagu ini berbentuk sindiran pun ada, pengajaran pun ada, tauladan pun ada, dan buat lucu-lucuan(great joking) pun ada yang menunjukkan tentang pemikiran , perlakuan, kepercayaan seantaro pengisi dunia sejagat termasuk golongan muda, dewasa dan lanjut usia. Kerna di setiap sudut lagu tersebut terselit kata-kata yang agak kesat, pantaskah orang-orang dan pemusik mempertikaikan penonjolan band baru ini??? Dari sudut negatifnya, memang, ini membawa efek buruk terhadap pendengar dari golongan kanak-kanak, yang mudah teroengaruh dengan jebakan dunia musik. Terpengaruh denga gaya, kata-kata, dan perluan melalui lagu. Jadi, apa pendapat anda? Pantas ataupun tidak. Kalau pantas, alasannya apa? Kalau tidak, mengapa ia terus wujud dan maintain dengan bilangan peminat yang makin hari makin ramai terhadap band indie serta pencinta lagu-lagunya ini? 



 LOTS OF LOVE,



84 comments:

gadisBunga said...

suka tgk entry dalam bahasa indon fifiey. sedap dibaca. :)

Kembang Perawan 3288 said...

haha. apelah lagu mcm tu.

Freaky said...

erk best ke lagu ni ? tajuk pon dah dasat

zee ong said...

ape tujuan dia buat lagu vavi tu?
its not gud at all to be heard lah darls. tak funny pun.too rude.
just give an opinion XD

A.s.t.i.n.a said...

Di Indonesia ya Industri musiknya amat luas kok..

Yaa malah gue ngerasa lagu begitu bisa ngetop gitu...

baiklah tukar bahasa.. lambat nak menaip haihhhh..

senang kate kan yang.. bila mcmtu liriknya, ramai yang mungkin n ak tahu dan dengar... walau kontroversi, tapi ia salah satu cara promosi.. kat sana kena pandai nak expose... dorang bukan terbatas sgt mcm sini...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@Kak GB:
haha, sekali sekala malay+indo. it's fun:) lagipun sdh terbiasa kot.. haha

@Kak KP 3288:
tu lah pasal. the one yg fifiey make title tu yg plg foolish i think..wuwuwuwuwu..

@freaky:
tu lah pasal. idk apa tujuan diorg buat lagu mcmtu... takde motif-,-

@zee ong:
zee.... ik lah they all nii... yg lagu tuu plg the worst kot... sbbnya bukan kutuk kita je, tapi diri sendiri pun dia kutuk. haha.. too rude to be listened-,- tapi yg lagu lain2nya ok2 sja, takdelah rude sgt..

@kak astina:
kakak. gara2 peluang yg luas terbuka smpaikan kugiran tepi jalan pun diminati, tu lah pasal ramai yg terlahir sebagai artis segera di sna yg lama kelamaan terpop dgn sndri...


yes, itu motifnya, mahu membangkitkan suatu yg kelainan malah bertambah haru pula jadinya..haha

deAnza-wAnda said...

datng singgah blog fifiey... hye babe... long tyme no c yar... mish yar... =)

Magrib said...

entry cool. blog anda sungguh menarik buat saya tertarik.. suka dan follow anda

Ini entry terbaru saya..
Cara cepat tingkatkan traffic
Mari lah ROGOL saya!

specky gurlz said...

zaman sekarang ni memacam lagu ade

Hairil Rizal said...

Byk lagi cara lucu utk pilih tajuk lagu tapi guna B*** utk tajuk dan lirik lagu mmg tak sesuai dgn tatasusila kita org timur :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@deanza-wanza:
miss you too dear sis:)) happy to see u come n visit me here:)

@magrib:
i don't think the words are cool. sebabnya agak rude di situ.

@specky gurlz:
tu lah pasal. i don't really like to use the rough-bad-rude words:(

@mr.hairil rizal:
maaf atas penggunaan bahasa kasar. fifiey cuma ingin menampakkan pendapat kalian semua tentang lagu2 sebegini yang tidak pantas untuk menjadi suatu bahan lawak...terutama buat lagu B*** tu..yes it's so true, kalau macam lagu "KALAU BERPACARAN" by ana raffali and meor hassan tu pun lawak tapi masih berbahasa sopan kan??

HEROICzero said...

hahaha. ini cool ! =)

*cuba saja kalau Malaysia. habis.

PeNgEmiS dUniA said...

fifiey , fad ada tag fifiey suh masuk contest , hrp fifiey join ok !

zety said...

kasar sgt ayat die..
bile dgr lama2 boleh bawa pengaruh & kesan pada diri.berhati hati

hiro said...

auww...xabi ni baik.lagu nak up je..kah2

Amira Naddia said...

humangai..kamu spt siti nurhaliza!
btul kate kak astina

knpe ade group camni?
peliknye..terdesak meminta org dengar lagu mereka agaknye?
kasihan

syAzAnA said...

terlampau outspokenn lah dorang niee. adei.

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

aduh sis...lirik lagu seperti b*** itu jorok amat. my face were twitched into funny expression when reading it.

Melati said...

haaa, lagu mcm ni pun ada =)) huuhuu

Komen A.s.t.i.n.a mula2 tu i ingat dia org Indonesia betul2,. hehee =)

ztie said...

For me sungguh2 tak wajar gunakan word the as a song apatah lagi menggambarkan listener as b***. Mungkin ada sesetengah open utk menerima tp msh ada segelintir yg gak mungkin mau terima! Itu termasuk gw. Gw enggak suka. Adoii.. hancur bahasa. Hahahaha...

BTW. Fifiey asal mana?

Myra Arshad (: said...

ada jugak eh lagu macam tu. hihi

khairul hisyam said...

boleh tahan band ini. :)

ishiko said...

hhaa... laguu...

cikceriacorner said...

ehheheh...

ada plak lagu mcm tu..jiwa kacau..hehhe

YanaMIB said...

erk xpernah tahu pn psl lagu and band ni..ada je idea dorg nk promosi album..

to be honest ai rs bertuah sbb x tau pn lagu mcm ni..the lyrics mmg mcm menghina sgt..just my opinion...peace! v(^_^)

F.I.C.K.R.Y said...

Bila khatam jer entry Fifiey ni sampai habis.. Fikk teros search kat tenet.

First impression dengar, memang hancur lagunya. Harap suara jer sedap serak-serak basah.. tapi isi lagu macam takder sivik langsong.

What The Hellicopter!?

Azam Shah said...

whooaa~ penuh makna tersirat. :P
haha.

d_LA said...

APAKAH??? ada gak tajuk lagu camtu..saje bikin panas kot..x sanggup nak dgr..nnt dla menyumpah seranah lak..hehe..kalau kat msia mmg kene gam dgn gam gajah la wat lagu cenggini kan..x senonoh tol

fyna said...

ade award utk kamoo..
http://inibelogfyna.blogspot.com/2011/02/award-untuk-sume.html

Hanis MY said...

suka lah baca setiap enti fiey ni sebab campu2 bahasa indon boleh belajar sedikit sebanyak...hehe.. wahh terkejut banged ya... ngapain lagu sebegitu! pelik... haha ok jgn gelak akak ckp indon tak jadik hik2...

Syariniey Amran said...

Fifiey

tak pernah terlintas pulak lagu tajuk macam ni
dah habis gaya nak cipta lirik agaknya -_-"

tak salah kalau nak bandingkan dengan makhluk lain, tp takkan ah b**i y jadi bandingan? huuu.

tak ptt, kita as islam ni lagi la xptt nak sebut2 benda tu. :)

thanks for sharing, know something new today.hehe

ghost writer said...

serasanya banyak lagu-lagu band indonesia yang agak underground lebih sinis sebenarnya..mengkritik secara terbuka dalam lagu itu sudah trend dan pentas yang cepat untuk meraih popularitas...lagi pun kalau dilihat dari segi pertuturan agak pedas penyampaian maksudnya..memang kalau dari segi negatif itu hanya dipandang oleh mereka yang mementingkan ketimuran dan adab sopan,tapi bagi mereka yang masih mahu memahami itu cuma satu kritis.

lihat saja liriknya..seolah membawa maksud apaguna cinta yang dikatakan murni dan suci kalau hanya apa diinginkan cuma hubungan seks..sia-sia.

ghost writer said...

selamat siang Fifiey

Pyka Rahmat said...

apa ke hodoh sangat tajuk lirik lagu tu semua mcm mana lah boleh jadi sebuah band haha

Pyka Rahmat said...

cop cop, nama nama tertera bwh gmba dekat sidebar ni semua awesome gila oh :O

HonEyBuNNy said...

ish2..macam2 jenis lagu skrg ne kan fifiey...

syAfA said...

salam..hai fifi!maaf out of da topic.
saya perasan yg sekolah mjsc Qber tuh sekolah lama fifi.

adek saya same ngn fifi.dah tnya dia,dia kata kenal sngt fifi..

kenal adek saya wan nurul najwa?hihi..

selamat belajar ea..=)

aLya said...

pergg... memg mantap la..tulus gilerr..
lau amke dr positif, positif la yg kite dpat..mgkin perkataannye je la yg maybe leh bwak pada pengaruh x elok pada percakapan, lagi2 budak2 yg tngah mmbesar.. :)

noona KH said...

hye sweety!
im hepy reading ur blog:)
comel lah! <3

delarocha said...

jujur

shameel Iskandar said...

Seperti seekor babi...lagu mcm tu ada jugak. kalau kat Malaysia pasti diharamkan dah lagu mcm tu.

owh fifiey berdarah kelantan juga yer. Kira org kelantanlh ni.

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

ohh.. wadda...
best gak dengar ni..
layan jak..

APi said...

dasyat tak lagunye cik fy..
tajuk hangat tuh..^^

Ain Zulaikha said...

lama tak datang blog fifiey :) , huhu actually secara jujurnya, bila dengar lagu ni terkejut, kucing sebelah ni pun terkejut hehehe. tapi best what? cumaaaa wah wah wah tajuk lagu dia menakutkan.. hehe.. tak pe, lain orang lain pendapat right? ;)

ijam ismail said...

lagu vavi??
hahahha..
mmg dashaaaaatttt...
xpnh dgr lg...
cm boring j..heheh


fifiey..ijam da update entry..hehe..
seeeeddddeeeeeeeeeeeeeehhhhhh

Solihin Zubir said...

haha.. kalau kat m'sia, kompom kena banned.. lirik cam x seswai utk didengar..

Tuan Din said...

Like Yuna...

alexa yussida said...

best dgr ayat2 indon fifiey..dah mcm tgk sinetron:D hehe

pasal band n lagu tuh..akak rasa bnyak lagi cara lain untuk melawak,mympaikan pengajaran n berseni...seni itu kan indah tp mereka seolah2 menjejaskan imej seni tuh sendiri...seriously lirik2 lagu die bole merosakkan anak muda...apatah lagi ayat2 kita itu kan doa...seolah2 mndoakan yg buruk2 utk org lain n diri sndiri..islam tak ajar macm tu:)

Skydrugz said...

wew...judul lagunya aneh2 :D

♡ Sutera Kasih ♡ said...

ngeri baca lirik huhu..

JIJI YU said...

fifiey..hahah..aku jadi ternyanyi bile bace entry ko..haha..syahdu sgt bahase..tapi indah..

Ogy said...

owhhhh tajuk lagu ke...aduss...ade gak tajuk mcm tu..tp cerita2 indon or lagu2 indon je yg berani letak tajuk2 kontrobesi spt itu... :)

Arief Arf said...

nice what. seperti seekor babi.
honest and creative at the same time.
X)

A.s.t.i.n.a said...

Dear r u ok??


im kinda werried here.. quite a long pause.. where are uuuuu my siti Fifiii?

A.s.t.i.n.a said...

better show up before i make a police report.. "bajet berani drive ke balai polis berdekatan"


Saya: Polis! saya nak report kehilangan.

Tuan Polis: Siapa yang hilang

Saya: Fifi blogger popular tu.. polis kenal?

Tuan Polis: Oooo yg mcm Siti tu ker? Kenal...

Saya: Ha ah Tuan. dier dah hilanggggg..

Tuan Polis: Bila kali terkahir awak nampak dia.

Saya: Tak pernah jumpa dia Tuan


Tuan Polis:............(fill in the blank)

A.s.t.i.n.a said...

gurl show up la.. ai miss yu ..

Nor Moscow said...

Salam kenal dari Moscow..

miszlullaby said...

Comel la gaya fifiey cakap. Lagu ni lembut..tapi kalau denga betul2..memang pelik lirik nye.hihih..plus,MV kuntilanak tu..penyanyi nya kok seremmmm banget make up nya...hehe

Biela Sapine said...

Apa nama band tu ? Panas dalam ? Dalam panas, it cool. Hahaha

Hanis MY said...

Fiey..how r u dear..sudah lama tak berkarya...miss u...

AngahSayang2314 said...

wah mix la indon & malay hehehee suka2

alexa yussida said...

fiey..bz ye dik?

AngahSayang2314 said...

hari ini merupakan birthday fifi kan??? angah ucapkan selamat ulang tahu buat fifi semoga di berkatai hendak-Nya aminnnn

syafiQakarim said...

fifiey, shoutbox x kuar2.
fb mcm x leh pakai.
just nak wish.
happy birthday
;)

alexa yussida said...

fifiey dearieeeeeeeee...u r februarian too!!!we are rocks dik:D hehe happy birthday my darling!may Allah bless u n pilss update..i miss u n ur writing!mmuah xoxo

Adzriel AB said...

lama menyepi..

mysha said...

aDOii dIk.. semPoT akak Baca lyric tu.. eh mASa akak g banDUng aRi tu mmG baNyak le yang ngusung giTar... TP bila fikiR2 suARa dioRg lG baGus daRi bebuDAk AF Malaysia...

Gen Fujita said...

Heard that pig song. Macam-macam. lol. How are you? Busy, hmmm?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
layan layan..nice

penaberkala said...

fifiey, nama lagu tu teruk sgt,haha
kesat sikit untuk didengar
tp nk cuba dengar jap
nice sharing

Amira Anorah said...

aku vavi , kamu vavi..haih..lagu apain gini sih..HAHA
kelakar dong...bikin aku ketawa doang.....kalau salah, bahasa indonesia ku. ..baikan..:P

dia gak punye video ke? nak jugak tengok..hehe..mungkin ade cowok2 ganteng...=.='
gatal amat sih mira!..haha

zazaw said...

dik
lagu itu
sungguh sangat tidk senonoooohhh

ayulunera said...

weird nye lirik die......nak search la cri...eheee

Encik Psychopath said...

itu baru indie. terlalu indie.

EL MARIACHI said...

first time singgah kat blog ni...overall saya bagi 5 STAR...SUPERB punye blog FIFIEY...GO FIFIEY GO!!!

pasal entry lagu The Panas Dalam tu (saya anggap dorang ni PSIKO dan MENTAL PROBLEM)

my point of view - ada aku kesah ?diorang nak cakap apa pun aku pedulik apa...FOAD!!!

ariba ariba andreee...

alexa yussida said...

i miss u damn much fifiey..bukan je belog,fb pon fifi tak aktif dah..bz sgt ke kat snaa yang?or anythng?share with us later okay..tc syg-kak yus-

Cik Bidadari said...

mcm2 benda2 yang extreme sejak akhir2 nie...

Yuni Aisyah said...

gile punye lagu...ish2 x patut...lirik mmg panas..!!

Miss Yaty said...

ish2...lgu macam ni pun de...astaghfirullah..

yoyoyogs said...

Nice share.
kapan kapan melancong lah ke Jawa Barat temu song writter nya. hehe...
Salam dari Bandufng :))

yogs"

drjt said...

Dengarlah lagu "Kopral Jono". Sedaaaaaaap~

Oepaij said...

FYI, Sis Fifiey, pencipta lagunya sudah baca tulisan ini lho.

Oepaij said...

FYI Sis Fifiey, orang yang menciptakan lagunya sudah baca tulisanmu ini lho. :D

pito said...

bolehlah saye kasi pandangan sikit.o iye,saye indonesia,tapi budak pontianak.jadi saye pakai bahase melayu pontianak jak ye.?
Mnurut saye lagu seperti bab! ni beri pandangan prasaan orang yang maki dgn yg dimaki.gimane rasenye.ye mcm itulah,jengkel kalo kna maki,suke kalo memaki orang.ktike kite marah,kadang kite memaki.kdang kite pun dimaki orang.lagu2 the panasdalam memang dalam.sulit ngartikannye.krne mreka brfikir absurd.liriknye pn jdi absurd.jadi tk bise kite artikan scare harfiah.
Penulis lagu2nye,skaligus pndirinye ni Pidi Baiq dah bkin buku seri drunken.drunken monster,drunken molen,drunken mama,drunken marmut dll yang pnuh kalimat absurd.die pun ilustrator,pengarang dipenerbit Mizan.

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails