Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, February 14, 2011

Jom cari baju tunang, nikah segala macam!


Assalamualaikum and hi.......


Fifiey seorang remaja pencinta kebaya. Kadang-kadang seakan orang tua saja ya. Yes, admit, sangat menggilakan apapun material untuk membuat sesuatu jahitan kebaya itu bertambah cantik dan sesuai untuk diperagakan di majlis-majlis besar mahupun kecil dan bersesuaian juga dengan tema yang dikehendaki. Bagi anda di luar sana, jom kita berkongsi minat yang sama dan mungkin anda boleh memberi cetusan idea yang baru? Siapa tahu, makin banyak akal, makin bisa kita bertukar-tukar pandangan dan makin seru untuk dibahaskan! Ahh, cantiknya kebaya!


Di sini, sepanjang saya berjalan-jalan di sekitar Indonesia, banyak provinsi yang penuh budaya melambangkan kekayaannya yang tersendiri, termasuk kekayaan mencipta seni reka kebaya. Antara beberapa provinsi yang sangat halus jahitan serta material kebayanya. Antara yang menjadi favourite Fifiey adalah di sekitar Jawa Barat, Jawa Timur dan pokoknya Jawa lah yang sangat halus seninya. Kalau kita berjalan-jalan di sekitar Surabaya, Yogyakarta, Bandung apatah lagi Kota Metropolitan Jakarta, sudah pasti di mana-mana sahaja ada busana kebaya. Di butik-butik, shopping complex, dan juga di outlet-outlet gah tergantung di badan si boneka yang sangat cantik rekaan kebayanya. 


Bukan sahaja kelihatan cantik dek mata mendang, malah kebaya turut kelihatan elegan ditambah pula ada etika kesopanan di situ apabila si pemakai memperagakannya. Cuba, kita lihat beberapa contoh material di bawah yang sangat ekslusif yang sempat Fifiey rakam untuk dibuat koleksi. Anda juga boleh mendapatkannya dan pasti kelihatan sangat menarik apabila menggayakannya! Percayalah....yang penting dengan kadar harga yang sangat berpatutan anda boleh mendapatkan material yang seekslusif mungkin! Pasti tersenyum lebar apabila mendapatkan sesuatu yang bagus dengan semampu kita. Bak kata orang, ukur  baju di badan sendiri, bukan? Maka, itu yang kita sedang usahakan! For those yang belom pernah mencuba untuk menyesuaikan diri anda dengan kebaya moden, you should get hanging of these all!



I'm so fallin; in love with this. Mewah, lip lap lip lap, sesuai untuk digayakan di majlis rasmi. Lilitan di hadapan itu membuatkan busana ringkas ini tampil lebih unik daripada biasa. Ahh, menawan bukan? Kain yang ala-ala batik jawa menampakkan lagi sudut budaya yang tak tertinggalkan di belakang!



Pelbagai pilihan dan rekabentuk, moden, klasik, namun tetap tampil eksklusif. Percayalah, mencuba sesuatu yang baru ternyata tidak merugikan anda. Fifiey paling suka dengan tampilan yang ke2 dari kanan. Dengan material baldu di kainnya serta corak unik yang dilepaskan ala-ala skirt labuh yang kembang persis cocoknya dengan pilihan atasan yangs sesuai supaya keinginan anda yang tidak mahu tampil terlampau seksi terlaksana since i'm such a martinet. Is it? Mungkin boleh dipadankan engan selendang berjenama biar nampak lebih class dan versatile! Oh ya, this is not only suit for tunang, nikah tapi juga sesuai buat birthday party, graduasi serta macam2 lagi acara yang emmerlukan anda untuk berhias rupa, kan kan??? Ha, apa tunggu lagi, sila dapatkannya segara!



Kalau ang sentiasa follow story Fifiey melalui blog ini ataupun yang dah memang kenal Fifiey on the reality world, maka dengan rasminya mereka tahu yang Fifiey seorang pencinta warna merah! Seriously suka merah. Ahh, dipadankan pulak dengan putih, tambah-tambah awesome lah jadinya. maka dengan ini saya isytiharkan, saya mahu ini!!! (Semua mahu pokailah)-,- hahahaha. Tapi alahai setakat sebulan sekali get u want one by one, pasti boleh kan? Just spent for about 2, 3 ratus then u can get the exclusive one. Kena pandai pilih lah. Orang kata, barang nak barang jadi, so, sebelum jadi, usaha lah kan.;)



 Come to think of it, warna ini sangat lembut, namanya  turquoise. It just like acean blue+grean laah! Cantik kan? Corak bintik-bintik hitam tuh nampak klasik! Comel:D Lebih comel kalau dirubah pesennya jajdi lebih klasik macam filem Saloma dolu-dolu. Fikirku. Fikir anda?



ouchhh*__* this is so great and unique!!!! Much more love you with the the soft coulours joining together! I want this i want this, but please make it not not too seksi. Mungkin boleh ubah design nya nanti!:D Tak tahu kenapa, nampak e patung keras ni, emmang saya suka menatap lama, macamlah dia manusia normal. Aneh, mungkin itu sifat ataupun reaksi yang itonjol secara semulajadi?



Picture of the day, mesti kena ada tuan belog jugak! Kalau tak, tak aci. Ehehehe, segala ilmu kebaya yang diturunkan harap-harap boleh memberi cetusan idea kepada anda yang nak bertunang termasuk saya, eh dia dan anda-ana semua! Yang nak nikah, nak aqiqah, nak kenduri kendara sepupu sepapat pon bolehlah kalau nak sumbangkan sebarang pertanyaan. Sya tak pro, tapi kalau nak kongsi-kongsi idea ciput boleh tahan laah:D




Kalau di malaysia ada Bernard Chandran, Bill keith, Radzuan Radzwill dan banyak bakat mda yang baru, dan salah seorangnya blogger fashin yang boleh tahan topnya di malaysia. Sandra Azwan. Kenal? Perghh, mereka semua GLOBAL beb GLOBAL!!! Tabik spring jap..



Kalau di Indonesia pulak tak lain tak bukan memang tersohor reka baju untuk Dato' Siti Nurhaliza kan, Anne Avantie.Agnes Budhisurya dan Marga Alam pun tak terkalah hebatnya. Nak jumpa mereka, nak jumpa mereka!!!! Nak suruh mereka design something untuk Fifiey, boleh tak?? Kebaya mereka tak sah kalau tak RM 10k . wuhuhuhu. Ok, fine kumpul pitis dulu!!!!  Since Kak Putri was a fashion student, beliau dah pernah jumpa Marga Alam and lots other fashion designer.. Jealous lah camniii. huhu. Nak suruh disponsor pun, kena jadi glamour dulu kan kan kan?? haha, kalau takk ,taklehlah ngidam nak guna khidmat mereka-mereka terkenal ni. Wahh, nangess lagi jum, nagis terharuu terhuru, plus bersukacita berdukacita (mood main potong the words sekarang ni).. haha.




P/s: Nak tengok Fifiey pakai kebaya jawa tak? Dulu dah pernah post dah, tapi takut kalian ada yang tertinggal nota-nota cinta Fifiey kirim and post kan sebelum ni. Bagi yang nak tengok, mai sini anak-anak, adik2, kakak abang, kakek nenek tercinta semua. Boleh tekan SINI. Pusi cinta tu tau puisi cinta, Jangan sebar-sebarkan, malu Fifiey;') Ehehehehe.. Sebarkan untuk kekasih hati anda ye... One more thing to say, akan Fifiey upate more about this (busana kebaya) soon! Thanks lots people yang membeliakkan mata membaca entry-entry Fifiey yang sering membebel ini and yang mana-mana yang ingin menjoinkan diri dalam LOVE & DREAMS please pass your workout to me tru comment box for the entry. It is available until the end of February:) Jangan malu-malu jangan segan-segan ok!:)


Last but not least:



Haa, yang ni pun kebaya/batik jawa. Modelnya adalah yang tuan empunya rekaan juga, kakak Fifiey, Kak Putri! Busana macamni agak-agak sopan dan elegan serta berketrampilan menarik untuk menghadiri acara-acara di keraton/ataupun majlis-majlis lainnya! Waktu ni usia beliau baru menjangkau 18/19 untuk ke acara Festival keraton yang keika itu berlangsung di Solo. Seusia Fifiey sekarang lah. Sekarang beliau dah 25! Aduhai, bicara tentang solo, dulu saya pernah berjanji untuk bercerita tentang tempat dan budayanya kan? Sabar menunggu....... ok? hehe....



Terima kasih ayam mc'D, 
Lain kali read lah lagi.

Teruna idaman  admire diri,
Membaca beramal fulfil hati.



Lots of love,

32 comments:

Adii NakHeran said...

dah macam ana raffali pula, :)

Aina said...

wow. cantik betul semua kebaya tuh. Aina baru ada satu jer kebaya. HEHE. Baru nak berjinak-jinak dengan kebaya :)

aDieyZa said...

semua kain2 tu cantik.. geram jer tengok.. zana pun suka pakai kebaya tapi kebaya pendek jer la sebab zana ni rendah.. hihihihi

JIJI YU said...

dasat r fifiey..mgm tau pasal kebaye sgt ni..yg kaler merah tu cantik..nak pakai

Freaky said...

banyak koleksi dan sangat cantik. :)

YanaMIB said...

rambang mata woo coping baju pengantin..haha..ala kita rs cam xlawa pakai kebaya..sbb bdn sekeping..xde shape T_T

gadisBunga said...

suke kebaya jugak. tapi sekarang ni dah kurang pakai sebab nak tukar imej. mahu lebih banyak baju kurung.

mungkin juga sebab dah tua kot. hihihi~

MataHati @ MH said...

fifiey, tampallah gambar terbaru pakai baju kebaya tuh.. :p

tajuk entry tu bisa buat jantung ni bagai tercabut membacanya..kekekeke

Raji berkata said...

alamak mcm menjolok mata memakai ;D
lawa lah juga
hak2

MerLe said...

cntik~ =)

cikceriacorner said...

fifiey..

salam..

cantiknye baju kebaya kat sana..bju2 di sana cantik dan harganye berbaloi..:)

A.s.t.i.n.a said...

Kita ade kimiaaaaa...

Saya juga suka Merah dan Putih..

mari kita kiss rakus2 penuh aksi..

yayalya said...

waaa cantiknya baju2 tu...geram pulak tgk..patutlah org nak kawen sggp p beli kt sana ek... sy pon jth cinta tgk semua tu :)

mr.curly said...

amboiiiiiiiiiiiii..cantik2 baju nye..leh gak bg hadiah kt wife..hikhik

APi said...

1. suka gadis pakai kebaya..
2. kebaya merah putih tu memang chantek..
3. tak tahu nak komen apa tapi jari gatal menaip..^^

JP Nurul said...

hi...

follow sini...kamu sangat cantikk!!

btw,sy bukan doctor to be..tp nurses to be..

Alynna said...

i love wearing kebaya tOoo!!
hehe..

Princess Nur said...

cantiknya kain2 kebaya tu..teruja knur tengok fiey!

Solihin Zubir said...

pakai kebaya tu jgn ketat2 sgt taw.. heheh..
nnt upload pix pkai kebaya.. ;-p

applemasam said...

wow wow!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

kat cna mmg byk pilihan n murah2 kn *dengar kate org..

patik teringin nk p indonesia..tp xde ksmpatan lg..

kenal sandra azwan..sgt2 berbakat..

E.d.Y said...

kat indon mmg paling best untuk shopping segala macam baju

alexa yussida said...

bak mai satu yang kaler putih:D pepel pon bole...lalallalala

salam maulidur rasul adek syg!

mr.syazwan said...

kalau betullah fifiey nak kahwin

kalau x anta kad kat wan


kena laa dia nnt


hehehe

btw u look very nice

=_=

Tuan Penasihat said...

susah nak komen bab baju kawin ni. rasa nak kawin lagi ja.

HEROICzero said...

kebaya itu sexy~!!

HAHA. u look nice lah. =)

specky gurlz said...

cantik la baju2 tu..follow u..LOL

syAzAnA said...

teringin nya nak pakai kebaya macam tuh! jeless nie! hehe


mizz yaaa!

Hanis MY said...

Nice pose Fifiey...tak nak jadi model ke fifiey ni? sesuai sgt2...

AngahSayang2314 said...

sana tempat dunia shopping heheheh angah sukaaaaaaa

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

cantik kan?? suka thousanddd kali!!:D
seriuss sgt2 berpatutan. it's worth u to pay cash dengan kualiti material yang anda dapat, dan kemudian dengan hasil potongan kebaya seperti yang anda bayangkan

155cm tak deserve to be a good model lah..haha... i can't.

uhuksss, fifiey lama lagi lah nak kawinnn-,- tapi kalau cepat pun akan sy invite di antara teman2 alam maya juga;)haha

ok fine bagi yang teringin nak pakai kebaya, tunggu apa lagi, jum get one for raya soon:) haha..

Mila Ahmad said...

mila beli baju untuk nikah kat jakel, cantik2 design nyer.

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails