Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Tuesday, February 1, 2011

Ada yang palsu dan ada yang benar? Selamatkan mereka Ya Allah!

I read this through AFIQ DIN and some other blogs juga, it sounds like this:
 
Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,
Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.


Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."


Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
BUKA MATA, banyak lagi penting dari hal pilihanraya Tenang tu.


Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.

Okay, wanna know the truth???

-Airport di Alexandria dah tak boleh pakai.
-Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.
-Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.
-Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan terlepas di jalan-jalan Egypt.
-Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.
 picture credit to krisis mesir

Aduh, tak boleh tidur aku malam ni, menunggu updates dari Egypt.
Korang, please. Aku merayu ni. Sama2 kita tolong. InshaAllah, semua akan selamat.




so, jgn tunggu lame2...
lgi cepat kite sebar,lagi byk doa mengiringi...
harap kerajaan pon akan ambil tindakan...
jgn nk pikir pilihanraya je...
utamakan yg patut dulu...
sekian....



*****************************************************


P/s: I'd read too many blogs, preview pertinent to this matter. But, there's something lingered on my mind. Is it all the facts told above are true? I don't tell they are lying, but i'm just confused with some people said these and those. I mean, when i read on facebook, someone said there's no students had been raped, but some of the actions are really happened. Mungkin ada sesetengah individu rasa terancam dengan penyebaran ini. Please people, only two websites that you shoud read. Those are linked with red colour , on facebook and KRISIS MESIR NASIB RAKYAT KITA. Mungkin anda boleh tahu jelas akan kedudukan mereka sebenar. One more please from me, don't ever believed on to the fake news. Jangan buat ibu bapa kepada pelajar-pelajar bertambah runsing, mungkin sahaja yang mengalami penyakit akan bertambah kronik mendengar penyebaran berita palsu tersebut. Please peole, consider dengan keadaan sekeliling anda. Harap apa jua info yang disampaikan melalui laman sesawang haruslah jelas dan nyata. Apapun itu, buat saudara-mara, sahabat-sahabat, senior-senior Fifiey yang berada  di Mesir dan juga seluruh pelajar tak kira dari Malaysia atau di mana-mana jua, saya doakan keselamatan anda di sana. Semoga, Tuhan mendengar jutaan doa rakyat serta kaum keluarga di sini. Amin ya Rabbalalamin.


Lots of love,


 

38 comments:

fathiahRAIHANA said...

astaghfirullahh . makin teruk dah nie .. kita mampu berdoa ja dari sini ..

zety said...

tak tahu yang mana satu hahus percaya.apa pun doa untuk setiap yang beriman dan beramal soleh sentiasa ada dalam setiap rakaat solat fardu.

ramai jugak kawan2 yang berada di mesir sana harap semuanya baik bagi mereka T.T

kamarukom said...

yg pnting, doaknlah mereka slmt aminn...btul or x, sumber tu kene betul kan~

MataHati @ MH said...

mari kita sama2 berdoa semoga mereka selamat dan dijauhkan dari kejadian tak diingini..

Sca Ndx said...

harap semua ok ok je.
selamat.
ada gak baca belog sana sini.

YanaMIB said...

apa pun yang org tulis, yg pasti student malaysia kt sana dlm keadaan sgt bahaya...mmg risau bc artikel² psl keadaan mesir skrg..tp org biasa mcm sy cuma mampu berdoa je utk dorg supaya slmt..insyaAllah Allah akn lindungi dorg...amin~

cik bahulu oren said...

smoga mereka semua dilindungi dr perkara tak baik..sama2 doakan utk mereka kt sana :)

E.d.Y said...

ish..rupanya lebih teruk daripada yang digambarkan ni

cikceriacorner said...

moga semuanya selamat..

sepupu akak ada 2org kat sy..pompuan plak tu..
semlm kol makcik..makcik kata diorg semua selamat..
dikumpulkan 1 tempat..

hamzah ian said...

semoga mereka semua selamat.. alahai

aLya said...

ish..meremang bulu roma bace entri nie..hope everything will be fine ..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Tu lah meremang sungguh bulu roma baca. Astagar, kesian sgt kat diorg ni. Kenapa kerajaan tak bwk balik je semuanya? Takut rugi? Peruntukan kerajaan sebenarnya banyak. Sepatutnya kerajaan perlu ada perasaan tanggungjawab.

Fifiey ada baca tentang berita ni di laman facebook, twitter dan blog2 lain. Ada yang mengatakan memang benar sampai dirogol, dan ada yang kata itu gembar gembur shaja. Dan memang perhubungan melalui jaringan telefon, internet segala macam di block. kesian mereka. Rusuhan bermain dengan bedil, bukan bermain dengan getah atau guli.

Kita merasai ketakutan itu kerana kita punya saudara dan juga sahabat handai yang betul2 kita kenali, mungkin ada antara golongan pemerintah tak punya siapa2 di sana. Dan pastinya risau dengan parents2 yang berpenyakit pasti benar2 runsing tentang hal ini. Sama2 kita doakan keselamatan mereka semua.Insyallah, Tuhan pasti dengar doa kita.

teddyuna said...

semoga semuanya berjalan lancar saya tak sampai hati tengok mereka disana tak kira siapapun yang terperangkap disana.. apepun thumbs up buat post ni ;(

A.s.t.i.n.a said...

Kita hanya mampu berdoa...

Afiq Din said...

tq fifi sbb tolong sebarkan...
sgt2 sedih klu2 perkara yg xdiingini berlaku...
xdpt bygkan klu ade sudara yg study kat sane...
tqvm fifi...

azalia hjsalleh said...

omg! x sangka sampai mcm tuh sekali
haraplah dorg selamat
patutnya dri awal lg pihak kerajaan dh amik tindakan

Pinky Pixie said...

mntk2 semuanya selamat. kalau kat berita, dyorg asek ckp jgn risau je. tp dngr email respond dr parents masing2, mmg sedih. =(

biskut said...

moga segalanya dalam dukungan Tuhan..
Ini bukan kali pertama...

nisa said...

seriously apa yg dnyatakan betul, kwn2 k.nisa yg disana pun ckp apa yg dipaparkan di media malaysia xbetul yg mengatakan mereka selamat dan xperlu dibawa pulang, pdhalnya dorg smpai takut nk keluar rumah sbb ada pelajar prempuan dirogol dan dipukul..kita doakan bersama keselamatan mereka

Ujang9897 said...

semoga mereka selamat

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

dah lama gua tak online.. asyik sibuk kerja je.. tv gua tak tengok surat khabar gua tak baca .. hari nie baru gua tahu kisah nie.. tq for sharing..

gua rasa gua nie macam duduk kat hutan pulak tak tahu langsung pasal cerita nie.. huhuhu...

Hanis MY said...

semoga mereka semua dalam lindungan Allah...

HEROICzero said...

kerajaan Malaysia, please please please, no more bullshits. please. kita bukan nak dengar, pelajar sana selamat, masih terkawal, kita tak perlu risau. no more bullshits najib. bukak mata!

dear Allah. please save them.

semoga saudara kita selamat, insyaAllah.

FATIN SYAFIQA said...

Takutnya... Apa2 doa mereka selamat

bukan photographer said...

terlalu bnyak sumber.semua macam ada yang bercanggah..apepon kite kene berdoa untuk semua umat islam kat sana

AIMAN said...

keadaan dah bertambah buruk. semua ni berpunca dari pemimpin diorang sendiri, hosni mubarak.. astaga.. boleh pulak nak bersesongkol dgn yahudi. mintak2 kita di malaysia selamat dan aman..

FasiHaH SupiaN said...

If I am not mistaken, the one pasal rogol tu fake...semoga mereka selamat...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Tindakan segera harus diambil oleh kerajaan. Terasa rugi dengan perbelanjaan untuk bawa balik semua pelajar terbabit? Tapi tak terasa rugi dengan pengeluaran wang tanpa jelas ke mana kerajaan alirkan? Sepatutnya ada peruntukan khas untuk situasi gawat seperti ini.

Rusuhan sama sahaja seperti bencana. Rusuhan bukan melancong, bukan bersuka ria menghambur wang, rusukan adalah tempat di mana mogok berlaku, bedil jadi mainan, kereta kebal jadi kenderaan. Apapun, semoga cepat situasi ini aman, dan mereka yang terhimpit smaa dlm huru hara ini selamat adanya!

Achiq said...

kena pastikan btl2 sumber yg ada tu sahih..kdg2 org bcrta nie lebih sudu drp kuah..adakalanya crta pjg sejengkal tp diolah jd sedepa...wl apapun, sm2 kita doakan yg terbaek...skrg nie musim p/raya kecil..so ada pihak yg cuba ambil pluang utk raih undi..so bhati2lah...moga2 semua brta tue dusta..kl btul kdaan sgt gawat, xkan kedutaan malaysia nak berdiam diri...wallahua'alam..

hiro said...

bgus2 la sebaran ini.

Ogy said...

hmmm turut comfius dgn pelbagai berita yg tersebar...tp diharapkan pihak2 tertentu jgnlah merumitkan lg keadaan dgn menyebarkan berita2 yg. tak betul...

apa2pun mama berdoa agar semua pelajar2 kita di sana selamat...dan boleh dibawa keluar dr mesir secepatnyaa.

aqish basir said...

ade orng kata palsu..tapi tak tau la..yng penting sme2 lah kite doa kan...

HonEyBuNNy said...

Ya Allah...risaunya...moga semuanya selamat...amin...

Hairil Rizal said...

Pasti kerajaan sdg berusaha bawa mereka balik.

Harus diingat bahawa membawa pulang 10,000 org rakyat Malaysia dalam keadaan yang huru hara dari seluruh Mesir bukan tugas yg enteng.

Ingat bagaimana sukarnya pihak PBB ingin bawa keluar askar AS dari Somalia sehingga askar Malaysia sendiri pun terkorban? Ini tidaklah seperti itu tapi situasinya pasti teruk juga.

Kita doakan semuanya berjalan lancar!

Aidy Shahiezad said...

insyaAllah, sama2 kita doakan... :)

----------
my latest entry:-
Sketsa Sebuah Kisah Aku Yang Khilaf..
http://aidyshahiezad.blogspot.com

APi said...

harap harap mereka selamat..
doakanlah bersama sama

ayulunera said...

berdoa je la termampu sekarang ni...ade gak kawan ayu yang dah balik....tu pon balik sendiri.die kate memang keadaan kat sane teruk sangat.

Oreo said...

tau x pe.berita dekat sini semua cakap elok2 je.Perkara sebenarnya lain

harap mereka semua ok.

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails