Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Tuesday, February 8, 2011

The coolest way to show care on what had been tagged by friends. Love to answer all. Ask me more!

Assalamualaikum and hi......


Image: Abby. Budak ni akan menjadi over apabila ditanya. Sepatah ditanya, lebih seratus patah kata dia jawab. Bayangkan. Impak dan pengaruh tv serta kecanggihan teknologi mungkin. Nak cuba tanya dia? Here. Boleh tanya sebanyak mungkin soalan yang di luar jangkauan anda pun dia boleh jawab. Namun, kalau dia tanyakan kembali, jangan dan sila jangan ketawa. Nanti pecah perut!


People, as what u know, i really love to be asked so much questions from others, so, if there's anything lingered on ur mind, don't be shy to ask me. Directly boleh, tru msg fb boleh, tru chat boleh, tru twitter boleh, formspring boleh and semuanya boleh? Malu bertanya sesat jalan.


 Mind u, friends, for me, by answering  ur questions, we can know each other more right? More responses, more knowledges i got. And by answering, i can show and spread the care to everybody including you, strangers.  Care on strangers? It's not weirdo. I care to everybody kind to me;)


Strangers sometimes might be so cool and might be so harmful. lol;D But if there's someone, somebody stangers are so cool, why not we treat them with the coolest way too? I have no limitation for u to ask me questions.  I have the strong soul of people around. Sixth sense? Perhaps.


Btw, i have a play. This is not game. But this is a tag from a friend of mine, Sis Astina. Kakak comel, thanks for tagging me ya. These sort of things, tagging, asking, answering have much more fun than doing nothing. So, what did u wait for? Let do it now!


Let we start to play and answering. BismillahiRahmaniRahim. (smiling all the night long to answer this. Eh, no, i'm not crazy. lol;D )





***********************************




  • Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?
If u ask the person, i'll answer MY FAMILY. But if it's a thing it will be my books, my knowledges, and all my stuffs. I just take care and save on the important things in life. The useless, buat apa simpan kan? Remind that;)


 

  • Benda terakhir yang korang beli guna duit korang ?
Had bought ice cream and waffles untuk adik use own pocket money;) For myself? Diet. Walaupun makan nasi berpinggan-pinggan. lol;D







  • Di manakah tempat korang akan langsungkan perkahwinan korang dan apakah temanya nanti?

The best questions ever. I love dreaming. U guys love to dream, and princesses love to dream too, and everybody are always dreaming these and those. Bolehkah turuti impian ataupun sekadar bayangan di malam hari? LOL;D Bukan malam hari je, siang hari pun boleh berangan;) Answering ur question, it's a honour for a woman, dipinang oleh sang teruna, disunting jadi isteri sekaligus tinggal bersama. Pasti perkahwinan yang dilangsungkan juga di suatu tempat yang bakal menggamit memori. Cewahh, ayat terus puitis, haha. Perempuan berbunga itu biasa, kalau lelaki berbunga itu luarbiasa;) Untuk soalan ni, i have no aswer yet. Tapi kalau boleh akad nikah biarlah di rumah. Kalau pastu nak bersanding ke, nak berangkut ke sana ke sini pun, bolehlah ke tempat ekslusif ke. ciss, dreaming lagi;) Mimpi itu perlu sebelum diwujudkan NYATA. I'll tell u more once Fifiey dah betul-betul nak kawin:), ok???

Wait, akad nikah tema ala Arab. Boleh? Pastu nak buat tema ala hindustan-taj mahal. Boleh? Pastu kalau ada majlis lagi nak buat tema europe, dinasti kerajaan Inggeris tua. Boleh? Jum sama-sama berangan lagi untuk mencipta idea baru di saat-saat bahagia. Jangan wedding je gempak, di saat kehidupan normal pun kena gempak jugak:) Biar lebih manis cintanya lepas kawin. OK? Got it?



  • Adakah korang sedang bercinta sekarang?
Sekarang, dulu dan kini, tak bercinta dengan kekasih, bercinta dengan adik-adik, skandal dengan abang-abang, dating dengan kakak;) Tak normal-sigh. Tunggu calon suami masuk meminang, barulah bercinta. Eh no, bertaaruf. haha.






  • Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
Kalau dah ada bakal suami nanti, saya akan mencintai bakal suami saya buat selamanya lah. Dah namanya bakal suami kan, pastilah kena cintan cintun. For me, i'll take any serious matter into serious thinking! And bakal di sini bermaksud yang betul2 akan mejadi suami lah! So, no time for puppy love. Finding, searching and waiting for the real one to come lebih baik;) -kata-kata orag tak bercinta- haha.



  • Novel/buku/majalah terakhir yang dibeli?
Magazines? Since i love to read such those entertainment magazine, the last one i bought was GADIS. Just available in Indonesia.


 

  • Apakah nama penuh korang?
Raja Tengku Putri Farhanis Shafifi Bt Raja Sazali. Tak nak tahu nama glamour ke? Kat sekolah/college dipanggil fifiey, di rumah the people called me, kak pi,pipi, pipot. Alam maya? Mestila Fifiey Lychee. Haha.



 

  • Antara mak dan ayah, mana korang lebih mesra?
Both bonda and ayahanda;) Sebab sometimes ada yang perlu diceritakan kepada ayahanda dan ada sesetengah benda perlu dikongsi dengan ayahanda. Stories, luahan, the things i want, the things i need to do, the problems, and macam2. Tapi kalau sebaran cinta, memang buat kedua-duanya pasti! Tapi most of the people saw me closer to ayahanda. Betul ke? Tak perasan youuuuu. haha. Both la, both!


 

  • Namakan orang yang betul-betul korang nak dalam hidup korang?
Namakan orang yang Fifiey nak? Alah, nak amik dia jadi pakwe ke camna? tak paham soalan ni. But i'll try to answer;) Kalau the person yang paling i nak jumpa ada lah. It MUST be Almarhum Syed Al-Alawi Al-Maliki. But poorly tak sempat. My sister, Raja Tengku Putri Anis dah sempat jumpa beliau ketika berkunjung ke tanah Arab dulu. Tak apalah, saya hanya mampu menyedekahkan beliau doa semoga kehidupan di alam abadi sana dicucuri rahmat oleh Yang Berkuasa. Well, why i wanna meet him? Nak suruh dia gosok kepala biar tak degil, biar lebih sopan, biar lebih baik, biar dengar kata, biar lebih pandai, biar tiup-tiup ilmu penuh di dada. Memandangkan itu telah berlalu, makanya usaha sendiri sajalah. Yang penting nawaitu itu harus lurus dan baik;)

Kalau artis? Alang-alang nak jumpa selebriti biar yang gempak terus kot like the couple of angelina jolie and tom cruise. Barulah berbaloi jumpa artis. Hehe


Kalau VVIP atau orang kenamaan? Fifiey teringin bebenar nak jumpa Tun Dr. Mahathir. Dia punya pandangan dan jangka tuju kemajuan  maju 10 tahun ke hadapan tu yang membuatkan Fifiey begitu bangga dengan beliau punya pencapaian dalam pemerintahan secara global dan telus sehingga Malaysia banyak mencipta nama ke peringkat dunia. Itu semua bermula daripada pemerintahan beliau!

Kalau orang biasa? Fifiey sampai termimpi-mimpi nak jumpa orang yang wujud dalam mimpi tu. Tapi tak tahu siapa. Yang pelik nya kenapa yang tak kenal wujud dalam mimpi? Macam mana kalau dia wujud dalam mimpi kalau tak kenal? Atau pernah terserempak dengan dia sampai wujud2 dalam mimpi pulak ni? Atau apakah simbolik di atas semua ini? Tak kesah lah apapun, memang tak jumpa dah sebab ia sekadar mimpi mainan tidur. Mamai.. haha. Ok serius menjawab ni, serius nak jumpa






  • Adakah korang basuh baju korang sendiri?
Ada machine, why not basuh sendiri. kan dah jimat. Cehh, kedekut. Ehhe, Bukannya duduk di asrama yang payah air pun, duduk di rumah serba mewah. Kalau bibik nak basuhkan pun, it's a credit for me. Kalau tak, basuh sendiri pun ok apa, machine yang basuh, saya hanya meletakkan apa yang perlu. Cuba fikirkan kalau kita masih berada di zaman dahulu kala yang washing machine belom lagi wujud di dunia? Payah bukan? Tapi ia bukan sesuatu yang payah bagi orang zaman dahulu, tapi memandangkan teknologi makin canggih, jadi payahlah juga buat rakyat masa kini. Modenisasi yang ekstrem pesat!







  • Dimanakah tempat yang betul-betul korang nak pergi?
Mekah-buat umrah atau haji terus. Ni bukan jawapan berdasarkan skima lembaga peperiksaan tau, Ni kahir dari lubuk batin saya yang terdalam. Dah pasang niat tahun ni nak buat umrah sekurang-kurangnya terlebih dahulu. InsyaAllah dalam tahun ini jugak. Doakan!

Paris- Nak suruh pelukis jalanan sketch my face then nak  naik ship melintasi laut sambil dengar somebody's singing sambil main gitar dan saya akan syok menikmati buah atas kapal tersebut.


Taj Mahal- Nak tengok gahnya taj mahal tanda cinta agung Syah Jehan kepada Mumtaz. Tersenyum sendiri.


China- Nak melawat beribu temple yang ada untuk lawatan religi. China merupakan salah satu negara yang pesat dengan komuniti Islam juga. Bagaimana gahnya penyebaran Islam suatu ketika dahulu. Banyak tempat2 sejarah dan pelancongan kulineri Cina di sini.

 India:-Saya suka penduduknya. Negara yang unik dengan kegiatan masyarakat serta kenderaan yang mereka gunakan juga unik. Mahu lihat sendiri bagaimana bas digunakan beramai2 sehingga ada yang duduk di atas bumbung bas;) Dan mahu lihat lembu India! Dan macam2 tempat dan aktiviti menarik lainnya lagi.


P/s: 22 buah negara lagi bakal saya nyatakan setelah benar-benar bersedia ok:) Semoga hajat Fifiey tertunai. Amin. Doakan biar Fifiey murah rezeki! Tak pun tunggu sponsor;) Lihat  DI SINI. Impian oh impian;)







  • 5 lagu yang paling suka dan selalu dengar ?
 
Versi Mat Salleh
1. Zee Avi- Bitter heart
2. Tsam Tsui- If I Die Young
3. The Corrs- What can i do
4. M2M- The Day You Went Away
5. The Pierces- Secret


Versi Mat Indo
1. Opick songs.
2. Ruang rindu- Letto
3. Padamu Aku Bersujud- Afgan
4. Hati Yang Kau Sakiti- Rossa
5. Melly Goeslaw- Apa Artinya Cinta


Versi Malaya
1. Ku Menanti Ku Menangis- Data
2. Selagi Ada Rindu- Pak Long
3. Nadiku- Sabhi Saddi
4. Cinta Terakhir- Aiman
5. Pelangi kehidupan


P/s: ciss, semua lagu jiwang,-jiwang. Lagu ketuhanan pun ada tauu!




  • 5 blogger yang korang nak tag?
1. Arisha
2. Kak Tulus
3. Enna Banana
4. Sara
5. Luna Lunera

P/s: yeayyy, semua perempuan:) For those men, nanti Fifiey dapat tag, ask and answer lagi Fifiey tag u guys pulak ok:) Eh, sesiapa ada soalan bebanyak tanya di formspring pun best jugak jawab. Ada box forspring kecik kat sebelah tu. Tanya jangan tak tanya ok:)





The End




Lots of love,


11 comments:

nub said...

sedap naa nama betoi.. hehe

Ieda Al-Habsyi said...

abby so cute! :)

syafiQakarim said...

jawapan fifiey sgt matang.
lagi2 jawapan bab kawen
dgn suami.nampak tak sabar d situ.
hahahha ;p

JIJI YU said...

mueheh..meh pergi china..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@encik nub:
alololo, meh nak pukoiii:)

@sis Ieda:
abby as usual, pose here and there..:)

@kak iqaa:
kak iqaa naaa.. nakallll.. hahaha.. kak iqa kawen dlu bru fifiey;) cehhhh... matang? here what i amm always be..

@cikgu jiji:
yeayyy, cikgu nak sponsorr sy ke chinaa! haha

AngahSayang2314 said...

hehehee dah tahuuu

A.s.t.i.n.a said...

Ampunn Tuanku..

Maafkan patik kerana tidak menyedari bahawa Tuanku keluarga Diraja.. adalah patik pacal yang tidak hina ini amat kagum pada kecerdikan tuanku dan rupa paras tuanku nan menawan..

Kejelitaan adelah hak milik tiap insan...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@angah:
angah skodenggg ehh tu tahu kan kan kan? haha.. just a joke. rindu angahhh!:D

@kak astina:
alahaii, tak suka tak suka. jangan formal please. haha, kak astina sempat lagi buat iklan "kecantikan azali hak milik setiap insan"

eh, salah lirik;) kuikui

Enna Banana said...

ouhh macam best!!! nak buat nak buat. thanks dearies :)

tulus sweet said...

fie!!paksa pak yu sponsore ke china!!!!!!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@sis Enna Banana comel cute:
haha.. sila lah kalau sudi. had tagged u!

@kak tulus manis:
haha.. nanti kitaa ajak dia jugak pergi chinaa jumpa akak. cehh, jauh2 dia dtg auu semata2 jumpa kak tulus;)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails