Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, February 7, 2011

Chicken Lemon. Live from Chef Fifiey Lychee Maration.


Assalamualaikum and hi.....



Pause the background music to watch to this video. Thank you guys:) It's all about the explanation how to serve for chicken lemon version of Fifiey Lychee Maration. Enjoy watching it. Not so clear? Read as what stated below. I'll tell you about the ingredients needed and how to process it one by one step.



 Bahan-bahan untuk ayam crispy:
Ayam -more to bahagian isi
Tepung jagung
Air-secukupnya untuk dicampur bersama tepung jagung
Minyak masak



 Bahan-bahan yang diperlukan untuk sos:
Sunquick- about 1 litre=dua gelas Mayonis- tak kesah jenis apa. timbang ok, dalam botol ok, like lady's choice pun ok:)



Bahan-bahan tambahan untuk hiasan:
Salad, carrot.



Proses untuk membuat crispy chicken:
First u sediakan ayam. Depends on u how much, tapi on my vid, i just use setengah ekor ayam. Sebaik-baiknya anda pilih isi.Bagi yang suka tulang, boleh juga. Potong ia secara kecil-kecil, supaya mudah makan dan lebih rangup apabila digoreng kelak. Jangan lupa, apapun yang kita lakukan, untuk menjamin kebersihannya, basuh ayam tersebut terlebih dahulu. Akal yang sihat bermula ari perut yang sihat. Ingat tu ye. Second, dah siap potong u prepare for the tepung jagung, curahkan dalam bekas yang sesuai kira-kira sebanyak 1/3 kandungannya. (bajet engan keadaan anda e. sukat sebetulnya) Tergantung kepada isianlah. Jangan terlampau keras tau. Nanti keraslah jugak, tak jadi crispy dah ayam, macam jadi kerepek keras pulak. hehe. Third, tuan-tuan dan puan-puan jangan lupa untuk masukkan air. Bajet cukup dengan tepung jagung supaya tak keras ye. Susah jugak kalau nak explain benda yang bukan depan mata ni. Kalau dah anda masak dengan Fifiey, pasti boleh tunjukkan directly;) Tapi saya tahu anda semua pasti lebih bijak and handal memasak dari Fifiey:) Fourth, masukkan ayam yang telah dipotong kecil-kecil tadi ke dalam ramuan tepung jagung+air. Gaul biar sebati serta rata dan pastikan ianya melekat kepada belahan ayam tersebut. Alah nak mudah, bayangkan cara orang goreng pisang. Haa, macam tu lah jugak. alam unia masakan ni, kita perlu mencuba, bak kata Fifiey, barang nak barang jadi, barang tak nak, barang seribu alasan. So, cuba jangan tak cuba sampai menjadi. Fifth, jangan lupa untuk letak secubit garam. alahh, sudu kecik je. Jangan lebih kang nanti makan air garam, ayam garam, chicken lemon garam lah kalian. Gaul dan gaul lagi biar sebati. Ceh, etails sangat laah Fifiey bagitahu ni. haha Ye tak? Haa, sixth, sambil-sambil tu bolehlah santai-santai sambil tunggu panaskan minyak di dalam kuali. Jangan dalam oven pulak panaskan minyak. Salah fungsi dah tu. Agak-agak, renjisan air membuatkan minyak tersebut berbunyi seperti ini" shhhhhhh", haa, maknanya dah cukup panas lah tu. Eh, bahaya betul cara tu, kan terpercik kat muka anda. hehe. Cukup dengan memasukkan beberapa ketulan ayam terlebih dahulu. Oh, yummy, baunya semerbak sudah. Best. Satu demi satu langkah yang sudah tersedia.



Proses buat sos nya pula:
Haa, proses ni tang bab yang paling mudah. Bila dirasa, ehh, campur apa ni, buat camna ni. Macam-macam soalan keluar. Padahal main bubuh, main sukat, main rasa sedniri je. Keluar-keluar hasil air tangan menjadi. Yang penting boleh diterima ramai. Ceh, ramai ke? Dalam rumah ni kalau dah berkumpul satu family ramai lah kiranya kan? Apapun meh sini nak cakap cara-cara buatnya. First, Ambik, curi sunquick yang ada dalam almari, bukan yang telah dicampur air, yang original dalam botol tu eh. Sukat agak-agal dua gelas cawan, jangan banyak sangat, nanti masam lah, mulalah muka berkerut-kerut kalau masam kan. Second, Agak-agak ia akan menjadi best apabila dicampur dengan dua sudu besar mayonis. Yang suka mayonis lebih, boleh tambah lebih. Tergantung atas diri anda sendiri cara menyukatnya. Tergantung atas selera anda juga!



Cara-cara menghias agar lebih nampak menyelerakan hidangan yang dah memang sahih sedap;) hehe:
Ok, memndangkan anda dah boleh catch up dengan pantas apa yang Fifiey ajar di atas, why not, jum kita belajar cara-cara menhidangkan sesuatu hidangan supaya lebih nampak manis dan sopan macam juruhidangnya? Meh sini meh, mek nok ajar;) Mula-mula, anda sediakan bekas yang anda rasa paling cantik, besau dan mudah untuk dihiaskan supaya tersusun rapi. Warna juga memaikan peranan selera ataupun tidak, begitu juga dengan bentuk. Fikir-fikirkanlah. Jangan fikir negatif sudah. Hehe. Then, what u need to do is, basuh salad yang telah disediakan. Jangan basuh lama-lama. Khasiat salad tu hilang dibawa arus air nanti;) Jangan menitik-nitik pulak air salad tersebut dalam bekas tu. Buruk efeknya nanti. Ceh, cerewet bebeno fifiey kan? Layan je;) Pastu susun salad yangs egar bugar yang anda baru beli di supermarket ataupun di pasar tu di dalam bekas yang anda sediakan. Mula tuangkan sos yang telah anda siapkan sebentar tadi. Kemudian anda boleh tengok warna kuning keemasan dari luar bekas kaca tersebut. Warna yang menarik bukan? Ditambah pula dengan kesegaran salad tersebut. Dan ayam crispy kurang minyak, kurang lemak, ditabur dengan begitu rapi di atas salad-salad tersebut. Auhh, comel sangat! Then, anda boleh tambahkan carrot yang telah anda jadikan ia seperti bentuk rose yang sangat comel cun melecun. diletak di samping salad-salad tersebut .




Proses menggoreng crispy chicken yang telah diperap dengan air dan tepung jagung. Jadilah ia crispy crispy rangup setelah siap digoreng. Untuk menggoreng, memang mengambil masa yag agak lama supaya terjadinya rangup-rangup dan masa isi segala macam. Minyak sederhana sahaja, biasa-biasa besarnya, jangan terlalu besauuu ok:)




Since sos pun dah siap, kita taruh semua crispy chicken yang siap digoreng tadi ke dalam bekas kaca untuk disaji buat semua. Jangan lupa hiaskan dengan bahan2 lain juga seperti salad segar, ataupun mungkin anda boleh menghias dengan hirisan lemon kuning, serta carrot yang dibentuk seperti mawar:) Pasti bertambah cantik dan memikat hati semua:)




And...tadaaaa, dah jadi. Since ada yang tak cukup bahan like the lemon, rasa tak sempurna je. Tapi anda boleh tambahkan sendiri bukan? Selamat mencuba ye teman-teman semua:)



Yummy yummy, already have butterflies in my stomach. Cehhhh, sangat-sangat hiperbola mat salleh. Just a joke:) Until then with the next recipe yang masih dirahsiakan menu apa:) Bye bye awak-awak semua. Tq for reading and watching this cooking segment by FIFIEY LYCHEE MARATION.



Lots of love,



34 comments:

saya_arief said...

mintak cket chef..
;p

Imran nyambek said...

aarrgh.lapar

nub said...

btoi3..lapaq3!

ahhaha

syafiQakarim said...

hahah kak iqa nak fifiey msk kan laa

cikceriacorner said...

bestnye...

nak sikit fifiey..lapau la plak..heheh

A.s.t.i.n.a said...

nape teleng tuuu Fi...

eqbalzack said...

perghhh...sedap2!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

sila sila semua yang mengidam boleh santap menu fifiey buat hrini:) special untuk kalian semua.

sorry the video tu teleng sebab tak rotate. haha. lgpun juruvideo salah cara amik video. lol;D how could..

zety said...

nampak sedap. bak sikit fifi.hehehe

aish♥ said...

wow!
mesti best kn?
nak try lah ;)

Hanis MY said...

wow! looks yummy! thanks for sharing fifiey... terrornya fifiey masak!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

eh semua cakap nampak sedap, so salah sebabnya rasanya pun sodappp. hehe, meh meh sini anak2 semua boleh cuba masakan aunty fifiey. ceh bila pulak fiifey jd auntyy nih? haha.

ïêmå å¢klê§ said...

waa nampak sedap, tp malas lagi nak cuba..
hihi

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

walaweehhh..kecur air liur patik ni haaa...

ryue_san said...

gulp...***telan liur
mintak siket

eqacashperlala said...

wahhhh!
nice recipe
nak cuba jugaa lah :)

APi said...

aunty fy..
nak makan ..
lapar..^^

aLya said...

waa..k.alya da ade kat hostel..da rase lapar tengok ayam tu..tak sabar nak balik umah..nak terai..hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@ïêmå å¢klê§:
hahaha.. ok, malas nanti 2 jam berikutnya kalau msih belom habis, boleh cuba:)

@A.F.A:
bertahan untuk satu menu hidangan lagi ye:) boleh mai sini kalau nk cuba.

@ryue san:
hehe, beres beres boleh je klau nk.. kongsi bgus dr kedekut blekut. hehe

@kak iqa: boleh boleh, amiklah kalau sudi nak mencuba. nnt next recipe boleh cuba lagi:) dh siap cuba, postkan untuk fifiey.

@Encik Api:
muahahahahha.. auntyy? beres je pgl apapun, asl sopan.;) meh meh sini meh wahai ank sedara tak rasmi sekalian. nak tunggu akak abg dpt anak belom lagi, cuz semua belom kawen. haha.

@kak alya:
nnt kalau kita jumpa fiifey masakkan kak alya menu ni lagi ye;)

JIJI YU said...

mueheh..bak sini sikit..ehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@cikgu jiji:
nnt ambo hantar;) cehhh.. haha.

d_LA said...

wahhhhh..dah jd chef lak fifiey ni..dla dh add fb fifiey ^__^

Farhan Zulhusmi said...

seenget kepala nie...hahaha...
pening lah tgk video tu...hehe...
terbalik lap top nie chef...hehehe

nora said...

wah..sedapnye!!bleh try resepi nih for the kids..they'll luv it very much..:)

HEROICzero said...

hai chef! hahaha. kepala dah teleng2 senget2 dah tengok video neh. injured! x jadi masak.

*btw, sauce dia nampak sedap =)

ria said...

cara fifiry ckp comel la. . hehe

mcm sedap jer nanti nk try lorh..

ria said...

cara fifiry ckp comel la. . hehe

mcm sedap jer nanti nk try lorh..

af3b_p!LaH said...

bessss weh!

E.d.Y said...

rancangan ni kuar tv malaysia ke tv indon?huhu

MiSs aNySs said...

sedap nya! terliur dh ni

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

boleh try ni ! :D

hiro said...

aummm..keh2

alexa yussida said...

fuyooo..dah jd chef dah adek akak nih:)

Boni JLL3 said...

wah...macam menarik je..hahaha..boleh mintak sikit chef?

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails