Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, January 10, 2011

Saya? Oh, Itulah Ana Raffali

Hai and assalamualaikum semua. Senyum jangan tak senyum, kerana senyum itu sedekah. Jangan over senyum sudah, nanti lain pulak jadinya tanggapan orang;) Semua sudah tahu, kenalpasti segala, Ok, since Ana Raffali menang AJL semalam, tak salah kan nak bergaya ala-ala beliau since kitorang punya minat yang sama, iaitu berbaju kurung altho, Fifiey is the girl without guitar;) Untung, tahun ini Fifiey ada di Malaysia (masih stuck di Kelantan), bolehlah tengok AJL walaupun melalui tv. Sebelum bermulanya rancangan AJL tu, Fifiey dah buat status di Facebook "Tolong Ingatkan Aku", ternyata eh ternyata dua jam kemudian, diumumkan lagu tersebut memang juara kepada Anugerah Juara Lagu 25-Jubli Perak tu.  So, as i said, instinct is everyhting. Tak sia-sia pagi semalam makan nasi minyak, tengahari makan lagi, petang makan laksa penang, malam semalam pun duk depan tv pun makan dan makan, rupanya Ana Raffali yang menang. Fine, korang mesti tak faham how's related all the foods i took for breakfast, lunch and dinner with the news of Ana Raffli ;) Lol;D Forget it.


Rezeki beliau sudah, jadi  tak guna anda semua mempertikaikan kelebihan para juri dalam menilai yang mana yang lebih layak. Ataupun anda rasa anda lebih layak? Sila tampil diri anda ke atas pentas dan menyanyilah anda untuk dihakimi dengan penuh adil.  Memang kalau ikutkan prestasi beliau dari awal tahun dan dari segi penampilan, bagi Fifiey, Ana Raffali boleh dijadikan ikon dan model para remaja yang bergiat di dalam dunia seni. Beliau banyak berusaha sendiri, meningkatkan prestasi diri di samping tiada kontroversi di atas dirinya sendiri. Seperti tagline yang biasa kita guna, kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi. So pity, waktu Fifiey baca some articles thru some blogs writing Fifiey dapat tahu banyak pros and conts tentang AJL 25 yang berlangsung live semalam dan menjadi isu hangat di TWITTER, BLOGGER, FACEBOOKS dan lain-lain laman sosial. People do you know what? Why not we take some issues as we studying, do experiment, and try to learn from it. Don't take granted from it, and condemn on what you think bad on it. Try to take and give, cooperative, sopportive, and you can find the real life of living!

 
Yes since Fifiey perkenalkan lagu beliau kepada teman-teman di Indonesia, mereka suka dan menerima lagu Ana Raffali dengan tanggapan yang baik. Bukan mudah tau, mamat, minah Indonesia ni suka dengan lagu Malaysia, kecuali lagu zaman2 dulu, lagu masa zaman 80-an , 90-an dulu diorang tahu lah,bagi jelas lagi, SLAM, SPRING, SEARCH, WING, semua tu mereka tahu lah, and yang paling top of course Siti Nurhaliza. Tapi cuba korang tanya artis-artis baru yang ada di Malaysia ni, tak payah cakap baru and tak perlu sebut nama nanti tak pasal-pasal jadi isu, yang zaman bermula 20** ada ke mereka kenal, jawapannya mesti TIDAK.  Kalau zaman dahulu, lagu Malaysia yang masuk ke sana, tapi zaman sekarang, tranformasi mungkin berlaku yang mana kebanyakan lagu Indonesia yang dibawa masuk ke sin. Kenapa ini boleh berlaku?



Tepuk dada tanya akal, tepuk dada tanya minda, tepuk dada tanya hati, tapuk dada tanya selera!



and again, congratulations to Ana Raffali untuk penganugerahan pilihan Anugerah Juara Lagu 25 bagi lagu "TOLONG INGATKAN AKU".  Bravo sis bravo. dan bagi pemenang lain tahniah juga diucapkan. Semoga dunia seni tanah air dicorakkan lebih gemilang dengan pelbagai seni muzik dan kekreatifan anda.



Jum sama-sama dengar lagu Kalau Berpacaran di ruangan blog ini~
It's one of my favourite from Ana Raffali's songs.
Have fun guys. Happy Monday night:)


Ana Raffali...........



Lots of love,

25 comments:

liyani rasdi said...

eh...
kt kelantan ke???:)

penaberkala said...

aik, kat kelantan ke? sampai bila bercuti?

betul tuh, tak guna la nak bantah segala bagai
nama pun keputusan juri muktamad
xyah nak boo atau baling kerusi, tak kan berganjak keputusan tuh
xyah create fb dan tulis entri kutuk, satu sen pun tak kan dapat dari duit yg ana rafali menang

ibarat, rumah dah siap pahat masih berbunyi

so people, just accept it
ada benda lain yg lebih penting utk difikirkan bersama
muzik sekadar hiburan
btw, lirik lagu tuh agak puitis

syafiQakarim said...

ana rafali..?huhu
eh,ajl kan tak sangka dia menang

liyani rasdi said...

xnk follow kite ke??
hihihi...
kite pn kelate laa...
kt PC..
awk??
nice to knowing u...:)

Anisa Hang Tuah said...

cantik..
(:

ASaDa RyutaRo said...

ingatkan orang dalam gambar last tu fifiey!! haha ;P

masih sedang memikirkan, hubungan antara makan nasi minyak sepanjang hari dengan kemenangan ana rafalli dalam AJL.

saya tak tengok life, tapi lepas tengok kat youtube, memang hebat persaingan AJL 25. best tengok persembahan hafiz. =D

Hairil Rizal said...

Ramai yg tak jangka kemenangan Ana kan?

Tapi kalau direnung kembali kesinambungan melodi yg seakan merayu utk 'dingatkan' (tajuk lagunya kan 'Tolong Ingatkan Aku')serta lirik yg penuh makna, mmg Ana Rafali berhak menang dgn lagu itu :)

Bally Da Shoe said...

tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa tahu... dh rezeki dia kan... cantek blog (^^,)y

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@sis liyana rasdi:
yes, ore kelate jugak;) nice to know u too;)

@penaberkala:
msih stuck di kelantan la.. haha.. next week dh nk blik da...

tu la psl, terkejut jugak bca respond2 org kn, tp byk jugak yg sokong dia tru her fans page d fb.

yes, suka lirik lagu dia. most of it, puitis and kreatif sgt.

@sis iqa:
ramai sgt yg tak sgka dia menang. evrybody expect faizal tahir, plg2 tak pun adira...dh rezeki dia..

@sis anisa:
ana raffali mmg cantek..manis kn?love to see her smile.

@mr.asada:
haha, manyakk chantekk.org dlm gmbr last tu kembar fifiey kot;)

hubungannya, tak sia2 fifiey mkn banyak, rupanya nak rai kemenangan ana kot. kn kembar:p

ha'ah, hafiz mmg best. faizal tahir pun ok!:D

@mr.hairi rizal:
everybody tak expect her to win, tapi dh nasib dan rezeki dia, infact, mgg lagu tu ok apa. mmg kalau nk dibandingkan dgn lagu dulu2, aura dlu2 lg timbul kewujudan kehangatan dlm lagu kn??


@bally da shoe:
ouhh, ha'ahh, sesuaii pepatah tu dengan rezeki manusia dapat kn? alhamdulillah..chantekk? simplee je lah awk;)

ummiarissa said...

memang dah baca macam-macam komen kat blog @ kat facebook tentang Anna Raffali..tapi saya tak ambil pusing..keputusan muktamad...kalau bising2 pun bukan boleh pulangkan balik hadiah..itu dah rezeki dia..

cikmima said...

ade muka ana raffali lar...

Muhamad Zaki Zafir said...

both of u look alike! seriously. :)

saya tak smpat tgk ajl, dpt dgr kat radio dalam kereta je.sampai part tomok nyanyi je, then something happened.ai malang sungguh.

nub said...

tahniah anna. hehhe

asybedazzle said...

hello
keputusan tu muktamad
tak perlu persoalkan.
:)

J.M.R said...

sebijik muka nih..igtkn blog ana rafalli tu..hehehhe...

nak sain!!!:-0

Aidy Shahiezad said...

hurm... masih berkisar perihal AJL.. hehe... neway, takde usaha2 spatutnya nk bawak lagu mesia ke sana kot.. :)

-------------
visit my latest entry:
Ini Bukan Kisah Perihal AJL25...
http://aidyshahiezad.blogspot.com

hentakbelipat said...

u effort bagi lagu2 malaysian dkt teman2 indonesian tu sangat respect!

Suhami Ahmad said...

semuo rang tak sangko dio monang kan =)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

yes, kesian kat ana, tu kan rezeki dia, people should give her chance la untuk bergiat dlm dunia seni, smpai bila yg tua nk tampuk, mesti lah anak muda kena bangkit berjuang dan semangat juang ana bangkit dgn sendiri harus kita hargai! manede, fifiey lain lah, tang mana nk serupa ana, haha..:D btw, nnt kita bwk msuk lagu malay ke indonesia ehh, ni tak adil lah, asyik2 lagu indonesia je dtg malaysia;) biar balance skett;)

Mr.IX said...

ada iras skit2 kan....hehhe

aLya said...

waa..instinct kita same la dear..ngeee
lirik lagu die memang superb..maksud tersirat sangat..:)

alexa yussida said...

fifiey gebuss..hehe...alahai kiutnyaa suara:) sis add fesbuk awak!approve taw:p

Oasis said...

Minat Ana Raffali. Lagu dia mmg best. mmg patut pun dia menang. tak puas dgr album dia sebab ada 6 lagu sj. Tapi sedap.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@mr.ix:
maneeeeeeedeeeeeee iras, kembar terus kott. haha.. joking joking, well, tq awk sudii singgah blog kitee;)

@sis alya:
ahaaauu, sma ekk> sehati sejiwaa lah tuu..peeewiiit:p yes, suka lirik lagu beliauuu...tersiratt sgt.

@sis yuss:
hye sis. dh approve..nnt kita chat taww~ wuhuhu, gebusss lah sgt:p

@oasis:
kitee pun suka anna, she deserved win jugak lah, mana boleh compare lagu zaman dlu dgn sekarang. memang dh terang lagi bersuluh, lagu zezaman 80-90 an mmg over superb, tak pt ditandingi smpai skrgg kn kn kn? hehe

Hanim Mahali said...

no wonder la minat ana raffali... muka pun de iras... mau tersalah tadi masa mula mula klik blog ni...Ana Raffali memang layak menang... ^_^ loike her so much

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails