Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Sunday, January 23, 2011

Saya bukan atok ataupun nenek;( Saya cuma suka. Suka. Suka. Faham?

Assalamualaikum and hi....


Bercerita pula kita di pagi yang ceria ini. Hujung minggu anda diluangkan dengan begitu tersusun rapi dengan pelbagai aktiviti tentunya kan? Kalau tak pun, mesti siapkan segala kerja rumah yang tertangguh, bagi para pelajar, assigments yang banyak tu boleh lah dibuat pada hari ini, jangan ditangguh-tangguh dan para ibu ataupun anak mesti meluangkan waktu bersama pada hari ini, masak-masak, jalan-jalan ataupun, menonton movie mungkin? Terserah di atas keinginan anda masing-masing. Jangan buang masa yang anda ada itu, dengan melakukan kegiatan tak berfaedah sudah. Ok, fine saya bukan nenek atok yang suka membebel, tapi suka berceloteh sahaja:) Sebelum itu, awak semua sudah breakfast? Bagi yang belum, harus saya ingatkan, sarapan itu perlu sebelum memulakan aktiviti harian anda. Jadi jangan lupa bersarapan. Ok, hari ini rasanya nak taip entry panjang sikit, taip laju-laju kalah secretary PM. Boleh kan? Biasanya idea pagi-pagi fresh macamni mesti menimbulkan rasa kepuasan dalam penulisan dan bakal mencurah-curah tersembur banyak ayat yang ingin jari mulus taip, mulut pun  turut menyebut apa yang ingin ditaip. Itu normal. Reaksi dan tindak balas spontan.



Boleh tak nak mengidam? Mengidam ni maksudnya rasa inginkan sesuatu dan biasanya berlaku terhadap para-para ibu mengandung kan? Zaman sekarang orang single pun boleh mengidam. Canggih kan? Ye la, mengikut arus perkembangan dan kemodenan semasa. Tapi kali ini, Fifiey nak mengidam sesuatu yang unik, padahal sering dah makan makanan itu. Dah sering sangat makan tapi kenapa masih cakap mengidam? Sebabnya makan waktu ada mood. Ada ke patut, makan pun perlu ber'mood' segala? Yes, itu perlu, kalau hari ni rasa nak makan itu, esok mestilah nak makan yang lain pulak. The same menu for everyday mesti bosan kan? Dah dapat apa yang diidamkan. Kueh-mueh tradisional. Tahu tak? Again i told u, saya bukan atok ataupun nenek. Dah nak buat macam mana, dah suka makan makanan tradisional. Ada yang salah? Nenek dan atok je ke yang boleh makan? Perkayakanlah kemewahan kuliner tradisional negara yang kita miliki.  



Some people said, "Fifiey suka lah kueh-kueh macamtu, dia kan orang tua lama." And i answered dengan penuh rasa cuek(tu bahasa Indonesia, maksudnya hirau tak hirau sangat) "Oh, ya? And that was so me, u have to know those what's my interests and yes i'm nenek to be tapi mestilah dalam jangka masa puluh-puluh tahun akan datang, takkan gara2 makan kueh ni, terus ajaib jadi tua, then jadi muda balik, impossible kan? it damn lucu."


Secara tak langsung, dapat tak dapat, i tangkap maksud mereka mulut-mulut tersebut gurauan semata-mata sambil ketawa terbahak-bahak lah kami satu keluarga.  Kak pi orag tua, kak pi orang tua, kak pi orang tua, orang tua lama! Oh lupa nak cakap, my faily members called me as Kak Pi, tak kira tua muda kecik besar, lanjut usia, anak-anak, bawah umur, atas umur,baby pun sama, tapi sound baby lain sikit, camni bunyinya, "AAAAAAAAAAAAAAAAAPPPPPPPPPPPIIIIIIII". 
Dari Fifiey----->Fi----->Fippi----->Fipot----->Pipot----->Vivi(orang indonesia kalau huruf 'f' gantinya jadi v)----->Pipi----->Kak Pi----->Api. 
Pasni apa? Baik punya nama, namun mengapa sadis dengarnya, api oh api, terngiang-ngiang masih kalau dengar baby pelat sebut "api". wuhuhu, bila dengar directly from the young kids yang sebut nama tu, memang comel julak. Nak ujikaji? Cuba suruh baby yang ada berhampiran anda, sebut kak pi. Mesti perkataan "API" yang keluar dari mulut mereka. Meh api nak syuapp kueh dalam mulut awak syemuaaaaaaaa:) Suap ye, bukan sumbat!


Oleh kerana teringin sangat nak buat entry dalam Bahasa Kelantan, jadi akan saya terapkan bahasa tersebut dalam entry kali ini. Boleh tak? Angguk jangan tak angguk tanda membenarkan. Bagi yang tak faham, buat-buat faham saja. Kalau tak paham lagi, sila tanya Fifiey apa maksudnya. Ok? Siip. Give me five dulu dengan semua sebelum memulakan dialog tak rasmi ni. Jangan ketawa kalau ada sesuatu yang melucukan, sengeh depan screen je ok. Give me ten pulak! Yes, jom kita mulakan. Sebelum itu tajuk perbualan kali ini adalah seperti yang tertera berikut:



"AMBO SEDAK, BENTUK COMEL LOTE, YANG JOH BUAK PON COME VS GUE MANTABB, CAKEP, POKOKNYA RASANYA JUGA SIIP DEH"



Kueh lapis: "Assalamualaikum semua. Tok kena ambo? Yang warna warni berlapih-lapih tu ambo. Meme mulut ambo pun belapih. Tu ambo kecek sope jah, takdok kure-kure sope ni, nanti Mok ambo, Mok Lapih maroh, nyanyo dio ajar ambo suruh sope-sope jak kecek lagi. Ambo sedak, manis sikit-sikit jah, takuk manusia semo kecing manih pulok klu ambo manih-manih. Pilihlah ambo kalu berehi gak. Banyak ado. Ambo ada di pasar tani, pasar senin, pasar siti dijoh dale bandar yang sohor  tu pon ado ambo. Mok-cik mok cik situ beso jual ambo nyo. Terima kasih ko sapo-sapo yang menghargai ambo. Budi baik, jaso manusio kawe kene."


Kueh Kowi@kaswi: "Ambo sero ambo come, bentuk  bulat lote alik atah. pahtu ado kala mace-mace kala, ada yang buat ambo kala hija, meroh, pahtu ado jugok warna coklak. rama yang berehi ko ambo. Cicoh ambo nge nyo pon sedak jugok. tera lah ambo, mesti nok lagi nok lagi"


Kueh Sagu"Ambo warna meghoh sokmo. Buat dari sagu. Pahtu gaul nge nyo. Ambo tok lembek tok jugok kerah. Ambo meme sedak. Nok ambo mari lah beli beli"


Kueh gula merah dan kelapa: "Ambo yang warna kunin berlipat tu. Ambo ada isi dale perut. Isinyo nyo yang manis-manis tu campur denge gulo. Ambo bule tehe kiro sedak jugok lah. Come ke kuning ambo lak lak tere dio, meh lah beli ambo."




Kueh Bingka: "Ambo warna hijau yang petok-petok tu, namo ambo bingka mngkin sebab sebelum dipotong ambo ada bingka bungo kalu dok pun petok gitu jah. Ambo sedap, manis, ambo aa juga wujud dale kala kuning. Tapi yang hijau bau pande sikit. Ambo meme sedap lah. Mari mari pakak beli ambo belako deh"




Papais: "Papais namaku. Aa yang menyebutku koci juga, tergantung isiku. Klo pisang isiku ya namanya papais. Klo ga ada isi maknaya koci. Yang berbungkus cantik itu, kemas itu, adalah aku.  Bungkusku pake aun pisang sahaja. Aku sememangnya harus dibungkus rapi supaya bentukku juga rapi apabila dimakan nanti.Isiku di dalam bungkusan itu adalah tubuhku. Aku licin agak panjang, dan masih ada intinya di dalam tubuhku juga iaitu isi pisang. Pokonya enak deh. Sering saja orang-oran membeliku di waktu sore mahupun pagi. Kalian juga ya, belilah aku."


Geblok@getuk: "Aku punya banyak nama. Tergantung dari provinsi mana manusia itu menyebutku. Jadinya beda deh namaku, di lain-lain provinsi. Namun, kalo bagi suku masyarakat sunda/jawa/betawi sering memanggilku dengan nama geblok dan aa juga getuk. Kalian tahu yang mana aku? Aku yang warnanya coklat tua itu, bahagian badanku diperbuat daripda kacang hitam yang dibalut kelapa kisar. Aku unik kan? Enak lagi. Belila aku klo kalian suka."


Seupan cau: " Aku namanya seupan cau. Itu namaku bagi kuih sunda. Klo jawa ya sama rasanya. Isiku rsanya kayak santan. Enak. Manis juga. Ada asinnya juga. Warnaku putih krim dan rasanya mantab. Mau aku? Bayak deh di pasar-pasar. Belilah aku."


Onde-onde: "Yang merah membara itu aku. Emank aku begitu terkenal dengan nama onde-one. Semua orang suka aku kerana badanku yang licin, bulat, montel tapi tetep kecil mudah dimasukkan ke dalam mulut.Jadinya isiku pula adalah kekacang. Mantabb. Cantik kan aku? Belilah aku. Aku memang senantiasa menjai kegemaran Majikanku."


Kolak pisang+ketan: "Nah, yang di mangkuk itu, aku maah. Aku namanya kolak. Ga tahu deh, memang sejak aku dilahirkan orang-orang pada nyebut kolak. Lucu kan namanya aku? Jangan ketawa donk. Namaku jelek, tapi rasaku enak bangad.Berkuah santan, dicampur dengan ketan lagi. Oh, ada pisang juga. Siip, bagi yang mahu sihat, diet yang ideal, harus membeliku. Aku sering dimasak nenek-nenek yang ingin memberi cucunya makan. Aku memang hidangan paling top klo di kampung-kampung! Kalian harus merasaku juga:)



P/s: Thanss to Kak Indra kerana membuatku ingat kembali akan nama-nama yang sering ku makan. Dan buat adikku Arisha yang mengingatkan nama kueh-kueh tradisional melayu. Fifiey tahu makan saja, kan kan kan?Harus menghafal namanya pulak, like in history lesson pulak, kena hafa-menghafal segala. Tapi, it's fun koq;) Eh, dah campur bahasa kan? Ada bahasa Melayu kebangsaan, ada bahaso kelate, ada juga bahasa Indonesia. Selamat menghiburkan hati semua. Selamat berhujung minggu, dan selamat beraktivitas bagi yang sihat:)
 
P/s/s: The photos above kredit to me myself kerana berjaya snap it like the pro one and edited by me myself dengan jayanya walaupun takdelah pro sangat:) Give big hands to me. lol;D Bye bye.  Enjoy reading this ya.


Lots of love,

45 comments:

Gieyana said...

Fifiey..kamoo sgt comel..:D
Akak suka kueh2 tue juga...
rini mybe picnic lagi..:D

Hairil Rizal said...

Entry Fifiey ni satu hari boleh jadi sumber utk generasi baru kenal kuih tradisional Melayu tu.

Gambar gambar yg comel juga..mcm tuan punya gambar! :)

Biela Sapine said...

Ramai dah lupa kuih tradisional && nama nama nya.
Alamakk teringin nak makan kuih kasuwi. Hak

syafiQakarim said...

yg wane wani tu nampak sedapp.
terliur.rasa mcm dah lama tak mkn.
tp tasuke nak beli.
kalau tok nenek buat sedap.
yg jual2 skng majoriti xcukup perasa.

A.S.T.I.N.A said...

Saya suka kueh trad...

Fifi. anda sanga cantik.. kecantikan asli...

HonEyBuNNy said...

adus...sedpnya kue mueh...terasa nak makan kueh lak.heheh

TunTeja said...

hehehe.....sodap nye tengok kuih2 tu :)

makdara TERdiva said...

hy fifiey, selamat berhujung minggu

MDT suka kuih sagu..nyum3x :)

Imran nyambek said...

gua tak reti buat semua tuh.arrgh

azalia hjsalleh said...

kueh2 nie ngap masuk dlm mulut je
x tau nme pun ;(

misrerama said...

banyknye kueh...bikin lapor......huhuhuh

aLya said...

onde-onde kat tengganu kaler hijau. ade kelapa kat luar..hehe
tiba2 rindu lak nak makan kueh kat umah :)

sly said...

it seems delicious :D

misyamissyou said...

aaa..lamenye xmakan kueh 'nenek2' ni..hee

dyah pinky! said...

suka kuih sagu tu. sedap kalau dimakan waktu petang. hehe.

APi said...

fifiey dah bertukar jadi nama aku la pulak..
hee~

kuih2 di atas memang feveret aku..^^

miszlullaby said...

ML pun same fifiey..lupe saje..xpnah ingt name2 kuih.tp sumenye nmpk mnyelerakan..=)

hiro said...

make la selagi boleh make..keh2

Syarafina Sabri said...

kite kawan la fifiey .. hehe
lapar la plak tgk kuih 2 .

JIJI YU said...

waa fifiey..jadi molek weh nyo wat entry kok kelata jaghea2...haduu ambo beraso sungguh terpesono..

Myra Arshad (: said...

wee. sedap kot kuih tradisional :)

EmanCloud said...

adoi dah lah lapar ni. entry kuih. kueh2 tue? huhu

E.d.Y said...

pergghh..kuih2 kampung..sngt best...

fifiey pandai buat kuih2 tu tak?huhu

seotons said...

It seems very good, delicious :)

-[miracle]- said...

whoaa. nampak menarik ! :D
buatkan untuk eika. haha :D

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

awak semua nak tahu tak, ada lagi tau yang fifiey suka. putu mayam yang warna putih tu, msa msk dia kena balut ngn kain. unik kan? pastu akok, then onde2 yg gaul dgn kelapa tu pun best. auhh, bulan puasa memang ratu kueh lah jdnya, manis2 pulak tu, smpai skit perut mkn bukak puasa kn? tepung talam pun best. koci pun. mcm2 adaaaaa....syurga dunia sungguh.

actually di indonesia banyak je kueh sma dgn ita cuma kekaag isi yg lain and so with the names;)

niesz said...

sedap nye kuih..but ade gak kuih yg niesz x pnh rase..ermmnk cri la nnti..hehe..

syafiQakarim said...

penah makan kueh serabai.?
kueh tu pemes dkt melaka.
patut rasa tau.kueh tu dulu2 di
hidangkan time org meninggal je.
pelik kan?tp sekarang,hari2 ada jual.
huhu.sedapp

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

nanti cari tauu . kueh2 tersebut mmg best.

btw, serabai? pernah dgr, mungkin pernah rasa jugak. yg warna putih ada kuah tu ke?

Fello Ariza said...

adehhh...

kueh2~

fell tau mkn je..

nme tatau..

-.-"

mr.syazwan said...

seiyes suka banggat ngan kuih sagu!

=_=

sissyira said...

salam

hampir semua kueh itu syira suka juga =)


Jom Baca dan Komen--cara memilih nama domain yang terbaik

zazaw said...

kueh kaswii
bestt :)

hOtMaMa said...

ahkak pun mengidam gak.. mengidam teh botol bolehhh?!!huhuhu... klu pg sana.. kompem lepas geram, minum banyak2!hahahha

Heidi Shafiq said...

kamu ni pandai giler promote.. haha.. :D

Azam Shah said...

kueh2 tu nampak sedap!!!
nak satu?! :P

Bulan said...

sis suka kuih tradisional gak.ehee

Yuni Aisyah said...

saye bace entry fifi bru tau name2nya..hehe...padahal suke sgt2 mk kueh tu tp name lupe nak ingt..:P

ghostwriter said...

sedap owh kuih ituu...!!!
buat i rase nk balik kg cari kuih-muih cam dlm pix itu...!!!(*_*)

noraim said...

urs tak berat sangat. matbe sebab byk gambar kot. hihi.

pandai jek komen kan? :)

aleen aiden said...

fifiey ore klate ko?akak kecek klate tu tok panda sangak..ore kecek kito bulih la pehe sikik2..ha3,harap2 jadi. :P

cikceriacorner said...

hehehhe...

panjangnye adik berceloteh..tp xpe asalkan ati eppy n ceria..

akak suke makan..tp nak buat kueh xpandai sgt..hehhe

Nurulbadiah Lai said...

FIFI SAYANG..
sgt comel..
kuih manis..tp still xdapat tandingi kemanisan fifi hehe

Encik Psychopath said...

in these day, kuih like dat da semakin rare.

Maizatul Akma said...

fifiey org kelantan jugak eh. kite pon same! tp kuih kelantan manis-manis semuanya susah sikit nak telan hehehe...nice reading your blog :)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails