Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Thursday, January 6, 2011

PABILA FIFIEY LYCHEE MARATION CUBA MENJADI GADIS PULAU - PART 2



Eh people, are u peeping me? Oh, no? Ok, i'm so "perasan" enough then. -sigh- cuz to hurry to update it. Awhh, btw, i have updated my activities along three days staying in Pulau Perhentian right? Now time to continue, the days after three days;) As what i'd planned before, i did bring my baju kurung. My sister asked me for what  i bring it? And i said, i just love to wear it to be more like, Gadis Melayu and abby said, Kak Pie wanna act like Mia Sara in Seribu kali Cinta? Comel. Sudden, mata dia jadi bulat.  FYI, i really love to wear such gown, baju kurung when i was child. I don't really like to wear jeans, seluar segala macam. Reasons huh? 
Senang nak masuk toilet. Full stop. U can feel free rite and sometimes look more gorgeous with colourful outfits u have and when u put on ur bdy u can feel that u own the world. oh, i see, it's too over talking. lol;D



Eh guys, it's out of the topic sudah and sorry to hear my babbling. Sometimes, somehow, jokes is a part of the way to get us closer right? So, layan saja:) Ok, serious to be already. 



Paparan Fifiey pada kali ini adalah berkaitan dengan cara dan bagaimana msayarakat ataupun warga pulau tinggal. Sudah tentu, suasana, cara fikir, adat budaya, serta aktiviti sehari-hari mereka keseluruhannya berlainan dengan kehidupan masyarakat di darat.  Oh, itu memnaglah sangat nyata. Sekarang saya lebih tahu, ari sudut mana kesusahan dan dari sudut mana kesenangan yang mereka hadapi berbanding dengan tempat lain. Corak masyarakat yang berlatar belakangkan kehidupan nelayan, peniaga, usahawan dan juga buruh binaan sangat sukar kalau iri tidak terbiasa dengan kekoknya keadaan di sana.Keadaan kita yang kadangkala terbiasa dalam keadaan dan kelimpahan kesenangan tidak mengajar kita erti susahnya sebuah kehidupan bagi sesetengah masyarakat yang berkemampuan rendah.


Apa lagi? Ikuti cerita di bawah pula.


Salah satu kuih yang menjadi kegemaran Fifiey. that's what we called akok. IDK what the people outside called it, but as orang pantai timur said, "akok". It's kind of kueh yang lemak-lemak manis, not really lembik, and not really keras. ouh, and kalau di Indonesia i think it's not exist yet;) Maybe i can introduce this recipe to the jakarta people. Wahh, berduit i think sebab kuih ini memang best. Pasti ramai yang suka. Oh Fifiey otak bisnes sudah. Virus bisnes mungkin telah menyebar tapi i would like to make a pastry bisnes which maybe kedai kueh, bakso. lebih unik and cool kan? 




Lupa nak suruh Mak Cik ni memperkenalkan dirinya, kerana khayal saya sebentar dibuatnya kerana hidup keharuman akoknya itu. lol;D superb lah Mak Cik ni, rajin meniaga kueh, keliling kampung segala. Laku jugak gamaknya. Punca pencarian rezekinya, haruslah berusaha dan kita sebagai manusia, haruslah tolong menolong sesama kita, tak kira bagaimanapun caranya and for me, i think i dah tolong by buying the kueh;)


Ok, serius, nanti i nak belajar buat akok. Boleh? Anybody yang nak tolong ajarkan?
Bersiap sedia untuk meniaga jugak;)


Ok, kita berjalan lagi bersama Cik Fifiey Lychee Maration. Sambil jalan-jalan tengok-tengok apa ada, rumah orang segala macam, tengok orang bina rumah batu, mungkin rumah salah seorang tokeyy yang tinggal kat kampung tu, itu info yang Fifiey dapat tahu from the people;)
Kena berjalan berhati-hati tau sebab pakai kain, tak pasal-pasal terjatuh and..... haha:D



Eh eh eh, i pluck the flower, hibiscus tau, warna pink ala2 merah lagi.. from somebody's house, she saw and she said, ambiklah, ambik buat foto-foto.  Since mak cik tu sengih-sengih nak berkenalan mungkin. and I ucap salam and said, oh, terima kasih mak cik! Poor me-,- ingatan saya bab-bab menghafal nama orang ni, memang lemah, kesian mak cik tu, susah-susah introduce diri tapi saya lupa;( i sighed, what stupid i am rite? Start from now on, i kena leih prihatin dan menghargai setiap patah kata-kata baik yang dikeluarkan oleh orang yang baik:) U see, it's a promise taww~

Rasa mood nak nyanyi macam group mooda moody tuh. ehem ehem, betulkan suara dulu.. mana tahu kan tak pasal-pasal sengau semacam jadinya.


"Berlenggang dia berjalan
Si gadis tersayang manja
Jelingan yang manja

Menuju dia ke keliling kampung,
Di tangannya penuh bunga
Di hati penuh cinta"


Ok, sudah siap nyanyi. separuh cukuplah, nanti makin hujan kat luar sana;) Seriously, i'm not really good in singing, but i love to sing!



and the unbrella, nasib baik bawak, sebab sangat-sangat panas! Until now the sunburn is still can be seen;( huftttttttt! Tak apalah sekali sekala kan? Nanti confirm pulih seperti biasa. Bagi Fifiey experiences are everything! Pengajaran dan didikan dapat kita terapkan dalam diri melalui sebuah penjelajahan tak kira dekat mahupun jauh dan tak kira di mana pun lokasi tersebut berada.














Kami singgah beli air minuman di salah sebuah gerai berhampiran dengan Balai Polis dan juga Jeti Perkampungan Pulau Perhentian. Lelah berjalan kaki. Tapi seru sekali. Bukan menyeru ye, tapi seru means happy and fun! I got two cendol, one for abby and one for me, and arisha choose coca-cola. Ouh, the cendol is so marvellous., nak lagi, nak lagi rasanya. Eh, sekali lagi saya dapat petik resepi untuk dijual di Indonesia iaitu cendol khas Malaysia. Indonesia rasa cendolnya lain tau, it's quite different compared to ours. Mana tahu dari beberapa resepi lama-lama boleh buka beberapa cawangan. Eh bukan niaga jalanan tau, kita main export import makanan malaysia lah, biar glamour sampai ke pelusok dunia, since i saw dh banyak negara ada dijual Makanan Halal. But apapun, i have to get degree first. Tapi tak salah nak asuh akal dan minda niaga dari sekarang kan?


Eh eh, saya ada beli laksa penang juga tau, bukan dari pulau mutiara, tapi dekat sini-sini je. FYI, that's my fevret tau! Dulu-dulu pantang nampak laksa penang terus suruh bonda masakkan. Ouhh, sungguh lazat dan menyelerakan!



Diperkenalkan, saya Cikgu Fifiey ari Sekolah kebangsaan Pulau Perhentian, Besut, Terennganu. Eh, sejak bila Fifiey jadi cikgu? Takdelah, it just a joke ok! Meh nak introduce, ni lah Sekolah kebangsaan Pulau Perhentian, dah terpapang kat situ kan? Cerita Abang Azizi anak kepada Mak keluarga angkat kitorang tu, masa dia kecik-kecik dulu sekolah kat sini lah. Katanya selalu ponteng hari Ahad, Nak tahu kenapa? Cua gara-gara nak tengok Dragon Ball dan nak lari dari school assembly setiap Ahad kan. Sungguh lucu layan cerita memori lama zaman beliau kanak-kanak sepanjang menetap di sini. Terharu dengar. Sungguh berbeza anak zaman retro, zaman pop, zaman ke arah millenum, dan sekarang zaman millenium. Cara dan didikan serta pengetahuan yang sungguh anjakan paradigma! terasa rendah diri apabila bergaul dengan anak zaman millenium kan?


 
Eh, sebelum balik rumah, masak, makan, jum singgah beli ikan masin jap. Best ouhh, sungguh kekampungan, makan ikan masin dan nasi panas, tapi itulah kenikmatan hakiki yang kita patut syukuri. Tapi seriuss, saya sampai makan menambah! Gomok sudah. Hidup di pulau ni memang best. kalau kita di tempat biasa, makan ikan dari market, pasar segala yang mungkin tak fresh dari laut, tapi kalau di sini, for sure everything's fresh including all the ikan, sotong, ketam. Memang puas makan. nak buat bbq pun best!



Occay, the next day, meh scroll bawah lagi......




 U See what i'm holding? As what we knew,  it is called as " aiskrim eplbagai perisa" buatan sendiri . Me myself yang uat? Oh no no, kami beli sahaja dari kedai. Ok, motifnya di sini, ingin memaklumkan bahawasanya, yang saya dah lama rindu nak makan eskrim macamni, ni baru pertama kalinya berkempatan tunaikan apa yang kempunan. Haha, padahal, dekat warung-warung banyak kan? Ok, jom layan makan es krim gaya kampung, no cornetto cornetto, show ur love segala.. ehehehe;)



 I'm Rayyan, Owh i knew my name is so cool like eminent artists, hot football players, so girls, who wanna date me? Just give me your flying kiss and show me ur sweet voice, we calling-calling then. I'm not a normal person, but i 'll become abnormal, aiseyman, i have to grow up, to feed u, girls. 


Eh eh eh, maaf terajar budak nih benda yang pelik-pelik pulak. Sungguh tidak baik. Ok, memang budak cute n macho ni namanya Rayyan, cucu kepada mak Cik Ana yang stay dekat Pulau Perhentian jugak! Sungguh baik Mak Cik Ana hidangkan kedatangan kami dengan nasi minyak. Rasa macam pengantin pulak nak sambut dengan nasi minyak segala macam kan kan kan? Ni dekat rumah dia lah. Tapi sayang, nasi minyaknya lupa nak difoto, terlampau syok makan. haha. Btw, sambal belacan dia memang terbaek ari pulau lah! Malu pulak saya nak menambah walaupun hati berkata, nak lagi, nak lagi. haha.;D and dia mengulangkali suruh kami menambah tapi tetap jugak malu-malu kucing kami ni. haishhh. nasi minyak oh nasi minya, rasa nak makan kau lagilah. weekend nanti nak makan nasi minyaklah klo macamtu.:)


Laju buaiku laju, abby ayun laju-laju, eh jangan, nanti pening kepala baby tu!:D



Alolololo, mucuk mucuk anak siapa ni? Bukan dia mucuk, tapi mucuk tu something like oh babe babe babe, 's like sounds manja2 gitu. kan kan kan? nad this pretty kids, sangat cun, eh cun and pretty tu different? Auhh, similarity shows identity;)



Haitu waktu di besut dah dapat rasa bubur asyura Besut, datang sini pulak, dapat rasa bubur Asyura sini, rasa bertuah badan ini, selalu menerima makanan dengan bersenanang hati, tanpa dipinta, tanpa dipaksa.. haha. kacau asyura ni mesti lenguh sendi, tulang tangan kan? Untung suasana yang sangat angin sepoi-sepoi sangat, jd it's quite cool kacau-kaca asyura segala. And kesannya amat posiitif yang mana dapat mengelakkan silaturahmi antara penduduk kampung serta mewujudkan masayarakat harmonis serta saling bantu membantu bagai aur dengan tebing! eh, itu pepatah melayu tau, ingat ayat tu lah yang sering digunakan kalau dalam esei bahasa Melayu kan? Kalau di belah sumatera (Kepulauan Melayu) turut menggunakan pepatah yang sama.

 

Perasan tak ? Cuba tengok lengan kami yang sudah berlainan warna tona kulitnya;) Omaigoshh, yg jelas sangat kelihatan, was Arisha rite?


Sebelum Maghrib, senja segala, sebelum balik rumah, kami singgah main-main tengok kawasan sekitar kampung, apa yang masyarakat di sini lakukan pada waktu petang. Seperti biasalah, ada yang lepak-lepak di gerai-gerai, ada di berkumpul atas pondok cakap-cakap dan alhamdulillah, mereka sangat mesra sekali, murah bagi senyuman walaupun saya orang asing. Ada jugak yang siap bertegur sapa walaupun tak kenal. Rasa kekok tinggal di kawasan perkampungan pulau  tu sedikit demi sedikit dapat diluputkan akibat daripada keramahan penuduk setempat. Sungguh tak kekok bergaul.




Anak-anak di desa ini, meluangkan aktiviti petang mereka dengan memancing, muda-mudi pula setelah penat bekerja di laut, mulalah mengambil kesempatan untuk main sepak takraw, and yes they have their own match too!:) Ada yang merehatkan minda di tepi pantai, ada yang main keliling kampung naik basikal, ada yang main di jeti, bagi ikan makan roti. This is the part of my favourite too!:D Banyak ikan timbul bila kita lemparkan roti, suka tengok. Ada juga mak cik-mak cik pakcik-pakcik yang meniaga, laku jugak, ramai petang-petang yang singgah di gerai jualan mereka. Supaya warga ini terus maju saya doakan. Terima kasih sangat-sangat sebab kalian semua telah menganggap saya tidak asing seperti sebahagian daripada keluarga kalian! Terharu. sob sob:') Nanti ada rezeki insyallah, kelapangan, waktu dan ketika, saya akan berkunjung melawat kalian semua.


And th next day will be the last day in Kampung Pulau Perhentian kecil. we ready to going back to besut already!!!:'( ............................................







Awak semua, kami dah nak balik. Kami akan rindu awak semua tau. kami rindu nak makan cendol lagi, laksa lagi, nak makan kueh-kueh tradisional, nak makan roti canai pagi-pagi, nak makan ikan masin besau tu, nak makan ikan fresh, and makanan laut yang fresh fresh, nak makan budu macam kuah, nak terjun dalam laut, nak lepak tepi pantai, nak ronda-ronda kampung and singgah tempat mak cik mak cik , cakap-cakap, beli-beli eskrem, kejar-kejar ngan bebudak, nak tidur dalam kelambu jugak macam abby, nak hentak kaki dalam rumah, biar runtuh rumah papan yang kita duduk tu, haha, sekali terhentak, rasa nak runtuh kan? Dan kalau basuh pinggan wothout singki, tapi ada paip sabun segala macam, tapi kena duduk, lenguh jugakk ohh pinggang, duk lama2 cuci piring, Tapi enjoy the life je lah kan? Boleh belajar cara-cara tradisional. Takdelah kekok di lain waktu! Rumah kayu bergegar cam gempa bumi,  haishhh, tambah-tambah kalau abby yang jalan, dushhh, macam gegasii besauu. takotttt-,- Di sini jugak, boleh jumpaa dengan spesies nyamuk besauu, dating dengan nyamuk malam-malam, sampaikan merah-merah kaki. Uh, tak aci, abby boleh tidur dalam kelambu unik sangat tau;( nak jugak nak jugak. ngee~ 



Last but not least, terharu terharu sungguh, kenangan tetap kenangan, kalau sebelum ini, percutian yang kita rasai semuanya berbentuk mewah, namun kali ini sangat-sangat lain rasanya, pengalamannya, sifatnya, wataknya, ini bukan holiday yang biasa-biasa, it's not the time for shopping, lepaking di elite area, bukan di shopping complexes, bukan di villa mewah, bukan di teratak salji, bukan di timur tengah, bukan di europe, bukan di negara matahari terbit, negara sonata, dan seterusnya negara pelbagai negara, ini cuma percutian di teratak kampung di sebuah kepulauan yang penuh dengan memori terkesan di jiwa, akal, minda segala! Pengalamannya cukup hebat saya rasa.



Awak semua, Terima kasih telah mendengar dan membaca dan menghayati ceritera yang Fifiey sisipka di posting kali ni. Dalam keadaan masih terharuu:') Terima kasih...
Nantikan posting yang berikutnya tau! Bukan kisah ni dah, kesah lain pulak. Kurangkan kontrovesi, tingkatkan prestasi yawww~ Babai. ILY guys!


Lots of love,

17 comments:

JIJI YU said...

huhuhu...oghea kelates jugok ko..doh kato nok wat post kok kelatea..silokea la..ambo nok baco..pah tinggal link d blog ambo deyh..

kekelip said...

visit n follow ur blog cik fifiey comeyy~

E.d.Y said...

wah..bestnya g pulau perhentian..ada ole2 tak?huhu..:)

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. alasan suka pakai baju kurung masa kecik tu best!

seumur hidup, baru sekali makan bubur asyura pantai timur punya.. sian giler.

macam seram je nak pegi ke pulau bulan disember, langit selalu mendung, bila2 leh turun ribut.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@jijiyu:
i will soon:) lol;D in the next post nnt okeii.. ambo nok tera buat dale bahaso kelate.. kompem saing ambo di indon bilo baco demo suko:D (they love to hear me babbling in kelantan language..) lol;D

@kekelip:
ouhh, ok cik kekelip. keep in touchh ye~ so tq..

@bro edy:
haha, ole2 sentiasa ada.. tp buat dri snrdri. haha, bro bila nk join kami punya trip?

@mr.asada:
ehehehe.. alsan tu logic lah sgt kan? tp siyes, i love it..

ouhh, nnt next year, klu ada d mesia turun lah pantai timur;)

♥ LULU ♥ said...

bestnye dapat jalan2..hehehe

Heidi Shafiq said...

wow.. macam seronok je duk kat pulau tu.. :)

aLya said...

whoa...seronoknye..sunburn xpe, experience tu yg mahal. kadang2 tempat bercuti 2 tak perlu yg havoc sbb kite yg interpret our vacation..kan..kan..hehe

*lepas nie fifiey nk bukak kedai pstri n bakso kat mane?hehehe

alexa yussida said...

fifiey!!seronoknyeee berjalan...kadang2 pengalaman yng berbeza mampu memberi sejuta keindahan dan kesyukuran kan:)

i miss u..love ur gebu skin!!hehe

miszlullaby said...

Ada award you're cool like a snow untuk fifiey.Jemput amik ye=)

http://miszlullaby.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

kakcik said...

Comel dan ayu sungguh Ffiey dalam baju kurung itu.. :)

MrS. F!zA said...

cantiknya pantai pulau perhentian!!! wallahh!

Mr. Swift said...

Hello! Singgah sini lepak-lepak jap tadi dan ohh polo anda!
Btw lawa blog and happy blogging! And happy new year! :)

Psst : Bloggis Comel Buat Perkara Tak Patut Jangan Tiru!

YanaMIB said...

ecehh gadis pulau pakai baju kurung sgt ayu =)

Adii NakHeran said...

thanks ya sebab singgah,,,
many experience can we get when we travel,,,

Hairil Rizal said...

Nice account of the journey Fifiey.

Pengalaman berharga I would say. Mengajar kita erti bersyukur dengan apa yg kita ada kan?

By the way, Fifiey nampak manis berbaju kurung bunga biru tu :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@lulu:
thanks singgah sini sis.. ehehhe, best laah jugak;)

@heidi syafiq:
oeyahh, mmg best d sna. macam2 pengalaman rsa.

@sis alya:
yes, itu sgt mahal harganya. suburn oh sunburn;)

nk bukak dekat gua musang. amcam? agak2 laku tak? haha. tak ada lah, depends on the future jugak lah.. tgu fifiey selesai kuliah dlu.

@sis alexa:
yes, mmg rsa different sgt pengalaman kali ni. ada keistimewaannya tersendiri yg tak dpt diungkapkan dgn kata2.. mungkin nmpak normal bg org lain, but it's so abnormal for me...

ouhh, miss u too, haha, maneeeee gebuu.. blushinn jeee;)

@sis ML:
haha, okayy, dh amek.

@kak cik:
ouh, thanks for the compliments ya;) sgt2 hargai ziarah kak cik di sni:)

@mrs.fiza:
yes sis, sgt chantek. apatah lg di bulan 3, bulan 6 nnt;) huftt, mcm2 spesies ikan timbul;)

@mr.swift:

ouh, so tq yaa;) keep in touch the

@sis yana:
haha, eksis je lebih tuu, maneedee ayuu:p

@bro adil:
sure.jauh perjalanan luas pemandangan dan pengetahuan;) berharga.

@mr.hairil rizal:
let's sing: syukuri apa yang ada, hidup adalah anugerah, tetap jalanihidup ini, melakukan yang terbaik. alhamdulillah:)

wah, manis? awas, ntar digigit semut lho:D (eheheh, ckp indonesia sbntr)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails