Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Tuesday, January 4, 2011

PABILA FIFIEY LYCHEE MARATION CUBA MENJADI GADIS PULAU - PART 1

 I'm standing to get captured sebelum bertolak naik boat! and it was around jeti Kuala Besut, Terengganu, Malaysia.


Hey people, bored huh? Let's take your time with reading this. Uh, no force, but, it just an idea, and maybe u can get something from this post rite? Ok, first, let me told u! No rush, crush whatever, just the pictures show how happy, better, peace, weird,  me myself and here is the beginning of the holidays in ISLAND. Bukan Ireland ok, but ISLAND. nak nampak cool kan? padahal panggil pulau pun boleh!=B



 Which pulau? Tak jauh, since it was a cuti-cuti ronda kampung, so nak tak nak, kebetulan ada di Terengganu last time, melawat keluarga angkat seperti yang pernah diceritakan on my last post, so, we grab the opportunity yg terbuka luas untuk ke Pulau Perhentian. For a week we'd stayed there. Rancang nak stay for about three days only, and baju bawak pun around four days, tup tup, ter'suck' di sni, sebab tak boleh balik, cuaca tak mengizinkan. So, terpaksa lah menginap di sini for  a week. Tapi best jugak, lots of new things i learnt. Shocked because of choosing to go on December? Cool okey, barulah masa naik bot tu, agak-agak extreme sikit dengan air laut yang agak berombak. Tapi, alhamdulillah, we faced the safe, fun and fine journey. Guess what? Fifiey takut laut? tak lah sangat cuma on december cuak jugaklah. everything might happen kan? Tapi itu semua dapat dilalui dan yang penting kami Ratu laut, dan bukan hantu laut. lol;D Just trying to say that, we are so brave, tak mabuk laut. *__*



Don't believe it? See the pictures below!!!:D





Oh yes, i have to admit, that..I takut.. U see, the rest tak pakai life jacket but i'm wearing it! I just thought, in case bot melayang, and i pun tenggelam, lemas, at least kalau pakai life jacket bolehlah menyelam kan, terapung-rapung macam duyong. :D And tangan i terkepit dengan tangan my younger sister arisha. and yes, Abby memang juara laut. Untung juga haritu tak hujan, and ther's no ombak, angin kuat sangat, and it's so cool journey sambil tengok the nice scenery. 



OMG! These all the God's creatures! Heaven on earth. So thankful cuz i still got chance too see the surrounding, and to stay alive dalam keadaan syukur selalu!


 This is the frst resort yang muncul apabila kita sampai di Pulau Perhentian. SHARILA RESORT which is lcated at Teluk Aur Beach.. Most of the tourist esp Mat Salleh datang menginap kat sini lah. Jum tengok-tengok apa lagi yang ada di pulau ni.


Oh ya, fyi, i'm not staying in any resort, because tempat yang kami tuju adalah Perkampungan Pulau Perhentian. Percutian kali ini berlandaskan "Cuti-cuti Menjelajah Masayarakat  Perkampungan Pulau Perhentian". Tujuannya? Supaya Fifiey dapat sesuatu pengalaman baru lah. Biasanya duk melawat kampung dalam bandar, kampung dalam kampung, kampung dalam desa je tapi kali ini, kampung di pulau Pasti unik kan corak dan perjalanan hidup serta rentak budaya masayarakat di sekitar sini. An yes, saya sungguh menikmati sepanjang keberadaan di sini, kerana saya belajar macam-macam hal berkaitan dengan kehidupan laut. Awesome!:D dan yang penting, Fififey dapat rasa that the ISLAND is mine and cuz there's little tourist yang ada di Pulau Perhentian pada kali ini. Mungkin it was because on "DECEMBER":) So, everywhere we go, hanya kami-kami yang ada, an boleh menikmati kepuasan di segenap penjuru laut serta menghayati keindahannya.



Ok, kami selamat landing di atas laut engan hanya kadar masa 45 minit dari Jeti Kuala Besut ke Jeti Pulau Perhentian:) Maka selamatlah kami tiba dengan senang hati untuk mandi laut sebentar lagi! Eh, kena angkut barang, pekakas semua dulu, masuk rumah ucap salam, dan juga bersiap-siap untuk terus melakukan aktiviti pantai!!!!!!:D


Alhamdulillah, panas, tandanya boleh menghitamkan kulit and yess, kami pulang dalam keadaan yang suburn, tapi takdelah hitam belegam sangat pun, cuma kulit jadi agak kemerah-merahan dan agak gelap dari kebiasaan. esp boleh kelihatan ari raut wajah yang bertukar jadi merah, dan tona warna kulit  antara bahu dan lengan sangat kelihatan berbeza. haha:D Ok apa sekali-sekala merasakan sunburn? tehee =B


Happy~ Jom tengok apa lagi ada!







Yesss yess yess, saya dah bertukar wajah dari diva kepada seorang gadis pulau atau juga dikenal sebagai "beach girl". Oh, people, did it suit to me? lol;D well, kebiasaan sifat Fifiey sudah, masuk kadang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum, tapi tetap, di mana bumi berpijak di situ langit dijunjung:D bravoooooooooo!
And one more unpredictable thing, am i the boatgirl?
u see how the way i sit and handling to the boat? i'm sitting behind dekat boatman lah, no wonder nampak macam Fifiey pula yang handle the boat. Eh no no no, i don't expert at all to handle it. Tapi Fifiey dah tengok dan belajar cara-cara boatman bawak boat keliling pulau tau;) dan bagaimana mereka ikat the tali punca segala. Oh, definitely susah tapi bagi yang dah biasa ok je kot!  Credit to Abang Iz sebagai boatman kami pada hari  kami ke sana. And credit to Encik Azizi telah bawa kami ronda-ronda naik boat pada petang hari pertama kami di sana.



Sekarang kita sama -sama menjejaki ke  .........untuk tujuan memancing dan.....snorkelling!:D
Tapi the pictures pada hari first sikit sahaja, memandangkan excited to be in the laut;) haha. hamboiiiiiiii......
 


 Ok fine, if the fish looked like the nemo, and u looked like it? lol;D kidding kiddos only! U know why i love this picture? because the position handling of the fish by Awie tuh, menampakkan yang ianya sangat unik. and it made the people beside looked so cute enough? oh no' -,- lol;D I don't know what ikan is it, for sure, diorg pergi memancing and dapat ikan sebesar ni. Proud=B


Including these......................


 Ok, nanti kita main masak-masak dengan ikan ni. Eh, bukan main, tapi masak betul-betul lah. Adik-adik nak gulai ke, kari ke, sweet sour ke, goreng ke, bakar ke apa? Btw, lupa nak perkenalkan. Ikan pun ada nama tau. Yang berbintik-bintik cun tu nama dia kerapu. kerapu is not merapu oke! :D  Bet u knew it already lah. Tapi lah, mana tahu kan, ada yang tak tahu.;) and yang ecik-kecik tu namanya ikan.......... and the biggest tu idk lah namanya. oh, dah tanya mereka, tapi saya yang lupa!

 

Ikan ni besau sangat Sape suruh kau comel haaa ikan? Kan sampai peluk-peluk Fifiey jadinya. Takut terlepas kan, because the body is so licin macam lekat gel;) Susah betul pegang kau ikan, dah lah berat. Tapi serius, ikan ni yang paling cn melecun yang pernah Fifiey tengok, dengan tona kalernya yang menarek dan badannya yang besau!




dan......................


pada hari berikutnya iaitu paa hari kedua kami ke sini. ke mana? erm, ke Taman laut. Tak puas. Nak snorkelling lagi! Snorkelling je lah tahu, kalau nak surfing, takutlah dengan ombak, tak pasal-pasal lemas, so, takmo ambik risiko;) and kalau nak diving u know, this season is not so suit. so, boleh picnic, hidup gaya orang pantai, memancing, dan juga belajar cara hidup kampung. I'm fallin in love with these activities:) and yes, before that, singgah di tempat renovation Petani Beach resort which the renovation is handled by Ayah Aziz, ayah angkat kami:) here it is!




Petani Beach Resort yang sedang dibaikpulih!:D



 This is so called abby yang suka buat mak orang macam mak dia. No wonder everybody yang jumpa dia akan mudah to get close to her sebab dia sendiri type of friendly, loving, and have the sense of humour walaupun agak notty notty sikit. she's damn smart dalam menyesuaikan diri dalam sesuatu kelompokyang baru mahupun lama, di pelbagai situasi tempat mahupun keadaan. Oh, mungkin didikan dari our parents jugak yang menggalakkan supaya tidak cerewet and spoil bila berada di tempat orang, even di rumah sendiri juga!:D Oleh yang demikian, senanglah nak berdikari.


 oh yes, waktu ni, abg jiji yang drive boat. oh, can we use the "drive" words to the boat????? OMG! nanti i kena tanya my english gorgeous teacher lah.



 Eh girl, jum snorkeling!!!!!!!!!!!! Jangan tengok je:D Guys, cuba tengok, airnya yang begitu jernih menghijau, sejuk mata memandang kan? Love it laah!





 Hey Ho, let's go snorkeling! To see all the batu karang, kehiudpan dan pelbagai spesies laut yang ada, sangat menyeronokkan. I want to diving tapi tapi tapi sekarang ni bukan musimnya yang boleh melakukan sebarang aktiviti lasak di pulau kerana belum buka musim an usually bulan March-July confirm ramai orang and u can see so many tourists come to Pulau Perhentian. Tapi untung selama beberapa hari kami di Pulau Perhentian dapat menjalani aktiviti dengan keadaan cuaca yang mengizinkan! Air masin oh air masin, sampai tersumbat lam mulut i tau, sebaab tak boleh nampak camera, hilang concentrate Fifiey nak menyelam dan terus tersengeh kat camera. haha:D





 Oh nooo-,- why my hidung like pinochio uhhhh? This is so bad looking of ours;) Enjoy saja lah! Jum menyelam ke lebih dasar dan ke tengah dan ke tengah untuk melihat sesuatu keindahan laut! Eh eh, that's abby, as usual, heroin laut tak payah pakai life jacket dah boleh menyelam sampai ke tengah dengan gerakan adanngan dan kakinya yang laju je.  Abby, u r so cool lah! Ajar kak pie berenang dengan lebih mahir boleh? Sungguh duyong kau abby=B




Sumpah lawak. Kami masa ni telah disimbah air yang begitu sejuk sampai terasa ke tulang-tulang oleh adik-adik. Eh, gurau-gurau macamtu plak, tapi overall sungguh best, tetiba boleh menggeletar kesejukan. Eh guys, u know which part is it? Ini berada di air berani di Teluk Dalam;)


actually i have the funny video on this part, tapi ada dalam the another pendrive lah! nak show it here, tapi tapi tapi malangnya, i terpaksa edit balik post ni, dan letak the video, once i got it!:D it was about apabila saya cuba menjadi journnalist terhebat di pulau. haha:D  dalam penjelajahan kali ini, memang betul-betul rasa macam beach girl yang paling sopan. Tak percaya? Tunggu dan lihat di entry yang berikutnya! Heaven when we feel somewhere, somepart we'd been like it's ours, it's own by us;) everything we did, we did it with open arms and happy inside is so important than just looking happy outside! i'm not babbling, but it's the fact.



Guys, tunggu PART 2 ok, sebab i wanna show you, somehing unique that i think sangat luarbiasa pengalamannya:D Until then OK!:D See u babe, charming, beautiful, awesome semuaaa!



then, about the last post yang i cakap ada surprise tu, i have to postpone to post it after i post  PABILA FIFIEY LYCHEE MARATION CUBA MENJADI GADIS PULAU - PART2
hey, selamat menunggu, tertunggu, ditunggu yah! Tapi jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama jadi basi! :D yawww, ILY readers!

 

Lots of love,

19 comments:

Anisa Hang Tuah said...

wow wow..
bestnya!
menariknya!!

gamabr2 pun cantik..

e.l.i.z.@ said...

hye fifiey..salam kenal..
cantik la awak ni..putih gebu tau..kompom la sunburn hehe

eh k.eli pun belum penah lagi p pulau perhentian..padahal agak dekat jgk ngan kampung k.eli..nnt nk kena pegi jgk nih

p/s: kita berani gak la awak pegi bulan dec heheh seb baik selamat ;-)

Hairil Rizal said...

Teringin nak ke Perhentian tapi masanya belum ada..

Tumpang tanya..camera Fifiey tu mmg boleh ambil gambar underwater ya?

Kamera apa ya itu?

aLya said...

waa..seronoknye..maen ngan ombak. k.alya pon x sampai ag kat situ even duk kat marang..hehe

Miz Ellysu Bahari said...

best nya dapat cuti2 malaysia ke sana..

u look chumeelll in this pic dear~

ASaDa RyutaRo said...

ini baru dikira sebagai journal lengkap. memang super padat. menunggu part 2 plak.

ikan kaler biru tu tangkap masa snorkeling ke pancing? cam jinak giler je ikan tu. muka pasrah dah kena tangkap.

Aifa Syahirah (; said...

fifiey! terengganu, I stay there dear. Best kan? (;

biskut said...

bisa tanding sama ratu kidul kayak cerita lagendanya nich..hihi

beach girls versi malay ya..

so fun!

Syida Shukor said...

okay sukaaaaa tengok ikan tu yanggg !

nak pegang pun takut ! huu

maCy said...

byknya gambar. huhu

ARC™ said...

geram tgk 2 bende:
1-ikan
2- gmba tuan blog

hahaha

pilotHans said...

hye fifiey.....wow, this time pulau perhentian! snorkling fish tak geget ke? sorry, i would love to comment panjang2 but i have a dateline to catch..still at work..sob2...nnti2 gua kasi komen byk2, wokeh...

cheers...

Freaky said...

membalas kunjungan dan following anda :)

Sesumpah said...

mcm best gilaaa jeh!


awwsome pics :D

cik bebel sentiasa said...

menarik!!!!!!


u nampak cute...ngeeee

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@kak anisa:
hye sis.. ohohoho, cantik lah sgt, biasa jewww.. nnt kita p sesama k!:D

@kak eli:
hye kak.. salamkenal jugakk.. awww, pujii gituu.. haha.. biasa sjalahh, owhh, dekat dgn ur kampung? hawatt tak habaqq? nnt next time, kita p bercuti sesama k... kenal2 family sis semua;) eh, tu lah, naseb bek selamat. k. eli berani sbb dh biasee ekk??

@mr.hairil rizal:
take ur time to go there with ur family..it's totally fn, esp on march-july..:) owh, that camera was not mine.. tp adik angkat punya. he just use hp sony erricson i don't know which type, tapi dia letak dlm cover.. n hasilnya bagus kn dlm air? sungguh unik bebudak zaman sekarang..kreatif

@kak alya:
nak jumpa kak alya nanti.. nak kenal2.. hehe.. nnt kita p sesama ke pulauu okeh..?:D

@sis Elly:
sis tq sesangatt~ u too, chantekk manis..

@mr.Asada:
ouhh, itu ikan hasil tangkapan bebudak ni laah.. haha.. comell sungguh ikan tu, geram fifiey tgk.. mmg pasrah gila, nyway2 ikan dh dia msa kena tangkap tu.. lici bdn diaa..:)

padat ehh? dh siap dh yg kedua punya.. haishh, tp frust sbb takleh letak video, it was in the pendrive yg satu lagii:(

@aifa:
ouhh really sygg? which part r u ?? nnt boleh fifiey melawat kampung u. heee^__^.

@biskut:
omg! ratu kidul? beliau ratu pantai selatan, wahh, jauh tanndingannya tuhh;) hebat dan sakti beliau..
n yea, beach girl versi pantai timur. bukan oantai selatan:)

@sis syida:
hhye ear.. oh noo, jangan takut, ikan nii cu sgt, jinak habisss!

@macY:
haha.. yes.. byk..

@mr.arc:
haha, ikan tuu cun tauu. geram nk bw balikkk!!!!!!!!! tp dh matii:( haha..

@mr.pilot:
it's ok, happy enough for ur comment delivery;) hehe.. tq yaa!

@freaky:
occay, tq yaa awkk;)

@sesumpah:
yes, totally fun.. besttt gilakk! awesomee?? haha, tq.

@cik bebel:
hehe, tq cik bebel.. tq for visiting here n tq for the complimentssss.. biasa2 sjalahhh..

gigi rongak said...

haha..lama dah x mkn aiskrim mcm tu.. dlu kecik2 selalu pegi kedai beli aiskrim tu.haha..apa pun best!

e.l.i.z.@ said...

fifey duk kt mana?
kg akak kt ketereh..kg nenek kt besut heheh..so dekat gak la nk g jeti ke pulau perhentian tu hihih

boleh boleh..lg best p ramai² kan

bella said...

dah lama teringin nak pegi pulau perhentian.tapi x sampai2 pun lagi :P
syioknya! :D

*abby is so kiut!

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails