Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Sunday, January 16, 2011

Here and there, always CINDERELLA, Oh, no I'm Ffiey!!!!





Selamat pagi semua, tak tahu lah takut dah petang ke, malam ke, ataupun mungkin waktu Subuh awak semua baca cerita Fifiey ni, yang pasti di tempat Fifiey berada sekarang, iaitu di atas sofa lembut bermaterial kain warna krim dan Fifiey sedang meng'update' blog yang tak seberapa ni di waktu pagi yang sudah terbit matahari hendaknya. Alhamdulillah, bangun pagi, masih bisa bernafas seperti sediakala, hening adanya, suram tak juga, bersiap sedia untuk pulang ke Negeri Bunda, Indonesia adanya. Besok. Hari ini tak hujan, panas, matahari pun sempat senyum lebar. Sukakah "dia" Fifiey dah nak tinggalkan bumi Kelantan ini? Hiperbola kedengaran, namun, monolog sahaja yang faham! Leter punya leter, adakah anda semua sudah makan? Kalau Fifiey, dah makan, dah sumbat perut dengan macam-macam makanan:)





Berbalik kepada tajuk entry pada kali ini "Here and there, always CINDERELLA, Oh, no I'm Ffiey!!!!" Geleng kepala tanda tak faham, angguk kepala tanda nya buat-buat faham, jangan jangan jangan, nanti jadi salah faham. Buat anak-anak, adik-adik, abang kakak semua, jangan cakap saya perasan, saya bukan CINDERELLA dalam fairytale dalam dvd tuh, dan yang dipamer-pamer kat DISNEYLAND tu, geleng kepala sekali lagi bukan saya jadi patung yang comel tu. Bukan! Fifiey hanya melakonkan watak tersebut, menjiwai watak tersebut, mengkhayalkan watak tersebut biar ada feel sikit bila bercerita;) U know what? I'm a good storyteller once i was in primary school. Yeah, kedengaran like angkat bakul sendiri, but it's one of  the facts about me!Ok fine, perasan enough, layan sajalah the stories below ok:)






Foto di atas sudah berusia kira-kira lebih kurang 9 tahun. Dah lama sangat kan? Memang lucu. Bukan setakat watak Cinderella je, dah macam-macam watak Fifiey pegang and lots of stories i'd performed, termasuklah Little  Red Riding Hood, Puss In Boots and the last one was Cinderella! Ingat lagi masa standard 3 waktu stay di Jerantut, Pahang dulu, masuk contest story telling wakil Sekolah then i choose to perform Little Red Riding Hood. Comel sangat pakai red hood, pegang bakul kayu yang comel, rasa macam bebudak zaman dulu yang hidup di British je. Tahu tak kisah Little Red Riding Hood ni macamana? Meh sini, duduk elok-elok ye, jum kita bercerita banyak-banyak lagi!








Fifiey mengenakan costume Little Red Riding Hood, sebelum berangkat ke sekolah to join the contest. Macamnilah ghupernye gadis berjubah merah versi Melayu:)  Abby masa ni lucu sangat, masa mula-mula boleh berjalan kalau tak salah. Posing dia tu nah, macam tahan uuuuutttttttt...haha:D






Bermula al-kisah budak perempuan yang memakai jubahnya dan  hood(kalau kita panggil penutup kepala yang labuh tu kot, just like tudung labuh yg menutup sekalian kepala or to get the exact meaning u can check it out via dictionary). Budak perempuan comel ni (imagine kan lah Fifiey, haha) pergi jalan-jalan, lenggang lenggok pegang bakul yang berisi buah dan makanan, dengan beraninya ke dalam hutan, takde lah belantara sangat, redah hutan untuk melawat dan memberi makan neneknya yang sakit. Di hutan tu kan, jumpalah dia dengan seekor serigala muka hudoh, leih hudoh dari filem Hantu Jerangkung. Boleh bayangkan tak, budak kecil yang comel nak dimakan oleh serigala? Tapi berani oh budak tu, sempoi je dia, walaupun muka dan hatinya menunjukkan dia sangat takut;) Budak ni dengan senonongnya cakap kat serigala tu, yang dia nak pergi rumah neneknya dan mulalah serigala tu fikir macam mana caranya untuk makan budak comel tu. Sergala dapat idea. Dia suruh budak perempuan berjubah merah tu untuk petik bunga. Tengah syok budak perempuan tu ikut arahan dia, serigala pun senyap-senyap terus ke rumah nenek budak tu, kan dia dah tahu arah dalam hutan ni. Nenek yang sakit tu pun terkejut lah serigala datang dan telan dia. Ngeri. Then, tengok-tengok serigala tak ada, budak perempuan tu lega sangat, dia tak tahu yang serigala tu dah berjaya telan nenek dia. Dia berjalan sambil menyanyi menuju rumah nenek dia. Dia masuk ke dalam bilik neneknya dan melihat neneknya dalam keadaan sangat lain, paahal itu adalah serigala yang menyamar jadi neneknya. Cakap-punya cakap, budak perempuan tu, tanya macam-macam. 
 


"Nenek, Kenapa lengan nenek besar, tangan nenek besar, gigi nenek besar, semuanya besar-besar? Nenek, ini nenek saya ke atau................?" 



Lebih kurang macam tu lah dia tanya. Then serigala tuh pun menjawab, tangan besar untuk mudah peluk kamu, lengan besar untuk mudah untuk mudah lari dengan kamu, gigi besar untuk mudah makan seluruh isi kamu. Haa, budak tu pun dah sedar lah, bahawasanya itu bukan nenek dia, itu serigala yang dia jumpa di hutan tadi. Kenapa lah baru sedar? Kan dah terlmbat, untung ada seorang pemburu yang datang untuk selamatkan nenek dan buak berjubah merah itu:) Then, seperti biasa, bila happy ending, hidup bahagia sentosa lah jawabnya.





The princesses have to know every skills of arts, tak kira seni berkuda, seni silat, taekwando, seni tari,dan macam-macam jenis seni lagi! Ni bukan Cinderella dah, ni Princess Rosella dalam cerita barbie tuuh:p yang pandai tunggang kuda, dup dup dup.. manyakk cun dia, bukan Fifiey!



Fifiey ni banyak berpindah sekolah, sekolah rendah ni 3 sekolah Fifiey anuti, biasalah, hidup perantauan. So, setiap sekolah ada je nama ejekan untuk Fifiey, ada yang panggil Mat Salleh la, Mek Salleh, and macam2 lagi,. Rasa macam nak menangis je, ye lah kan, kita hati lembut, bila dh orang panggil and ejek tak kena tempat and tak panggil nama kita dengan secomel-comel nama kita, mulalah nak menitis air mata;) Tapi tu dulu-dulu, sekarang bebudk tuh, dh besar-besar, baik-baik dah, kalau ejek pun, Fifiey dah pandai balas balik:p Ni kisah lain lagi. Ok, berbalik kepada cerita asal lagi, (nak faham baca keseluruhan cerita ok, dari awal sampai akhir, jangan tergantung pulak), bagaimana ejekan ataupun panggilan Cinderella itu boleh timbul? Bermula daripada sekolah rendah masa tu, kira-kira standard six, senior lah ni, then, being a story teller for the Cinderella story. Event ni diadakan di SK Tengku Mahmud, as ia tuan rumah, as me come from sekolah kampung sahaja, SK Amer, padahal dua sekolah ni, tak sampai selekok, dua lekok dah sampai;) As i said before, i'm used to be in so many conditions, Fifiey lalui sahaja kehidupan yang penuh berpengalaman ini, di bandar, di pinggir bandar, yang penting  tetap cool memperagakan baju and my  language was not so bad lah, ithe sounds like british tu ado lah jugak. ehehehe, seantaro sekolah di dalam daerah turut serta, quite challenging, ramai contestant yang hebat-hebat, banyak saingan. Namun, Fifiey redah je. Cam confident je menang.



Masuk je sekolah terbabit, semua orang pandang, baju Fifiey terlalu "hot" kot, and more thing we are the only one, pasangan adik beradik yang join. Adik Fifiey, Arisha, join for story telling junior level-standard 1-3 and me join for story telling senior level standard 4-6. Untuk menghindari gangguan daripada bebudak lelaki tak matang, gatal, plus sesi ngorat-mengorat timbul, siulan ibarat burung bebsa, pewwit sana sini, jelingann tajam ke arah anak gadis comel, (masa dulu2 dah bajet besar kot mereka ni), kami untung ada bodyguard tidak langsung iaitu Sir Rizalman, who had been our coach. Mempunyai aset bertubuh ala-ala bodyguard, muka yang garang, kredit bagi kami untuk berasa aman di bawah lindungannya apabila catwalk merentas blok bangunan sekolah tersebut ke ruangan pertandingan bercerita terbabit walaupun banyak mata-mata memandang, banyak mulut-mult berkata-kata tak kalah juga yang sebut "feeeeeeewwwwwwwiiiiiiittttt" membuatkan kami sebagai anak gadis, tersipu-sipu malu namun berlagak ego an berjalan seperti the real princess;) Angkat dagu, pegang sikit rentetan baju gaun, dan berjalan lurus sambil tersenyum mesra. Starting from that, everybody called me CINDERELLA because of our ways, manners, languages and stories:) Dan kedua-dua kami berjaya merangkul Johan buat Zone Level, dan juga Naib Johan buat level Daerah! 



Rentetan daripada itu, bukan setakat di sekolah sahaja, malah masuk Form 1, kena bercerita lagi on the stage, for th eassembly perform, then berceritalah lagi Fifiey, serius malu, sebab dah rasa besar kan, and just thought story telling performance is just for the children, but i thought i'm wrong. Once i'm being in International school, there was many performances yang macam anak-anak, menyanyi segala macam, dan dipersembahkan oleh para remaja! Betul kata orang, Jauh perjalanan, luas pemandangan, besar pengetahuan. Alhamdulillah. Sambung kepada cerita asal, masa form 1 tuh, when i performed that, everyboy gives me a big hand. Wah seriously, i'm schocked (ramai jugak yang suka cerita budak-budak ni?) Itu dalam fikiran saya, dan yang paling mengejutkan lagi, the principal waktu tu, Allahyarhamah Hjh Madziah, comes to me, and hug me in front of everybody. Terharu bila mengimbaukan jasa-jasa beliau buat Fifiey:) Maybe she's proud of me, standing in front of the people, talking like everybody never see, making them fascinated with my story, without fear walaupun i'm the new student in SMK Tengku Mahmud 2 on that moment. 





and......




Starting from that, the whole school called me Cinderella. Rimas tapi tetap bangga.  Lol;D Yang bab rimasnya, lalu depan koridor je, they will say, "oh oh oh Cinderella Cinderella Cinderella". Balik sekolah pun, Cinderella, naik stage terima anugerah cemerlang belajar pun Cinderella,  ke kantin pun cinderella, library pun cinderella, tapi Fifiey zaman sekolah dulu tak suka ke kantin, so i just spent the time to revise notes and paling tak pun kalau lapar beli makan dekat koperasi. Kan lebih mudah, tak perlu queue up segala! di Staff Room pun Cinderella, pokoknya di mana tempat Fifiey ada di situ ada yang panggil Cinderella. Yang paling tak boleh ingat adalah yang suka berjalan-jalan depan koridor, depan kelas Fifiey segala macam,  tak letih kaki ke semata-mata atang nak called me, Cinderella. Pergh, memang lucu.  Ketawa bedahak-dahak bila kenangkan kembali.




It just a memorable, precious moment in life to be such a teenager in school! Banyak lagi pengalaman berharga yang lain yang ingin dikongsi di sini, pada lain waktu. Simpan story ketat-ketat dulu, biar jadi jadi rahsia dulu, nanti dah dapat  harta karun, terbuka hati nak cerita lagi, akan Fifiey cerita seluruh isi pengalaman bukan setakat buat memori diri sendiri, namun juga mungkin buat semua yang follow story Fifiey dari awal sampai akhir. Bukan apa, takut awak-awak semua bosan dengar cerita Fifiey panjang lebau~ Terima kasih daun keladi, banyak yang ingin saya cerita lagi, tapi waktu tak sudi, untuk lama-lama saya ber'stori-mori'.  Sebelum mengundurkan diri, yes i admit.......



i'm not CINDERELLA, I'm just Fifiey, a normal Fifiey who love to explore the world, jelajah isi alam!  




Babai awak-awak semua, saya dah tak sabar nak tunggu besok:) Selamat malam. (Eh, tadi cakap pagi kan?, sebenarnya macam ni, tadi tu edit pagi, then save di draft then sambung cerita lagi, pastu abis cerita tutup lah cerita. Ok dah nak tutup cerita. Babai.)~ Assalamualaikum semua:)




Lots of love,

31 comments:

maisara majid said...

cute nye :)

Amanie Ashraff said...

wow u cute mase kecik :)

Ekinn Zhareef said...

pjg nye entry fifiey nie. oh no cinderella lah. hehehhe

Princess Nur said...

alahai comelnya fiffy masa kecikk..hihi..selamat pulang ke jakarta ye fie..flight kul brp? akak naik flite kul 6.45 pg esok..pi kl..balik kb semula jam 3 ptg..ada miting kt putrajaya..manala tau kot terjumpa kat klia ke :)

JIJI YU said...

muahah nenek serigale tu ade gigi besor..sungguh ngeri dok..fifiey bawok dok budu nok g indon tu..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@sis maisara: tqvm sgt2:)

@sis amanie: olololo, semuaa chumel2 klu kecik2 kn? u too lah.

@sis ekin:pjg? ado yg bakal dan lebih pjg..;) yes, not cnderella, but tukar lagi jd little mermaid..

@kak nur:
haha, chumelkah? mcm ank kak nurr jugak!:D awalnyaa akak punya flight. fifiey petang kak..kol 3. biar tak tunggu lama kat kl. haha, ada jodoh jumpa, insyallah, kalau tak jodoh, kita jodoh2kan jumpa:D

@bro jiji yu:
mmg gigi dia besooo camm raksasa jugakk. atutt, malam ni tdoww bwh celimutt sbb takot. muahahahha... bawok sokmo doh. byk doh spare denu....dale mari tu penuh botol budu doh, buat promote ko ore indon.:p

ria said...

comella sis time kecik. .

btw maria da follow blog sis. . :)

Eazy Izzuddin said...

wah cute
ada gay cinderella
;)

DiNaZ said...

panjangnya n3?? apa pon u are so cute dear!!

kakcik said...

Wa'alaikummussalam Fifiey...

selamat berangkat semoga sentiasa dalam keadaan selamat sejahtera. :)

sue. said...

eee..comelnye...cm cinderella syg...

ummiarissa said...

kecik-kecik pun dah comel...nak balik sana? bila pulak nak balik sini??Letih membaca cerita Fifiey..panjang sangat...tapi seronok dengar Fifiey melalui banyak pengalaman bertukar2 sekolah..

pipoq said...

dari pagi sampai malam baru siap satu entri..hehehe..

memang panjang tul entri ni..entri terpanjang dibaca untuk hari ni..

ARJUNA.Inc said...

huhu..awk princess...sy lak prince nye..bley x?hahah..kuda da ade 2..hehe..

AngahSayang2314 said...

comel dah macam anak mat salleh dah... hehehe

Myra Arshad (: said...

alala. comelnyaaa dia. gaun gaun lagi you~ i like. hihi :)

aLya said...

amboi..kecik2 da hebat..hehe
mesti sampai skrang fifiey still bace fairytale kan? hehe

btw, selamat pulang ke jakarta. nanti, bila balik malaysia lagi. lau ade kesempatan boleh la jupe :)

aibaks said...

hehe.. aibaks de gak simpan gambar2 time kecik2 dulu.. tapi segan nak post.. hehe..

tapi fifiey wanita.. mmg cute mase kecik..hehe..

cik fiza said...

cik cinderella sgt cute pakai costume...

Amirrah Zawani said...

Wah wah..
hebat yea kamu masa kecil2 dulu..
comel2 :)

dyah pinky! said...

comel je fifiey masa kecik.

:)

asfira aminuddin said...

wah! kamu sgt cantik dan cantik! :)

aleen aiden said...

hahah.somel giler gamba 1st tuh! ^_^
btw,sume gamba kamoo 2 pon kiut..jgn risau.heh~

nora said...

mmg panjang btul tuh

tapi...tak bosan pun ar

miszlullaby said...

fifiey darling, ML ade award untuk fifiey.ambil lah kalau sudi ye =)

http://miszlullaby.blogspot.com/2011/01/ml-dapat-award-dari-cik-mat-gebu.html

a'da syuhaida said...

sis..u memang ada natural beauty lah. sangat cantik dari kecil lagi...

ghostwriter said...

waaahh... cumel jer!!!
sonok bc kisah time kecik2...hehhee

h A n Y S said...

putihnya masa umur 9 thn tu..
macam snow white pulak..
hehe..
;D

F.I.C.K.R.Y said...

Fifiey tak kire masa memang nampak comey loteh...
Dah macam anak orang putih jer Fik tengok hehehee..

Amira Anorah said...

comel sangat2...
dah besa pon still cute..

dear, nah..maybe u dah cari..
tapi still nak bagi juga..

http://www.youtube.com/watch?v=wKjoEv2pId0&feature=related

enjoy...^^

ErRy K's said...

kak fifiey..erry br ingt,cinderella yg ery nmpk rupanya arisha..time tuw eri drjh 4..ptot la bila arisha masuk form 1,ery rse cm kenal je..hehe..terrer la both of u..i like..:)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails