Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, January 26, 2011

DOA MAKSA JODOH





Ada seseorang pemuda kampung yang gagah, namun hatinya penuh taman, segar dengan bunga-gunga, namun hanya satu bunga yang berjaya memikat hatinya, membuat dia tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang tapi perut buncit sentiasa, botak kalah pak cik bodyguard, sedang berdoa di atas tikar sejadah, lusuh tidak, baru juga tidak, warna merah di atasnya ada lambang masjid yang gah, kiblat pandangannya, khusyuk sekali dia menyembah, menadah tangan tanda keikhlasan tanpa keterpaksaan, terkebil-kebil matanya,  mulut tidak berhenti-henti dengan kata dan seribu hajat bukan jampi serapah seperti Mbah di kampung seberang. Merelakan demi apapun jua, supaya memperoleh sesuatu yang benar-benar mengikut kemahuannya seolah-olah keterpaksaan yang sangat berat. Namanya Meon. Hajat di hati ibu nak kasi nama Neon biar cahaya di dalam dada terang-benderang dengan keberkahan dan keredhaan Illahi, namun, Pejabat Pendaftaran tu lah merosakkan nama anaknya jadi MEON BIN SEMAD. Sudah takdir, terima sahajalah. Berkat hajat si Mak nak letak nama Neon tapi tersalah jadi Meon, akhirnya si Meon tumbuh membesar menjadi Hero kampung yang alim. Cuba bayangkan, kalau namanya Neon, mesti tak hero, ye tak? Tu lah sebab maknya Meon nih berbangga ada anak macam Meon Si Brutal Kampung Jemput-Jemput:) Sesuai pulak nama kampung kelahiran dengan fizikal Meon yang ada janggut sejemput. Baginya janggut itu perlu supaya nampak lebih Macho, Brutal, namun tetap alim.



Berdoa dan berdoalah dia tanpa henti, menyebut hal yang sama. Bukankah itu sepertinya keterlaluan? Hayati sajalah doanya ya! Bagi yang menginkan hajat mereka terkabul dengan segera, boleh anda coba berdoa seperti mana dia berdoa....




BismillahiRahmaniRahim....

Tuhan..

Seandainya dia memang jodohku,

maka dekatkanlah...

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah. ...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

selain aku...

Kalau dia tidak bisa dijodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali....

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain,

dan kemudian Jodohkan kembali dia dengan ku....




 P/s: Pssssssssttttttt people, jom cuba, try, test, doa sama-sama. Mana tahu esok tup tup Hero Malaya masuk meminang:) Gutauan mesra dari Fifiey untuk anda semua pada hari ini. Gumbira jangan berduka ye semua!:D Again, jangan paksa-paksa ye, nanti tak berkat doa.

 Credit to Kak Brm Bram,. Saya telah copy doa mujarab ini dari laman Facebook yang telah diizinkan beliau!




Lots of love,

50 comments:

ria said...

x nk la saya muda lagi .. hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

haha, it's FF dear. for fun!.lol;D tapi lucu kan doanyaa.. haha

hans said...

hahahaha
pernah tgok pasal doa memaksa jodoh tu
ketawa masa mula2 baca
hehehehe

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

odah + one = odahone said...

ada jugak doa yg mcm ni ek?...hoho!...ada ke org doa camni...relax smpi jdoh kwenlh tu...jom layan...
BERCINTA ITU MACAM ORANG TUNGGU BAS
KAF HAA WAU YAA NUN

Ekinn Zhareef said...

memaksa lah dia. hehhe. >.<

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@hans: tu lah, lawak sgt..:D

@kak odah: ado lah kot. macam2 ragam org di dunia ni.haha.

Princess Nur said...

hehehe..knur pn tersenyum2 baca ni fiey :)

E.d.Y said...

nak hero malaya ke hero indonesia?huhu

oshin said...

u have such beautiful face dear ;) huhu . i do follow up u . huhu . keturunan tengku eh ? huuu

A.s.t.i.n.a said...

eh tamolah yang... mendoakan putus segala...

oshin said...

fify doa tu best nak amek bole ?

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ha'ah, fifiey pun tersengeh2 msa baca doa ni. lucu sgt.:'D

haha, boleh je kalau nak copy, atau nak hafal doa ni sekalipun boleh,hehe

Ogy said...

lawaklah doa tu...macam jodoh paksaa je tu...hee hee..

tak kiralah kalau takde jodoh pun dgn saya...awak mesti dgn saya juga!! hahah

Dayang Fazlyn said...

Haha. Ade pulak doa mcm tu yer

syafiQakarim said...

haha ni sesuai utk saya kan ?;p
lalaaa

aesya_echa said...

wow..mantap doa ni..
haha~

aisya sakaria said...

kelakar! kalau betul mujarab, memang saya nak try taw fifiey! hihi

Lyaa Suriany said...

HEHE
gelak je sis baca doa ni fy

niesz said...

hehe..berkesan ke nnti yer..xcube mane tau kan..haha..

updated entry: free2 kena maki ngan jpj

hiro said...

awak mesti ramai peminat..keh2..

Hairil Rizal said...

Hehehe! Ada ada aje Fifiey ni.

BTW, suka gambar Fifiey yg shoot malam tu. Half bercahaya, half in shadows. Kreatif!

Sasa Al-Sharif said...

nampak mcm terlalu memaksa pula. andai takdir jodoh, pasti bertemu jugak :)

HonEyBuNNy said...

mahu amal la doa neh....hehhe

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

haha belum bersedia lg...

ishiko said...

............

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

tu memaksa, terpaksa, keterpaksaan, mana perkasanya kalau mcm tu kan? hahahaha. lucu sungguh ayat2 doa tuu.

HEROICzero said...

haha this is cool! =)

*memang nak sangat2 la sampai mcm ni skali kn?

APi said...

fifiey praktik kan tak?

Ask said...

Nice entri.. Like it =))

iPai said...

wah .. amin .... hehe

penaberkala said...

tak baik woo halang jodoh org,haha
doa orang yg betul-betul nak kan si dia nih

☆ lieya latif ☆ said...

comelnye uuuuu...suke tgk ....sweet sgt orgnye....heheheeheh....

tgk tajuk doa mmg buat sy gelak....hik hik hik...mcm2 hal lah....moga2 jodoh yg baik diberi tuhan ;-)

sue. said...

amin...heeeee...comel larh adik ni..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

doa tu lebih comel lah:D lucu.
aihh, fifiey belom cuba lagi, apatah lagi praktikkan. jauh2kanlah sy dr doa tersebut. ada kata2nya yg tak baik. haha:D

kalau kita tidak boleh melontarkan kata2 yang baik, janganlah kita berkata2 buruk, apatah lagi mendoakan. selamat pagi semua:)

Biela Sapine said...

Doa untuk ketemu jodoh. Hek

zacky ~786~ said...

hahaaa..~ lawak2.. gelak guling2 .. .
p best..!! ceria pagi hari di buatnya,, huhuu

bujal X said...

eh kamu comel lah~

*ayat hendak berkenalan.

haahha~

FATIN MRAZ said...

ada yer doa mcm ni..
betul2 punya paksa tuh..

~jodoh & kematian x dpt dipaksa~
sy percaya itu

NARDtheNERD said...

ada lagu nasyid untuk doa ni..
:)

aqish basir said...

hi dear,
haha

ketawa qis baca doa ni..
kalo ade jodoh tak kemana=)

aLya said...

doa 2 cm jahat pon ade gak..hehehe
boleh ke cakap camtu? ngeh..ngeh..k.alya da xnak cuba da. nak cari laen plak..hahaha

hentakbelipat said...

pehhh lepas ni ramai la pulun baca doa ni..heheh..tuk laki xde ke

buaya said...

salam ziarah

selamat dtg ke blog sy dan menjadi follwoer sekali k

JIJI YU said...

nk masok minang leh tak

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

haha, boleh timbul gosip panas, kalah fasha sandha uuuuu. :D


sila2 bg yg berkenan, hafal doa ni. lucu.

Puteri Iqa Izyan said...

ngeh3.. ade jugak doa mcm ni ye :D

.izzati liyana. said...

maksa jodoh eh.haha.da try? berkesan x? kalau jd, boleh buat.huu.

juliet. said...

waahhh..cantiknyaa kamu!!

tulus sweet said...

cinta akk terlarang...thanks for the doa...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

psstttt, how could it be cinta terlarangg? wondering and imagine...

people, i give u the doa, for u to try, for me to know the result. lol;D joking.

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails