Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, May 26, 2010

how supermodels stay thin???&diet cara Rasulullah

 hello guys..
tinggal blog dua tiga empat lima enam tujuh lapan hari, ibarat tinggal setahun.wee~haha..ngengade ek ayt aku?sehari due tiga empat lima enam nih memang aku betoi2 sibuk. So nak update pun rasa malas dan dah tak tau da nak buat apa.wakaakaka.apa2 pun aku datang kembali semata-mata ntuk menghebahkan satu baba baru iaitu bab gemuk,diet,dan cara untuk kurus serta bab-bab lain yang seangkatan dengannya.Harap korang fahamkan dan teliti:)expecially to those girls yang nak stay look gorgeous:)tengok orang lain boleh pakai baju cantik tanpa ada masalah sendat situ-sini,kita pun rasa nak jugak kn?mestilah.itulah naluri seorang perempuan.Apa-apapun kalau kalian rajin mengamalkan budaya hidup sihat,dijamin mesti korang dapat body shape yang lebih mantap daripada 'supermodel' ataupun artis..haha





Gambar kat atas nih mungkin korang tengok aku sedang stress dengan sesuatu.Oleh kerana itu,aku mau mengungkapkan apa yang mau diucapkan iaitu aku takot menjadi gemok.wakakaka.lucu tak?

so kaji punya kaji melalui beberapa bahan melalui internet..aku dah dapatkan beberapa cara untuk korang dan aku sekali untuk kekal kurus(bukanlah kurus sangat tapi mantap untuk dilihat dan tetap sihat)-balanced diet babe.dan cara Rasulullah lah adalah sala satu sumber yang bagus untuk diikuti dan diamalkan:)

1. JENIS MAKANAN
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita
makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal
inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara
lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung,
keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda
telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg
lainnya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz
Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah
sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga
makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut
diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit
perut ataupun keracunan makanan.


WHAT'S DONT'S ???LET'S WATCH OUT!!
Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH: KOKTEL


SO WHAT WE HAVE TO DO???


A. JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA
MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
                       B. TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.
C. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. BARANG SIAPA
    YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN
                           KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya…
cobalah… Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek…..
Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.



KENAPA ADA PANTANG LARANG???


nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu.
karena akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh
ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam
mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-,
jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan
maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat
merusak usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt
membuat amalan antara lain:
1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam
sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap
kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita
boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan
tak gemuk.
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk
(bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah
jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur
(yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah
membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala
atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang
membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.
Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang
udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi
darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir
keruang tersebut.
4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan
bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli
saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung
di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam
air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)
Wassalam…
Sama-samalah kita mengamalkannya…….
WallahuA’lam


cara model plak???

 ........minum banyak banyak air & bile dah dehydrate korang akan rasa begitu lega dan mudah rasa kenyang..dengan cara ni,korang boleh elak makan terlalu banyak sbb perut korang dah terisi dengan air^_^..amalkan 30 minit sbelum makan,korang ambil segelas penuh air.
........jangan minum air bersoda/berkarbonat..aku tau korang mesti suka sangat dengan coca-cola,sprite,n so on la..aku pun suka.apakan daya,kalau korang nak kurus,cuba amalkan jangan minum minuman sebegini ye..minumlah green tea kerana ia boleh membakar metabolisma dalam perut dan juga menturalkan aantioksida:)
........amalkan diet yang seimbang.memang contoh yang sesuai untuk diikuti..tapi bagaimna caranya???ha,ni aku nak bagitau...korang harus lean dengan proteins dan juga sayur mayur..aku tau ada diantara kalian semua memang tak suka sayur,tapi korang harus ingat,sayur mengandungi pelbagai vitamin yang boleh membuat organisma badan kita menjadi segar bugar dan kita boleh melakukan aktiviti dengan selesa.janganlah korang ambil makanan berlemak seperti apa yang aku lakukan kat bawah ni.Makan hamburger malam-malam hari..kui2..kantoi..^_^..





haha..dengan penh bergaya makannya..padahal jam di dinding dah tunjuk sekitar jam 12..hehe..mcamna lah tak gemok..keh3...


 haha..termenung atau menikmati makan ni??aku pun tak pasti..yang penting pandaila beraction depan camera..haha.weh,sekali nmpak cam burger palsu je ang aku pegang tu..tol tak?haha..lucu la..




Mau??nak bagi tak nak??haha..syok makan sorang la..nak beli sendiri eh???haha
........Back to the story...ha,cara lain adalah penuhkan pinggan korang tu sekurang-kurangnya separuh dari ruang adalah sayur sebelum tambah yang lain..!!!
........Last but not least,korang mestilah bersukan . amalkanlah sukan apa2 yang korang suka,jangan sukan untuk muscle dah la..korang bukan nak jadi athelete tapi supermodel.haha



Wassalam…
Sama-samalah kita mengamalkannya…….
WallahuA’lam



lots of love;

Thursday, May 20, 2010

MR.POET>FINDING OUT WHO WAS HIM!!!!

 Terjah dengan dunia puisi>milik siapakah itu???
      
    Bertemu lagi kita di hari baru,tanggal baru dan cerita baru dan topik yang mungkin anda boleh jadikan contoh ataupun panduan untuk mengejar cewe atau pun perempuan yang anda minati..haha,but its not for me because i'm not that type of romantic girl. Sekadar berkongsi maklumat. Ok poems ni aku dapat,ops aku curi dengan izin tuan yg suka berpuisi.  Kerana terlalu banyak post2nya tentang puisi aku pun teringat kat blog dan dapatlah ilham nak msukkan puisi tu di blog aku ni. So, aku tanpa segan silu mintak izin die untuk aku  copy semua puisi die tu(die buat sendri + yang dicopy jg). dan msukkan ke entry ni:) As die cakap ok, then aku pun terus on dengan niat aku tu. Korang nak tau tak siapa orang tu??mungkin kembar kepada William Shakespeare kot.hahahaha..biarlah rahsia buat sementara waku ok. Harap para pembaca blog sekalian sihat walafiat  di hari yang panas terik sambil menikmati keindahan puisi tu..Kalau di sini la.Tak tau la kalau-kalau di tempat korang tuh hujan ke,panas ke.:D..Lucu tak kalau aku cakap pasal mende ni petang-petang/sore-sore yang membosankan selain menghadap buku di sebelah???haha..apa-apapun enjoy je la k.:) walaupun hakikatnya mengantuk bener deh gw..ahahaha

 William Shakespeare
A poet & playwright i love most

   Sesetengah orang berpendapat puisi adalah "seni" dalam mengolahkan suatu kata-kata indah namun ada juga yang berpendapat bahawasanya puisi itu "kuno".Tapi pada pandangan mata kasar dan fikiran halus aku, memang la puisi itu seni tetapi terserah kita juga bagaimana menilai puisi tersebut kerana puisi bukan satu bahagian sahaja namn banyak bahagiannya. Ada puisi tentang negara, keluarga, cinta, kehidupan, alam semesta dan lain-lain lagi. Namun mungkin orang yang menganggap puisi itu kuno adalah orang yang  buta seni mahupun tidak berfikiran luas.Mungkin juga ada yang mengatakan puisi adalah bahasa basi yang dilontarkan para penagih cinta. Terserah kepada persepsi masing-masing dan keadaan individu bagaimana cara mereka menafsir di atas sesuatu puisi yang mereka baca mahupun dengar. Tapi satu je yang aku nak bagitahu, ramai tau tokoh sasterawan negara yang suka berpuisi dan ada di antara mereka sampai ke dunia.. so patut bangga kerana dengan puisi dapat mengungkap rasa, dengan puisi dapat melahirkan nada, dan dengan puisi semangat dapat dibangkitkan. Lihat aj puisi Hang Tuah, Sampai ke mana-mana tersebar malah orang luar juga dapat mengenali sejarah  kita melalui puisi yang dicipta.Bagi aku, tujuan aku post kan entry puisi-puisi ni adalah untuk berkongsi kawan aku punye puisi dengan korang.. Kira cam promote ah.haha. Jangan korang cakap aku jiwang or ape, takde niat lain di sebalik itu ok.haha..sekadar berkongsi maklumat.Bak kata orang, sharing is caring.so why not we share what we have....D bawah ni antara beberapa poems yang aku cakap aku copy dari mr.poet tuu..:)


poems & poems>mr.poet


 

What is this feeling I have?
I seem to love you
But other times I seem to loathe you

I can't be without you
...Or maybe just without anyone
I think about you all the time
But why do I have this feeling?

I long for your voice
And I would die to hear your laugh
But is this love
Or merely lust?




 

i hear your voice,

and i can see your face,

your not here
...
but your all over the place

i want you here

i want you with me

but your far away

across the sea

i miss your touch,

and i miss your kiss

miss everything

that there is to miss....




   

i wrote your name in the sky but the wind blew it away,
i wrote your name in the sand but the waves washed it away,
i wrote your name in my heart and forever it will stay ....



 

It's wrong to love me, for my love belongs to someone dearly. I can't control how you feel but i'm telling you now i'm for real. When i said was true, i can never love you the way you deserve to be loved. I care for you thats all i can do.

 


 

thinking of you today

missing you tommorow

remembering you always
...
loving you forever..



 

When the time comes I can't smile anymore, don't worry about me, I know what to do. I'll just stare at one corner and think of you. No one else could make me happy like the way you do.





as my heart grew hope in u

u droped my spirt down

telling me u just wanted
...
to be friend

broke my heart in 2

my bright blue skies crumble
as ur figur fade awy

the end of my hope 2
be with u came along that day

now that u broke my heart

im sinking in my pian

& now my skies dark

like my empty black heart

and now that u left me alone

i have to say that u will regret

the day u tore me apart

 


 

we met by change and
turned into friends
and now our destiny
keep us close to each
other making our
...friendship grow more
with the passing time
u are a friend for lifetime!!!




I loved you more than I have ever known Those starry eyes Those tender lips You made my heart melt Then boil into a roaring fire I now know What my eyes could not see You are the only one that is for me Many nights those tears flew Being myself without anyone Anyone to care about the thoughts Looking at the sky and kno......wing Many mistakes I had Many mistakes I have had..




 

You knew what i felt
you knew what YOU felt
and still you decide to stay
until the day, which is today.
You broke my heart and still
...i love you....why couldnt you
be honest?
if i woul guess, i would say
you were scared, scared of loving me
back instead you pushed me away
IS THAT WHAT I GET...FOR LOVING AND CARING FOR SOMEONE SO MUCH??

you know i love you I just wanna know

do YOU LOVE ME??



 

I thought you knew
I wanted to be with youLike alwayz i was wrong
And i waited so long
Or maybe you just didnt like me
Dont worry i see
...I fell for all your tricks
Like a ton of bricks
But im still waitin for dat day
When you want me to stay
I'll sit real close
But then you'll know
I LOVE YOU FOREVER
BUT WILL NEVER BE TOGETHER...




 

 I can’t live without
All I think about
All I want is you
You’re all I dream about
I can’t live without
...All I want is you..



 

 

What do you want from me?

Do you want my love?

Or do you want my friendship?
...
You confuse me through what you say

You say you love me

But don't seem to care

Why don't we just be friends?

Nothing more

Nothing less

Perhaps you still have feelings for me

But why don't you show them?

Why must you hurt me this way?

I still love you

But I just want to know

Do you feel the same?

 




 

Friends that watch your back
Friends that play with your heart
All act the same from the start
Before you know it some disappear
Others stay beside you for life
...Those are the friends
The best friends...






I only wanted you, But now you’re gone, I only loved you, Because I thought you were the one, I guess I was wrong but life goes on, I didn’t want to lose you but now you’re gone...





Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah




A thousand words couldn’t bring you back, I know because I tried. Neither could a thousand tears, I know because I cried. You left behind a broken heart, and happy memories too, but I never wanted memories, I only wanted you.





I couldn’t belive i was so lucky. Everytime i saw you i got a funny feeling that i’ve never felt before. I wanted to feel tht feeling 4ever. I wanted to be with you forever. I never wanted to loose u. But i guess u didn’t feel the same way.....





I hate the way you treated me I hate what you did to me When you laughed at what I asked When you weren't there when I passed I loved you more than anything I loved that you thought the same thing You made me feel like I was in heaven You now have me seeking a safe haven






What is this feeling I have? I seem to love you But other times I seem to loathe you I can't be without you Or maybe just without anyone I think about you all the time But why do I have this feeling? I long for your voice And I would die to hear your laugh But is this love Or merely lust?





my breath is your breath,my love is your love...




 nak tau tak siapa sebenarnya mr.poet yang aku kasi tau korang kat atas tu???
nak bagitau ke tak nak???nak bagitau ke tak nak???nak bagitau ke tak nak???nak bagitau ke tak nak???
ok since die da bagi izin aku untuk copyreserve n promote diri die, aku terima kasih bebanyak la kat kasyfie khairul a.K.a cik appy a.K.a sepupu cik atin..haha..haha..nak show muka sekali tak??perlu ke tak?nak tgk ke?ops,blom mintak izin nak curi gambar die .haha..papepon mekaseh la bebanyak cuz izinkan aku amek poems ni semua ye cik appy oi..Walaupun itu agak jiwang an aku takminat jiwang,seperti yang korang tau, tapi aku tertarik nak share mende nih dgn kengkawan sume kat blog aku nih..waduh,appy pasni jadi penulis puisi dan pemuisi yang glamour eh??chaiyok!!!!nanti aku kasih kau hadiah..hahahok guys have to off now.take care dan selamat ber'enjoy' ok?haahha..bye bye dan selamat....


lots of love;
 
 

Wednesday, May 19, 2010

apabila saya mula-mula JATUH CINTA dengan J-Rock@Japanese Rock

J-Rock  is rock sentimental band

j rocks Pictures, Images and Photos
 J-Rock waktu berada di Jepun/Jepang

Dari kanan :Iman Taufik Rachman , Swara Wima Yoga , Anton Rudy Kalces , Sony Ismail Robbayani 

Foto tersebut ketika mereka terbang ke negara Jepun untuk membuat video klip Juwita Hati idea yang digarap oleh Hedy Suryawan Shalvynne Chang , Sato , Boppy pada video klip ini berperan sebagai fans J-Rocks yang mengejar idolanya dari Indonesia sampai ke Jepang. Konsep yang menarik membuat video klip ini popular di Indonesia.



I

 

j-rock stars Pictures, Images and Photos
J-Rock = Japanese rock= 日本のロック =nihon no rokku  @ J-Rock=JRS

OK.kan aku da suruh korang tunggu before this pasal next entry aku adalah tentang J-Rock.Ni dia aku persembahkan kepada sekalian alam,J-Rock.haha..ada gaya dj terkenal tak cara aku persembahkan tadi tu?hot kan?tu pun korang belom dengar suara aku yang ebih kurang cam buluh tp tak perindu,buluh biasa je.(rendah diri:on)haha....

Saat mengenali band ini adalah di waktu usia aku menginjak akhir usia 16 dan dah nak msuk ke 17. Tu pun saudara aku yang cakap dan perkenalkan band ni. Dia show kat aku lagu Falling in love. Mase tuh telinga aku pun syok la sangat mendengar lagu tu. Then lagu tu lah yang membuat aku jatuh cinta dedan terjebak cinta dengan lagu yang lain. Haha, jangan salah paham ok. Jatuh cinta dengan lagu, bukan penyanyinya.But they are not too bad la.Masa tuh Padahal da lama band ni wujud. Maklum aje lah,mana ade band ini masuk Malaysia, ataupun aku je tak tau ek?haha,tapi dengan penuh yakin memang band ni belum dan tak pernah  masuk lagi buat dekad in i :) Kuno tak aku tau band nih lambat? for me ok l,cuz ade di antara korang mungkin langsung tak tau dengan kewujudan band ni..muahahahahaha:D Kalau tak salah la..
untuk pengetahuan korang semua, Band ni ditubuhkan pada 9 November 2003.Ni tak salah lagi kay...fakta tepat lagi benar.haha.kalau nak sambut birthday J-Rock ni kena tunggu 9 November la ye?its about around 4 months to go!!:D Terdiri daripada 4 orang anggota Kumpulan,iaiu Iman sebagai (vokal+gitar ), Sony ( gitar ), Wima ( bass )  dan Anton (drummer) .Ada dah gambar-meraka kat atas tuh.tengok je la.Sekali dengan lambang J-Rock pun aku letak tau.Nak tau tak dari mana asalnya nama J-Rock tu?Ada la suatu ketika dahulu,ada orang kata band nih seakan nak mewakili genre Japanese Rock.Mula-mulanya nama band ni adalah J-Rockstar,idea daripada sticker bertuliskan rockstar,manakala huruf "j" tu sendiri kata band ni stands for Jakarta,tempat diorang tinggal. Apa yang aku suka, nama je J-Rock, tapi lagunya ada yang jiwang nak mampus,a little bit slow rock la. Nama yang cantik-cantik J-Rockstar alahai ditukar oleh fans dengan gelaran J-Rocks.So takde maknala jika ada sesetengah pihak mengandaikan band ni itu J-rock zaman dahulu,sekitar tahun 1950-an la.. tau nama je,tapi tak tahu asal usul.ha,mai cni aku nak habaq kat hang-hang semua yo.
J-RockUntuk rakyat Malaysia yang minat dengan Budaya Jepun.Kalau aku takdelah minat diorang,(i'm not fanatic to the person) tapi aku sekadar mendengar lagu diorang an aku rasa est je bila dengar lagu-lagu tersebut.So,why not aku offer kat korang semua kan?Dengan sering berdandan ala-ala harajuku,ahi band ni sering digilai ramai anak-anak cewe di Indonesia.Tapi bagi aku,cam oran bru bgn tidor je ramut diorang tuh,but overall ok lah,stylo jugak lah tu;)Nanti aku masukkan video klip dari lagu yang aku suke eh..Tajuknya FALLING IN LOVE  
 
Malay Version

 English Versi
Bermula dengan mencipta nama dengan memasuki sebuah pertandingan nyanyian di  event Nescafe Band Started. Di acara ini, banyak lagi band-band Indonesia yang lain khususnya dari Bandun yang ketika itu memang hangat dari banyak band dari Jawa Barat ini.Namun nasib dan bakatlah menentukan. Akhirnya mereka menjuarai tempat pertama dan menyandang beberapa gelaran yang dianugerahkan iaitu penghargan sebagai best vokalis, best gitaris, best bassist dan best drummer. Oleh yang demikian, quarius Musikindo yang ketika tertarik dengan pencapaian dan bakat unik mereka langsung menarik mereka  merakam album  perdana pertama mereka "Topeng Sahabat"  pada Julai 2005. Kemunculan band ini menarik peminat dari kalangan peminat budaya jepun khususnya.

anggota kumpulan



 
IMAN
- Nama lengkap :
Iman Taufik Rachman
- Tanggal lahir :
19 Juli 1981
- Posisi :
Vokalis & gitaris
- Pengalaman :
additional gitaris Funky Kopral, additional player di album “Misteri Cinta” (Setiawan Jodi), gitaris terbaik di Expo Education, best vocalist, Nescafe Get Started Band Competition 2004 


WIMA
- Nama lengkap :
Swara Wima Yoga
- Tanggal lahir :
29 November 1981
- Posisi :
Bassis
- Pengalaman :
piano course di Yamaha Music Indonesia, best bassist, Nescafe Get Started Band Competition 2004




SONY
- Nama lengkap :
Sony Ismail Robbayani
- Tanggal lahir :
24 September 1982
- Posisi :
Gitaris
- Pengalaman :
best guitarist di festival wagega Bintaro, guitar course di LPM Farabi, best guitarist, Nescafe Get Started Band Competition 2004


 ANTON
- Nama lengkap :
Anton Rudi Kelces
- Tanggal lahir :
17 Agustus 1982
- Posisi :
Drummer
- Pengalaman :
drum course di Purwacaraka, backing vocal for itatara (sony Wonder). best drummer, Nescafe Get Started Band Competition 2004




J-Rocks berkesempatan rekaman di “Abbey Road Studios”, di London, England. Bisa rakaman di Abbey Road adalah suatu kebanggaan bagi J-Rocks, studio yang dibangun tahun 1931 juga tempat rekaman The Beatles. Abbey Road Studios juga telah melahirkan beberapa band terkenal, seperti Radiohead, Oasis, Greenday, U2. bahkan ada band asal Amerika, Red Hot Chilli Peppers jauh-jauh datang untuk berfoto telanjang dengan cuma memakai kaos kaki jelek saat menyebrang zebra cross di depan studio terebut. Di Abbey Road Studio selama 5 hari J-Rocks merekam 5 lagu untuk mini "Album Road to Abbey".




Antara lagu-lagu dari J-Rock pada tahun 2005


Topeng Sahabat [2005]
:-D Lepaskan Diriku
:-) Kuingin Kau Untukku
:evil: Entah Bagaimana
:evil: Into The Silent
:evil: Topeng Sahabat
8-) Ceria
:evil: Cahaya Mu
:cry: Berharap Kau Kembali
:cry: Kono Mune Ni
:evil: Mestinya Kuakhiri Semua
:-D Selamat Tinggal Kekasihku
8-) Serba Salah

Antara banyak-banyak lagu di atas,aku paling gemar kepada sebuah lagu ni.ni aku sertakain bait-bait lagunya yah;)

J-Rock__LEPASKAN DIRIMU


C C Em G

C Em F
saat ku rasa semua tlah berbeda
G# G
dirimu jadi tak sama
C Em F
karna ku tahu kau, kau inginkan aku
G# G
tuk jadi yg sempurna

Em A Dm
tapi kau tahu ku tak bisa
G Em
menjadi yg kau pinta
A Dm
terlalu lama ku terjebak
A# G
dengan dirimu

reff
C Em
kini ku ingin pergi darimu
A# A Dm
takkan ada yg bisa menahanku lagi
F G Em A
karna ku tahu dirimu tak seperti dulu lagi
Dm G C
sudahlah sudah lepaskan diriku

C Em F
jika kau rasa kau lah segalanya
G# G
semua menjadi percuma
C Em F
ingin rasanya ku menjauh darimu
G# G
buang semua cerita

Em A Dm
tapi janganlah kau sesali
G Em
apa yg telah terjadi
A Dm
terlalu lama ku terjebak
A# G
dengan dirimu

back to reff


Musik : C Em G
G# A# D# G
G# A# G

back to reff




Antara lagu-lagu dari J-Rock pada tahun 2007

Spirit [2007]
:-D Cobalah Kau Mengerti
:evil: Spirit
8-) Juwita Hati
:evil: Tersesal
:-D Kau Curi Lagi(Feat. Prisa)
:cry: Saatnya Kau Bicara
:evil: Mestinya Kau Tahu
;-) PDKT
:evil: Aku Harus Bisa
:cry: Semakin Sendiri

Ha,kalau part ni pulak,aku minatnya dengar lagu "cobalah kau mengerti". Sekali lagi aku bagi key untuk korang maenkan lagu ni guna gitar skali.Kalau yang nak klon yuna tu(untuk perempuan) silalah cuba:) hehe..btw all the songs are best!!!!but i mostly like of these two songs;JUWITA HATI & COBALAH KAU MENGERT

J-Rock ___COBALAH KAU MENGERTI


[intro] C Am Dm G
Em Am Dm G

C Am
sudah ku katakan berulang kali
Dm G
sebenarnya dia punya maksud hati
Em A
tapi mengapa kau tak mau mengerti
Dm G
dan slalu saja kau berkeras hati

C Am
waktu bersama kau cerita tentangnya
Dm G
aku sama sekali tak berburuk sangka
Em A
karna kau bilang dia hanya teman saja
Dm G
tapi lama-lama ku jadi curiga

[reff]
F
cobalah kau mengerti cobalah kau mengerti
Em D#
bahwa hati ini
Dm G
telah mengetahui telah mengetahui
C
dia ingin memilikimu
F
dengarkanlah diriku dengarkanlah diriku
Em A
wahai kekasihku
Dm G C
karna ku tak mau kehilangan dirimu


[int] A...
D Bm Em A F#m B Em A 2x D

[reff setelah interlude]
G
cobalah kau mengerti cobalah kau mengerti
F#m F
bahwa hati ini
Em A
telah mengetahui telah mengetahui
D
dia ingin memilikimu
G
dengarkanlah diriku dengarkanlah diriku
Em A
wahai kekasihku
Em A
kau sangka aku cemburu
F#m B
tapi itu memang hakku
Em A
karna kau adalah kekasihku

[ending] D Bm G A 2x D7...

Antara lagu-lagu dari J-Rock pada tahun 2009


Road To Abbey [2009]
:evil: Road To Abbey
:-) Hanya Aku
8-) Meraih Mimpi
;-) Falling In Love (English Ver.)
;-) Falling In Love (Indonesia Ver.)


kalau yang ni pulak mesti la aku suka lagu "falling in Love"..sekadar lagu ok..takde maknenye klo falling in love betol2..haha:D..apepun tis is nice song..kalau tak percaya cuba tgk video klipnya yang telah aku sediakan di atas tu:) di bawah ni aku sediakan liriknya dan key notes untuk memainkan lagu bersama gitar.:) sambil tu,kalau sape-sape suara dia merdu je, bolehlah cuba-cuba untuk menyanyi..Agak jiwang jugak la lagu ni, tapi nice la..korang dengar je boleh jatuh cinta dengan lagu ini.

J-Rock __ FALLING IN LOVE


[intro] D Bm G A

D A
I think I'm in love for the first time
Bm F#m
And it's making my heart confused
G
Tell me what exactly happened
Bm Em A
How I wonder it will be

D A
You're touching my heart and my soul
Bm F#m
While your hands in my hands indeed
G
Tell me what exactly happened
Gm Bm
makes me feel I'm drowning too deep
Em
Seems weird for me
G A D
I will never let this feeling cold

A Bm
If You were mine
G D
Sharing all ups and downs
A Bm
I'm gonna be around
G
And forever it would be

Bm E
Cause I'm falling in love
G D
I'm falling in love
Bm E
Yes, I'm falling in love
G D
I'm falling in love
Bm E
Yes, I'm falling in love
G D E
Im falling in love with you

D A
You're touching my heart and my soul
Bm A
While your hands in my hands indeed
G
Tell me what exactly happened
Gm Bm
makes me feel I'm drowning too deep
Em
Seems weird for me
G A D
I will never let this feeling cold

[Interlude] D

A Bm
If You were mine
G D
Sharing all ups and downs
A Bm
I'm gonna be around
G
And forever ...

ok guys.got to go..only this the way i can entertain u!!hope u relly enjor it.Letih juga aku cari bahan untuk memperbanyakkan info tentang diorang ni. So harap korang-korang semua menghargainya.:)With al my hearts i feel so happy cuz can prepare these;)hehe.see u again next time.don't bored to wait my new entry kay. Luangkan masa anda untuk mendengar lagu-lagu dari J-Rock:)Lagu yang bukan sahaja berversi , Rock ‘n Roll namun ada juga versi Waltz/Victorian, Blues, Classic.




lots of love;


Tuesday, May 18, 2010

KASIHNYA IBU....HAPPY MOTHER'S DAY

 I LOVE YOU, MAMA

 
 Foto terbaru Ibunda sewaktu beliau menhadiri Majlis APAC,Bandung,West Java,Indonesia


 Pengenalan

           Bagi kebanyakan kaum wanita,ibu mithali adalah ibu yang ingin dijadikan contoh dan dijadikan teladan.Ibu mithali adalah lambang kesempurnaan yang dibanggakan oleh seluruh kaum wanita bukan sahaja di kalangan keluarga malah kepada semua lapisan masyarakat.Peranan ibu mithali dalam melahirkan keluarga bahagia amat besar juga kerana terpaksa memikul tanggungjawab mendidik dan mengasuh anak-anak supaya menjadi insan yang berjaya di dunia dan di akhirat.Benarlah kalau dikatan ibu mithali ibu yang sejati yang mana taat dan patuh kepada suami serta sanggup berkorban demi anak-anak tercinta.
           YM.Paduka Bonda mempunyai perwatakan yang lemah lembut dan mudah mesra.Sikapnya itu telah menjadikan setiap insan yang kenal akan dirinya amat mengasihi beliau terutama sekali keluarga yang dicintai.Bagi kebanyakan banyak ibu,beliau juga merupakan model seoran ibu yang amat berjaya dalam mendidik anak-anak baik dalam pendidikan,akademik,dan asuhan ilmu keagamaan mahupun dalam membentuk perwatakan yang tertib ternin.
           Beliau juga memperlihatkan contoh pengurusan masa yang terpuji.Walaupun dalam kesibukan  menyempurnakan tugas sebagai bonda kepada Putera-Puteri beliau selaku permaisuri kepada YM.RAJA SAZALI RAJA HASSAN,beliau masih mempunyai masa yang mencukupi untuk bergiat aktif dalam dunia dagang niaga.

WAKTU BERSAMA
SUAMI & PUTERA-PUTERI 
TERCINTA



honeymoon for the hundreds times;)haha


cantek dan handsome tak???haha...tengokla,bonda dan ayahanda siapa kan??haha
walaupun usia berganjak 'tua' tapi masih tetap nampak macam dara dan teruna kan?haha..dapatkan petua itu dr prof.fifiey sekarang:)
1 petua seribu ringit..nak???ops..bukan rupiah ye,ringgit..hahahahaha



Kepingin bersanding lagi?




PASANGAN MERPATI DUA SEJOLI
25TH ANNIVESARY ON 31ST AUGUST
AYAHANDA dan BONDA TERCINTA 




Bonda bersama putera sulong,eedy(26 tahun)
di paling kiri:Petro police,bonda,kakanda eedy


Bonda bersama kakanda puteri sulong tercinta,Kakanda Puteri (24 tahun) di suatu acara


Bonda bersama kakanda tengah,Kakanda Hussin (21 tahun)



 
Bonda bersama diriku..i'm the fourth child (17 tahun) in the family.Ini foto di saat menyambut hari ibu 2010 bertepatan juga celebration birthday adinda arisha:)
gambar yang kat bwah tu plak gambar aku n bonda berposing depan umah..hehe;)
cun tak aku pakai pink??dulu minat la jugak,tp sekarang tak minat sangat la pink..too childish i think;) (dalam hati berkata,gambar aku kena banyak sikit,upah taip panjang-panjang)hahahahaha.....



bonda bersama puteri ke-3,arisha




Bonda bersama puteri bongsu,si cilik abby:) Mendapat kado spesial daripada stewardess Pesawat Garuda;)
&
mencium tangan bunda di waktu lebaran tahun 2008.(kalau tak salah)
cute tak ??hehe
   



Latar Belakang

YM Raja Fauziah Binti Syed Yaacob/Abdullah diputerikan pada 20 Julai 1966 di Machang,Kelantan yang merupakan istana hinggap turun temurun milik Kesultanan Raja-raja Melayu zaman dahulu.Nenda beliau merupakan anakanda KDYMM Sultan Junjungan Aceh.Sebenarnya ramai di antara nenek moyang  beliau yang menetap di Aceh dan menjadi Raja Pemerintah di sana.Darah Raja yang mengalir di tubuh badan beliau ini banyak bercampur dengan darah Kesultanan dari Kepulauan Indonesia seperti Aceh dan Bugis.Bermula dari asuhan keagamaan beliau sejak dari awal lagi telah mempelajari selok belok penterjemahan AlQuran.Memandangkan beliau sudah lama dilahirkan dalam darah golongan Raja-raja maka adalah menjadi perkara biasa bagi beliau untuk menitik beratkan adat istiadat seperti istiadat khatam AlQuran.Setelah beliau tamat mengaji dan berkhatam AlQuran pada usia tujuh tahun beliau telah mendapat pendidikan Sekolah Rendah di SK HAMZAH 1,keudian naik di peringkat menengah di SMK HAMZAH.Berbekalkan pencapaian yang cemerlang dalam SPM,mendapat tawaran untuk melanjutkan pengajian di Maktab Perguruan,namun takdirlah penentu segalanya.Jodoh yang datan awal diterima:)Lamaran dari pihak Si Teruna ketika itu menambat hatinya..aduh puitis pulak aku..haha..ayahanda tercinta telah melamar ibunda di waktu ibunda berusia 19 tahun.Oleh yang demikian pelajaran ditunda dan akhirnya bonda telah memilih untuk belajar secara di luar kampus di Universitas Gajah Mada,Jogjakarta pada Tahun 1997 dalam bidang Pengurusan Perniagaan;setelah baru pulang dari Tokyo,Jepun kerana telah mengiku Sang Suami yang pada waktu itu ditugaskan berkhidmat disana. Kata beliau,dulu cita-citanya ingin menjadi seorang pendidik namun,mungkin dilahirkan dalam lingkungan kaum kerabat yang agak berkaliber dalam pengurusan perniagaan akhirnya minat telah beralih arah dan menceburi bidang keusahawanan.Kini terang lagi bersuluh,seorang ibu kepada 6 anak ini dengan jayanya mencipta nama sehinga ke mana-mana;bukan sahaja di Malaysia,bahkan di kepulauan Indonesia dan juga beberapa negara luar yang lain.Beliau boleh dijadikan idola bagi anak-anak dan juga sesiapa yang mengenali beliau.




Memori Berdekad telah diabadikan buat selama-lamanya... 


DALAM MENGATUR KARIER .....





AKTIVITI SOSIAL DAN KEBAJIKAN ...

 Bukan sahaja aktif di rumah mahupun dalam urusan kerja,namun bonda kesayangan anak-anak ini juga turut meluangkan masa untuk bersosial dan kebajikan.Untuk pengetahuan semua,kami semua telah dididik oleh bonda,ayahanda supaya megamalkan amalan-amalan yag telah menjadi tradisi,bukan sekadar tradisi namun satu kewajipan sebagai Muslim sejati.Jangan lah kita bersifat kedekut dalam menghulurkan bantuan tidak kira dari segi tenaga,masa dan juga ekonomi bagi membantu para yang kurang mampu dan kegawatan serta kekangan ekonomi.Tidak salah jika kita saling membantu.Bak kata orang,ibarat aur dengan tebing.Hidup perkauman adalah sangat tidak bertepatan dengan sifat dan sikap yang sememangnya ada di ibunda.


 Bermula dengan foto yang paling atas.siapa ada dalam foto tu eh??haha..mase tu tahun 2003.Waktu mama melawat kampung 'pak supir dan bibik' kami.Saja,smbil-sambil ronda,pusing-pusing SURABAYA.Redah punya redah akhirnya tibalah di Lumajang.Surabaya,Jawa Timur,Indonesia.Kesian tak kesian.rumahnya tu ade di atas puncak bukit.Jauh lagi dari bandar.Bayangkan jalan kaki 2 jam bru smpai org kata ke bandar kecil..huft jauhnya..letih tau.Adik aku kecik-kecik dah naik gunung berapi tau.Gunung Bromo..korang penah dengar tak??klo pernah telitilah,klo tak pernah amiktau la ckit babe..hehe.papepon,10 tahun n lebih jasamu dengan keluarga ku akan ku kenang,bude,pa'de..hehe




Foto kedua tu masa seminggu selepas terjadinya Tsunami d Aceh.:'( Sedih sangat kerana ramai juga kaum kerabat dan saudara mara di Aceh meninggal.Dan aku pada waktu ini tak ikut mama ke Aceh,kerana sekolah.:( Dan yang paling rapat dengan kitorang di Aceh adalah Uncle Hassan.Memanng die keje di sana.Sepupu mama.keempat-empat anak-anaknya dan isteri meninggal di tempat kejadian.Sedih kan?Hanya beliau seorang yang hidup.Apa yang lebih sdih lagi,aku sempat menitiskan air mata apabila bonda ceritakan bahawasanya yang beliau cari anak isteri di mana-mana.Namun yang jumpa adalah sebujur mayat,iaitu isterinya.Ya ampun,mesti hati yang mendengar sedih yang teramat,apatah lagi yang menanggung dan merasa.Buat semua mangsa-mangsa Tsunami,aku memanjatkan doa agar roh-roh saudara-saudaraku agar sentiasa dicucuri rahmat-Nya.Amin.

Foto ketiga adalah Foto Kakanda Puteri dan Bonda beserta dengan almarhumah moyang kami.Maknanya nenek bonda la..Wafat setelah seminggu Tsunami juga.Foto ini adalah pada Tahun 2004.

Foto terakhir adalah foto bonda bersendiri..haha....bergaya tak??


DI USIA YANG LEBIH MUDA:)



foto ini aku dapatkan melalui sumber majalah  keluarga.Maaf kerana ter'scan' senget plak paper magazine tu.so no woder la if they look not ttoo in arrangement.Gambar yang pertama tuh mase bonda berusia 18 tahun.Kalau tak salah apa yang tercatat di majalah tu la.Then beside that picture,was the picture when Hari Raya Aidilfitri 2000 coming.Aku mase tuh kecik lg ka?saya imut tak waktu kecik?haha,jawab jangan tak jawab.Baek korang kate aku comey klo tak aku bg hadiah spocen.haha:Dyang bonda gendong tu adalah sepupu aku;)comey jugak kan die???tembam.Aku suke baby tembam,sbb aku pun lebih kurang tembam+chubby2 imute;)haha(fifi dengan perasan+perasaan bangga mencatatkan die comey:p) ok foto ketiga yang sebari dengan foto yg sebelumnya adalah foto di usia bonda pertengahan 30-an.Waktu tu kalau tak silap kitorang gi cameron tuh.Wah cerita paal Cameron,buat pengetahuan semua warga Indonesia,Malaysia pun ade tempat sejuk cam Bandung,iaitu,Cameron & Genting Highlands.Just for the knowledgemment ok?hehe.Then move to the next photo which my mom was sitting on a bed.:)mase tu klo tak silap die tengah urus orang kawen.Tu la aku cakap,bukan sahaja mahir urusan niaga,tp bonda seorang yang cukup kreatif.:)That's the reason why i like u mummy..hehe.OK,foto di sebelah tu pulak waktu kami sekeuarga bercuti di Pantai Balikpapan johor.Bukan Kalimantan je ada  nama tempat BalikPapan tapi di Malaysia pun ad tau,iaitu di Negeri Johor Darul Takzim.For those people yang belom ke sna,ambillah masa agar anda dapat ke sana.ok?oh ye,one more information.mase tuh sebenarnya zaman bonda mengandungkan abby.eeeeeee,ade abby la dalam perut mama waktu tu!!!!hehe.Oleh kerana perut mama kelihatan begitu buncit waktu mengandungkan abby,kitorang ingat dia kembar tau.:p tapi bile da scan single je rupenye,difikir double.:D


 chumel n putih ak aku?pakai bedak je lebih tu..haha.cam antu jepun kan???btw gambar yg paling chumel adalah gambar kat tengah tu.itulah aku..sangat da tersangat chumel,cantek menarik cam sekarang jugak.Ni waktu stay kat Jepun..Longlong time ago la..Memori zaman silam waktu kecil;)waktu dalam foto ni bonda cakap aku usianya 2 tahun.(kurang dan lebih hitung la sendiri,brape taun yang lalu..hehe)...foto yan pertama tu foto abah dengan orang Jepun.Dengan awek ke ??haha.takdela,dengan kwn sekerjanya kali.hehe.Cakap pasal Jepun ni,as i stay there mase kecik jd memorinya stabil tak stabil je.Almaklum la,da lame kn,lagipun terlau kecik mase tu.Yang aku ingat,aku adalah CUMEL...haha..gurau je babe;)cakap pasal jepun nih,aku ingat la kawan-kawan yang suka sangat dengan mamat jepun sebelum demem korea melanda.artis la beb.bukan mamat biase.haha..tapi aku biase je,minat tak,tak minat pun tak.haha..pusing n berbelit cam keling tak ayat aku?tp overall korang paham kan?cakap pasal jepun lagi,aku ingat plak kat satu band di indonesia nih.Biasanya anak-anak remaja suka sangat band ni,boleh korang teka???tak payah la,lambat.haha.band tuadalah JRock.korang di malaysia pernah dengar tak??setahu aku tak masuk lagi band tu kat sini,sedangkan mereka telah hot di mana-mana,London,Korea bahkan di negara jepun sendiri.Dan ada satu lagu yang aku sanagt suka dari band ni iaitu lagu dua versi.Bukan tajuk lagu la dua versi tu,cuma dia ada versi melayu dan versi inggeris.Tu yang aku maksudkan.Ops.da lari topik.Nanti aku akan ceritakan baba JRock ni d new entry aku.Klo semuanya aku nak cerita kat sini sekarang,ye cik minah oi,tak sempat lah.Then i don't have no more ideas la untuk new entry nanti:)hehe


TUNGGU DAN TUNGGU NEXT STORY AKU.....

ANAKANDA PUTERA PUTERI PASANGAN 
YM RAJA SAZALI B. RAJA HASSAN & YM.RAJA FAUZIAH BT SYED YAACOB ABDULLAH 
 



*beberapa di antara foto-foto tersebut didapatkan dari sumber Majalah Keluarga Besar Ratu Saadong VII 




SAMBUTAN HARI IBU BERSAMAAN 9 MEI PADA TAHUN INI,IAITU TAHUN 2010


*sumber foto-foto di family gathering event for this celebration ini diterbitkan khas dari album facebook adinda arisha.

thanks a lots for making my work easy dear.By the way,for your information,to my dearest blog guest,the celebration had been hold on 7th mei 2010.2days before the real mom's day had been actually.Then one more thing,we are celebrating adinda arisha's birthday too on that time.Easy talk,it just like 2 IN 1 CELEBRATION..:)why it had been celebrated early from the real date?mother's day -9 Mei & my sister birthday was on 8th May..it had been hold early because my mom had to fly to Saudi Arabia for the next morning,the date which my sister supposed to celebrate her birthday.But overall,although its not following the real date,but the mean of the gathering was we valued and worth for..isn't it??come o guys,u  have to admit it.wah,da bosan aku cakap omputih.tukar bahasa la plak;)Dari atas hingga scroll bwh ni aku membebel adalah semata-mata ingin mengungkap sosok seorang ibu,iaitu bonda kesayangan belahan jiwa ragaku,belahan hatku,belahan ragaku;)haha.Overall,on that night only two interesting and important person was absent.there are...u should have to know it;)they are my eldest sister & brother,bro eddy & sister putri.They are not attend for this event because have been far away from us.Ad there wil be some valid reasons to give out;) but stil,they delivered both birthday n mother's day wishes through email &sms..thanks guys..eh??apesal plak aku yg ckp thanks?it supposed to be tuan empunya sambutan la kan?takpela tumpang glamour jap.:D Tangan tup-tap tup-tap mengetik keypad yang da semakin bosan dengan keberadaan aku,aku rasa aku harus pen off and kasih ending untuk bebelan aku buat hari yang sungguh memenatkan ini...=_=time sleep is coming.

Aku nak masukkan banyak lagi foto,tapi mata betul-betul lau.Nanti kalau aku sudah punya banyak waktu,aku masukkan lagi ye.:)chill:D goodnight dear..:)

pen off(ibarat tulis surat je aku ni,takpe,janji skima)hahahhahah:D






lots of love;

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails