Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Sunday, December 5, 2010

REFRESHING OR DATING???!!!

Hobi saya memang membaca! Kenapa? Tak percaya? Banyak koleksi majalah dan bahan ilmiah yang ada dalam simpanan Fifiey tau. Membaca melalui internet juga tidak kurang ilmu yang dapat as long as kita rajin dan sudi mengahadap segala bahan bacaan.
  

Assalamualaikum dan selamat sejahtera terhadap semua kaum sama ada di Malaysia ataupun di mana-mana sahaja. Hari yang sihat dimulai dengan sebarang kegiatan yang menyihatkan juga, tidak kiralah sihat badan, sihat otak, sihat minda, sihat sifat, sihat perlakuan, dan sihat segalanya kerana SIHAT adalah perlu untuk mengimbangi diri daripada sebarang anasir-anasir jahat dari luar mahupun dalaman. Bangun pagi gosok gigi, guna shampoo serta pewangi, bersih diri, bersih hati, mulalah kita beraktiviti pagi. Pakaian kemas segak bergaya, dara dan teruna manis menawan, segak sahaj tidak berguna kalau sifat royan meraban. Maaf agak termerapu sebentar. Ok, Fififey pasti sahabat-sahabat di luar sana, tidak seperti yang dinyatakan dalam pantun tak seberapa lengkap itu. Apa khabar kalian di luar sana? Kalau di kawasan pantai timur pasti sedang bergelisah takut mengahadapi bencana banjir, untungnya kediaman hingap saya di Kelantan itu agak tinggi kawasannya, jadi bebaslah saya daripada menghadapi bencana banjir melimpah ruah itu. Alhamdulillah, batuk juga mulai reda, sampaikan saya beraktivitas dengan lega sedikit daripada sebelumnya.



Menyiapkan diri daripada sebarang tekanan jiwa dan perasaan sebelum keluar berdating. Oh silap, bukan itu yang dimaksudkan, hal-hal yang tidak wajar, tidaklah perlu dikongsi di sini ya, :D Yang pasti keluar refreshing adalah perlu untuk mengelakkan daripada sistem-sistem saraf serta hati yang  mungkin telah terputus dek kerana kerja, kehidupan ataupun pelajaran daripada terus rosak dan tidak boleh diguna pakai lagi.:)



Menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri China, tapi kami buat masa ini, belom sampai untuk menuntut ilmu sampai ke sana, kecualilah kak putri yang telah berhijrah ke sana beberapa bulan pada beberapa tahun lepas. Ah, bercerita mengenai beliau banyak sudah negara yang telah dilawatinya walaupun masih berusia muda dan belum mencecah 25 tahun, berbanding dengan saya yang masih agak ciput pengetahuan dan pengalaman.



Pada kali ini, berkesempatan dengan peluang yang agak keemasan dan berkilau-kilau bukanlah macam emas tulen itu, tapi tetap ada kilau dan bahangnya, agak bahang panas sekaligus tidak ada angin, beradalah kami di Universitas Islam Indonesia. Memang tidak ada kaitan, antara bahang dan keberadaan,yang pasti sangat teruja!!!:D


Ikan dan kolam sangat sebati.Mana tak nye, kalau tak ada kolam, tak akan ada lah putera katak dalam kolam. Yes, sekali lagi merapu walaupun telah mendapatkan cukup refreshing, tapi mungkin masih belum cukup, no wonder, masih di tahap merapu dan tidak begitu spesifik dan ilmiah seperti bahan dalam buku, namun janganlah macam dalam buku Sejarah pula, nanti pembaca boring dan mengantuk. Tak percaya? Cubalah!


Sekarang menuju ke lain destinasi dan lokasi! Naktahu di mana? Cuba teka. What? Tak boleh teka? Cuba lagi. Alah, kenapa asyik tak boleh and masih tak boleh nak teka where i'm being inthe picture. Jangan cakap yang saya berada di kandang ayam termewah di dunia. Bukan ok!!! Bukan sama sekali. Anda silap, salah, lagi tak benar. Mai sini saya nak betulkan kesilapan total anda. Saya sekarang berada di kawasan peranginan kaliurang yang telah jadi arang akibat letusan gunung merapi bulan lalu! Kawasan ini merupakan kawasan palancongan permainan golf yang amat cantik panoramanya. Lihat sahaja, ayam je suka menetap di sini. Oh ye, itu bukan canda, namun realiti yang bukannya konspirasi!



Saya dengan ini merasa sangat nyaman dan begitu terpaku, bukan kerana tercucuk paku dan juga bukan kerana kweujudan paku pakis, dan juga bukan kerana ulaman pucuk paku namun kerana terasa sangat luar biasa. Entah kenapa, tiba-tiba terbayang sesuatu yang luar biasa! Nak tahu ap? Saya terbayang saya jadi usahawanita ang paling berjaya dan punya ladang ternak. eh bukan setakat tu je, ladang golf yang paling indah pun ada tau! Banyak bunga kuning mngehiasi ruang tempat Fifiey duduk. Oh, indahnya!


Saya sedang berdiri bukan duduk, bukan melayang bukan hanyut dek air, bukan terbakar dek api!:) Berdiri saya bukan kerana anda, namun, tiba-tiba otot berdiri lalu dihantar ke sel saraf dan impulse menerimanya lalu berdirilah saya! (memang tak ada kaitan) *__*


Nak kata hujan, tidaklah hujan. Tapi padang tetap basah, mungkin hujan rintik-rintik, air tak gelora, tu tak banjir, cuma menumpang membasahi bumi:) Munkin terharu dengan kemunculan Fifiey.


Jum ronda-ronda keliling padang golf yang indah bersama Bapak Mahyuddin Al-Mudra serta seorang pekerja yang berkhidmat di padang golf ini!
  


Cantik. Apa yang cantik? Bunga di sekeliling kan? Dan model fotonya juga cantik lho:D Padang belakang tu pulak icin sangat, bersih tanpa sampah sarap. ye la, kan tu padang golf elit, so, kebersihan tetap dijaga! Rasa nak main guling-guling atas padang je macam filem Hindustan di TV 2 tu plak!


Setelah perut terasa lapar, badan mulai longlai, tulang terasa longgar, mesti dan wajib masukkan sesuatu makan bergizi ataupun berkhasiat di dalam perut. Betul tak? Oleh sebab itu, sebelum meneruskan perjalanan ke tempat tujuan yang telah dikenalpasti untuk menyelesaikan beberapa persoalan dan tugasan nak kata rasmi pun tak, tak rasmi pun tak jugak. Sebelum mengundurkan diri, lebih baik rasanya memperkenalkan makanan yang tersedia di atas. Memang ala kadar, tetapi begitu memuaskan resepi ala sambal hijau serta merah ini! da empe goreng bercili, sayur asem, ayam bakar serta sambal belacan.Tengok je la foto berikutnya, anda pasti tahu lokasinya di mana.


Makan kenyang, perut terisi, barulah minda automatik terbuka dengan lapang, dan personaliti terserlah untuk mempromosikan RESTORAN LOMBOK IDJO yang bererti cili hijau. memang ciri khas makanan di sini adalah berdasarkan resei cili turun-temurun di setiap hidangan makanan yang disediakan. Kalau anda berpeluang untuk ke Daerah Istimewa Yogyakarta, jangan lupa untuk singgah dan mencicipi sendiri setiap isi hidangan berdasarkan cili yang ada di restoran kayu yang penuh antik ini.


P/S: Cuaca tak menentu, hati juga tak menentu, fikiran tak menentu, jadi apa yang menentu? Menentu ye, bukan mentenun atau menantu!!! :D


LOTS OF LOVE,


27 comments:

NOOR FATIN said...

awak blaja kat indonesia? atau keje kat sana? xpaham.huhu

SyahmiFikri said...

huhu.. berjalan2 yer.. seronok jer tgok.. huhu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@noorfatin:
hai sis!!:D thanks for drop comment here. well, i study di jakarta. my family and realtives byk d indonesia:) i'm a 17 years old girl, not yet working!

@syahmifikri:
hai. thnks come to visit my blog n drop comment here. seronok? boleh tahan la.. i love to eat !

Fakhrur Razi berkata said...

woahhhh kt indonesia ker?
bestnyer..

Pinky Pixie said...

gambar cantik2.. jelesnya. best!

HonEyBuNNy said...

ohhh fifiey stdy sna eh....;-)

Amirrah Zawani said...

tgk kat baju u..
i tot u keja spa or something..
hehe!! rupanya student lagi yea..
wahh bakal doktor ni ^_^

momochan said...

eyh sambal apa tuh?macam sedap je.huhuhu

ieqa said...

waaa nice place! *drolling eyes. hehe

cHan said...

wah! best nye g jalan2 jakarta eh.
study ke keje eh? ;)

E.d.Y said...

yogyakarta selamat ke skrg?

AngahSayang2314 said...

wah bestnyer fifiy celonokkkkkk wooo

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@fakhrur razi:
yes, in yogyakarta indonesia:)

@@pinky pixie:
hye sis. wohaa, mne ada, biasa2 sje laah:) heee^__^

@honeybunny:
yes i am sis.. but not in yogya, in jakarta:)

@amirrah zawani:
haha, nope, i bakal philosphy:) yes, i'm still a student.

momochan:
hehe,,, sambal jawa kot:)

@ieqa:
really? u should come over here too. dh selamat dh yoga sekarang:)

@chan:
hye chan.. i msih study la.. umur bru 17 kn.. haha.. nope, this is in yogyakarta.. jakarta is the place of my staying and studying:)

@bro edy:
hye... have u came back from seberang? well, yogyakarta is already safe now:) alhamdulillah.

@angah syg:
hye angah.. missyoumuch!!! conokk? meh laa itut:)

deAnza-wAnda said...

wah... should i csl u doc?? =) will post more info then.. be my fllower aite.. will fllow u too

miszlullaby said...

Nice picture darling!Hehehe..amboi da pandai bergurau2 ye sekarang,siap suruh main teka teki lagi..hehehe..=)

Al said...

sejak kecik duk sane ke?
da x blk malaysia?
kelantanese kan?

IxoR@ said...

u're so fotogenik dear!

terima kasih kerana singgah di blog ixora...

salam kenal...

;D

hamzah ian said...

wah.. gmbr cun cun..

kalau gua dtg indonesia gua cari kamu buleh???

E.d.Y said...

nak g yogyakarta la...kat situ best jugak kan??

ASaDa RyutaRo said...

hooo.. study kat situ rupanya. ;)

refreshing atau berdating? mana yang betul? hihi ;P

Hairil Rizal said...

Cantik cantik foto pemandangan di situ :)

Sungguh mendamaikan jiwa...

Baju apa yang Fifiey pakai tu? Uniform kolej ke?

Sophie Al-yahya said...

bestlaaah tempat nie..nampak nyaman aje..

ErRy K's said...

hi Owner,eRRy sedang berjalan-jalan..^__^

..♥..♥..♥..
,,eRRy,,,
..♥..♥..♥..

sue. said...

comelnyeeeeeeeeeee

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@deanza wanda:
hey wanda:) i'm not a doctor.. just call me fifiey. ok then, keep in touch ya!

@sis ML:
hye sis.. see u again here.. haha, memang lahh, belajar dr sis ML lah ni bergurau, bercanda, bersuka ria.. naseb bek takde snow kat sni, klu tak bolehh bersuka ria dgn snow.. kikiki:D

@al:
i duduk d malaysia, tp skrg di indonesia and sometimes balik malaysia and being here and there:) yes, pure kelantanesse, n nenek asli from aceh, indonesia.

@ixora blog:
tq:) hehe, no biggie deal.. keep in touch ya!

@hamzah:
haha, tq tq bro! boleh je, kalau jumpa say hello tauu, takut tak cam. haha.

@bro edy:
yogyakarta daerah istimewa dan pusat kebudayaan yg ter"best" di nusantara! i love to be there. u know what, the people who love culture and histories will love to be there too!

@asada:
yes i am:)

haha, refreshing je laah. smbil berdating dengan kakak terchentaa:D

@mr. hairi rizal:
hehe, memang cantik scenery di situ..
well, itu uniform adik beradik kot! haha.. mmg suka pakai baju sama.lol;D

@sophie:
hye sis.. thanks for dropping by here. yezza.. tq tq:) u too lah, cantekk.

@erry:
thanks for visiting mee dear erry! missyoumissyou:*

@sue:
tq sue!:D u too chumel..

Ladfe Amir said...

wah..nice picture Fifiey.

kawasan sana pun kelihatan menarik.

✿ Myra ✿ said...

tudiaa..syoknya jalan2 :)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails