Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Thursday, December 9, 2010

Naturality @ Kesemulajadian!!!











"Nota ringkas dalam bumbu,

Mungkin buat kau terpaku,

Seperti tertusuk duri sembilu,

Tusuk pisau, parang, golok nyilu,

Rendam air mata tak berlagu,

Ada juga yang kelu bisu,

Berlagak tidak tahu-menahu,

Jelas tampak semua sayu,

Belas tak semestinya rayu,

Hulur tangan, hati, jiwa untuk bantu?"








Tampak-

Ranap lubuk hati terdalam,

Bingung akal tak keruan,

Pendam rasa timbul beban,

Muntahlah peluru taruhan,

Luakkan biar tak tinggal bahan,

Jangan sentap jadi bahan tarungan





Sembunyi-

Tak usah sorok,

Aku nampak kau rumuk,

Jeluakkan biar rudum asid kemaruk,

Tak perlu lagi fikir aku,

Benak kau seperti larutan hipertonik,

Sudah sampai waktu ketika,

Jeluakkan materi zat rasa,

Supaya osmosis CINTA dapat dielak.



"Aku bukan untuk kau, kau pun sudah sedemikian tahu rentak epilog hikayatku bukan begitu alasannya kerana amanah menyatu"

*Gerobok kata ringkas terdakwat makna mendalam diukir khas bukan berdasarkan pengalaman, terbit dari ceritera sinetron kehidupan yang diamati seutuhnya;D








 Tabik spring ini ditujukan khas untuk sesiapa yang merasa dirinya sedang hebat berjuang. Chill with it oke?! Yang penting Pak Cik beca sentiasa setia menunggu!:D 


Assalamualaikum semua. Hye, hello semua. Maaf terlambat memberi kata-kata pendahuluan. Ehem ehem,(membetulkan suara since haritu i got flu and batuk) -sigh-....Sambil tersenyum-senyum depan monitor curang dan tidak setia ini (bukan manusia je tau curang, tapi monitor pun), inginlah sangat-sangat Fifiey bercerita tentang kesederhanaan dan juga sesuatu yang semulajadi. Ye, saya amat menyukannya. Bersifat suatu yang secara semualajadi ini adalah sangat penting demi mengelakkan diri daripada kepalsuan dan ketidakpuasan diri untuk memenuhi ghairah dan keperluan peribadi sahaja:D



Dari kecik lagi, hobi Fifiey kalau nampak je gula-gula kapas, pasti terus berlari mengejar untuk mendapatkannya. U see, the habit goes until now! hee^__^, yes, i do choosing pink, because i love it. Talking about pink, ada kajian yang saya dapat melalui my aunty, she said that the person yang taksub dengan warna pink, lama-lama boleh mengalami tekanan jiwa atau depression ! Mengerikan kan? jangan hanya melihat pada warna, tapi melihat kepada efek yang tak terjangkaukan dek akan fikiran! Itulah faktor dunia yang harus berpada-pada! Ops, adakah mungkin sebab itu pak cik ini kelihatan muram? Because of pink. nanananana, don't think so lah. Mungkin dia capek kalee^__^ Sekarang saya berada di jalan dekat POS D.I. YOGYAKARTA.



Ok, haritu ada diadakan pertunjukan sarkas tau. Yang istimewanya it was oriental circus indonesia which russian involving!!! Tapi sayangnya, ia start malam dan kami pergi awal sangat lah, mana lah tahu kan start malam, lagipun we all, tak keluar malam. Ehem ehem, pesanan nenda, bonda, enyang semua anak dara tak boleh keluar malam without orang tua. hee^__^. Terlepas lah weii, nak tengok circus!:(


Buah salak buah salak, salak juga tau dipanggil di sini pun. lebih kurang sama je bahasanya! Buah salak memang antara buah kegemaran Fifiey:) So, jom kita berhenti beli buah salak dulu ok! nak cuba? jom sama-sama kita beli.

I said:  Berapa harga sekilonya bude?
She said: Ya kalo yang kecilnya 5 ribu sekilo neng. kalo yang besar 8 ribu sekiloan!


 Eh, saya masa kecik-kecik dulu, kalau korang nak tahu suka sangat main ala-ala doktor, kat hospital tu, dengan gaya doktor pakar bedah, wah, keren tak? Tapi dah besar besar suka posing sana sini, cakap sana-sini siap ala-ala polis tau. :D Tak percaya? cuba tengok gambar kat atas!


"Saya dah putus chentaa, nk terjun ke dalam sungai dengan arus yang deras lah kalau macamni, daripada sakit hati. Ish, menci menci mencii!!!! Tak suka macam ni, baik saya mati je daripada hidup menderita rindukan awak." 
Amacam ?? macam dalam program pilih kasih tu tak? haa, tu bru skrip pendek tau, tak msuk lg full scene sekali dengan acting. hahaha:D


Sekarang, hari sudah mulai gelap, badan sudah terasa capek, jum lah kalau nak pulang bersama saya. Oh, tapi tapi tapi, kita stop makan dulu nak tak? Ok, Fifiey ajak pak cik beca makan jugak tau, jangan sombong-sombong, jangan pikir taraf, jang penting jasa dan penghargaan perlu dihargai! Ok? Walaupun dia malu-malu menerima tawaran, tapi at least kita ajak beria dan bersungguh-sungguh, akhirnya nak jugak setelah menemani  kami berjalan seharian. Sekarang fifiey dan Sis Putri Anis ingin orer makan nak? Korang nak jugak? Sila sila order, U order, u bayar. lol;D


Tadi baru putus chentaa, ni dapat bunga balik. Ahha, gumbira rasa hati, berbunga-bunga bila dapat bunga!:D hah, jangan percaya, gurau je lah! Ok, satni ada pelajar dari Universitas Gajah mada n the gang datang ke resto ni, nak jual bunga katanya untuk kutip lah sikit sorang dar hasil jualan sempena hari graduasi mereka! So, apa lagi, since i suka rose merah, i beli :D Untuk u satu i satu. Ok tak? U mana? My sis lah! haha


Feeewiitt, fififey sms pakwe laah! cewah, ecece, single mingle double triple single ada pakwe celah mana pulak! Gurau sekali lagi. Kita sms mummy ok!:D Nak cakap yang kita rinduu dia and kita sedang makan pun ingat dia. Hahahaha:D . Haiyyak, hidup perlu ada gurauan biar chill dan terasa kehidupan yang sebenar dan yang paling penting gurauan adalah teratment semulajadi@ natural untuk awet muda. Believe it or not? Cubalah sendiri! Ok, since makannan dah sampai, saya order bakso tau. Memang jakarta pun banyak bakso best, tapi ini dlain daripada yang lain yang mana menu khasnya akan dicampur dengan lombok uleg khas temanggung. Lombok tu maksudnya cili. Uleg tu maksudnya giling!! Welcome baby, to the Indonesia world. Alah, gue pasti, kalian juga bisa tahu apa artinya, kn banyak atuhh, sinetron indonesia di televisi! malangnya, gua rame bgd temen jawa, tapi gue ga bisa berbahasa jowo. 
:( susah kalee kayaknya..hufttttt


Awak semua, saya dah nak balik!!! Perut saya dah kenyang, tak boleh isis banyak-banyak, nanti buncit n nampak cam badut. lol;D Balik mana? Balik ke istana lah. haha:D Babai!!!
Last but not least, u know what? perasan tak ada satu benda yang i tak buat harini? Perasan atau tak??? Ok, meh sini nak bagitahu, kenapa i bagi title posting hari ni "NATURALITY". Because i'd being si natural for the whole day, That means, my face was without make up or any cosmetics or liquid!:D Nak selesa, memang macamtu, takdelah rimas kena pakai tu pakai ni kan? Jimat pun jimat, bukan nak gi party pun, just ronda-cari makan sambil tengok rentak masyarakat di sekitar YOGYAKARTA!!!


Lots of love,


41 comments:

Pendekar Berkuda said...

.."terbit dari sinetron ceritera yang diamati seutuhnya" ...

..ooppss...aku terlepas laku..bukan hikayat bisu..sumpah peluru..tidak merenggut nyawa tiada ulah..emang sinetron terbit dari ceritera yang diamati seutuhnya..tapi kita bisa...mencoretkan apa suka..mana akhirnya...

MARI LIHAT SIAPA YANG BERSEMBUNYI DI SINI...

Ogy said...

aduss ayat2 fifiey begitu puitis....sakit2 urat otak mama ingin menterjemahkan kebahasa yg boleh difahami....syabas fifiey krn berupaya utk berpuitis sehebat itu...


comei je fifiey tanpa make up
opss bab yg penggemar pink tu...aiyak...tidakk mama ngak mauuu

y@n@ M!B said...

lepas mkn mesti rasa ngantuk kn..hihi~

sy pon suka pink!! xmo caya la dgn fakta tu...eh..ke auta..ngee~ ^_^

Afiq Din said...

blh jadi org seni fifiey ni...

MY HEART said...

Hye Fifiey,

Ziarah kembali ^_^.

awak tinggal kat Indonesia ek? wah.. bestnya.. leh makan nasi ayam penyet.. wendu....

hamzah ian said...

waahh.. kamu sngt cun owh..

mesti best kat sane eh

penaberkala said...

wah fifiey, indonesia dh jadi rumah kedua kan? macam2 cerita dapat di blog ni pasal indonesia, nice story

kat mana skang? konfius, duk msia ke indonesia? cam chipsmore, kejap ada kejap xde di negara sendiri,hak3

btw, beuty and naturality ada titik pertembungan dan persamaan
cuma berbeza dari mata yg menilainya

pilotHans said...

always generous in sharing a lot of nice photos..makes me feel like that im there...indonesia is indeed a beautiful...

u can search at my blog to for indonesia/java island/bandung etct ^_^

Puteri Iqa Izyan said...

wahh.bestnye jalan2..
eyh. sis fifie, bia betul psl taksub ngn pink tuh?
ish.bhye jugak.tp nak wat caner,dah yang tu je minat. heeee :D

Hairil Rizal said...

Seronok baca Fifiey tulis dalam bahasa Indonesia :)

By the way, kasut dan baju Fifiey tu cantik!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

coretan apa adanya di sini hasil tulus ikhlas ari Fifiey untuk kalian semua!

haha, bab pink tu i no komen lah i think kena tanya ahli atau pakar sakit jiwa, ataupun mental specialist yg hebat!:D

fifiey memang mcm chipsmore kn? memang, n sgt betul, skjp ada di sini, skejap di sana. everytime, kalau ada big event, like family gathering, sbenarnya seluruh ahli keluarga wajib berkumpul di kelantan. if not, memang kami di Indonesia:D

thanks for all yg sudi bg komen kat blog ni. sgt2 menghargai. u all pun if aa tempat2 menarek ataupun sesuatu pengalaman, cerita ok. i pasti terjah!!!!

Lots of love,
Fifiey Lychee Maration!

Mata Hati said...

1st time ziarah blog ini. belajar kat sana ke?

Enna Banana said...

awww best best! did u buy something for mE? wink wink >.<

E.d.Y said...

siap ada bunga lg

Nia Azeman said...

salam ziarah too fifiey..
personally you look gorgeous!
mula2 terkejut jugak fifiey ni indonesian..haha
well, salam perkenalan dari malaysia :)
di indonesia apa tempat yg menarik?

Anonymous said...

suka baca fifiey. kangen ah sama kamu. hehe ..

redza said...

salam tn rumah

xpenah lg smpai indonesia nih huhuh

Ain Zulaikha said...

wahhh cantik susun ayat kan..

tak pernah pergi indonesia.. walaupun pergi melaka tak pernah juga naik beca.. huhuhuhu.. myb dah lama tak pergi masa tu kecik lagi..

HonEyBuNNy said...

besarnya gula2 kapas di sna...suka2...heheh

nabilah_2908 said...

Hye Fifiey....

thnks sudi singgah blog sy... :)

hmm..bila first time masuk sini..tgk kamu...rasa macam familiar je...mcm pernah nampak kt mana2..

bila xplore blog fifiey...baru tau..ur sis pernah masuk majalah kan..? ada beberapa pages cerita tntg dia...

nice la... (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BROKEN RELATIONSHIPS

Heidi Shafiq said...

wow! wow! wow! that's all i can say.. :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@mata hati:
yes, belajar di sna..:) tq for visiting! have fun blogging ya!

@enna banana:
nnt i blik from there lg, i bw blik something for u okeh! haha

@bro edy:
it a must!! i love roses:D haha

@nia azeman:
hye sis. lol;D byk laah tempat yg menarek! for shopping best di jakarta n bandung laah of course. tp tempat sjrh and budaya jogja, kalau nk tgk kekayaan semulajadi di borneo, like kalimantan,

@anon:
u must be my friend rite? miss u too laah!

@redza:
salam back to bro redza. wah mcm nma artis laah. hehe, joking joking. well, nnt ada rezeki dan peluang maii la jln2 !

@sis in zulaikha:
hye sis chumel..

nnt ada peluang mai lahh indonesia.. jln2 naik beca dgn fifiey.. kompem best!!:D

@honeybunny:
hye sis.. haha, memang besar.. nk tak?? jum jum p beli!

@nabilah 2908:
hye dear.. well, yup,wanita magazine rite? its about our descendants:)lol;D cam jugak dia, bru nk menyorok .. haha:D salam kenal dear!

@heidi shafiq:
hye.. salam kenal.. tq lots for visiting me and the blog..keep in touch!

miszlullaby said...

LOve the pictures.LOve ur words =)
Love ur new header! u r totally a princess ^__^

ML balik malaysia for good next year insyaAllah =)

mr.syazwan said...

penceritaan yg best!

;)

masshie mastura said...

fifie.
i pun suka mkn cotton candy :D
btw, all of ur pictures, u made indonesia looks sooo beutiful. hehe ;)

zureen said...

eh-eh. comelnya!

Sasa Al-Sharif said...

walaupun aku masih kurang faham maksud puisi-puisi tu tapi bila dibaca ayatnya sangat menarik..

aku tak pandai berpuisi semacam itu. tapi sesekali teringin untuk membina suatu ayat puitis seumpama puisi tu

asfira aminuddin said...

wah! bestnya ada sarkas. i teringin sgt nak pergi. nampak u mmg have fun kan.

btw, thanks singgah blog i okey ;)

Ladfe Amir said...

ada dua yg best pasal fifiey

1) pandai berpuitis

2) berbicara tentang dunia yang belum lagi saya sampai.

good luck sweet girl.

deAnza-wAnda said...

heyya.. nice pic of u!!

Cik Bidadari said...

1st things 1st okey, sayapun suka gila gula kapas tu. and buah salak? kalau pergi johor or my uncle trun KL jenguk kami sekeluarga... sure buah salak ada. and 1 more things. best yeak dapat jalan2... happykan diri rehatkan minda. tapikan kalau pink tu... takmohlah caya... untuk menambahkan ilmu pengetahuan.

E.d.Y said...

nnt bro belikan ros satu taman..haha

alexa yussida said...

yess thats true honey..if u r sooo into with sumtin eg pink colour n obsess about it..it will lead to neuroses n psychoses:)

btol ckp fifiey..berpada-pdala..hikhik

btw,kamu kat mana syg?kejap msia,kjap indon..hehe..dah kompius da fifiey ni org mana..huhu

nora said...

wow ayat puitisnya, (tgh buat muka kagum ni)

wannurfazrini said...

alololo so touchingg!

sumpit said...

Salam kenalan.. i folo u

| Jemputan untuk menyertai GA | Domain untuk dimenangi |

Ikhlas
- Qalish [Dot] Com -

Amirrah Zawani said...

wahhh bestnyaa...
btw kamu cantik laa :)

azaliahjsalleh said...

bestnyaaaa jln2
teringin nak gi indon

ASaDa RyutaRo said...

cam murah giler je buah salak tu. nape kat malaysia mahal ea??

bakso sedap! best makan time winter kat sini. hehe..

AngahSayang2314 said...

fuhh sampai maca mtue sekali yer fifi punya puisi hehehe

soffya cik bulan said...

wahh cool...
ayat pulak puitis sungguh..:)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails