Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, December 1, 2010

CHENG HO EXPO, KOTA BHARU, KELANTAN, MALAYSIA! wanna be a great entrepenuer?

Balik Kelantan mesti aktiviti tersusun dengan penuh riang supaya tak adalah pembuangan dan pembaziaran masa terluang! So, last time, we are one family, not including brothers, going to an expo which had been hold around the area of STADIUM SULTAN MUHAMMAD IV. It was CHENG HO EXPO which had been held on 21-26th November 2010. Have u ever heard CHENG HO? Let's know him better with my exploration! Before that, Introduce the three CHENG HO models which completed wearing the traditional costumes of CHINA:)


Come in to the PAVVILION CHINA already and will walk around to see more stuffs from China and maybe can watch live some treatments or cooking here!


Ok, ada satu part pameran in CHINA PAVVILION called as TERAPI NAGA API show which showed us the traditional treatment from China. Let's watch this video below!



With my sister, Raja Tengku Putri Anis, who spent our time together to visit the expo and try to get any knowledge from CHINA that we can grab in our daily life!


Everybody was so fascinated with the arab calligraphy and most of it had been done well!!! Thumbs up!


This my picture, but i don't want to talk about it. The thing i want u to look is, the thing behind me. Macam bangunan yang tak siap, but it is actually rangka for Rumah Jimat Tenaga From Harbin, China!


Seriously, memang banyak batu permata, handphones, traditional clothes and other stuffs di sini, and it is orginally from China, tapi saya tertarik dengan rawatan ataupun herba dari mereka kerana for me, it is more useful and knowledgeable. There was Tang Ping Bazen which is teknik perubatan Islam tradisi China berabad lamanya and also rawatan diabetes dari Universiti Perubatan Chengdu yang begitu menarik perhatian saya dalam menjangkau teknik perubatan moden namun tetap menggabungkan bidang perubatan tradisional.


Since the Expo was really crowded and the weather was so hot, so, we waiting for the rest to go to the next part, The longest Al-Quran which had been showed in KTC. It was the longest of the world!


We are ready to  see apa yang ada di TINGKAT 4 KTC! Before that, gana being captured here! depan kapal besar Cheng Ho. tehee=B


Have been in ruangan pameran! Foto di belakang, mengimbau kembali sinetron China zaman kerajaan yang pakai costume labuh-labuh yang biasanya ditayangkan di tv2 dulu-dulu! ah, i miss those dramas.


Bonda and ayahanda berfoto dengan arca Cheng Ho! Tahukah anda semua siapakah Cheng Ho yang disebut-sebutkan seluruh lagenda tanah air dunia dan seluruh sejarawan yang mengagungkan beliau? Seorang laksamana tokoh pelayaran yang agung dari China wujudnya di zaman kegemilangan melayu Melaka beratusan abad lampau ! Nama Islamnya adalah Haji Mahmud Shamss. Jika anda membaca artikel tentang pelayaran dan pengembaraan beliau, pasti anda semua akan teruja dengan kegigihannya!


Diterangkan oleh beberapa tenaga kerja yang bermurah hati berkongsi ilmu serba sedikit tentang sejarah artifak kuno dan juga tentang al-quran terpanjang!


Si cilik Abby tidak melepaskan peluang untuk berfoto kenang-kenangan since she likes ships and yacht!


Tertarik. rasa nak belayar macam Laksamana Cheng Ho jugak!


Al-Quran yang bertatahkan emas. Sangat unik dan mewah kelihatannya dengan mengandungi ayat-ayat suci. Dimaklumkan hanya mempunyai dua set sahaja di dunia dan ia berharga mencecah lebih dari 70 juta US DOLLAR dengan usianya 500 tahun.


Al-Quran terpanjang (panjang 209 meter manakala 1.15 meter lebar) yang menjadi pusat perhatian ramai buat kali pertama dipamerkan setelah mengambil masa dua tahun untuk menyiapkannya hasil tenaga kerja tempatan.






Ok, time to get home and rest after have been walked around the CHENG HO EXPO. Badan penat, jiwa selamat, minda penuh teramat, perut juga terisi sangat :)



Salam Dari Cheng Ho Expo ,


9 comments:

HonEyBuNNy said...

take a rest dear.....btw, nice pics...;-)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

cheng ho ? pahlawan cina kot kan ? hihi . best best !

Zaer!! said...

wahhh.Zaer tak sempat nak pegi la fifie,amacam?ok x?best?hehe.Thanks yea drop comment tadi..;p.Nice one pix.;p

alexa yussida said...

thank u for sharing..menarik^^

hans said...

wow
nice picture n story hee
seronoknya dapat pergi
nak pergi tapi jauh
haih

P/S : Baru Cadang Nak Jadikan Wayang Tu Macam Rumah Sendiri Tadi

sekuk tawa said...

ahernya aku sempat gak dtg k blog ko..

E.d.Y said...

wow..macam menarik je expo ni

Mario said...

menarik pameran ni tapi kenapa takde apa2 cerita pasal ni kat suratkhabar ek...
uik...ada lagu hindustan,,,hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Cheng Ho pelayar Teragung dari China yang telah banyak berhijrah dan telah memeluk islam. Banyak juga berjuang untuk Islam, merantau sambil mencari ilmu:) waktu zaman kegemilangan Melaka pun, nama beliau turut tersenarai di kalangan mulut para sejarawan ats bakti dan sumbangan beliau!

well, actually, ada di war-warkan di websites, in papers and also news on tv:D

for all those yg tak sempat pergi, next time kita buat expo hang tuah pulak.. amacam? :) dtg beramai2 tau!

yes, i put hindustani song on my blog because love it damn much!

tq for reading guys:D

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails