Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Tuesday, December 21, 2010

ASYURA 2010- MENJELAJAHI POLA HIDUP KEMASYARAKATAN DI BESUT, TERENGANU


Hari Asyura! Pernah merasainya? Bagi  yang belum pernah menyambutnya secara rasmi ataupun bergotong-royong bersama masyarakat di penempatan anda, baiklah sekiranya anda menggiatkan diri dengan ikhlas dalam usaha membantu niat murni untuk melancarkan hari bermakna ini! Jum kita tengok apa yang mereka lakukan di sepanjang hari asyura dilangsungkan. Ini keprihatinan dan merasa kebertanggungjawaban bersama demi melancarkan niat seluruh warga yang terlibat bagi memenuhi sunnah Rasulullah yang mana kita sangat mengagumi Bulan Asyura/Muharram yang pada zaman Rasulullah dulu kala telah menyaksikan pelbagai sejarah besar dan keajaiban luar biasa terhadap para rasul.


Berkesempatan dengan keberadaan Fififey di Malaysia, Fifiey telah berkunjung ke rumah keluarga angkat yang tinggal di Besut, Terengganu yang kebetulan pada hari kunjungan dan penginapan Fifiey di sini bersempena dengan sambutan Hari Asyura. Rindu betul dengan suasana kampung ini yang mana Fifiey memang pernah bersekolah di Besut beberapa tahun lepas sebelum berpindah ke Jakarta. Jadi berasa sangat beruntung dapat menyaksikan sendiri bagaimana warga setempat menyambutnya dengan semangat kerjasama, toleransi dan kejiranan yang membuak-buak berasa teruja mengacau antara hidangan sempena hari itu iaitu dinamakan juga sebagai Asyura! Dan yang penting menjelajahi untuk menjadi sosok seorang gadis kampung!


*Antara keratan gambar yang sempat dirakam pada hari tersebut dipaparkan seperti yang tertera di bawah:













Tempat: Taman D'Lahar, Kampung Gong Kepas, Besut, Terengganu, Malaysia.
Tarikh: 10 Muharram 1432 Hijrah




Lots of love,

11 comments:

miszlullaby said...

rindu rase nk sambut event-event mcm ni di kampung.ML dah lame rase xjenguk ke kampung.fifiey sihat?seminggu fifiey xupdate blog.ML kire tau.hihihi..take care darling =)

Syafiq Rosli said...

wow meriah la..

deAnza-wAnda said...

wau...this pic lah...

Ogy said...

seronoknyaa...tak pernah mama rasa kemeriahan yg mcm ni...infact dh 2 tahun tak merasa bubur asyura kalo tak balik kpg....huhuhuhuhu

ASaDa RyutaRo said...

nampak tuan blog ni hanya duduk menjeling makcik-makcik tengah buat kerja. hahaha..

;P

meriah sambutan kat terengganu. ramai2 gotong royong camni baru best..

sue. said...

waa...besnyeeeeeeeeee

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@Sis Ml:
hye sis, really miss u!
alhamdulillah sihat. yes, lama tak update, ssh, i'm outside now, d rumah family angkat d terengganu. nnt bru boleh update byk2.pdhl byk storiess ni.

@syafiq:
meriah?yes, pretty cool.

@deanza-wanda:
the piccas:)

@mama gy:
haiyya, klu rumah dekat, ok je, boleh hulur2 kn?mama tgl jauh..wuhuhuhuuhuh.

@asada:
mr.asada.. not really..waktu ni time hujan.. so, i'm just tgkmakcik2 buat kerja smbil tlg angkat n basuh apa yg patut., bru boleh tahu cra yg betul melalui penglihatan dan penghayatan kerja mereka yg lebih berpengalaman:)

yes, mmg meriahh d sni.. tak mcm di bandar.. totally different.. i love to see budaya opelbagai corak latar msyarakat!kg. anda d mna?

Lizzie Yasmin said...

sedapnya bubur asyura.. lama tak mkn.

Cikbelog said...

hi fifiey. seronoknya bila berada kat kampung halaman pastu ada plak event2 camni

ASaDa RyutaRo said...

hooo..

belum berkesempatan nak buat entry ttg kpg asada. :D

kpg kat kota samarahan, sarawak.

pilotHans said...

suasana kampung masak ramai2 mmg seronok..lama daa xwat...miss those days..sob2....enjoy it while it last my friend ;)

my entry on family -> http://www.yohanibrahim.com/blog/family-is-the-treasure-of-life-episode-2

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails