Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Tuesday, November 23, 2010

RE DISCOVER THE LEGEND OF RORO JONGRANG AND RAMAYANA BALLET SHOW AT PRAMBANAN TEMPLE



LET'S EXPLORE MORE HISTORIES WITH ME WHERE THE LEGEND OF PRINCESS RORO JONGRANG BORN!!!


Re discover the legend of RORO JONGRANG after more than thousand years, the timeless and mystical legend of Roro Jongrang is now brought to life into once in a year show at PRAMBANAN TEMPLE where the legend was born. The temple is a UNESCO World Heritage Site, currently is the largest Hindu temple in Indonesia, and is one of the largest Hindu temples in south-east Asia. It is characterised by its tall and pointed architecture, typical of Hindu temple architecture, and by the towering 47m high central building inside a large complex of individual temples and we were standing in front of it.:)




Loro Jonggrang, atau lebih tepat dieja sebagai Rara Jonggrang / Lara Jonggrang atau biasa adalah sebuah legenda atau cerita rakyat populer yang berasal dari Jawa Tengah danYogyakarta di Indonesia. Cerita ini mengisahkan mengenai jalinan cinta dan tipu muslihatseorang pangeran ksatria dan putri yang disumpah. Dongeng ini juga menjelaskan asal mula yang ajaib dari Candi Prambanan, Keraton Ratu Boko, dan arca Dewi Durga yang ditemukan di dalam candi Prambanan. Rara Jonggrang artinya adalah "dara (gadis) langsing".



KISAH LAGENDA RAKYAT
Alkisah pada zaman dahulu kala di Jawa Tengah terdapat dua kerajaan yang bertetangga,Kerajaan Pengging dan Kerajaan Baka. Pengging adalah kerajaan yang subur dan makmur, dipimpin oleh seorang raja yang bijaksana bernama Prabu Damar Maya. Prabu Damar Maya memiliki putra bernama Raden Bandung Bandawasa, seorang ksatria yang gagah perkasa dan sakti. Sedangkan kerajaan Baka dipimpin oleh raja denawa (raksasa) pemakan manusia yang kejam bernama Prabu Baka. Dalam memerintah kerajaannya, Prabu Baka dibantu oleh seorang Patih bernama Patih Gupala yang juga adalah raksasa. Akan tetapi meskipun berasal dari bangsa raksasa, Prabu Baka memiliki putri yang sangat cantik jelita bernama Rara Jonggrang. Prabu Baka berhasrat memperluas kerajaannya dan merebut kerajaan Pengging, karena itu bersama Patih Gupala mereka melatih balatentara dan menarik pajak dari rakyat untuk membiayai perang.

Setelah persiapan matang, Prabu Baka beserta bala tentaranya menyerbu kerajaan Pengging. Pertempuran hebat meletus di kerajaan Pengging antara tentara kerajaan Baka dan tentara kerajaan Pengging. Banyak korban jatuh dari kedua belah pihak. Akibat pertempuran ini rakyat Pengging menderita kelaparan, kehilangan harta benda, banyak diantara mereka yang tewas. Demi mengalahkan para penyerang, Prabu Damar Moyo mengirimkan putranya, Pangeran Bandung Bondowoso untuk bertempur melawan Prabu Baka. Pertempuran antara keduanya begitu hebat, dan berkat kesaktiannya Bandung Bondowoso berhasil mengalahkan dan membunuh Prabu Baka. Ketika Patih Gupolo mendengar kabar kematian junjungannya, ia segera melarikan diri mundur kembali ke kerajaan Baka.

Pangeran Bandung Bondowoso mengejar Patih Gupolo hingga kembali ke kerajaan Baka. Ketika Patih Gupolo tiba di Keraton Baka, ia segera melaporkan kabar kematian Prabu Baka kepada Putri Rara Jongrang. Mendengar kabar duka ini sang putri bersedih dan meratapi kematian ayahandanya. Setelah kerajaan Baka jatuh ke tangan balatentara Pengging, Pangeran Bandung Bondowoso menyerbu masuk ke dalam Keraton (istana) Baka. Ketika pertama kali melihat Putri Rara Jonggrang, seketika Bandung Bondowoso terpikat, terpesona kecantikan sang putri yang luar biasa. Saat itu juga Bandung Bondowoso jatuh cinta dan melamar Rara Jonggrang untuk menjadi istrinya. Akan tetapi sang putri menolak lamaran itu, tentu saja karena ia tidak mau menikahi pembunuh ayahandanya dan penjajah negaranya. Bandung Bondowoso terus membujuk dan memaksa agar sang putri bersedia dipersunting. Akhirnya Rara Jonggrang bersedia dinikahi oleh Bandung Bondowoso, tetapi sebelumnya ia mengajukan dua syarat yang mustahil untuk dikabulkan. Syarat pertama adalah ia meminta dibuatkan sumur yang dinamakan sumur Jalatunda, syarat kedua adalah sang putri minta Bandung Bondowoso untuk membangun seribu candi untuknya. Meskipun syarat-syarat itu teramat berat dan mustahil untuk dipenuhi, Bandung Bondowoso menyanggupinya.

Segera dengan kesaktiannya sang pangeran berhasil menyelesaikan sumur Jalatunda. Setelah sumur selesai, dengan bangga sang Pangeran menunjukkan hasil karyanya. Putri Rara Jonggrang berusaha memperdaya sang pangeran dengan membujuknya untuk turun ke dalam sumur dan memeriksanya. Setelang Bandung Bondowoso masuk ke dalam sumur, sang putri memerintahkan Patih Gupolo untuk menutup dan menimbun sumur dengan batu, mengubur Bondowoso hidup-hidup. Akan tetapi Bandung Bondowoso yang sakti dan kuat gagah perkasa berhasil keluar dengan mendobrak timbunan batu itu. Sang pangeran sempat dibakar kemarahan akibat tipu daya sang putri, akan tetapi berkat kecantikan dan pujuk rayunya, sang putri berhasil memadamkan kemarahan sang pangeran.

Untuk mewujudkan syarat kedua, sang pangeran bersemadi dan memanggil makhluk halus, jin, setan, dan dedemit dari dalam bumi. Dengan bantuan makhluk halus ini sang pangeran berhasil menyelesaikan 999 candi. Ketika Rara Jonggrang mendengar kabar bahwa seribu candi sudah hampir rampung, sang putri berusaha menggagalkan tugas Bondowoso. Ia membangunkan dayang-dayang istana dan perempuan-perempuan desa untuk mulai menumbuk padi. Ia kemudian memerintahkan agar membakar jerami di sisi timur. Mengira bahwa pagi telah tiba dan sebentar lagi matahari akan terbit, para makhluk halus lari ketakutan bersembunyi masuk kembali ke dalam bumi. Akibatnya hanya 999 candi yang berhasil dibangun dan Bandung Bondowoso telah gagal memenuhi syarat yang diajukan Rara Jonggrang. Ketika mengetahui bahwa semua itu adalah hasil kecurangan dan tipu muslihat Rara Jonggrang, Bandung Bondowoso amat murka dan mengutuk Rara Jonggrang menjadi batu. Maka sang putri pun berubah menjadi arca yang terindah untuk menggenapi candi terakhir. Menurut kisah ini situs Keraton Ratu Baka di dekat Prambanan adalah istana Prabu Baka, sedangkan 999 candi yang tidak rampung kini dikenal sebagai Candi Sewu, dan arca Durga di ruang utara candi utama di Prambanan adalah perwujudan sang putri yang dikutuk menjadi batu dan tetap dikenang sebagai Lara Jonggrang yang berarti "gadis yang ramping".

p/s: Kata masyarakat tempatan, bagi setiap pasangan kekasih, dinasihati untuk tidak berkunjung ke sini, kerana mitosnya berkata, bahawa setiap pasangan kekasih yang berkunjung ke sini pasti kelak akan putus hubungan. Namun, adakah ini mitos semata-mata ataupun benar-benar berlaku? Wallahualam.

Ok now, i'm feel so excited to see all the marvellous dishes here. Yummy. Let choose the best for me! Theres lots of choices but i'm attracted to try "Java's Satays":D



Before the show starts, we had opportunity to get exclusive dinner! and the all the best menu include. We had "jaher" too.. OMG, it just like jamu or something like ginger tea, but its better than that because it will bring us the good function to our body to get healthier to clean all the unclean blood! My stomacht is already fulled with the marvellous dishes. Thanks God.



A big thanks to Mr. Mahyudin Al-Mudra to prefer us to get dinner and join to watch the Ramayana ballet show here! Attention to the sweet couple u can come here to get exclusive dinner di bawah cahaya rembulan, pasti menimbulkan suasana yang sangat romantik untuk anda meluangkan waktu bersama;)






We are ready to watch Ramayana Ballet show after dinner at the same location. I give u the pose like i'm the one who wil be acting on the show. lol;D




We were both sisters get ready to watch the show. Do u know about the ramayana stories? If not, i'll tell u more!



 RAMAYANA BALLET SHOW PART 1



 Choreography by: Didik Nini Thowok
Ok, inilah antara ramayana show scenes. Ramayana is an ancient sanksrit epic yang menunjukkan perlanbangan cinta, pengorbanan dan kesetiaan antara Rama dan Shinta!



INTRODUCTION
Prabu Janaka, The King Of Mantili Kingdom has got very beautiful princess named Dewi Shinta. A competition is conducted in order to decide who will be the right person to marry Dewi Shinta. The prince of Ayodya Kindom, Rama Wijaya, at last wins the competition.

Prabu Rahwana, the ruler of Alengkadiraja Kingdom, is eager to marry Dewi Widowati. After knowing Shinta, he assumes that dewi Shinta is the incarnation of Dewi Widowati whom he is wanting for a long time.

DANDAKA FOREST
Rama Wijaya, the prince of Ayodia Kingdom, along with his wife Shinta, accompanied by his younger brother, Laksamana is adventuring until they arrive in Dandaka Forest. Meeting Shinta in the place, Rahwana becomes eager to possess her. In order to realize this idea, Rahwana orders one of his followers named Marica to change himself into a golden deer called Kijang kencana so as to attract Shinta. Being interested in the beauty of the deer, Shinta asks Rama to capture the deer for her. Rama leaves Shinta and starts hunting the deer.

After waiting for long time, shinta becomes so nervous as Rama hasn't arrive yet. She asks Laksamana to look for Rama. Before leaving Shinta alone, Laksamana draws a magic circle on the ground so as to protect her from any possible danger.

As soon as Rahwana noticed that Shinta has been left alone, Rahwana tries to kidnap Shinta but he falls because of the magic circle. Then he changes to be an old begger. As soon as Shinta gets out from the magic circle to give aims, to the beggar, he takes her and flies with her to Alengka Kingdom.

RUNNING AFTER THE DEER
Rama shoots the deer with his magic arrow, but the deer transform into a giant (MARIKA). A war breaks between Rama and Marika. Rama shoots Marika with his arrow. Later on, Laksamana arrives and requests Rama to go back to Shinta's place.

THE KIDNAP OF SHINTA
On the way to Alengka, Rahwana meets a bird name JATAYU. After noticing that Shinta is the princess of Prabu Janaka, Jatayu attacks Rahwana in order to free Shinta but he is defeated by Rahwana.

After finding out that Shinta is not in her previous place,Rama and Laksamana decide to search for Shinta. later on, they meet seriously wounded Jatayu. Rama thinks it must be Jatayu who has kidnapped Shinta. Rama decided to kill him but laksamana prevents him to do so. Jatayu explains what has happened to him and then he dies.

Amoment later, a white monkey named Hanuman arrives. He is delegated by his uncle Sugriwa to look for two heroes who can kill Subali. Subali is a scared man and has taken Dewi Tara, Sugriwa's beloved woman, by force, Rama decides to help Sugriwa.



Sis Naina, Sis Putri and me get captured before the part 2 show had been started:)



Masing-masing berpuas hati dengan persembahan pelakon terhebat pada malam itu!!! pelancong dari luar negara tu pun excited sangat nak tengok show lagenda. Rasa nak berlakon jadi watak Shinta je. haha



KISKENDO CAVE
When subali, Dewi Tara and his son are chatting. Sugriwa arrives. With the help of Rama, Sugriwa attacks him. Subali is defeated by Sugriwa and he takes Dewi Tara with him again. Sugriwa decides to help Rama to look for Shinta. For this purpose, Hanuman is sent as envoy to Alengka Kingdom.

ARGASOKA GARDEN
Rahwana's niece, Trijata is comforting Shinta in the garden. Rahwana arrives and asks Shinta's willingnessto be his wife. Shinta refuses to do so. This makes Rahwana angry and wants to kill her but Trijata prevents and said he should be patient and Trijata promises to look after Shinta. It was when Shinta very sad that suddenly she starts to hear a beautiful song which is sung by Hanuman, the white monkey. Hanuman tells his purpose to help her, and this duty is ordered by Rama. As soon as him explains the purpose, Hanuman starts to find out the total power of Alengka Army. Then he destroyes the garden.Indrajid, Rahwana's son captures him, Kumbakarna tries prevent this, but he is thrown out of the kingdom. Hanuman is sentencendto be burnt alive. Hanuman with fire around his body burnt Alengka Palace.

RAMA'S BRIDGE
After delegating Hanuman, Rama and his ape troops go to the sea and make a bridge for running to Alengka. When the bridge is finished, Hanuman comes and reports about the Alengka's situation and its troops power. Receiving the report, Rama is very happy and commands Hanuman, Hanggada, Hanila, and Jembawan to leadthe troops to attack Alengka.

THE TOTAL WAR
when the giant troops of Alengka are on their guard at their country boundary, they are suddenly attacked by the ape troops. Therefore a big war occures between them. In this war, Indrajid is killed by Laksamana. Kumbakama, the younger brother of Rahmana died as patriotic hero. After the death of Kumbakarna, Rahwana finally become the commander of the Alengka troops to face Rama. In this war, Rahwana is killed by Rama's arrow and hanuman drops the Mount Sumawana on Rahwana.

THE MEETING OF RAMA AND SHINTA
After the death of Rahwana, Shinta accompanied by Hanuman, meets Rama. Rama refused to accept her, as he considers Shinta is not pure anymore. in order to prove her purity, Shinta burn herself. With the help of God, of Fire, shinta is save from the fire. Her proof makes Rama happy and finally accepts Shinta.



Everybody sedang sibuk mengambil peluang untuk turun bergambar bersama artis ballet, and me, malas nak bersusah payah, so we just acting that we are the special actress here.. lol;DD





Rugi rasanya saya tak berbusana Hijau juga.;( But overall memang berpuas hati dapat melihat live show ramayana from the popular Indonesian artist! berkesempatan dengan itu, we get captured with two of "keraton members" which are always keep the temple well as the place to be remembered of the whole people around the world!



Waktu untuk pulang dengan gumbira dan sinopsis cerita Rama & Shinta tersemat di hati :) sampai termimpi-mimpi, yang pasti tidaklah ngeri cuma indah gulana berseri:)




Saya berkenan dengan patung di belakang. jadi apa kata kita berfoto dahulu!



Tiga dara pingitan mahu pulang setelah bersama-sama menikmati pertunjukan langsung RAMAYANA BALLET SHOW di  CANDI PRAMBANAN!





P/s/s: Hubungan utuh Rama dan Shinta, 
           Agungnya jalinan sucikan diri,
           Walau api mencurah bukannya tinta,
           Bahagia mendatang di kemudian hari!

P/s/s/s: Sayang puteri seribu kata,
               Putera zalim datang menyayang ,
               Bukan niat berdusta nista,
               nawaitu jahat harus dihalang.



video


Salam Sejarah,

17 comments:

penaberkala said...

wah fifiey, best ye jalan2 kat indonesia
thanks for sharing
nice info

Hairil Rizal said...

Sangat detail penjelasan Fifiey. Pastinya boleh jadi sumber rujukan sesiapa yg mungkin sedang buat studi on the legend.

Bukan mudah nak menulis sebegini. Due to that, congrats to you!

p/s: Terima kasih jadi follower saya! :)

Nurulbadiah Lai said...

wow
very interesting story and legend and history..

sis baca sampai xmiss even a single word..
suke this blog coz i van know more bout the history..
thanks 4 de info my dear..

btw..nice outfit!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@penaberkala:
haha.. tempatku, negeriku, syurgaku!!
bila buleh jupo ore kelate soree ni? sementara ambo ado di kelate lonii.. kuikuii:D

@mr.hairil rizal:
oh tq.. btw, fifiey pun byk rujuk sumber2 lain. fifiey suka ziarah sesuatu tempat then kaji dan tahu akan sejarah tempat tersebut, tanpa mendalami sejarah tak guna melawat tempat itu. betul tak? yes, it's really good for those who love histories and legends..

tq again.. as i told u, it will be nothing if i haven't take any sources to gain my knowledge!

sama2..:) keep in touch.

@sis nurul:
wow sis.. haha.. tq tq.. u can come here too kalau tak takut dilambung ombak dan gunung berapii la.. kuikuii:D

u r welcome.. info itu emas.. jagalah ia ok!!tq for like it.. sis punya blogg pun i likee tau!

tq!

tiefazatie said...

darl!sgt best la cte u nie..neway..nice dress...hihi..im fine..u??sori xdtg sni jg nie..hidup agak kelam kabut..

saya_arief said...

best2..
cantik2 gambar sume..
;D

Syariniey Amran said...

wahhhh
syoknye jalan2 kat indon
lenkali ajak sis skali boleh?
hehehe
nice skirt fifiey ^_^

AngahSayang2314 said...

wah fifiy best nyer..... tapi macam angah bole ke pergi????

Guntz said...

aaa... kak, kalao suami isteri gi camner?

penaberkala said...

duk di qlate smp bilo?
xdapat cuti lg la, internship blom abis till mid of january 2011

Ogy said...

Baguslah fifiey ni..layan persembahan mcm ni...

Zaer!! said...

salam fifiey.nice la gamba.hehe.Thanks yea drop comment..;p

khairul farhan said...

Menarik walaupun kali pertama baca.

LaLaLovy said...

you are so pretty `

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

tq all for dropping comment.. owh. it just a mitos, so, we don't reall know how was it happened, mungkin kebetulan zaman dahulu kan story nya tentang puteri nya tidak mau sma raja, jd raja sakti yg jahat itu disumpahkannya. makanya terkesan kepada jiwa penduduk smpaikan melengkapkan mitos tersebut smpai ke anak cucu hingga hri ini! semua org boleh pergi. yes i do, i do loving to watch such this traditional show!:D

sue. said...

hi syg....ive f0ll0wed u back...btw...u r s0 beautifulll.....c0mel.........

Wisatawan Tourguide said...

salam tuan/puan

bagi yang hendak ke jogja sila hubungi saya by call +622747890010 or whatsapp +628985101301

Kami berikan harga murah dengan kualitas bagus kerana kami handle langsung dari Jogja.. Terimakasih..

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails