Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, October 4, 2010

KISAH PURBA TENTANG KAMI MENIKMATI MAKAN KUNO;))





Andai aku pandai menyanyi, tua muda miskin dan kaya, tentu suasana gembira, mendengar suara merdu, bagai buluh perindu, banyak orang rindu. Hahay;DD dengan bunga hati berlagu riang saya menyanyi. Bukan "feeling and touching" mode ya, only copy paste status saya di fb:)



Siapa suka makan ulam, sila angkat tangan? Memang Fififey tak nampak kalian semua di luar tangan tu sedang mengangkat tangan masing-masing, memang lah tak nampak, berjauhan kan, kalau dekat pun macam la angkat tangan demi tujuan nak jawab soalan Fifiey ni? Straight to the point la, senang cerita. Seperti yang anda pelikkan, anehkan, persoalkan, kalian tahu dan terasa begitu aneh lalulah terdetik di hati Fifiey ini seorang yang pelik. Pelik kenapa? Tak payah tanya, kalian memang tertanya-tanya. Seperti yang kalian tertanya-tanya itu, yes exactlty, Fifiey sering bolak-balik Indonesia-Malaysia. So tak perlu pelilkah sekejap entry di sini, sekejap entry di sana. Terserah gue donk mau stay up di mana, it depends on myself la babe! Ada duit terbang la, tak ada duit, hah, duduk diam-diam kat rumah, tengok cartoon mr.bean. Bagi yang bakal menduduki exam akhir sem ataupun sebarang exam besar, rajin-rajinlah stay up dari pagi ke malam baca buku. (Sambil termenung zaman sekolah-sekolah bijak pandai dahulu, waktu duduk di MRSM QBER). Ok, zaman high school dah tamat, tunggu waktu untuk sambung di IPTA awal tahun 2011. Yes, saya tua setahun dari tahun asal saya since i moved around and being in private international school. Tapi tetap saya seorang gadis berusia 17 tahun yang tak disangka-sangka umur saya baru mencecah sebegini angkanya, namun, mempunyai akal waras yang masih bisa menampung pelbagai kreativiti berdasarkan seni alam dan hukum Tuhan.



Jauh perjalanan, 
Luas pemandangan,
Terbentang pengetahuan, 

Menjunjung kesantunan.


Sekiranya di awal dan baris permulaan ayat telah saya nyatakan berkaitan tentang ulam-ulaman atau di Indonesia dipanggil sebagai lalapan yang sangat hebat cara makannya di jawa barat iaitu oleh suku kaum sunda, alah, senang cerita orang-orang  bandung tu la di panggil jawa barat. Memang banyak resto-resto lalapan di sana. Antara favourite saya adalah RM. AMPERA. Kenal tak? Siapa yang sering melawat ke kota wisata Bandung yang sangatlah popular dengan tempat dingin seperti di tanah tinggi Cameron Highland ini akan kenal dengan nama restoran yang saya sebutkan sebentar tadi. Berhampiran dengan Masjid agung yang sentiasa gah dikunjungi oleh pelancong asing tidak kira dari dalam dan luar negara. Di pinggiran sekiranya anda berjalan kaki anda akan dapat melihat pelbagai barangan dijual, dengan kos yang begitu munasabah. Itulah Bandung. Kota fashion yang sering sibuk apatah lagi macetnya waktu orang-orang pergu dan mulang dari kantor;DD 


Oke, cakap pasal lalapan di Bandung, saya nak ceritakan tentang yang ada di Malaysia dulu ye, iaitu saya telah berkunjung ke restoran lalapan/ulaman yang terletak berhampiran dengan Taman Orkid,Pengkalan Chepa, Kelantan bukan yang di Kraftangan tu ye, tapi memang owner nya adalah orang yang sama. Kebetulan saya telah diajak oleh aunty tercinta, iaitu aunty ivy untuk sama-sama makan tengahari dan ber'dating' dengan beliau di sana bersama adik-adik dan seorang abang yang kacak;D Siapa lagi kalau bukan Abang Edy. I guess u knew him, since last post i'd talked about him when was his birthday. Kalau tak kenal buat-buat kenal je la. Kalau nak kenal, ada fotonya di sidebar. Compared to Restoran ulam di Pusat Kraftangan, i prefer to choose this Nasi Ulam Restaurant, which beside the orchird park, where, the place was so nice and quite peace with the nature around us. Nak saya tunjukkan di mana Pusat kraftangan kelantan terletak? alah, internet di hujung jari, seluruh dunia aboleh anda luangkan sayap! Cubalah guna jari, search keywords then u'll find what u want, including the best places to get the marvellous dishes and so with the RM. AMPERA RESTO. Dapat juga rasa angin dan bukannya panasa membahang kerana bersesak dengan orang. In Addition makanan tradisional di sini sangat-sangat memikat selera saya. Seriously!


Let's check it out how far i was talking true about it true my pictures, then u can judge it how i was really suit to be called as a traditional food lover with many kinds of  ulam-ulaman.




Kereta dipandu dengan penuh hati-hati. Sayangilah orang yang tersayang.  Dipesan khas oleh penaja bersama, THREE CUTE PRINCESSES!





On the way to that place, memang aunty memandu dengan penuh berhati-hati, so, tidak  gundah gulana sampai terjatuh gugur jantung la, kalau naik kereta sekali dengan dia. Guarantee 100% selamat sampai dan pulang ke tempat tujuan. Contohilah beliau,



Antara lauk pauk yang kami minati. Sila menjamu selera dengan penug kesyukuran semua.


Lihat-lihat semua kawan-kawan, Berselera bukan? Walaupun ia makanan tradisional kampung bercampur dengan ulam-ulam, ia sangat menambat hati saya. Orang kata air liur dan perut saya boleh menerima sebarang makanan berbagai rasa, ala barat pun boleh, kampung pun boleh, vegetarian style pun boleh, chinesse, japanesse, semua boleh masuk, as long as it not woody and allow for Islamic guidance. Objektifnya di sini, mahu diungkapkan adalah, saya bukan seorang yang choosy! i'm such a simple person, bringin out the brilliant ideas, standing up with the hectic and healthy lifestyle which brighter other's mind thru the success intensity.Makan ulam ada khasiatnya sendiri.



Apa kata wikipedia mengenai ulam??? Ini dia jawapannya.




Ulam merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah atau sekadar dicelur (direndam sekejap dalam air panas) sebelum dimakan bersama nasi. Ulam juga biasanya dimakan bersama dengan perasa seperti budu, ccencaluk, atau sambal belacan, sebelum dimakan bersama nasi. Ulam sudah terkenal sebagai hidangan harian utama di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung. Ulam diambil dari berbagai-bagai bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Ini termasuklah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan kadang-kadang bunga.
Sayur-sayuran biasa boleh dianggap ulam apabila dimakan sebegitu sahaja. Ini termasuklah sayur-sayuran seperti timun,kubis dan terung. Selain daripada sayur-sayuran biasa, terdapat satu lagi kumpulan ulam ialah ulam tradisional. Ulam tradisional lebih meluas penggunaannya termasuk digunakan sebagai ulam biasa, sebagai bahan masakan seperti dalam penyediaan nasi atau nasi kerabu dan masakan sayur lemak, dan sebagai bahan perubatan seperti penyakit kencing manis ataudarah tinggi.



Kalau kita bicara tentang ulam di jakarta, jarang sekali kaum betawi memakannya, kecuali yang benar-benar tahu akan kandungan dan khasiat ulam. Buat tanoa kita sadar makan sebarang pucuk seperti pucuk ulam raja, pucuk paku, serta sebarang daun berbentuk ulaman herba, dipandang aneh oleh mereka pula, namun hakikatnya ia sangat baik untuk kesihatan. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih lanjut info, maka segeralah menaip dan mencari kata kekunci lantas mencari sumber-sumber informasi tentangnya di laman google ini.





Kenangan ayam, kepala keli, fifiey dan abby... Apabila melihat itu, mereka terus tertawa. Mengapa? Cubalah teka.



Ikan keli dan juga ayam dengan kadar kolestrol sederhana kerana digoreng tanpa menggunakan minyak yang banyak, tetapi rasa perencah ayamnya yang mantap, memang mantap dengan adanya sambal belacan serta ulam yang turut disediakan sebentar tadi. Sumber protein akan lengkap juga dalam isi kandungan perut kita yang bakal menguatkan tulang-tulang sendi, in addition to gulping down protein shakes too.



Dengan selera makan yang membuak-buak dan aoabila kenyang inilah jadinya. sangatlah tidak larat untuk bangkit dari kerusi. 


Tangan, keliatan beralas lengan baju belang-belang purih merah, sekadar memegang erat, beg berwarna coklat, lusuh sahaja, cuma sungguh versatile, unik tambahannya, jangan tergoda, tak ada isi fuluss jua. ;D


Apabila semua kenyang, tiba waktu untuk pulang dan apabila dah tiba waktu untuk pulang, cepat-cepat ambil kamera handphone yang tidak ada apa-apa dibandingkan dengan kamera DSLR anda semua. huft +_= Itulah sebabnya kualiti foto ibarat nyawa-nyawa ikan sahaja;DD  *sigh


Terima kasih daun keladi,
Sudi hadir di laman ini,
Cukup masa undur diri,
Semoga terhibur dengan entri-entri:)


P/s: banyak lagi cerita purba yang belum dikhabarkan pada dunia. Belum tiba suatu saat dan ketika. Tunggu.




Salam Lebaran,



18 comments:

Rebelle Me said...

i suka ulam..
ikan keli pon suka..
(:
arwah nenek yg ajar..
nenek orang bnjar dr kalimantan..
(:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@rebella me:
yes dear.. di kalimantan memang masakannya lebih kurang masakan melayu. n expecially i was so shock, the gulai tempoyak pun they called as gulai tempoyak. dan mcm2 lg masakan kalimantan sma dengan masakan malaysia, !!! banjar was part of kalimantan selatan n i'm always being in kalimantan timur. around bpp area and tenggarong. the historical places one. mmg best sgt2 menepati citarasa org melayu. kalau di jawa lain plak rasanya. lidah diorg agak asin. diorg makan nasi pun dengan keropok masin. such a little bit diff with tradisi melayu.

oh nanan! said...

saya tak suka ulam. saya suka sambal nya saja :P

AngahSayang2314 said...

fifiy seronok tengok fifiy seronok hehehe.. angah minat handbag fifiy simple & ranggi la .. cantik kena ngan fifiy bergaya selamber hehehe... nice to see...nice to go hahahhaa entah apa2 entah

HaNTwO said...

saya hantu sayur...tolak daun beracun je.. ;p

shark said...

makan x ajak ye..

Whoopz said...

Ulam rawks.. Xde ulam xde maknanya makan nasik.. :p

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@oh nanan:
wahh, tak suka ulam? betapa ruginya. kalau suka banyak khasiat tauu. ahh, sy juga suka sambal expecially smbal belacan.. hehe

@angah syg:
haha, best ye? nnt fifiey belanja mkn nasi ulamm...mmg syokk;DD well, beg tuu eh? london maariii tuu tau. mmg cantekk, unik n looks so ranggi!

@hantwo:
haha...sma la..fifiey pun suka syur.. well, tolak daun n btg kayuu je;DD

@shark:
shark jauh. fifiey pun jauh., tp klu duo2 balik kelate buleh la g kuar make ramai2;DD

@whoopz:
u r so rite;)) tambah selera klu ada ulam n sambal nii;))

@

hiro said...

sodapppp...masak sendiri reti ke...hee

Skydrugz said...

ulam itu sejenis ikan ya?

kyknya sy ndak pernah makan hal macam itu :D

$h@h_Izn@n said...

heheh tgok gambar u ada gaya cam datin...hehe..:)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@hiro:
sekadar mecelur ulam, bisa sja;)) gampang diatur. emank mauu challenge ekk??? hahahha:p

@skydrugz:
hey u there. indonesian called it as lalapan. i bet u knew it! selalunya lalapan itu banyak dimakan oleh para kaum sunda di jawa barat, di kaltim juga da yang makan pucuk2 yang dijadikan lalapan. maknnya sma sambel enak:)

@shah iznan:
hahahha, a 17 years old girl like me nmpak mcm datin? haiyyak, too old la;DD

miszlullaby said...

family fifiey mmg ade yang asal di indonesia ke?Seems like u r so familiar wif dat place.hehe...ML still belajar makan ulam jugak.Kampung ML di kedah.So,everytime i went back there,pakcik2 n makcik2 ML akan ajar makan macam2 jenis ulam.We even have nasi ulam!Dalam nasi tu,dicampur almost 60-100++ types of ulam.hihi..dasat kan?Nanti kalo fifiey pergi kedah,jangan lupe rasa nasik ulam okies=)

akukaonal said...

thx fifiey for dropping by @ me blog...

u r so cute... =]

keep on smiling k...

Aidi-Safuan said...

huhu.. kenapa banyak posing time amek gambar berdiri pastu pusing badan ke belakang? :P

Puteri Dyla Qistina said...

ulam memang sangat sedap! ^_^
terliur tgk ulam2an ;)
teringat time pergi bukit tinggi dan padang dulu, sama juga ulaman dia top 10 :)

sis, please keep writing and give us more artistic touch like this kind :)

supoort!!!

iQaChumel said...

sedapppppppp...
dapat ayam bakar konpem
x tido da :P

hamzah ian said...

banyak nye gambar.. wa.....cantik2..

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails