Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Sunday, September 19, 2010

PART 1- 4TH SYAWAL 2010 PART 2- 5TH SYAWAL 2010 BY FIFIEY LYCHEE MARATION

PART 1- 4TH SYAWAL 1431 HIJRAH





The one and only me, Raja Tengku Putri Farhanis Shafifi. Atau ada lagi kembar yang serupa nama saya? sila angkat tangan sila, kalau ada yang serupa. haha. Ok, hari raya keempat hari itu, saya telah berpakaian serba biru tauu, eyeshadow pun nampak semacam je kaler biru, hishh, betul2 tak suka, tak sesuai dengan mata ini kot.. haha, biasanya pakai eyeshadow warna yg gelap-gelap baru nampak cool mata kita. haha, tak tahulah pula bagaimana cara kalian di luar sana ye, apa-apa pun cakap pasal baju biru di atas, itu adalah rekaan khas sempena raya oleh my eldest sis, since she was a fashion designer and consultant, so, beliau ada reka beberapa design khas buat saya untuk lebaran kali ini dan juga lebaran buat raya adiladha nanti. So, komen saya, baju ini sangat cantik, dan ia begitu fit buat diri saya:) yang paling penting ia unik dan lain dari yang lain, so, tak kalau bertandang ke rumah orang, tak adalah yang serupa kan kan kan, expecially serupa dengan kain langsir tuan rumah. lol;DD ini perkara bener-bener terjadi lho!!!??? haha. but not for me!!


Si anak-anak dara bersama bonda terchentaa;D wah, bahagianya.




Gambar bergetar semacam je. haish, atau memang kondisi saya bergerak?


Hajat di hati nak buat iklan colgate, tapi takpelah, iklan di sudut tangga pun jadi, as long as senyum manis, smpai nampak gusi and gigi:)) haha




Antara menu-menu yang disediakan pada 4 Syawal ye. Antaranya puding lemon+susu , nasi lauk gulai dan beraneka menu lauk pauk, ada cake, ada macaroni goreng, dan juga spaghetti sebelah lagi menunya tak nampak la, haish, macamna la aku nak jadi pro photographer klu kerja mudah cemni tak boleh nak tangkap gambar betoi-betoi..huhu...sdeh sdehh;'( tapi overall, memang puas lahh makan..:)) nanti laiin kali boleh ajak rakan-rakan blogger buat bbq niih.! tapi kena tunggu saya ada di kelantan lagi lahh ye:))


1, 2, 3..senyum depan camera ye semua!!! Mekaceh=)) haa, cakap tang mana lawanya baju rekaan pada kali ini ialah tang lengan dan juga kain bertingkatnya;) lain kali kena tukar kaler je, sebab, rasanya kaler biru muda ni tak sesuai la dengan si fifiey lychee..haha.



Hai selamat hari raya, kami semua ucapkan, menikmati hidangan, yang kami sediakan.....Sila jamu selera, dengan bermacam hidangan, pilih yang mana suka, sila janganlah segan.. ehem ehem, testing testing 1, 2, 3.. boleh jadi penyanyi terkenal tak? agak-agak macam Dato' Siti ke, Sharifah Aini ke, ataupun mungkin zaman baru era baru, macam Agnes Monica?? haha, gurau gurau, menyanyi sekadar hobi ok? tu pun masih tak layak, sebab suara saya begitu sumbang, kalau bercakap boleh la;DD Tapi tetap bangga woo, sebabnya dapat dan hafal betul-betul lagu raya takdelah kuno sangat kan macam tak tahuu apa-apa tentang budaya dan lagu tradisional, ni asyik duk dengar lagu hip-hop, jazz, sekali sekala mestila kena bukak radio klasik, sure korang terusik lena, membuai mimpi jadinya;D




Luv u kak anna, nanti datang lagi tauuu raya haji ke, raya deepavali, dan raya china taun depan pun dtg tauu. luv u luv u luv u..muahhh:*



Maaf, gambar terzoom, bukan nak tunjuk mata cantek, dan tak langsung itu mata bukan pakai contact lense ye, mata ori, tapi niat di hati nak tunjuk gambar ni, bukan nak show off dengan tuan yang pegang pinggan plastik tu, cuma nak tunjuk kelazatan spaghetti yang dimasak oleh bonda dan ditolong oleh saya yang baik hati, rugi tau siapa yang tak datang open house haritu, taon depan ada peluang lagi tau datang, sila bawa rombongan sekali, kita pakat beraya ramai-ramai. Bukan setakat makanan melayu yang kita persembahkan malah, makanan mat salleh pun mesti ada tauu, barulah lidah boleh berbahasa macam-macam bahasa. wakakakka, boleh dipercayai ke faktor makanan boleh mempengaruhi lidah berdialek? hehe. Apa-apa saja lah, asalkan nikmat dan kesyukuran di atas rezeki makanan yang dilimpahkan oleh Tuhan boleh kita berbagi rasa.:)


Dua budak kecik, sorang suka merah, sorang lagi suka pink. Pilih pilih yang mana suka, nanti besor boleh buat bini. Haha;DD Tempahan boleh dibuat daripada sekarang, (haiyya Cik Fifiey, lu ingat ini budak macam biskut raya jual di kedai kah? aduh, tidak bukan? tak boleh, haram jual atau lakukan bisnes perdagangan orang, terutama budak kecik) haha, gurau sahaja.



Saya nampak begitu kaku, ahh, buat pertama kalinya kaku di hadapan camera. adakah sesuatu yang tidak kena dengan perasaan ataupun sekadar mainan emosi? haish, maaf, saya ter"merepek". tetap chill ok;DD


PART 2- 5TH SYAWAL 1431 HIJRIAH



Suasana kampung yang sangat menggamit perasaan dan jiwa:DD mulalah ni, nak cipta sayir dan gurindam bukan sesuatu yang "lara" ok? haha. ok, hari raya kelima saya pakai baju kurung warna biru. Biru gelap. Tak nampak warnanya? Ye la, itu kan old photo:) see the next pics, then u'll see me in dark blue!


Merah nye mak ngah! merah merona warna naga, hasil cetusan idea manja, arisha yang baik hati sentiasa, puji-puji ni, mana upahnya???:p



Merah VS Biru..agak-agak siapa menang??? haha, 2 lawan 1 mana jadi;DD



Makanlah semua cookies dan juga kerepek yang ada ye:)) itu sajalah yang ada. haha, klu di indonesia, mmg biskut raya tak makan sangat pun, that's why la tak beria sangat dengan cookies, sbb hari biasa pun mkn cookies:) tapi yang dalam tin punya la, not like the one yang kita beli waktu raya yang dipanggil "kuih tunjuk" rite? haha. so, sila tunjuk tunjuk nak yang mana..:)



Banyak menu, malas nak sebut satu persatu, tengoklah sendiri.. tapi fevourite i, mestilah bubur jagung ala-ala jawa, kalau pengat pulak dipanggil sebagai kolak..contohnya, kolak pisang! ahh, best nya. nyamannya leeh. ups, tersasul bahasa kutai:)) hihik...



Cik Abby gendel dan Cik Fifiey Lychee sedang main mata, awas semua jejaka! haha



Kesian abby, tengoklah hasilnya kalau makan ter"overload" hahaha..kesian kesian kesian, penekanan kesian tu kena banyak kali sebab memang kesian sampai muntah-muntah hilang semua tenaga yang ada, dan dia bertukar menjadi lesu yang mana sebelum ini, kalah super woman. haha.

Lepas muntah tadi, di dipaksa tidur tau, then , bangun-bangun je terkejut cuz ada tetamu di luar. Bangun, dengan muka yang separuh lesu, tapi sudah agak tahan dari tadi, dia mintak untuk berfoto dengan bonda, dan inilah hasilnya. Mukanya masih pucat dan tidak bermaya.



cahaya, cahaya, silau:DD



Antara tetamu yang hadir:))



abby sudah kembali ceria, dan saya adalah orang yang paling gembira melihat kondisi abby sudah pulih sebabnya, tanpa abby, tak hiduplah suasana dengan gelak dan tawanya. chill abby:DD, ceria ceria selalu ye.. nanti kita pergi jenjalan ke taman lagii!!!!


P/s: ada apa-apa soalan ataupun pernyataan yang ingin dikemukakan, tinggalkan jejak anda di bahagian comment ataupun shoutbox. Terima kasih. Sampai ketemu lagi ye kawan-kawan, fifiey lychee mahu istirehat dulu:)) Nantikan story yang berikutnya pula.!!! jeng jeng jeng....

Ada ubi ada batas,
banyak pohon telah ditebas,
Cerita canda bukan terbabas,
Dari manuskrip saya mengulas:)


Salam Lebaran,

16 comments:

HairiAks said...

hahah.. meriahnye raye... cntik baju.. hik3..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@mr.prince:
haishh, warna biru..fiifey tak suka la..hahahha..anyway, thnks..

naz said...

abby adalah watak utama haha :) n babe biru bikin saya cairr lah haha

penaberkala said...

uish, beraya sakan cik fifiey
duk klantan area mana?
tak ajak pun buat open house,haha

faraleya said...

yea , tgok jea pun da meriah :D

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@naz:
as usual, abby tak boleh kalah, klu tak bg watak utama kat dia, langsung tolak offer jd artis.. anyway, klu nk tgk fan page dia di fb, click di sidebar..haha..memang lawak..ayt perghh, kalah angelina jolie..haha..mulut dia astagar, satu anugerah yg luar biasa, memang petah bercakap..haha..

aduhh, tp tetapp,, sy tak suka biru, kecuali kaler like biru ptronas..kalau biru pudar like the one i wore last raya, mmg tak suka.. tapi i suka dia punya design, that's why i pakai. haha.

@penaberkala:
fifiey tak aktif blog hritu, so, tak sempat jemput kawan2 blog..haha..contact me d fb klo mau update something about me..haha..sbb slalu update di blog about my activities n invitation. di kelantan, sy di area pengkalan chepa..n around kota bharu juga.u org kelantan juga?

penaberkala said...

yup, orang kelantan gak
haha,sama la..tak update gak blog time cuti raya arituh

Masa Dah Time said...

panjang entri raya ni, nak komen bahagian mana tah..

baju ok tapi saya lagi suka design baju yang kedua, nmpak lagi menarik. apa kata design kekalkan tapi guna warna hijau muda? hijau gelap pun menarik.

ada banyak makanan masa open house? saya suka makan tapi yg sedap2 je..kalau semua maknan sedap, jadi mcm abby lak sy nanti. mkn smpai lebam..haha

hamzah ian said...

byknye gmbr besar.. wa..

Khairunnisa' said...

Amboi, banyak baju raya ya? (: Akak cuma ada satu je. Second Shawal pakai baju cotton je, haha~

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@faraleya: hehe, thanks dear!!

@penaberkala: nvm. nnt apa2 pun update di fb ye:)

@Masa dah time: haha, terima kasih ats komen anda ye:0 wah, abby dah nk diet tu katanya:)))

@hamzah: haha;)) besauu sgt ke?? haha

@kak nisa: hye sis, wahh, rndu nk chat dgn sis..haha..takpela, berapa byk pun, as long as kita rasa kemeriahannya di samping tak lupa yang susah:)) mana foto raya?? meh fifiey nk tgk!

AngahSayang2314 said...

heheh meriah sungguh raya fifi yer

sweetie2010.blogspot said...

Suka tengok baju2 Fifiey cantik bergaya. semua warna kena pada kulit yang putih bersih. Tapi gambar tersenyum dekat sudut tingkap tu fotogenic sekalikan..manis gitu.

Suka juga tengok gambar2 keluarga lain, semua suka bergambar dan ceria, maksudnya mesra kamera..tidak kaku

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@angah sayang:
as usual angah..sekali sekala..nnt next raya jemputlah dtg rumh:)

@kak sweetie:
salam again sis:) terima kasih kaka ats komen dan pendapat..hehe.

ain shalalala said...

cantikkk ;)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@ain shalala:
thanks yaah for visiting;DD salam kenal dear.

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails