Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, September 1, 2010

31 AUGUST-HAPPY 25TH ANNIVESARY MUMMY & DADDY, HAPPY INDEPENDENCE DAY OF MALAYSIA, HAPPY GATHERING

 Our happy family was celebrating mummy and daddy's 25th anniversary and the Independence Day of Malaysia:)

Bermula dari kiri belakang: Fifiey (me), Sis Arisha, Sis Putri. Di hadapan bermula dari kiri gambar: Sis Abby, bonda, ayahanda. unluckily, 2 orang putera kesayangan tidak dapat turut serta. They were, Putra Hussin (Afiq) and Putra edy (bro edy). It a MUST for them to join for the next gathering!


 Beraneka menu dan juadah yang menggamit jiwa para perasa:D

Makanan yang beraneka menu sangat menyelerakan apabila waktu berbuka puasa. Terdapat pemanis mulut sebagai Sunnah Nabi iaitu buah kurma, kuih tradisional "onde-onde", dan juga jelly berperisa sirap. Ada kerabu mangga yang rasa cukup masam, manis dan masinnya, begitu juga dengan chicken lemon. Sotong celup tepung yang bersoskan sos ala-ala thai yang marvellous. Begitu juga dengan tomyam campur yang bayak isinya dan pekat sungguh rempahnya yang menggamit setiap para perasa yang membawa kita seolah-olah berada di negara siam. Ada lagi hidangan yang dijamah oleh saya. Kata bonda nama menu tersebut adalah ikan masak nyonya. Kalau tak salah itulah yang disebut mama. Ikan yang dimasak itu, saya tak tahu apa namanya, tapi isinya sungguh manis, dan kuahnya pula cukup rasa masam, masin dan manisnya:) Rasanya mirip juga dengan laksa. Sungguh unik. Anda patut cuba rasa menu tersebut. Apatah lagi dengan menu sayur masak kailan. Rasa ikan masin yang sangat enak membuat saya makin selera since i love vegetables too:) No wonder, i'm always as fit as fiddle because i don't lack any vitamins, proteins, carbohidrates, and fats. Tambahan pula ada butter prawn yang sangat enak yang bakal menjadi pilihan anda semua.


 Inilah butter prawn yang dihias dengan salad yang sangat segar. Sejuk mata memandang. Aik? Boleh ke mengeluarkan kenyataan tersebut? Tak salah ayatnya bukan? hehe. Apapun, ianya sangat kaw kaw!!!


 Steam ala-ala nyonya. Itulah gelarannya, dan itulah namanya. Saya pun tak sure nama ikan ini, tapi i really confident, once u try it, u wanna it again and again:) potong jari kalau tak percaya. haha. Berkenaan dengan rasanya, quite tasted good, and i like it! Rasanya sedikit-sedkit macam laksa dengan kepekatan kuahnya dan juga rasa masam dan manisnya. Begitu juga dengan isi ikan yang agak manis menambah lagi selera kami. Tengok ikan ini, teringat kisah bawang putih bawang merah yang masa kecil-kecil selalu saya layan sinetronnya. Apatah lagi koleksi bukunya. Semua ada. Peminat tegar dengan sinetron Bawang Putih Bawang Merah yang ditayangkan di TV3 pada Tahun 2004(kalau tak silap). Sedih tengok bawang putih yang baik hati termakan azimat ikan emasnya sendiri. Haha, maaf, lari topik!


 Wah, wah, wah. Ini satu lagi yang membuatkan saya meleleh air liur. Since i really love "kerabu mangga" dari kecil lagi, jadi saya telah banyak mencuba pelbagai kerabu mangga. Ada yang dimasak bersama gaulan isi ikan, ada yang dimasak dengan mangga tersebut dicampur betik dan juga kacang serta salad yang dipanggil "somtam", dan ada juga kerabu pucuk paku yang rasanya agak2 masam dan manis:) Tapi pada kali ini, kerabu mangga yang saya maksudkan adalah mangga yang telah dipotong rapi halus-halus dicampur dengan butiran kacang tanah yang rangup dan juga rasa masam, masin serta manisnya yang mencukupi:) Dengan taburan cili yang tak berapa pedas membolehkan pelbagai golongan usia makan mkerabu mangga ini:) Dihias lagi dengan salad yang menghijau segarnya.


 Inilah sotong celup tepung. Sos nya yang sampai setiap orang menjilat jari enaknya:) haha:D. Sangat-sangat suka ini, dengan pejalnya sotong tersebut dan lazatnya sos yang disediakan, makin berselera kami dibuatnya.


 Sayur kailan. Inilah dia. Saya sangat pasti para-para ibu rumah tangga serta anak dara, teruna,  muda mudi, duda sekalian pun tahu masak sayur kailan ini bukan? Inilah antara masakan yang paling simple namun, mempunyai khasiat yang double super untungnya buat badan kita supaya sentiasa segar-bugar hendaknya. Ditambah pula dengan rasanya yang dicampur dengan ikan masin yang pasti menyelerakan kita semua. Namun, diingatkan, sekiranya kita ingin menjaga kesihatan, dinasihatkan supaya jangan meletakkan penambah rasa yang berlebihan:)) overall, thumbs up to the Chengmai Resto's superb chef to provide us the marvellous dishes like we had last night!

 Bonda dan ayahanda!!! Inilah pasangan yang sedang berbahagia meraikan hari ulangtahun perkahwinan mereka yang ke-25 tahun. Semoga kekal sehingga ke anak cucu. Ups, tapi cucu belum dapat sebab semua anak-anak beliau belum kahwin, termasuklah saya. Hee^__^....Apa-apapun, doa yang baik sentiasa ditadahkan buat kedua ibu bapa yang terbaik. Kalian adalah ibu bapa yang terbaik buat kami sebagai anak-anak. Doa kami akan sentiasa mengirimu wahai Bonda dan ayahanda. Semoga sihat walafiat, dilancarkan serta dipermudahkan segala urusan duniawi dan ukhrawi kelak, serta hidup berbahagialah kita sampai ke akhir hayat. Amin Ya Rabbalalamin.

 Sila, silalah Kak putri yang cantik rupawan, sila menjamu selera. Merasmikan sesuap mulut dengan merasa sesudu kerabu mangga?

 Muka innocent, inilah saya:) Tapi tetap senyum sebab jumpa makanan selepas seharian berpuasa:) Mantap, bravoo best makanannya. Apapun nak promote sikit. Nak tahu tak? Jam saya pakai tu adalah jam kesayangan saya tau. Itu hadiah dari bonda kesayangan pada ulangtahun saya yang ke-16:) Kalau sesiapa nak bagi hadiah, beli lah yang macam ni. Saya suka. Nampak cool and elegant sangat-sangat:) haha. 

 Haish, lip-lap lip-lap riben atas kepala tu? Ada berani??? :D bravo caca bravoo, makan sampai berasap telinga ye!


 Terima kasih kepada Mr. dan Mrs. Ho yang sangat berbaik hati untuk meluangkan masa bersama-sama kami. Since it was Independence Day, wujudkanlah budaya 1 Malaysia. Memandangkan saya tak ada baju seakan-akan jalur gemilang, namun tetap saya memilih untuk memakai stripes blouse! haha. Attention all!!! I'm a patriotic person dan bukan semata-mata mementingkan perkauman!


 Saya? Tersengeh-sengeh, tersipu-sipu, bukan malu nak makan, tapi malu nak berdepan dengan camera? Eh, sejak bila Fifiey jadi malu? Tak adalah gurau sahaja. Abby tengah syok makan tapi dipaksa untuk berdepan dengan camera. Haha, kesian kesian. Bonda? tetap ayu depan camera:D Sirap bandung terpampang! Kenapa tak luak? Tak best ke? Atau tak cukup manis? haish, nak kena ni, siapa yang buat air nii?? haha. Just a joke!


 Fifiey sperti biasa lah, tak sah tak sengih, apatah lagi depan camera. Dan abby gamaknya dia celaru, banyak sangat lauk, jadi jalan yang terbaik pikir-pikir saja la dulu nak makan yang mana:) Pikir puny apikir, nasi kena habis tauu. Jangan membazir, nanti Tuhan marah, kak fifiey pun marah!


 Sudah habis? wah, selera nampak? haha, Tak apa-tak apa, sila tambah. Ada lagi lauknya, nasinya juga! atau caca sedang jaga body ni? Ala, jangan risau u tetap kurus gitu lhoo! hihi


Romantic couple ever after! May God bless both of you!


Si bongsu sama bondanya! cute sangat. Abby begitu manja dengan kedua-dua bonda, ayahanda:)


She loves to act, she loves to pose and she loves to sing! and now she's possing well in front of camera! ups, She loves pink as well:)

Setelah kenyang makan. Tengok tengok. Sila perhatikan dengan betul kadar lemak dalam pipi sebelum dan selepas makan! Bertambah bukan? ich, sungguh sungguh keterlaluan. Sudah seperti pakai botox sudah pipiku ini. Oh no, i hate such those bad things! Harap-harap boleh kurus lagi supaya baju2 lama tak perlu membazir dengan saiz body yang baru! haha. Foods or snacks, i beg u, please stay away from me.


Antara muka-muka yang sudah kenyang makan. Ada berani bertanding sama Fifiey, pipi siapa yang lebih tembam? hihi. Apapun, alhamdulillah kerana sudah selesai menjamu selera. Btw, nice pose for a capture dear!


Tolong tolong tolong. hawat banyak kali mintak tolong. Silau kah? hawat tak pakai kaca mata hitam? Baru nampak stylo! haha


 hello hello hello! perhatian semua, 3 gadis melayu sedang posing. 1, 2, 3 click! haha. ni lah hasilnya!


 wah, sudah tambah seorang lagi peserta gadis melayu edisi sekalian kalinya:)) haha. Pilih pilih dan vote siapa yang bakal juara ye:) Haha, hawat abby matanya tang gitu? Jangan menangis ye, anda pasti menang! haha. Adakah si coklat berdua di belakang? Si Hitam? Atau Si pinky yang sangat menggoda???


Aunty Jennifer and Princess Anis were there!!! Sokong 1 Malaysia ok???? Peace no war!


Haiyya, ramai yang ingat both of us kembar, padahal hakikatnya i'm 17 then she's 14:) i'm arisha's sister ok although she's taller than me. haha.Kenyang makan dan bersantai, waktu untuk balik ke tempat kediaman yang menginap lah ye:) selamat jalan kekasih gelapku, semoga kau cepat lupakan aku! ups, ternyanyi lagu kekasih gelapku pula, namun maaf, lupa lirik laa!! spoil my mood betol:( hushhhh...


5 dara pingitan. Ups, yang paling kanan, bonda sudah bersuami:) haha, jadi 4 dara pingitan bersama bonda tercinta. Sila sila berbuat baik dengan bakal mak mentua ye para calon-calon menantu semua. uiks?? kami belum ada calon, bolehlah hantar borang! alamat yang ingin diposkan akan diberitahu kemudian.haha:D oh ye, bergurau sahaja, tak tahu kenapa mood bergurau datang tiba-tiba! maaf zahir batin, andai terlanjur kata, almaklum, dah nak rayalah, orang-orang bermaaf-maafan. Tapi kalau Fifiey dan kami-kami semua tak semestinya raya sahaja.oke. understood???



Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut serta menempah meja untuk hidangan berbuka puasa ataupun family gathering, bolehlah anda melawat halaman SRI CHENGMAI SDN.BHD di laman sosial Facebook. Selamat menikmati juadah istimewa edisi Ramadhan sebelum anda terlambat:)

24 comments:

pilotHans said...

wow, good Food...makes me hungry....looks exactly like in malaysia..hmmm....31/8 is ur parents anniversary? CooL...haha....

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

yes mr.pilot..i'm already in my hometown. i'd been in kelantan right now, just came back last week:)u don't know it yet?? pulang berlebaran di sini:)) yep, on 31st august was my parents anniversary!..its really cool , with the spirits of patriotic! lol:D

~AmyLiana8886~ said...

wow best giler makanannie..xtahan tgk lauk pauk..bestnyer..happy annivesary tuk mummy n daddy fifi..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kak amy: ye, blik di kelantan ni buleh kencing manis kak amy:)) haha..byk lauk pauk best..kueh mueh pun!!! nanti kalau sis turun kb bgtahuu la, buleh makan besar:)) haha..sebelum fifiey blik indonn semuloo:D nnt terlambatt doh eden nk makan bersamoo org ganuu! haha

ye ye, terima kasih ats ucapan ulangtahun perkahwinan buat bonda n ayahanda fifiey..nnt disampaikan..:)

FloEllen said...

wah sis, bila tgk makanan2 ni, ellen tak thn..hehhhe..sdp ya kat sana..next time nak g sana la sis...happy anniversary to ur mum and dad ya sis...

makdara TERDIVA said...

adik-beradik yg comel2.. :)

selamat menyambut lebaran yg bakal tiba

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@ellen:
tengkiyuu dear for the wishh..ala, jum jum maii kelantan...sementara kk msih ada di sini:) hehe..nnt boleh kita hang out n kuar mkn2 since i'm a food lover dear! lol:D

@makdara Terdiva: hehe..terima kasihh..blushinn niie^__^

well, selamat hari raya yang menjelang tiba juga buat anda ye:) have fun with ur days!

Syariniey Amran said...

sedapnyer tgk makanan ni sumer t_t
btw, family adik sume gergous2.
suka tgk
korang comel sgt!!
:))

sweetie2010.blogspot said...

Salam Fifiey,

Happy Anniversary yg ke 25 buat ayahbonda Fifiey, Semoga sentiasa berbahagia dan selamanya romantis gitu.

Sedap lauk-pauk untuk berbuka tu hmmm mengancam selera.Seronok lihat kemesraan adik beradik Fifiey. Nampak semuanya makin cantik2 ya.Hubungan kalian begitu rapat dan mesra sekali. Semoga keluarga ini sentiasa bahagia.

Selamat pulang ke Kelantan menyambut lebaran. Nanti gambar2 sambutan lebaran bisa dikongsi disini ya...

Happy Merdeka Day.

hentakbelipat said...

amboihhh...punye la sedap..pehhh dah tus air liur nih..gamab ur mum n dad comel je suap2

hamzah ian said...

wow.. sedapnye.. nyam2..

hamzah ian said...

nice.

Puteri Dyla Qistina said...

good food, good couple, good anniversary, good 1 malaysia, good people, good smile, and love you sister :) kemsalam abby ya :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@sis syariniey:
haha..thanks by the way!!! well, maybe next time u can join us!!:)insyallah:)

@kak sweetie:
salam juga buat kak sweetie dan keluarga. terima kasih atas ucapan buat bonda serta ayahanda fifiey yang tercinta:) doakan kebahagiaan dan kesejahteraan kami ini kekal buat kini dan masa2 hadapan hendaknya.

makin cantik?? haha..sama sja lah kak:)) alhamdulillah memang kami sgt rapat dan utuh hubungannya.

memang kami balik beraya di kelantan:) insyallah, nanti fifiey uploadkan dan ceritakan tentang sambutan perayaan fifiey dan keluarga!:)

Happy 53rd Independence Day of Malaysia

@hentakbelipat: haha..memeng fifiey pun suka tgk gambar tuu!! haha..btw, thanks yaa! sedap?? nantii masak la camtu..hehe^__^

hamzah: hehe:D terima kasih! mmg sedap:) nak rasa?? terima kasih ziarah fifiey!

Ct SoLeHa said...

eh,org kelantan ke??lauk dia buat tergugat iman kalo pose..hehe

big happy family..rindu umah gak ni~~

AngahSayang2314 said...

wah...bestnyer...

eh salam fifiy...
eee terliur angah tengok fifiy punya kerabu mangga & udang butter wah..wah... sedap sangat menunya.. hehehe tetiba jer perut kerok-kerak hehehe..
& last
happy annivesary tuk mum & dad fifiy so sweet couple

Lelord said...

walahhhhhh bestnya makanan...
kat sini masih pagi lagi...lama lagi bukak pose, terliur tgk makanan

all the princess comei2 belaka

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@sis ct soleha:
yes, i was born in kelantan..

haha..memang best, smpai bole tergugat iman bila pose nii:)
nyaway hrus sbr, kita beraya setelah kemenangan kita berpuasa selama sebulan.

rindu umah?? sabar, nnt kn bole blik untuk beraya..hee^__^ selamat hari raya dear sis:D


@angah syg:
memang la..peort fifiey pun bunyi kurk kork dh nii..haha..sabar sabar..bape jam lagi dh bukak pose!:D
well, terima kasih, memang diorg sgt2 sweet couple...:) haha

@sis lelord: hehe..terima kasih ats kunjungan..haishh, memangg best..cuba masak klo tak caye..hehe..selamat berbuka puasa..wah, di malaysia sekarang dh nk msuk petang:) its around 5 hours to go to break fast!!:) hehe..
wah, terima kasih ats pujian..haha...!salam kenal sis.

hamzah ian said...

wa dtg sini lg sbb nk tngk gmbr.. hahaha

keryoki said...

besarnya ikan..hehe
add kamu dalam facebook..
approve yah

naz said...

chikennnn lemon my fav :)

shark said...

panjang btuil cter dia..
makin bulat tu makan suma tue
hehehe

Marya Hana . said...

lovely family :)

Khairunnisa' said...

Sampai hati buat entri tentang makanan pada bulan puasa ni ): buat eden hungry-mungry je. Haha, joking. Akak pon minat kerabu mangga sekiranya orang tu buat dengan betul. Pernah sekali makan di Chicken Rice Shop, kerabu mangga dia tak jadi, since that tak pernah nak makan. But baru-baru ni makan semula di sana and it tasted good!

Anyways, I'm glad you had fun on Merdeka Day, and double fun sebab dapat juga sambut ulang tahun perkahwinan ayahanda dan bonda! Couple Merdeka rupanya, hehe~

Lagi beberapa hari je nak raya. Takde semangat nak raya because Akak rasa macam tak mahu je tinggal bulan yang penuh berkah ni. Sigh!

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails