Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Sunday, July 18, 2010

CORETANKU DI LUKISAN SYAHDU...








Di sebalik lakaran berwarna-warni itu,
Sebalik garisan mencoret wajah,
Sebalik kaca-kaca gelap,
Sebalik temasya sinaran cahaya ,
Sebalik manusia mempertegas kata,
Sebalik manusia heboh berbicara,
Sebalik adat dijunjung,agama dikendong,
Wujud sebuah renungan.



Madah berlagu bukan kepalang,
Syair diungkap angan digenggam,
Coretan senja melakarkan segalanya,
Tidak hanya memegang peran,
Berceritera di taman kayangan.
Aku adalah aku,
Yang merenungkan dan direnungkan,
Asyiknya rasa mencubit jiwa,
Ketahuan akan hari mendatang,
Walaupun hari ini belum lagi mencapai sorenya esok.



Namun,
Di dalam lemparan tajam,
Tersirat di sebalik suatu tersurat,
yang kadangkala menjengah kita,
Dalam senyuman lafaznya ayat,
Yang tidak mengerti akan kiasan emas,
Tuturan manis mengatur lidah berbicara,
Hanya merungkai sedikit pengertian,
Agar difahami dan senantiasa memahami.
Di dalam lukisan itulah,
Tercipta sejuta rasa.


Kita bukan boneka salju,
Kita bukan lukisan paparan seni,
Kita bukan robot sejuta fungsi,
Kita bukan ciptaan seni manusia,
Kita manusia yang punya jiwa,
Punya rasa,
Punya naluri,
Punya hati nurani,
Datang menjengah duniwai yang kian sepi,
Dari syahdunya takbiran Adzan,
Dan merduanya yat suci alquran dikumat-kumitkan oleh mulut para manusia.
Bertindaklah manusia,
Lakukan sesuatu yang bisa mengubah dunia,
Tanpa ada cacat dan cela,
Tanpa ada kezaliman dunia,
Tanpa ada anak kecil, warga emas, serta fakir miskin terhina
Serta teraniaya.



Di situlah sejarah tercipta,
Gah nya biasa, namun rasanya besar,
Bersatu harmonis penyumbang daya,
Biarkan orang bertikam lidah,
Jangan kita mencana durja,
Lakukan apa yang daya, 
Selagi itu diperkenankan Yang Mahan Kuasa, 
Padan sudah dengan lelah, Padan sudah dengan peredaran waktu serta orbit berputar tanpa henti, 
Dari malam ke pagi, 
Dari pagi ke malamnya lagi,
Padan sudah dengan terbitnya senja, Padan sudah dengan hamburnya rezeki kurniaan Tuhan. 
Demi menegakkan sebuah kebenaran yang hakiki 
Dan mutlak adanya.




Salam Coretan,


16 comments:

pilotHans said...

hi, u really wrote this on ur own..how poetic ^_^ haha...deep meaning...one can only wonder or even guess...thats the beauty of art..haha

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@mr.pilot:haha..yep yep..i wrote this by my own:) art of writing n expressing:))n i love poems...

AkuChumel said...

hey fifi.anda sgt pandai buat sajak. nanti kita boleh la share2 idea.hee. nice sgt kan bila da buat ayat puitis mcm ni. rasa tenang. :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@iqa:yes iqa..i love poems..n i suka coretkan something:) memang rasa tenang..:)

buaya said...

salam ziarah...

dijemput menjadi follower sy k...

Che Armster said...

*sniff* *sniff*

saya terbau jiwang di sini hehe..

saje2 menyakat.. nice poem btw.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@buaya:terima kasih ats kunjungan anda..nnt sy bls kunjungan kembali ya..

@che amster:joking make us close..its ok la..:) bukan jiwang, sekadar berbahasa puitis skali skala..thanks for the comments..:)

iEnA eLiEnA said...

hye dear..
wahh pandai wat sajak..
mesti jiwang org nyer nie..
hehe btw thanks sudi singgah blog akak yer

;)

AngahSayang2314 said...

wah tetiba lak fifi buat sajak nie kenapa ye...
best layan gak..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@kak iena: haha..jiwang??takdela:)
sekaar meluah perasaan melalui sjak..
sekadar kata-kata yg tercoret kn..haha..mls nk ungkap pjg2 so, buat sjk la:) ekekekekek^_^

@kak angah:mekasihh lyn puisi fifiey kak:)
kdg2 kita perlu berkarya..bru la jiwa tuu ada seni..haha..

PAP said...

di sebalik satu wajah tersirat sejuta satu cerita dan rahsia untuk diterokai.

di sebalik wajah cik fifi tersirat suatu bakat tulisan yang tak harus dipendam.

terus berkarya bukan untuk siapa-siapa.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

encik pap..thanks for the motivation:)
well, i will continue untuk berkarya selagi berdaya..haha..nyway thanks for leaving a comment here...klo ada slh silap, tunjuk jar yg penting..:)

Abu Luqman said...

ziarah malam malam....

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

encik abu:terima kasih atas kunjungan:)

sweetie2010.blogspot said...

Salam,

Sebuah coretan yang penuh dengan pengertiannya. moga sukses ya.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

@kak sweetie:salam sis..
pertama sekali terima kasih ziarah blog fifiey:)
junjung penghargaan buat pengertian yg tersirat di sebalik coretan fifiey..
terima kasih atas doanya..
moga kita sama2 sukses..amin ya rabb:)

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails