Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, May 26, 2010

how supermodels stay thin???&diet cara Rasulullah

 hello guys..
tinggal blog dua tiga empat lima enam tujuh lapan hari, ibarat tinggal setahun.wee~haha..ngengade ek ayt aku?sehari due tiga empat lima enam nih memang aku betoi2 sibuk. So nak update pun rasa malas dan dah tak tau da nak buat apa.wakaakaka.apa2 pun aku datang kembali semata-mata ntuk menghebahkan satu baba baru iaitu bab gemuk,diet,dan cara untuk kurus serta bab-bab lain yang seangkatan dengannya.Harap korang fahamkan dan teliti:)expecially to those girls yang nak stay look gorgeous:)tengok orang lain boleh pakai baju cantik tanpa ada masalah sendat situ-sini,kita pun rasa nak jugak kn?mestilah.itulah naluri seorang perempuan.Apa-apapun kalau kalian rajin mengamalkan budaya hidup sihat,dijamin mesti korang dapat body shape yang lebih mantap daripada 'supermodel' ataupun artis..haha





Gambar kat atas nih mungkin korang tengok aku sedang stress dengan sesuatu.Oleh kerana itu,aku mau mengungkapkan apa yang mau diucapkan iaitu aku takot menjadi gemok.wakakaka.lucu tak?

so kaji punya kaji melalui beberapa bahan melalui internet..aku dah dapatkan beberapa cara untuk korang dan aku sekali untuk kekal kurus(bukanlah kurus sangat tapi mantap untuk dilihat dan tetap sihat)-balanced diet babe.dan cara Rasulullah lah adalah sala satu sumber yang bagus untuk diikuti dan diamalkan:)

1. JENIS MAKANAN
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita
makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal
inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara
lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung,
keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda
telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg
lainnya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz
Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah
sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga
makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut
diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit
perut ataupun keracunan makanan.


WHAT'S DONT'S ???LET'S WATCH OUT!!
Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH: KOKTEL


SO WHAT WE HAVE TO DO???


A. JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA
MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
                       B. TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.
C. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. BARANG SIAPA
    YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN
                           KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya…
cobalah… Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek…..
Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.



KENAPA ADA PANTANG LARANG???


nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu.
karena akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh
ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam
mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-,
jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan
maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat
merusak usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt
membuat amalan antara lain:
1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam
sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap
kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita
boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan
tak gemuk.
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk
(bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah
jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur
(yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah
membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala
atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang
membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.
Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang
udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi
darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir
keruang tersebut.
4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan
bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli
saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung
di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam
air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)
Wassalam…
Sama-samalah kita mengamalkannya…….
WallahuA’lam


cara model plak???

 ........minum banyak banyak air & bile dah dehydrate korang akan rasa begitu lega dan mudah rasa kenyang..dengan cara ni,korang boleh elak makan terlalu banyak sbb perut korang dah terisi dengan air^_^..amalkan 30 minit sbelum makan,korang ambil segelas penuh air.
........jangan minum air bersoda/berkarbonat..aku tau korang mesti suka sangat dengan coca-cola,sprite,n so on la..aku pun suka.apakan daya,kalau korang nak kurus,cuba amalkan jangan minum minuman sebegini ye..minumlah green tea kerana ia boleh membakar metabolisma dalam perut dan juga menturalkan aantioksida:)
........amalkan diet yang seimbang.memang contoh yang sesuai untuk diikuti..tapi bagaimna caranya???ha,ni aku nak bagitau...korang harus lean dengan proteins dan juga sayur mayur..aku tau ada diantara kalian semua memang tak suka sayur,tapi korang harus ingat,sayur mengandungi pelbagai vitamin yang boleh membuat organisma badan kita menjadi segar bugar dan kita boleh melakukan aktiviti dengan selesa.janganlah korang ambil makanan berlemak seperti apa yang aku lakukan kat bawah ni.Makan hamburger malam-malam hari..kui2..kantoi..^_^..





haha..dengan penh bergaya makannya..padahal jam di dinding dah tunjuk sekitar jam 12..hehe..mcamna lah tak gemok..keh3...


 haha..termenung atau menikmati makan ni??aku pun tak pasti..yang penting pandaila beraction depan camera..haha.weh,sekali nmpak cam burger palsu je ang aku pegang tu..tol tak?haha..lucu la..




Mau??nak bagi tak nak??haha..syok makan sorang la..nak beli sendiri eh???haha
........Back to the story...ha,cara lain adalah penuhkan pinggan korang tu sekurang-kurangnya separuh dari ruang adalah sayur sebelum tambah yang lain..!!!
........Last but not least,korang mestilah bersukan . amalkanlah sukan apa2 yang korang suka,jangan sukan untuk muscle dah la..korang bukan nak jadi athelete tapi supermodel.haha



Wassalam…
Sama-samalah kita mengamalkannya…….
WallahuA’lam



lots of love;

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails