Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, May 19, 2010

apabila saya mula-mula JATUH CINTA dengan J-Rock@Japanese Rock

J-Rock  is rock sentimental band

j rocks Pictures, Images and Photos
 J-Rock waktu berada di Jepun/Jepang

Dari kanan :Iman Taufik Rachman , Swara Wima Yoga , Anton Rudy Kalces , Sony Ismail Robbayani 

Foto tersebut ketika mereka terbang ke negara Jepun untuk membuat video klip Juwita Hati idea yang digarap oleh Hedy Suryawan Shalvynne Chang , Sato , Boppy pada video klip ini berperan sebagai fans J-Rocks yang mengejar idolanya dari Indonesia sampai ke Jepang. Konsep yang menarik membuat video klip ini popular di Indonesia.



I

 

j-rock stars Pictures, Images and Photos
J-Rock = Japanese rock= 日本のロック =nihon no rokku  @ J-Rock=JRS

OK.kan aku da suruh korang tunggu before this pasal next entry aku adalah tentang J-Rock.Ni dia aku persembahkan kepada sekalian alam,J-Rock.haha..ada gaya dj terkenal tak cara aku persembahkan tadi tu?hot kan?tu pun korang belom dengar suara aku yang ebih kurang cam buluh tp tak perindu,buluh biasa je.(rendah diri:on)haha....

Saat mengenali band ini adalah di waktu usia aku menginjak akhir usia 16 dan dah nak msuk ke 17. Tu pun saudara aku yang cakap dan perkenalkan band ni. Dia show kat aku lagu Falling in love. Mase tuh telinga aku pun syok la sangat mendengar lagu tu. Then lagu tu lah yang membuat aku jatuh cinta dedan terjebak cinta dengan lagu yang lain. Haha, jangan salah paham ok. Jatuh cinta dengan lagu, bukan penyanyinya.But they are not too bad la.Masa tuh Padahal da lama band ni wujud. Maklum aje lah,mana ade band ini masuk Malaysia, ataupun aku je tak tau ek?haha,tapi dengan penuh yakin memang band ni belum dan tak pernah  masuk lagi buat dekad in i :) Kuno tak aku tau band nih lambat? for me ok l,cuz ade di antara korang mungkin langsung tak tau dengan kewujudan band ni..muahahahahaha:D Kalau tak salah la..
untuk pengetahuan korang semua, Band ni ditubuhkan pada 9 November 2003.Ni tak salah lagi kay...fakta tepat lagi benar.haha.kalau nak sambut birthday J-Rock ni kena tunggu 9 November la ye?its about around 4 months to go!!:D Terdiri daripada 4 orang anggota Kumpulan,iaiu Iman sebagai (vokal+gitar ), Sony ( gitar ), Wima ( bass )  dan Anton (drummer) .Ada dah gambar-meraka kat atas tuh.tengok je la.Sekali dengan lambang J-Rock pun aku letak tau.Nak tau tak dari mana asalnya nama J-Rock tu?Ada la suatu ketika dahulu,ada orang kata band nih seakan nak mewakili genre Japanese Rock.Mula-mulanya nama band ni adalah J-Rockstar,idea daripada sticker bertuliskan rockstar,manakala huruf "j" tu sendiri kata band ni stands for Jakarta,tempat diorang tinggal. Apa yang aku suka, nama je J-Rock, tapi lagunya ada yang jiwang nak mampus,a little bit slow rock la. Nama yang cantik-cantik J-Rockstar alahai ditukar oleh fans dengan gelaran J-Rocks.So takde maknala jika ada sesetengah pihak mengandaikan band ni itu J-rock zaman dahulu,sekitar tahun 1950-an la.. tau nama je,tapi tak tahu asal usul.ha,mai cni aku nak habaq kat hang-hang semua yo.
J-RockUntuk rakyat Malaysia yang minat dengan Budaya Jepun.Kalau aku takdelah minat diorang,(i'm not fanatic to the person) tapi aku sekadar mendengar lagu diorang an aku rasa est je bila dengar lagu-lagu tersebut.So,why not aku offer kat korang semua kan?Dengan sering berdandan ala-ala harajuku,ahi band ni sering digilai ramai anak-anak cewe di Indonesia.Tapi bagi aku,cam oran bru bgn tidor je ramut diorang tuh,but overall ok lah,stylo jugak lah tu;)Nanti aku masukkan video klip dari lagu yang aku suke eh..Tajuknya FALLING IN LOVE  
 
Malay Version

 English Versi
Bermula dengan mencipta nama dengan memasuki sebuah pertandingan nyanyian di  event Nescafe Band Started. Di acara ini, banyak lagi band-band Indonesia yang lain khususnya dari Bandun yang ketika itu memang hangat dari banyak band dari Jawa Barat ini.Namun nasib dan bakatlah menentukan. Akhirnya mereka menjuarai tempat pertama dan menyandang beberapa gelaran yang dianugerahkan iaitu penghargan sebagai best vokalis, best gitaris, best bassist dan best drummer. Oleh yang demikian, quarius Musikindo yang ketika tertarik dengan pencapaian dan bakat unik mereka langsung menarik mereka  merakam album  perdana pertama mereka "Topeng Sahabat"  pada Julai 2005. Kemunculan band ini menarik peminat dari kalangan peminat budaya jepun khususnya.

anggota kumpulan



 
IMAN
- Nama lengkap :
Iman Taufik Rachman
- Tanggal lahir :
19 Juli 1981
- Posisi :
Vokalis & gitaris
- Pengalaman :
additional gitaris Funky Kopral, additional player di album “Misteri Cinta” (Setiawan Jodi), gitaris terbaik di Expo Education, best vocalist, Nescafe Get Started Band Competition 2004 


WIMA
- Nama lengkap :
Swara Wima Yoga
- Tanggal lahir :
29 November 1981
- Posisi :
Bassis
- Pengalaman :
piano course di Yamaha Music Indonesia, best bassist, Nescafe Get Started Band Competition 2004




SONY
- Nama lengkap :
Sony Ismail Robbayani
- Tanggal lahir :
24 September 1982
- Posisi :
Gitaris
- Pengalaman :
best guitarist di festival wagega Bintaro, guitar course di LPM Farabi, best guitarist, Nescafe Get Started Band Competition 2004


 ANTON
- Nama lengkap :
Anton Rudi Kelces
- Tanggal lahir :
17 Agustus 1982
- Posisi :
Drummer
- Pengalaman :
drum course di Purwacaraka, backing vocal for itatara (sony Wonder). best drummer, Nescafe Get Started Band Competition 2004




J-Rocks berkesempatan rekaman di “Abbey Road Studios”, di London, England. Bisa rakaman di Abbey Road adalah suatu kebanggaan bagi J-Rocks, studio yang dibangun tahun 1931 juga tempat rekaman The Beatles. Abbey Road Studios juga telah melahirkan beberapa band terkenal, seperti Radiohead, Oasis, Greenday, U2. bahkan ada band asal Amerika, Red Hot Chilli Peppers jauh-jauh datang untuk berfoto telanjang dengan cuma memakai kaos kaki jelek saat menyebrang zebra cross di depan studio terebut. Di Abbey Road Studio selama 5 hari J-Rocks merekam 5 lagu untuk mini "Album Road to Abbey".




Antara lagu-lagu dari J-Rock pada tahun 2005


Topeng Sahabat [2005]
:-D Lepaskan Diriku
:-) Kuingin Kau Untukku
:evil: Entah Bagaimana
:evil: Into The Silent
:evil: Topeng Sahabat
8-) Ceria
:evil: Cahaya Mu
:cry: Berharap Kau Kembali
:cry: Kono Mune Ni
:evil: Mestinya Kuakhiri Semua
:-D Selamat Tinggal Kekasihku
8-) Serba Salah

Antara banyak-banyak lagu di atas,aku paling gemar kepada sebuah lagu ni.ni aku sertakain bait-bait lagunya yah;)

J-Rock__LEPASKAN DIRIMU


C C Em G

C Em F
saat ku rasa semua tlah berbeda
G# G
dirimu jadi tak sama
C Em F
karna ku tahu kau, kau inginkan aku
G# G
tuk jadi yg sempurna

Em A Dm
tapi kau tahu ku tak bisa
G Em
menjadi yg kau pinta
A Dm
terlalu lama ku terjebak
A# G
dengan dirimu

reff
C Em
kini ku ingin pergi darimu
A# A Dm
takkan ada yg bisa menahanku lagi
F G Em A
karna ku tahu dirimu tak seperti dulu lagi
Dm G C
sudahlah sudah lepaskan diriku

C Em F
jika kau rasa kau lah segalanya
G# G
semua menjadi percuma
C Em F
ingin rasanya ku menjauh darimu
G# G
buang semua cerita

Em A Dm
tapi janganlah kau sesali
G Em
apa yg telah terjadi
A Dm
terlalu lama ku terjebak
A# G
dengan dirimu

back to reff


Musik : C Em G
G# A# D# G
G# A# G

back to reff




Antara lagu-lagu dari J-Rock pada tahun 2007

Spirit [2007]
:-D Cobalah Kau Mengerti
:evil: Spirit
8-) Juwita Hati
:evil: Tersesal
:-D Kau Curi Lagi(Feat. Prisa)
:cry: Saatnya Kau Bicara
:evil: Mestinya Kau Tahu
;-) PDKT
:evil: Aku Harus Bisa
:cry: Semakin Sendiri

Ha,kalau part ni pulak,aku minatnya dengar lagu "cobalah kau mengerti". Sekali lagi aku bagi key untuk korang maenkan lagu ni guna gitar skali.Kalau yang nak klon yuna tu(untuk perempuan) silalah cuba:) hehe..btw all the songs are best!!!!but i mostly like of these two songs;JUWITA HATI & COBALAH KAU MENGERT

J-Rock ___COBALAH KAU MENGERTI


[intro] C Am Dm G
Em Am Dm G

C Am
sudah ku katakan berulang kali
Dm G
sebenarnya dia punya maksud hati
Em A
tapi mengapa kau tak mau mengerti
Dm G
dan slalu saja kau berkeras hati

C Am
waktu bersama kau cerita tentangnya
Dm G
aku sama sekali tak berburuk sangka
Em A
karna kau bilang dia hanya teman saja
Dm G
tapi lama-lama ku jadi curiga

[reff]
F
cobalah kau mengerti cobalah kau mengerti
Em D#
bahwa hati ini
Dm G
telah mengetahui telah mengetahui
C
dia ingin memilikimu
F
dengarkanlah diriku dengarkanlah diriku
Em A
wahai kekasihku
Dm G C
karna ku tak mau kehilangan dirimu


[int] A...
D Bm Em A F#m B Em A 2x D

[reff setelah interlude]
G
cobalah kau mengerti cobalah kau mengerti
F#m F
bahwa hati ini
Em A
telah mengetahui telah mengetahui
D
dia ingin memilikimu
G
dengarkanlah diriku dengarkanlah diriku
Em A
wahai kekasihku
Em A
kau sangka aku cemburu
F#m B
tapi itu memang hakku
Em A
karna kau adalah kekasihku

[ending] D Bm G A 2x D7...

Antara lagu-lagu dari J-Rock pada tahun 2009


Road To Abbey [2009]
:evil: Road To Abbey
:-) Hanya Aku
8-) Meraih Mimpi
;-) Falling In Love (English Ver.)
;-) Falling In Love (Indonesia Ver.)


kalau yang ni pulak mesti la aku suka lagu "falling in Love"..sekadar lagu ok..takde maknenye klo falling in love betol2..haha:D..apepun tis is nice song..kalau tak percaya cuba tgk video klipnya yang telah aku sediakan di atas tu:) di bawah ni aku sediakan liriknya dan key notes untuk memainkan lagu bersama gitar.:) sambil tu,kalau sape-sape suara dia merdu je, bolehlah cuba-cuba untuk menyanyi..Agak jiwang jugak la lagu ni, tapi nice la..korang dengar je boleh jatuh cinta dengan lagu ini.

J-Rock __ FALLING IN LOVE


[intro] D Bm G A

D A
I think I'm in love for the first time
Bm F#m
And it's making my heart confused
G
Tell me what exactly happened
Bm Em A
How I wonder it will be

D A
You're touching my heart and my soul
Bm F#m
While your hands in my hands indeed
G
Tell me what exactly happened
Gm Bm
makes me feel I'm drowning too deep
Em
Seems weird for me
G A D
I will never let this feeling cold

A Bm
If You were mine
G D
Sharing all ups and downs
A Bm
I'm gonna be around
G
And forever it would be

Bm E
Cause I'm falling in love
G D
I'm falling in love
Bm E
Yes, I'm falling in love
G D
I'm falling in love
Bm E
Yes, I'm falling in love
G D E
Im falling in love with you

D A
You're touching my heart and my soul
Bm A
While your hands in my hands indeed
G
Tell me what exactly happened
Gm Bm
makes me feel I'm drowning too deep
Em
Seems weird for me
G A D
I will never let this feeling cold

[Interlude] D

A Bm
If You were mine
G D
Sharing all ups and downs
A Bm
I'm gonna be around
G
And forever ...

ok guys.got to go..only this the way i can entertain u!!hope u relly enjor it.Letih juga aku cari bahan untuk memperbanyakkan info tentang diorang ni. So harap korang-korang semua menghargainya.:)With al my hearts i feel so happy cuz can prepare these;)hehe.see u again next time.don't bored to wait my new entry kay. Luangkan masa anda untuk mendengar lagu-lagu dari J-Rock:)Lagu yang bukan sahaja berversi , Rock ‘n Roll namun ada juga versi Waltz/Victorian, Blues, Classic.




lots of love;


HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails